Alternativa Forum

Neka hrana bude vaš lijek

Ovo je diskusija na temu Neka hrana bude vaš lijek u podforumu Ayurvedska Medicina
Preuzeto sa www.alternativa-za-vas.com Hrana, koju svakodnevno konzumiramo, služi ne samo da ...

Natrag   Alternativa Forum > Alternativna medicina > Ayurvedska Medicina

Alternativa Forum


Ayurvedska Medicina Najstarija medicina na svijetu!

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 22-06-10, 20:05   #1
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,816
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani Neka hrana bude vaš lijek

Preuzeto sa www.alternativa-za-vas.com

Hrana, koju svakodnevno konzumiramo, služi ne samo da napunimo želudac ili da zadovoljimo jezik. Od samog početka svoga postojanja, čovječanstvo koristi hranu kao lijek. Mnoge drevne medicinske tradicije govore o tome, da izbor, kombiniranje i pripremanje namirnica direktno utječe na naše zdravlje.

Ironično je, kako u modernom društvu nešto toliko važno, kao pravilna prehrana, postaje zanemareno. U ime udobnosti ili zbog užurbanog ritma života biramo mikrovalne pećnice, brzu hranu, instant lijekove i jedenje „na brzak“.

U ayurvedi, drevnoj Indijskoj znanosti o životu, zdravlju i dugovječnosti, hrana igra najvažniju ulogu u očuvanju dobrog zdravlja i zbog toga se smatra lijekom.Ayurveda, koja postoji već više od 5000 godina, još uvijek vrlo cijenjena u Indiji danas. Prema ovoj holističkoj znanosti, svatko od nas ima svoju zasebnu konstituciju, tip tijela, ili prakriti. Prakriti je individualna kombinacija fizičkih, emocionalnih i mentalnih karakteristika, koje su određene vremenom začeća i rođenja osobe.
Ako se ova ravnoteža poremeti uslijed emocionalnog ili fizičkog stresa, traume, nepravilnog biranja namirnica, promjene klime ili vremena, može doći do disbalansa u organizmu, koji će prije ili kasnije dovesti do bolesti.

Ako shvatimo, kako ovi faktori utječu na naše zdravlje, moći ćemo poduzeti određene mjere da bi smanjili njihovo djelovanje i uklonili uzrok disbalansa. U ovom smislu, put prema zdravlju je individualan za svakog. Ne postoji univerzalan put, koji odgovara svakome - ni u prehrani, ni u načinu života, ni u vježbi, ni u korištenju ljekovitog bilja.

Prema Sankhyi, filozofskom temelju ayurvede, naša kreacija se sastoji od 5 elemenata – vode, etera, vatre, zemlje i zraka. Ovi elementi manifestiraju se u našem tijelu kao tri osnovna principa ili doshe: vata, pita ikapha. U svakom od nas su prisutne sve tri doshe, ali u različitoj mjeri , obično jedna ili dvije doshe prevladavaju, dok druga (ili druge) se smatraju sporednima. Kada su doshe uravnotežene, tjelesne funkcije rade normalno i mi smo zdravi. Poremećaj dosha dovodi do mentalnih, emocionalnih i fizičkih bolesti.

Vata je suptilna energija, koja je povezana sa kretanjem i sastoji se od elementa zraka i etera. Po svojoj prirodi, Vata je suha, lagana, pokretna i hladna. Poremećaj Vate može uzrokovati zatvor, nadimanje, drhtavicu, astmu, grčeve, reumatoidni artritis, osteoartritis i mnoge neurološke bolesti.

Pitta predstavlja elemente vatre i vode u našem tijelu. Pitta je vruća, oštra i masna. Poremećaj pitte uzrokuje kiselost želuca, ulcere, probleme sa kožom, kronični umor, kolitis, Crohnovu bolest, giht i brojne upalne bolesti.

Kapha se sastoji od vode i zemlje. Kapha je hladna, teška, vlažna i statična. Poremećaj kaphe uzrokuje pretilost, povišeni kolesterol, dijabetes, edemi, astmu, rak i cijeli niz problema sa plućima i dišnim putovima.

Poremećaj dosha može loše utjecati na probavu i uzrokovati stvaranje toksina, ili ame.

