Alternativa Forum

Roditelji i djeca

Ovo je diskusija na temu Roditelji i djeca u podforumu Astrologija
RODITELJI I DJECA Znamo koliko je uloga roditelja važna u razvoju ...

Natrag   Alternativa Forum > Alternativna znanost > Astrologija

Alternativa Forum


Astrologija Što kažu zvijezde?

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 29-03-10, 20:51   #1
ram
homosapiens
 
ram's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Lokacija: negdje daleko
Postovi: 3,405
ram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond repute
ram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond repute
Zadani Roditelji i djeca

RODITELJI I DJECA
Znamo koliko je uloga roditelja važna u razvoju djeteta. Odnos s roditeljima utječe na psihološko formiranje djeteta, na njegove stavove i pogled na svijet, na njegove međuljudske odnose.
Astrološki promatrano, postoji više pokazatelja koji govore o tome. Treba napomenuti da je natalna karta slika našeg unutarnjeg svijeta, pokazuje našu osobnu perspektivu gledanja na stvari, a to znači i da
smo i subjektivni i u našem sagledavanju roditelja.

Tako različita djeca istih roditelja mogu imati posve drugačiju sliku o roditeljima što se vidi iz njihovih horoskopa.
Nerijetko su te slike i dijametralno različite.
No, krenimo iz početka.

Dva osnovna astrološka pokazatelja roditeljske uloge u životu jesu Mjesec i Sunce. Mjesec i Sunce, koje u astrologiji još nazivamo svjetlima, predstavljaju dva osnovna dijela ljudske psihe.

Mjesec
predstavlja ženski, receptivni, pasivan, njegovateljski dio naše osobnosti. Možemo ga poistovjetiti s onime što je Jung nazvao animom. Anima je ženski dio psihe i kod žena i kod muškaraca.

Mjesec u horoskopu djeteta, kao i odrasle osobe, govori o odnosu s majkom. On je pokazatelj naših najdubljih emotivnih potreba, govori na koji način želimo biti maženi i paženi i što nam je potrebno da bismo se osjećali sigurnima i zaštićenima. Sve to je personificirano u osobi majke čija je uloga važna naročito tijekom prve tri godine života djeteta.
U tom razdoblju, dijete je poput spužve - upija sve što se događa oko njega i to najviše na neverbalnoj, instinktivnoj, emocionalnoj razini.
Položaj Mjeseca u natalnoj karti govori kakve su potrebe djeteta u toj najranijoj dobi. Mjesec u zračnim znacima voli kada mu se govori, u vatrenim znacima kada mu se daje dovoljno prostora i slobode za kreativnost i igru, u zemljanim znacima najvažnije mu je da ga se nahrani i utopli, dok mu u vodenim znacima najviše znači nježnost i suosjećajnost.
Odnos s majkom naša je prva ljubavna veza - emocije i iskustvo iz tog razdoblja trajno će obilježit naš osjećajni život.

