Ghee: tekuće zlato

Collapse
X
 
  • Vrijeme
  • Show
Clear All
new posts
Advertisement
  • Spring
    Administrator
    • Feb 2009
    • 5817

    Ghee: tekuće zlato

    Ghee (čita se gi) je pročišćeni maslac. Običan maslac sadrži otprilike 80 % mliječne masti, 15 % vode, 3 % soli i 1 - 2 %krute mliječne tvari ili gruševine. Tijekom procesa priprema gheea voda isparava, a gruševina se otapa u talog koji se lako uklanja. Tako se dobiva mirisno, ukusno ulje koje ne užega čak iako se ne drži u hladnjaku. U tradiciji Ayurvede ghee se cijeni zbog jedinstvenih ljekovitih svojstva te zbog svojstva uravnoteženja. Ghee mogu trošiti čak i osobe osjetljive na mliječne proizvode jer ne sadrži mliječne bjelančevine i šećer. Ghee ima važnu ulogu u indijskoj i ayurvedskoj kuhinji jer hrani daje suptilan miris i okus. Otporan je na toplinu pa je dobar za brzo pirjanje i postizanje zlatne boje. Žličica gheea sadrži 5 grama masnoće, od čega 3 grama čine zasićene masnoće te nešto manje od 8 miligrma kolesterola. Budući da mu je okus izrazit, možete ga uporabiti manje nego ulja.

    Za pripremu jedne i pol šalice gheea potrebno vam je:

    • posuda od nehrđajućega čelika s debelim dnom, zapremnine 3 do 4 litre
    • žičana cjediljka promjera 10 cm, u koju ćete staviti komad gaze ili krpu
    • posuda otporna na visoke temperature ili lončić u koji ćete procijediti ghee
    • prozirna staklenka s čvrstim poklopcem
    • pola kile nesoljenog maslaca (najbolje ga je uzeti na placu od kumica)

    Stavite maslac u osudu, zagrijavajte dok se maslac ne otopi, a zatim stavite na najmanju moguću temperaturu kako bi maslac ujednačeno i polako vrio. Pazite da ne pregori. Pričekajte da se pjena slegne na dno posude, kada pjena nestane, začut ćete pucketanje prouzrokovano isparavanjem vlage iz maslaca. Ostavite da vrije i smanjite plamen koliko god je to moguće. Ghee je gotov kada na dnu posude vidite karmeliziranu smeđu mliječnu mast, dok je gornji dio bistar. Kada se razbistri zamirisati će nalik pečenim kokicama. Ostavite da se malo ohladi, a tada procijedite kroz cjediljka (može i bez cjediljka) obloženu gazom ili kuhinjskom krpom u staklenke i pustite da se potpuno ohladi prije nego ga zatvorite. Kada se ohladi trebao bi se zgusnuti i biti zlatno bijele boje s ugodnim mirisom.

    Ghee je ukusan na prepečencu, u zobenoj kaši ili s rižom; dodaje okus i osobitu aromu juhama, varivima i umacima. Možete ga koristiti za sve što se radili s običnim kupovnim putrom. Odličan je kod pirjanja povrća, namazan na kruh s pekmezom. Žličica ghee dnevno čini 7,5 % preporučenog dnevnog unusa masnoće te 3 % dnevnog unosa kolesterola. Ako vam je prehrana inače siromašna zasićenim masnoćama i kolesterolom, ghee će dati neznatan doprinos.

    Ghee pospješuje inteligenciju, memoriju, probavu, dugovječnost, reproduktivne tekućine, vid, dobar je za djecu i starije, daje tijelu gipkost, ugodan glas, dobar je za pluća, herpes, ozljede, dobro djeluje na zglobove, dobar je kod Vata i Pitta poremećaja.

    Madhura rasa, shita virya (slatko, hladi). Kontrolira sve doshe, ghee napravljen od kravljeg mlijeka produžuje životnost, povećava memoriju, moć rasuđivanja i inteligenciju. Daje snagu i odlaže proces straenja tjelesnih tkiva. Povećava oplodnu sposobnost, sjeme i testise. Poboljšava glas i grlo. Vrlo je dobar kako za djecu, tako i za starije. Povećava svih sedam dhatua: sedam tkiva - plazma (rasa), krv (rakta), mišići (malsa), masno tkivo (medas), kosti (asthi), živci - moždina (majja), reproduktivna tkiva (šhukra) i osigurava što god nedostaje.

