Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/)
-   Bolesti pluća i dišnih organa (http://www.alternativa-forum.com/bolesti-pluca-i-disnih-organa/)
-   -   Akutni bronhitis (http://www.alternativa-forum.com/bolesti-pluca-i-disnih-organa/683-akutni-bronhitis.html)

zoricab 05-08-09 13:51

Akutni bronhitis
 
Akutni bronhitis (akutno zapaljenje disajnih puteva)


Akutni bronhitis predstavlja akutno zapaljenje traheje i glavnih bronhija. Javlja se uglavnom u toku ili neposredno posle akutnih virusnih infekcija gornjih disajnih puteva, najčešće za vreme zimskih meseci. Akutni bronhitis obično prolazi tokom nekoliko dana, iako kašalj može biti prisutan tri ili više nedelja.
Uzročnici
Akutni bronhitis mogu izazvati različite mineralne ili biljne prašine, isparenja jakih kiselina, amonijak, duvanski dim. Takođe, različit vrste virusa mogu dovesti do nastanka ove bolesti, dok su bakterije retki prouzrokovači. Virusne infekcije obično prethode sekundarnim bakterijskim infekcijama. Faktori kao što su: izloženost respiratomim iritansima, hladnoća, zamor, loša ishrana, dovode do pada imuniteta i doprinose nastanku infekcije. Infekcije su česte kod bolesnika sa hroničnim sinusitisom, a kod dece s uvećanim krajnicima. Najčešći uzročnici sekundame bakterijske infekcije su: Haemophilus influenzae i Streptococcus pneumoniae.

Klinička slika
Simptomi koji dominiraju kod bronhitisa su kašalj, iskašljavanje, zviždanje u grudima i blago povišena telesna temperatura. U početku bolesti kašalj je suv, nadražajni, sličan kašlju u astmi, a zatim počinje iskašljavanje. Nakon izvesnog vremena iskašljaj može postati obilniji, sluzav. Ovakav iskašljaj ukazuje na bakterijsku infekciju. Kod bolesnika dolazi do porasta telesne temperature do 39°C, što traje tri do pet dana, nakon toga se povlače akutni simptomi, iako kašalj može da se prolongira na nekoliko nedelja.
Dijagnoza
Pravilna dijagnoza akutnog bronhitisa postavlja se na osnovu simptoma i znakova. Lekar stetoskopom može čuti šumove, sviranje ili piskanje nakon kašljanja. Ako su simptomi bolesti ozbiljniji i duže traju, potrebno je napraviti rendgenski snimku pluća. Bakteriološki pregled sputuma nije neophodan, osim kod bolesnika s povećanim rizikom, a to su stare osobe, oboleli od hronične opstrukcijske bolesti pluća, malignih bolesti, tuberkuloze ili nedavno preležane pneumonije.
Lečenje
Dok osoba ima povišenu telesnu temperaturu potrebno je mirovanje, odmor i unos do-voljne količine tečnosti (3 do 4 litra dnevno). Analgetici i antipiretici se koriste protiv bolova i za povišenu temperaturu. Odluka o upotrebi antibiotika donosi se na osnovu dužine trajanja simptoma bolesti, karakteristika sputuma i prethodnog zdravstvenog stanja bolesnika.

Prevencija
Česte napade bronhitisa može uzrokovati nešto iz neposrednog okruženja bolesnika. Hladnoća, blizina smetlišta, dim cigarete mogu učiniti bolesnika osetljivijim. Posebno su ugrožene osobe koje dugi niz godina konzumiraju cigarete. Kod težih slučajeva je potrebno i promeniti mesto boravka.

mungos 08-05-10 13:38

Za lecenje akutnog bronhitisa odlicna je guscija mast. Provereno, moja baba je tako izlecila moju sestru a imala je bas tezak oblik bronhitisa. :smilie_smile:

Blue_Knight 09-05-10 10:19

Hvala.

den92 11-05-10 08:29

Moja nona je mom sinu izlječila bronhitis sa medom, češnjakom i maslacem. Češnjak se sitno iskosa,doda se žlica maslaca (sobna temperatura) i žlica meda. Sve se pomješa u kašicu i pije se jedna čajna žlica 3puta dnevno.

vodenicar 27-01-11 12:54

video sam da se bronhitis moze leciti i flasterima, sto je i najjednostavnije
www.flasteri.com

lucy 25-09-11 23:21

Citat:

Originally Posted by den92 (Post 41898)
Moja nona je mom sinu izlječila bronhitis sa medom, češnjakom i maslacem. Češnjak se sitno iskosa,doda se žlica maslaca (sobna temperatura) i žlica meda. Sve se pomješa u kašicu i pije se jedna čajna žlica 3puta dnevno.

je li tko još probao?


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 10:24 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0