Sunce, muški, aktivan, svjestan, kreativni princip, signifikator je slike oca. Psihološki predstavlja muški dio osobnosti - animus. Odnos s ocem vrlo je važan za daljnji razvoj djeteta. Njegova uloga u životu pomaže razvijanju identiteta, začetak je odnosa s autoritetima, uči nas kako doseći samostalnost i neovisnost.
Od kvalitete tog odnosa ovisi i djetetov osjećaj sigurnosti i samopouzdanja, kao i njegova sposobnost suočavanja sa životnim izazovima. Kontakt s ocem presudan je za daljnji razvoj djeteta nakon treće godine života, kada dijete postane svjesno sebe, odnosno kada se više ne identificira u potpunosti s majkom.
U tom periodu, otac može postati naš heroj, ali i osoba kojoj se opiremo, a o tome govori pozicija Sunca u natalnoj karti.
Posebno su važni aspekti Sunca - kada su harmonični dijete ima pozitivan stav prema ocu dok neharmonični aspekti mogu stvoriti tenzije u tom odnosu.
Osim preko Sunca i Mjeseca, odnos s roditeljima možemo promatrati i kroz četvrtu i desetu kuću u horoskopu.
Četvrta je kuća, među ostalim, kuća obitelji, doma, domovine, to je kuća naših osobnih “korijena”, to je područje kojim vrlo snažno vladaju naši instinkti. Četvrta kuća opisuje odnos s onim roditeljem koji je po našem viđenju više u sjeni no koji nam istodobno vrlo blizak i ima prema nama zaštitnički odnos.
Deseta kuća je ona koja pokazuje našu poziciju na društvenom i profesionalnom planu, naš odnos s autoritetima. Stav prema autoritetima prije svega gradimo kroz odnos s roditeljem koji na nas vrlo snažno utječe, kojega se možda pomalo i pribojavamo, istodobno želeći udovoljiti mu i sukobiti se s njim. Detaljnije informacije svakako će nam dati položaj četvrte i desete kuće u znakovima, kao i planeti koji se nalaze u njima.
Koliko je važan međuodnos Sunca i Mjeseca u horoskopu, toliko je važna i ravnoteža između nasuprotne četvrte i desete kuće. Dok smo djeca, ne možemo previše utjecati na ono što nam se događa. Međutim, kad odrastemo, čeka nas trud kako bismo najprije spoznali kakav je zaista naš odnos s roditeljima, koliko su utjecali na nas i kakve to posljedice ima u zreloj dobi. I naravno, da pokušamo iz svega izvući najbolje.
Podijeli post!

ram je offline   Reply With Quote

Nepročitano 29-03-10, 20:54   #2
ram
homosapiens
 
ram's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Lokacija: negdje daleko
Postovi: 3,405
ram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond repute
ram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond repute
Zadani

Koje veze imaju djeca i privatna produkcija? Imaju. U javnosti odnosno točnije rečeno u medijima, ima roditelja koji nemilice eksponiraju i eksploatiraju vlastitu djecu. I ne samo u javnosti. Nije rijetkost naići na roditelje koji svoju djecu koriste kao sredstvo za postizanje svojih ciljeva, kao modni dodatak, kao štit, kao opravdanje… Smatraju kako su djeca praktički njihovo vlasništvo i kako imaju pravo njima raspolagati kako im se sviđa. A djeca su, bez obzira na stupanj njihove inteligencije i emocionalne zrelosti, bića koja zaslužuju da ih se shvati ozbiljno. Čak i više od toga – iskustva iz djetinjstva utjecala su na formiranje ličnosti svakog od nas. Ne kažem da su roditelji krivi za sve, ali ipak ne mogu ni oni za ono što se događa njihovoj djeci izbjeći dobar dio odgovornosti.

Astrološki, djeca su prikazana petim poljem. Peto polje je, kada bismo ga pokušali ukratko objasniti, područje kreativnosti. Dobro se sjećam gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji našeg poznatog psihijatra i onoga što je on govorio o kreativnosti. Rekao je kako je kreativnost proces koji se ne da kontrolirati, koji jednostavno ima neki svoj spontani tijek i kako nikad ne znamo kuda će nas kreativni proces odvesti. To je rizik, želite li biti kreativni. To je i rizik želite li imati djecu – što god i kako god zamišljali da će jednog dana postići vaša djeca, apsolutno nema nikakve garancije da će to tako zaista na kraju i ispasti. Koliko god se vi trudili. Jedino što na taj način možete učiniti je da stvorite isfrustriranu i iskompleksiranu osobu koja će kasnije imati problema u životu. Najviše sa samim sobom.

Zapravo, kao i uvijek, volim stvari vratiti na sam početak. U ovom slučaju jasno je što je odnosno tko je bio prije – to je roditelj, nevažno je li to otac ili majka. Kako može očekivati od svog djeteta da ispuni njegova očekivanja, kada ni roditelj sam nije razriješio odnosno nije se potrudio razriješiti svoje vlastite najosnovnije osobne konflikte. Poznajem više majki i očeva koji govore jedno, a rade drugo. Ne zaboravimo, djeca oponašaju ono što vide. Ako je ono što im govorite različito od onoga kako se ponašate, što mislite kakvu poruku dobivaju?