    Koristan je u sljedećim slučajevima:
    - trovanja
    - osipi, gnojni čirevi, posjekotine, opekotine herpes
    - boginje
    - povišena temperatura
    - plućna oboljenja
    - mahnitost

    Ghee postaje još korisniji kada se koristi kao nosač odgovarajućih trava (kao što je čest slučaj s ayurvedskim formulama, jak je medij). Trave se potope u maslac, zagrije se do ključanja i onda se takav ghee uzima po jednu žlicu dnevno. Ghee ima naručitu sposobnost potpaljivanja probavne vatre. Također sadrži hranjivu vrijednost mlijeka od kojeg je napravljen, a ne djeluje negativno na probavnu vatru. Jedna ili dvije žlice ghee-a potpaljuje i potpomaže proces probave koji je najvažniji činilac kod sprečavanja bolesti. Ghee rasplamsava Agni (probavnu vatru) i obogaćuje okus hrane, a to olakšava probavu potičući lučenje probavnih sokova. Izvrstan je pospješitelj apetita, povećava moć shvaćanja, pamćenja i jača Ojas (životna snaga - on je esencija svih sedam dhatua; tkiva). Ako se uzima s ugrijanim mlijegok liječi opstipaciju. Kada se upotrebljava sa biljkama, ghee prenosi njihova ljekovita svojstva do svih tkiva. U kombinaciji sa sladiće, korijenom iđirota ili gotu kolom koristi se površinski kao ayurvedski lijek.

    Ghee rješava probleme anemije i poremećaja u krvi, liječi kroničnu groznicu i oslobađa otrove iz organizma. Ne povisuje kolesterol kao mnoga druga ulja i ima takva svojstva koja umiruju sve tri doshe (vatu, pittu i kaphu). Upravo zato pomaže u održavanju ravnoteže sve tri doshe. Ghee ubrzava liječenje ozljeda, čira probavnih organa i kolitisa. Općenito je dobar za oči, nos i kožu. Ghee star deset ili više godina postaje jak otrov koji se koristi i kao lijek. Kaže se da je staro maslo tako moćno da čovjeka može povratiti iz kome. Koristi se kod gojaznosti, epilepsije, nesvjestice, poremećaja vida i sluha. Ghee je visokokvalitena namirnica potrebna našem tijelu. Ghee ne morate držati u hladnjaku, neće se pokvariti. Može stajati na sobnoj temperaturi mjesecima i koju godinu.
    www.alternativa-za-vas.com
    www.alternativa-webshop.com
  • RED PILL
    urug
    • Apr 2009
    • 15340

    #2
    jedno pitanjce, kako nabaviti maslac koji nije pravljen od industrijskog mlijeka?

    te informacije o ghee-u vrijede samo za takav maslac ili
    http://www.aequilibrium-novum.hr/

    Comment

    • Spring
      Administrator
      • Feb 2009
      • 5817

      #3
      Originally posted by RED PILL
      jedno pitanjce, kako nabaviti maslac koji nije pravljen od industrijskog mlijeka?

      te informacije o ghee-u vrijede samo za takav maslac ili
      Eee, to stvarno ne znam.
      www.alternativa-za-vas.com
      www.alternativa-webshop.com

      Comment

      • RED PILL
        urug
        • Apr 2009
        • 15340

        #4
        http://www.aequilibrium-novum.hr/

        Comment

        • Maleluca
          New member
          • Dec 2009
          • 23

          #5
          Originally posted by RED PILL
          jedno pitanjce, kako nabaviti maslac koji nije pravljen od industrijskog mlijeka?

          te informacije o ghee-u vrijede samo za takav maslac ili

          Ako ne želiš maslac od industrijskog mlijeka možeš i sama napraviti maslac od kojeg ćeš napraviti svoj Ghee.
          Na placu kupi svježe vrhnje, dobro je da bude malo gušće. Ostavi ga jedno sat vremena na sobnoj temperaturi. Nakon toga ga mikserom miksaš tako dugo dok se vrhnje ne skruti odnosno dok ne postane čvrsto (slično kao kad se radi snijeg od bjelanjaka samo je naravno gušće). Smjesu koju dobiješ miksanjem oblikuj rukama kako ti paše i stavi u hladnu vodu i u hladnjak. Nakon otprilike pola sata ili sat vremena izvadiš maslac iz vode i iz njega rukama istisneš što je moguće više vode. I maslac je gotov.
          Nakon toga slijedi postupak za izradu Ghee-a.