Dok se ama akumulira u tkivima i kanalima tijela, sporo ali sigurno utječe na protok prane (vitalne energije), imunitet (ođas) i metabolizam stanica (teđas), što na kraju rezultira bolešću.
Ayurveda smatra da za održavanje dobrog zdravlja ključno je pomoći organizmu da se oslobodi toksina i uspostavi svoju izvornu ravnotežu dosha. To se postiže uz pomoć pravilne prehrane, koja uključuje pravilan odabir namirnica, njihovu kombinaciju i način pripreme, kao i ayurvedske biljne pripravke. Odabir ovisi o individualnim potrebama osobe i trenutnom stanju dosha.

Ayurvedska prehrana je opširna tema, koja uključuje individualnu konstituciju, medicinsko djelovanje kulinarskih začina, princip shad rasa (šest okusa, koji moraju biti prisutni u uravnoteženom obroku) i još dosta toga.

Organski uzgojena, svježa i, po mogućnosti, lokalno uzgojena hrana se smatra najboljom za zdravlje. U ayurvedi hrana, napitci i začini se razvrstavaju prema okusima (slatki, slani, ljuti, gorki, kiseli i trpki), prema efektu, koji imaju na doshe i prema njihovom utjecaju na tkiva nakon probavljanja.

Upravo zbog toga je bitno znati, koji je naš izvorni tip tijela (prakriti) i birati hranu, koja ima suprotna svojstva od tih, koji već dominiraju u našem organizmu. Više od toga, razumijevanje trenutnog stanja dosha je također presudno za pravilan izbor namirnica.

Vata tip je tjelesno slabije razvijen, pokretan, suh i vitak. Probava kod Vata tipa zna biti slabija, česti su problemi sa nadimanjem i zatvorom. Zbog toga, Vata tipu se preporučuje topla, hranjiva, masna i naročito kuhana hrana. Vata tip bi trebao izbjegavati suhu, hladnu i smrznutu hranu. Također se ne preporučuje prekomjerno konzumiranje sirove hrane i post. Vata tip bi trebao izbjegavati grah i slanutak, koji se teško probavljaju i uzrokuju stvaranje plinova. Na vatu povoljno djeluju slatki, kiseli i slani okusi.

Pitta tip obično ima dobar apetit i odličnu probavu, ali ima tendenciju prema povećanoj kiselosti želuca i upalnim bolestima. Zbog toga trebaju izbjegavati masnu, ljutu, previše začinjenu i fermentiranu hranu, kao i kiselo voće. Pitta bi trebala preferirati slatko, gorko i trpko.

Kapha tip ima tendenciju prema prekomjernom debljanju i pretilosti, ima usporenu probavu i probleme sa viškom sluzi u organizmu. Najbolja za njih je lagana dijeta, sa smanjenim unosom ugljikohidrata, izbjegavanje mliječnih proizvoda, hladne hrane i slatkiša. Najbolji je za nju trpki, ljuti i gorki okus.

Prije nego što započnemo govoriti o korištenju začina kod pripreme jela, trebali bismo spomenuti, da iako je Ayurvedska prehrana tradicionalno povezana sa Indijom, ona nije ograničena mjestom i vremenom. Tako na primjer, nije svaka Indijska hrana ayurvedska. Dapače, danas u Indiji se često priprema pretjerano začinjena hrana, i to na ulju loše kvalitete.

To, što pravi hranu ayurvedskom, jest činjenica da je ona odabrana i pripremljena prema potrebama određene osobe ili da je balansirana za sve tri doshe.

Spring je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
alison (22-06-10), apolon (22-06-10), ML.84 (25-11-10), novosadjanka (25-03-11), Tree (25-11-10)

Nepročitano 22-06-10, 20:06   #2
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,816
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani

Mnogi začini, koji se koriste u ayurvedskoj kuhinji, kao što su kukruma, kumin, piskavica, korijander, kardamon itd, su također i ljekovite biljke, koje imaju medicinska svojstva. Svakodnevno korištenje ovih začina može drastično poboljšati probavu i apsorpciju hrane, stimulirati apetit i rad crijeva, nahraniti unutrašnje organe i spriječiti disbalans dosha.

Začini također daju hrani harmoničan spoj šest okusa. Ayurveda smatra da okusi također posjeduju terapeutska svojstva. Okus je prvo što osjetimo, kada probamo hranu, – on je početak probave. Obrok, koji sadrži svih šest okusa, nije da je samo ugodan za naš jezik, nego se i bolje probavlja i apsorbira na staničnom nivou.

