Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/)
-   Bolesti uha, grla i nosa (http://www.alternativa-forum.com/bolesti-uha-grla-i-nosa/)
-   -   Otitis media (http://www.alternativa-forum.com/bolesti-uha-grla-i-nosa/936-otitis-media.html)

Stella 22-08-09 13:58

Otitis media
 
Upala srednjeg uha

Upala srednjeg uha je jedna od najčešćih bolesti koja pogađa malu djecu i dojenčad. Ova bolest najčešće počinje prehladama, koje dovode do nakupljanja tekućine iza bubnjića, a u toj tekućini se potom razmnožavaju bakterije ili virusi, te uzrokuju upalu. Akutna upala srednjeg uha je popraćena bolom, koji je u nekim slučajevima vrlo jak i intenzivan, a često je prisutna i povišena tjelesna temperatura.


OČITOVANJE

Faza eksudativne inflamacije je prva i traje 1-2 dana. Kod pacijenata je prisutna povišena tjelesna temperatura, jak bol (osobito noću), nagluhost, zujanje i osjetljivost uha.
Obrambena faza je sljedeća i traje 3-8 dana. Purulentni eksudat može spontano izlaziti, što dovodi do smanjenja boli. Posle 2-4 tjedna dolazi do potpune rezolucije procesa, s gubitkom sekreta i zarastanjem eventualne perforacije. Rijetko se perforacija zatvara debelim vezivnim tkivom s priraslicama i rezidualnom nagluhošću ili perforacija postaje stalna.


DIJAGNOZA I LIJEČENJE

Bolest se dijagnosticira na temelju kliničke slike i detaljnog pregleda pacijenta.
Upala uha se liječi na više načina, ovisno o starosnoj dobi pacijenta, jačini infekcije i utjecaju na sluh pacijenta. Kod odraslih osoba i kod djece (ako je infekcija i upala jaka ili se često ponavlja), najčešće se primjenjuje liječenje antibioticima i analgeticima. Kod blažih upala dovoljna je i uporaba antibiotskih kapi za uho.
Neadekvatna terapija može dovesti do komplikacija i ponavljanja simptoma bolesti.


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 02:46 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0