Zanimljivo je promatrati obiteljske horoskope. Uvijek postoji neki element koji se ponavlja u svim tim horoskopima, ne posve identično nego više kao varijacija na temu. Analizirajući horoskope roditelja i djece, možemo štošta zaključiti. Konfliktni aspekti iz roditeljskih horoskopa mogu se opet pojaviti u horoskopima djece no zna se dogoditi (doduše rjeđe) da umjesto konfliktnog aspekta djeca imaju skladan postavljen taj isti astrološki aspekt. To govori kako je roditelj uspio prevladati svoje unutarnje sukobe i nije ih ostavio u teško nasljeđe svojoj djeci. S onim što dobijemo od svojih vlastitih roditelja možemo napraviti dvije stvari: ponoviti ono što su oni napravili ili unijeti u cijelu priču svoje nove, osobne elemente. U prvom slučaju ćemo od slova do slova ponoviti naš obiteljski mit sa svim njegovim vedrim, ali i traumatičnim momentima, a u drugom učiniti u njemu kreativne promjene koje će pomoći kako nama, tako i drugim članovima naše obitelji.

No vratimo se simbolici petog polja horoskopa, polja kreativnosti, djece, hobija, polja kratkih ljubavnih veza. Pravilo je sljedeće – pravila nema. Uđete li u područje predstavljena petim poljem otvorenim srcem, sve je moguće. Ne očekujte ništa, dajte puno. Budite hrabri, dozvolite da vas život vodi. Učite od svoje vlastite djece. Gledajte što vam pokazuju – oni su odraz vas samih. Stvari su djelomice u vašim rukama, ali su vaše ovlasti ograničene – ne možete živjeti njihove živote.

Najbolje što djeci možete dati u nasljeđe najbolje opisuje prirodni vladar petog polja Sunce. A to znači dati im dovoljno poticaja, hrabrosti i samopouzdanja da se samostalno razvijaju. Neovisno od onoga što biste vi htjeli, tamo gdje ih njihovo srce (sunce) vodi. Tako mogu dati najbolje od sebe. U kakve će ljudi izrasti i kakav će biti njihov životni put, teško je reći. Ali to je upravo i rizik kada imate djecu, kao i kada se bavite svim drugim stvarima predstavljenima petim poljem horoskopa.
Podijeli post!

ram je offline   Reply With Quote
Nepročitano 29-03-10, 20:54   #3
ram
homosapiens
 
ram's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Lokacija: negdje daleko
Postovi: 3,405
ram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond repute
ram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond repute
Zadani

