Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/)
-   Bolesti pluća i dišnih organa (http://www.alternativa-forum.com/bolesti-pluca-i-disnih-organa/)
-   -   Kronični traheitis (http://www.alternativa-forum.com/bolesti-pluca-i-disnih-organa/848-kronicni-traheitis.html)

Spring 15-08-09 23:54

Kronični traheitis
 
Kronični traheitis (tracheitis chronica) predstavlja koničnu kataralnu upalu sluzokože traheje koje se karakteriše hiperemijom (pojačano crvenilo) i hipertrofijom sluzokože.

Uzrok nastanka

kronični traheitis je često udružen sa upalom sluzokože rinofarinksa i bronhija i obično nastaje na bazi više puta ponovljenih akutnih upala gornjih i donjih disajnih puteva. Često se javlja i kod osoba alergijske konstitucije kao i kod osoba izloženih štetnim faktorima (dim, prašina, hladan ili vreo vazduh).

Klinička slika

Dominantan simptom je uporan, suv kašalj, praćen iskašljavanjem sluzavog, pa nekada i sluzavognojnog sekreta. Pored ovog hipertrofičnog, postoji i atrofični traheitis koji se razvija u bolesnika sa atrofičnim rinitisom. Sluzokoža se istanjuje i na njoj se stvaraju naslage gustog, lepljivog sekreta koji se suši u fetidne kruste. Simptomi su suv, nadražajan kašalj, otežano disanje i promuklost.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i objektivnog pregleda.

Lečenje

Lečenje se sprovodi operativnim lečenjem nosa posle čega se i promene u larinksu i traheji popravljaju. Korisno je klimatsko lečenje na moru i aerosol terapija.


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 03:42 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0