Moderna istraživanja potvrđuju dobrobit korištenja ayurvedskih začina. Kurkuma, na primjer, je vrlo efikasna kod liječenja dijabetesa, kožnih bolesti, bolesti jetre i različitih upala. Kumin, korijander, fennel, kardamon i muškatni oraščić su dobri u liječenju cijelog niza probavnih problema. Đumbir također ima vrlo široko medicinsko djelovanje. Bukvalno rečeno, postoji tisuće načina primjene ovih ljekovitih začina.

Drugi aspekt ayurvedske prehrane je kombiniranje namirnica. Nisu sve namirnice kompatibilne. Neke će namirnice, kada ih jedete ili kuhate zajedno, poremetiti probavnu funkciju i uzrokovati nagomilavanje ame (toksina) u tijelu. Na pravilno kombiniranje hrane utječu brojni faktori, na primjer, okus namirnica, njihova kvaliteta, utjecaj na doshe, vrijeme potrebno za njihovo probavljanje itd.

Na primjer, teško probavljiva hrana poput žitarica, mliječnih proizvoda i namirnica, koje sadrže puno škroba, ne kombinira se sa lako probavljivom hranom poput voća. Mlijeko se ne kombinira sa kiselim voćem, jer tada se počinje zgrušavati i postaje teško probavljivo.

----

Ayurveda savjetuje, da preuzmemo odgovornost za naše zdravlje koliko god možemo, tako da napravimo promjene u našoj prehrani i stilu života. Hrana, koju jedemo svaki dan jest naš najveći saveznik u održavanju ili vračanju dobrog zdravlja. Pravilna svakodnevna prehrana pružit će dobru potporu svim drugim terapeutskim mjerama.

Neka hrana bude Vaš lijek. I neka Vam ne trebaju nikakvi drugi lijekovi!Korisni linkovi:

Koji ste tip? Ayurveda test.
Pet elemenata

Vata dosha

Pitta dosha

Kapha dosha

Spring je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
apolon (22-06-10), novosadjanka (25-03-11)
Nepročitano 22-06-10, 23:03   #3
New member
 
apolon's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 76
apolon is a splendid one to beholdapolon is a splendid one to behold
apolon is a splendid one to beholdapolon is a splendid one to beholdapolon is a splendid one to beholdapolon is a splendid one to beholdapolon is a splendid one to beholdapolon is a splendid one to beholdapolon is a splendid one to beholdapolon is a splendid one to beholdapolon is a splendid one to beholdapolon is a splendid one to beholdapolon is a splendid one to behold
Zadani Gdje kupiti neke ayurvedske proizvode za balansiranje dosha?

Kvalitetne proizvode za balansiranje naših dosha otkrila sam u Zagrebu, kod Lucelle, u Tuškanovoj ulici 21 ( kod Kvatrića, parkić preko puta nove tržnice),

To su MAHARISHI AYURVEDA proizvodi
tel: 01- 465 -11-63
e-mail: lucella@zg.hinet.hr

Nažalost, mislim da nemaju hrvatsku web stranicu, ali može se pogledati na internetu: www.ayurveda.nl

Nude mogućnost narudžbe poštom, e- mailom ili katalogom i šalju u roku od 2 dana. Sretni su odgovoriti na svako pitanje o proizvodima i dati i individualne ayurvedske preporuke za zdravlje.

Nude ogroman broj proizvoda od čajeva za balansiranje doše, Rađa kave ( bez kofeina), badem energenta, zaćina (ćurna ) za kuhanje, koji su već gotove mješavine začina prema vašoj doshi, ulja i ayurvedskih pripravaka za njegu tijela, sapuna, šampona, pasti za zube, losiona,ulja za masažu sve bez štetnih kemijskih sastojaka. Imaju i strugač jezika :)
I dobre mirisne štapiće.

Nije da ih reklamiram, ali već 2 godine koristim svakodnevno u kuhanju njihove ćurne, čajeve i ulja i znam da mi je bolje.
Na svom primjeru: kada mi je ovih dana glavu propuhivao ovaj olujni vjetar, bolje sam funkcionirala uz Vatta čaj i masažu toplim sezamovim uljem.