          Comment

          • Spring
            Administrator
            • Feb 2009
            • 5817

            #6
            Maleluca, puno ti hvala na receptu!
            Obavezno ću to isprobati!
            www.alternativa-za-vas.com
            www.alternativa-webshop.com

            Comment

            • Acarya
              Okupan svjetlošću
              • Jul 2009
              • 2191

              #7
              Ghee nije moj izbor.

              Comment

              • Spring
                Administrator
                • Feb 2009
                • 5817

                #8
                Originally posted by Acarya
                Ghee nije moj izbor.
                Da, znam. Vegan si!
                www.alternativa-za-vas.com
                www.alternativa-webshop.com

                Comment

                • floopy
                  New member
                  • Aug 2010
                  • 32

                  #9
                  Originally posted by Maleluca
                  Ako ne želiš maslac od industrijskog mlijeka možeš i sama napraviti maslac od kojeg ćeš napraviti svoj Ghee.
                  Na placu kupi svježe vrhnje, dobro je da bude malo gušće. Ostavi ga jedno sat vremena na sobnoj temperaturi. Nakon toga ga mikserom miksaš tako dugo dok se vrhnje ne skruti odnosno dok ne postane čvrsto (slično kao kad se radi snijeg od bjelanjaka samo je naravno gušće). Smjesu koju dobiješ miksanjem oblikuj rukama kako ti paše i stavi u hladnu vodu i u hladnjak. Nakon otprilike pola sata ili sat vremena izvadiš maslac iz vode i iz njega rukama istisneš što je moguće više vode. I maslac je gotov.
                  Nakon toga slijedi postupak za izradu Ghee-a.
                  Ovo je super recept, thx. Isprobat ću. Ja radim Ghee, ali na puno jednostavniji način mada možda i nije 100% čist tako, evo recepta. Ovakva priprema traje max. sat vremena.
                  Kreni zdravo! | Meditacija

                  Comment

                  • simona
                    Guru
                    • Jan 2010
                    • 6596

                    #10
                    Originally posted by floopy
                    Ovo je super recept, thx. Isprobat ću. Ja radim Ghee, ali na puno jednostavniji način mada možda i nije 100% čist tako, evo recepta. Ovakva priprema traje max. sat vremena.
                    Ghee je super. Tako ga i ja radim. Jednostavno.

                    Comment

                    • floopy
                      New member
                      • Aug 2010
                      • 32

                      #11
                      Originally posted by Spring
                      Da, znam. Vegan si!
                      baš razmišljam što bi bilo slično ghee-u, a da je vegansko... možda maslac od badema..
                      Kreni zdravo! | Meditacija

                      Comment

                      • gordanaa
                        drog
                        • Apr 2011
                        • 2625

                        #12
                        Ghee? Pročišćeni maslac? Ako nije isto, a onda je jako jako slično. Maslac zagrijavam na laganoj vatri, pjenicu koja nastaje na vrhu skupljam, a onda prelijem u drugu posudu s tim da pazim da ne prelijem talog iz prve teće. Kada se ohladi i u hladnjaku skrutne koristim samo gornji tvrdi dio jer na dnu ostane vodenasta masa koja je zaostala voda iz maslaca jer ja to ne kuham tako dugo.
                        Iskreno to je radila još moja baka koja je uvijek imala dvije kravice pa smo imali puno domaćeg mlijeka, jogurta koji smo mi zvali kiselina, sira, vrhnja i maslaca. Palačinke sam od nje i mame naučila uvijek peći na pročišćenom maslacu, a ja ga koristim i za druge potrebe. Pa i kad pečem kolače, ako ne zaboravim, unaprijed napravim potrebnu količinu pročišćenog maslaca.
                        Probaću napraviti baš ghee, tj. duže kuhati. Vjerujem da je još bolji!
                        Originally posted by Namjerni prolaznik
                        Zar se može ljubav dati a da nisi prvi? To je nešto što iz tvojega srca istiće, a ne imitacija tuđeg ponašanja.