U horoskopu roditelja može se iščitati i nešto o njihovoj djeci, i obratno.
Biti roditelj za većinu nije samo sveta i draga obveza, već ta uloga zahtijeva i mnogo odricanja, žrtve i napora. Najbolja potvrda toga leži u analizi usporednih horoskopa roditelja i djece.
Da tu ne prevladavaju samo harmonični i sretni aspekti, logično je i iz puke činjenice da je trenutak rođenja djeteta ujedno i trenutak majčinog poroda. A budući da se radi o "procesu" koji je i iznimno bolan i naporan, i horoskop majke u tom trenutku mora sadržavati i neke teške aspekte. Redovito se radi o neharmoničnim aspektima Venere i Marsa, a najčešće i o znakovitim konjunkcijama bitnih planeta ili osjetljivih horoskopskih točaka.
U svakom horoskopu roditelja može se iščitati i nešto o njihovoj djeci, i obratno. Astrologija ne poriče ulogu roditeljskog i obiteljskog nasljeđa, za što su je neki skloni optužiti. Sasvim suprotno, natalna karta u sebi sadržava brojne parametre koji će pokazati kakva je uloga roditelja, obitelji i predaka, te što se nasljeđuje od kojeg roditelja.
Prva horoskopska kuća pokazuje nasljedne osobine, karakter i izgled, pa se već prilikom rođenja djeteta može naslutiti kojem će roditelju dijete više nalikovati i čije će osobine prevladati. Nadalje, Sunce je planet koji "igra" ulogu oca (nekad i Saturn), dok je Mjesec - majka. Četvrta horoskopska kuća u horoskopu muškarca predstavlja majku, a deseta oca.
Kod žena je obratno. Četvrta je kuća i inače zadužena za sve što se događa u roditeljskom domu, a dobar će astrolog dobiti uvid i u odnos "vlasnika" horoskopa prema obitelji i svemu vezanom za njegovo podrijetlo.
I horoskop pokazuje da nitko nije "izrastao iz vode", te da su niti koje nas povezuju s našim roditeljima i obitelji osnova u gradnji naše osobnosti i same sudbine.
Idealan odnos imaju zračni znakovi
Najbolje ćemo objasniti odnos roditelja i djece usporednom analizom njihovih horoskopa. Za takvo što je neophodno poznavati točan sat rođenja, mada se neki zaključci mogu izvući i iz odnosa pojedinih planeta.
Već smo istaknuli kako su neki neharmonični aspekti logični, no ako oni prevladavaju, odnos roditelj - dijete rijetko će kad biti harmoničan.
Najbolju sliku dat će nam položaji Sunca, Mjeseca, Jupitera i Saturna, dok će suviše istaknuta Venera i Mars potencirati temperament i otvoreno iskazivanje emocija. Kod nekih poremećenih odnosa redoviti su izazovni aspekti Mjeseca sa sporim planetima - Saturnom, Uranom, Neptunom i Plutonom pa njih treba pozornije razmotriti.
Kad je riječ o slaganju roditelja i djece, onda u astrologiji ne vrijede isti kanoni kao kod slaganja horoskopa ljubavnih partnera. Tako npr. vatreni znakovi (Ovan, Lav, Strijelac) jesu harmonični znakovi, no kombinacija roditelja Ovna i djeteta Lava i Strijelca može biti vrlo napeta i konfliktna, ponajviše zbog toga što autoritet vatrenih znakova roditelja traži prilagodljivije i poslušnije dijete.
Idealna je gotovo svaka kombinacija zračnih znakova. Blizanci, Vage i Vodenjaci mogu se pohvaliti tolerancijom i vedrim duhom, teže prijateljskim odnosima i iznalaženju kompromisa pa će oni biti roditelji koji će se izuzetno dobro slagati s djecom rođenom u istim znakovima.
I zemaljski se znakovi međusobno dobro slažu i nadopunjuju, no još je bolja kombinacija ako se tu nađe i koji vodeni znak (npr. roditelj Rak i dijete Bik, ili obratno).
Poslovično su djeca rođena u Ovnu, Lavu, Škorpionu, Jarcu i Vodenjaku vrlo teška za odgajanje, a zbog urođenog neposluha i tvrdoglavosti, zahtijevat će poseban tretman i stalnu pasku. Ako je jedan od roditelja također pripadnik jednog od tih znakova, cijelo će im djetinjstvo i mladost biti obilježeno sukobima s roditeljima i suprotstavljanjem svakom autoritetu. U zrelijem će dobu, međutim, nešto više razumjeti svoje roditelje, možda i zbog toga što će se i sami ponašati poput njih.
Roditelji određuju djetetov ascendent (podznak)
Sastavni dio astrološkog nauka oduvijek je bila tvrdnja da se djeca rađaju s nekim bitnim roditeljskim osobinama. Pri tome se nije mislilo na fizičku sličnost, već na bitne podudarnosti u natalnim kartama roditelja i djece.
Ovaj postulat astrologije, kao i mnogi drugi bio je prilično oštro osuđivan od strane znanstvenika. No, neka suvremena istraživanja potvrdila su to staro astrološko pravilo. Utvrđeno je da se natprosječno mnogo djece rađa s podznakom u solarnom znaku jednog od roditelja. Primjerice, ako je jedan od roditelja Ovan, i dijete će imati statistički veće izglede da ima podznak u Ovnu. Dodatna je zanimljivost da djeca češće dobivaju za podznak solarni znak oca nego majke.
Podijeli post!

ram je offline   Reply With Quote
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 23:01 sati.

Iz ponude izdvajamo:

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0