Naravno da je to samo djelić onoga što se u zdravog prehrani treba primjenjivati.

eto, možda nekome pomogne.


Podignimo radost!
www.apoloncentar.hrPodijeli post!

apolon je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
alison (22-06-10), Spring (24-06-10)
Nepročitano 16-09-10, 08:33   #4
New member
 
Seka0307's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2010
Postovi: 26
Seka0307 will become famous soon enoughSeka0307 will become famous soon enoughSeka0307 will become famous soon enoughSeka0307 will become famous soon enoughSeka0307 will become famous soon enoughSeka0307 will become famous soon enoughSeka0307 will become famous soon enoughSeka0307 will become famous soon enoughSeka0307 will become famous soon enoughSeka0307 will become famous soon enough
Zadani

"Nažalost, mislim da nemaju hrvatsku web stranicu", kaže Apolon.

Imaju:
http://www.lucella.hr/01/01-01-ayurveda.htm
Seka0307 je offline   Reply With Quote
Nepročitano 25-11-10, 14:05   #5
New member
 
ML.84's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2010
Lokacija: ZAGREB
Postovi: 15
ML.84 will become famous soon enoughML.84 will become famous soon enoughML.84 will become famous soon enoughML.84 will become famous soon enoughML.84 will become famous soon enough
Zadani

...evo da se i ja malo "ubacim" i zahvalim na suuuper postu, Spring!!!!
moram priznati odmah na početku, da me ayurvedska hrana poćela nedavno zanimati i tako sam se poćela malo više informirati o svemu, a naišla sam i na ovaj post u kojem sam pročitala korisne savijete i tako češljajući dalje naišla sam na Ayurveda test uz pomoć koje sam izraćunala svoju doshu i meni je ispalo da su mi sve tri doshe podjednako dominantne i dalje više nisam našla nikakvu novu informaciju... pa


Sve što jesmo, je rezultat našeg razmišljanja.Podijeli post!

ML.84 je offline   Reply With Quote
ML.84, hvala ti na korisnom postu!
Tree (25-11-10)
Nepročitano 08-12-10, 00:15   #6
back to basic
 
alison's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2010
Lokacija: zagreb
Postovi: 9,612
alison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond repute
alison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond repute
Pošalji poruku preko Skype™ za alison
Zadani

HTML kod:
http://www.yogacentar.hr/download/Proucite_ayurvedu.pdf
Ayur veda - skoro pa knjiga u pdf-u


TRAŽIM LJUDE, ŠTO VIŠE LJUDI,
KOJI IMAJU NEOGRANIČENU SPOSOBNOST UVJERENJA
DA NE POSTOJI NEŠTO ŠTO JE NEMOGUĆE UČINITI
(H. FORD).
pridruži nam se u bbljPodijeli post!

alison je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
ML.84 (09-12-10), novosadjanka (25-03-11)
Nepročitano 08-12-10, 06:43   #7
Joy
New member
 
Joy's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2010
Postovi: 18
Joy has a spectacular aura aboutJoy has a spectacular aura aboutJoy has a spectacular aura aboutJoy has a spectacular aura aboutJoy has a spectacular aura aboutJoy has a spectacular aura aboutJoy has a spectacular aura aboutJoy has a spectacular aura aboutJoy has a spectacular aura aboutJoy has a spectacular aura aboutJoy has a spectacular aura about
Zadani

Citat:
Originally Posted by ML.84 Pogledaj Post
...i meni je ispalo da su mi sve tri doshe podjednako dominantne i dalje više nisam našla nikakvu novu informaciju... pa
I meni to znači da smo trodošni tipovi, a o njima piše:

The three Dosha type
Vata - Pitta - Kapha
If your three scores are nearly equal, you are a three-dosha type. This type is considered rare, however.
Understanding the three Dosha type
If you are a three dosha type you start off with the best chance for remaining in balance, because your ratio of Vata, Pitta and Kapha is nearly even. This balanced dosha body type will tend to provide you with lifelong good health, ideal immunity and longevity, but is difficult to correct if out of balance.


ओं मणिपद्मे हूंPodijeli post!

Joy je offline   Reply With Quote
Joy, hvala ti na korisnom postu!
ML.84 (09-12-10)
Odgovor

Tagovi
ayurveda, zdrava prehrana

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 05:36 sati.

Iz ponude izdvajamo:Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0