                        http://www.facebook.com/orgonitizadar

                        Comment

                        • gordanaa
                          drog
                          • Apr 2011
                          • 2625

                          #13
                          I eto dala sam se odmah u akciju. Jutros sam napravila ghee od samo 20 dag maslaca i kada se prohladio stavila sam ga u frižider da se stisne. Poslijepodne sam od njega zamijesila prhko tijesto i upravo ispekla krekere. Super su! Tope se u ustima! Ovi moji u kući već ih tamane.
                          Ima šest dana da sam ih zadnji puta pravila i iako su i ti bili dobri, ovi su još i bolji. Prhkiji su i meni ukusniji. Primjetila sam jednu stvar: kad obično pećem te kolačiće i kekse od prhkog tijesta uvijek sam pomalo u muci da ih dovoljno ispečem, a da na donjoj strani kojom dotiču lim ne budu prepečeni. Sada se to nije ni približno dogodilo!
                          Da li je tome zaslužan ghee?!? Da li je moguće da, kada se koristi običan maslac, krute mliječne tvari u njemu zagorijevaju? Obično takve stvari nikada za nas nisu dobre.
                          Idem odabrati slijedeći recept da vidim da li će se ovaj uspjeh opet ponoviti. Javim vam!
                          Originally posted by Namjerni prolaznik
                          Zar se može ljubav dati a da nisi prvi? To je nešto što iz tvojega srca istiće, a ne imitacija tuđeg ponašanja.

                          http://www.facebook.com/orgonitizadar

                          Comment

                          • gordanaa
                            drog
                            • Apr 2011
                            • 2625

                            #14
                            Kratko. Ispekla sam mramorni kolač i ponovo, zamijenila maslac s ghee-em. Po okusu ovdje ne primjećujem veliku razliku jedino se je ovaj put ravnomjernije izdigao. Ghee!?!
                            Originally posted by Namjerni prolaznik
                            Zar se može ljubav dati a da nisi prvi? To je nešto što iz tvojega srca istiće, a ne imitacija tuđeg ponašanja.

                            http://www.facebook.com/orgonitizadar

                            Comment

                            • floopy
                              New member
                              • Aug 2010
                              • 32

                              #15
                              Originally posted by gordanaa
                              I eto dala sam se odmah u akciju. Jutros sam napravila ghee od samo 20 dag maslaca i kada se prohladio stavila sam ga u frižider da se stisne. Poslijepodne sam od njega zamijesila prhko tijesto i upravo ispekla krekere. Super su! Tope se u ustima! Ovi moji u kući već ih tamane.
                              Ima šest dana da sam ih zadnji puta pravila i iako su i ti bili dobri, ovi su još i bolji. Prhkiji su i meni ukusniji. Primjetila sam jednu stvar: kad obično pećem te kolačiće i kekse od prhkog tijesta uvijek sam pomalo u muci da ih dovoljno ispečem, a da na donjoj strani kojom dotiču lim ne budu prepečeni. Sada se to nije ni približno dogodilo!
                              Da li je tome zaslužan ghee?!? Da li je moguće da, kada se koristi običan maslac, krute mliječne tvari u njemu zagorijevaju? Obično takve stvari nikada za nas nisu dobre.
                              Idem odabrati slijedeći recept da vidim da li će se ovaj uspjeh opet ponoviti. Javim vam!
                              Ghee za razliku od običnog maslaca ne može izgoriti. Možda zato ti se kolač bolje ispece... i da, taj maslac kakav ti radiš, recept je skoro pa isti kao i za Ghee
                              Kreni zdravo! | Meditacija

                              Comment











                              Latest Topics

                              Collapse

                              Working...
                              😀
                              😂
                              🥰
                              😘
                              🤢
                              😎
                              😞
                              😡
                              👍
                              👎