Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/)
-   Ayurvedska Medicina (http://www.alternativa-forum.com/ayurvedska-medicina/)
-   -   Jala neti - Jogičko čišćenje nosa i sinusa (http://www.alternativa-forum.com/ayurvedska-medicina/4433-jala-neti-jogicko-ci-cenje-nosa-i-sinusa.html)

toni12 28-06-11 15:56

Jala neti - Jogičko čišćenje nosa i sinusa
 
http://www.jalanetipot.com/gif/neti.jpg


Postoji tehnika toliko efikasna, da bi mogla riješiti mnoge probleme uha, grla i nosa za samo nekoliko dana. Jogičke metode, koje se zovu Jala i Sutra Neti, omogućuju jednostavno čišćenje nosa i sinusa.

Kako djeluje Jala neti:

čisti nos od bakterija i viška sluzi

pročišćava sinusne kanale

potiče prirodni mehanizam zaštite organizma od upala i infekcija sinusa, grla i nosa

stimulira rad mozga

pomaže kod migrena, epilepsije i depresije

pomaže kod infekcija i začepljenja uha i tinitusa

pomaže kod odvikavanja od pušenja


Tehnika

Za izvođenje tehnike Jala Neti trebat će Vam posebna posuda za vodu, koja izgleda poput Aladinove lampe (pogledajte sliku). Takva posudica se zove Neti lota, a kupiti ju možete u centrima joge.

•Napunite posudu sa mlakom vodom i dodajte sol. Dobro promiješajte. Voda ne bi trebala biti prehladna, ni prevruća. Proporcija soli je 1 čajna žlica na pola litre vode, najbolje je koristiti morsku sol.

•Nagnite se nad lavabo. Umetnite produžetak posude u lijevu nosnicu, a glavu polako nagnite na desnu stranu.

•Držite usta otvorena i polako dišite kroz njih. Voda bi trebala početi ulaziti u lijevu nosnicu i izlaziti kroz desnu.

•Pustite da voda slobodno curi 20-ak sekundi. Sklonite posudicu i očistite nos snažnim disanjem.

•Ponovite isti postupak sa desnom nosnicom

•Tehniku Jala Neti možete raditi svako jutro

http://www.youtube.com/watch?v=6u7GMqnTEcc

Sunnie 09-07-11 13:45

Zanimljiva tehnika, ovo s koncem me je malo šokiralo:smilie_smile::thanks:

Sunnie 09-07-11 14:03

Evo isprobala. Disanje je stvarno drugačije nakon toga. Može se izvesti i s običnom plastičnom bocom s onim nastavkom gore za pijenje:smile_sun:

toni12 09-07-11 16:48

jala neti
 
da može i sa bocom od soka sa dudom, ja vozim bicklu i kad sam na Marjanu uvjek iskoristim bocu za vodu, stanem uz more zagrbim mora pročistim sinuse i nastavim vozit, i jako dobro dijeluje.:thumbs:

Sunnie 09-07-11 19:36

Zgodno:smile_sun::thumbs:u početku sam mislila da ću se nagutati vode, ali sve je bilo ok. U biti treba stalno stiskati bocu.
Imam osjećaj da bi moglo djelovati dobro i na vid.?

alina 09-07-11 23:23

Meni je to puno pomoglo sa sinusima, nije ih izliječilo, ali puno je bolje. Više ne koristim operil i sl. Iako bi bilo najbolje da to radim svaki dan, ali kad sam lijena šta mogu :smile_giggle:

mighty mama 12-07-11 12:41

imala sam gnojne sinuse, radila inhalacije,"lasersko"(?!)čišćenje, pila antibiotike, dok mi učitelj joge nije pokazao ovu tehniku.kod 4-tog čišćenja gnojni čep je izleteo napolje. od tada često primenjujem ovu tehniku, naročito zimi, moj sin odmah traži da mu spremim posudu, čim oseti da ga boli grlo.

gumiflex 15-10-11 20:18

Tri su bitne stvari - voda mora biti tjelesne temperature ili malo toplija, tako da dok prolazi kroz nosne šupljine osjećaš ugodnu toplinu; količina soli mora biti tolika da niti pecka niti stvara onaj tupi bol kao od slatke vode; i na kraju kapalbhati pranayamom dooobro ispuhati nos (i to kroz jednu i drugu nosnicu, naginjati glavu lijevo-desno, gore-dolje), obavezno držati usta otvorena da zrak ne nabije preostalu vodu u eustahijevu cijev (inače prijeti primarna infekcija uha). Nikako ne raditi prije spavanja (barem 1-2h prije) i nikako ne izlaziti vani odmah poslije netija, pogotzovo zimi (zimi ostati doma barem 1h nakon netija). Poanta je očistiti nosne šuljine i sinuse, opustiti nervne centre u nazalnoj šupljini, a ne navući prehladu. :-)


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 18:45 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0