Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/)
-   Detoksikacija (http://www.alternativa-forum.com/detoksikacija/)
-   -   Suho četkanje kože (http://www.alternativa-forum.com/detoksikacija/2946-suho-cetkanje-koze.html)

Spring 18-08-10 16:56

Suho četkanje kože
 
Preuzeto sa http://www.alternativa-za-vas.com/in...cetkanje-koze/Postoji puno načina detoksikacije organizma – čišćenje jetre, bubrega, pluća, crijeva... Međutim, ponekad zaboravljamo, da je koža – naš najveći organ. Što je sa njom? Da li postoji način detoksikacije kože?

Suho četkanje (engl.- dry brushing) – je tehnika, koja omogućuje čišćenje kože, uz istovremenu detoksikaciju unutarnjih organa.


Metodu suhog četkanja uveo je finski doktor Paavo Airola prije 30 godina. Ova metoda je popularna i danas i primjenjuje se u mnogim spa salonima i centrima zdravlja.
Međutim, ova metoda nije nešto novo. Suho četkanje se primjenjuje u Rusiji, Turskoj i Skandinaviji već stotinama godina. Suho četkanje je poznato po svome kozmetičkom efektu obnavljanja kože: uklanja staru, suhu kožu, na mjesto kojoj dolazi nova, glatka i nježna.
Međutim, obnavljanje kože nije jedina dobrobit suhog četkanja.

Poznato je, da suho četkanje…
- rješava celulit
- čisti limfni sustav
- uklanja naslage mrtve kože
- jača imunitet
- stimulira rad hormona i žlijezda
- zateže kožu, sprečava njezino prijevremeno starenje
- stimulira cirkulaciju krvi
- poboljšava rad nervnog sistema
- poboljšava probavu
- lijepo oblikuje mišiće
- i uz sve to je jednostavno, jeftino i ne zahtjeva puno vremena!

Što je sve potrebno za suho četkanje kože?


Jedino, što će Vam trebati je četka sa dugačkom ručkom, napravljena od prirodnih materijala. Bolje je ako četka ima odvojivi vrh sa remenom za ruku. Evo na što mislim:

(Takvu četku možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane i prirodne kozmetike.)

Ako ne možete pronaći odgovarajuću četku, nije strašno. Poslužit će Vam i spužva od prirodnih materijala (lufa spužva) ili hrapavi ručnik.
Prema mom iskustvu, većina sintetičkih četki su previše oštre i mogu oštetiti kožu. Ako nađete mekaniju četku, i ona može poslužiti.
Glavno je da radite to, što odgovara Vašoj koži. Kada se koža navikne na mekšu četku, možete preći na nešto „jače“.

Kako se radi suho četkanje?


 1. Četkanje se uvijek radi na suho. Nakon četkanja ćete se istuširati ili okupati, da bi oprali sa sebe stanice stare kože i toksine, koji se oslobađaju u procesu četkanja.
 2. Dugačkim, ravnim pokretima četkajte noge od stopala prema gore, zatim ruke od šaka prema ramenima, leđa odozgor prema dolje i trbuh odozdol prema gore.
  Takvo četkanje će usmjeriti limfu prema srcu.
  (Napomena: Četkanje u suprotnom smjeru se ne preporučuje, jer usmjerava limfu od srca, što može uzrokovati dodatno opterećenje vena i limfnih sudova.)

 3. Radite četkanje kože jednom dnevno – najbolje odmah ujutro, prije tuširanja. Za detaljno suho četkanje trebat će Vam samo 15 minuta. Ali čak i 5 minuta četkanja donijet će dobrobit Vašem zdravlju. Ako se osjećate bolesno, povećajte četkanje kože na 2 puta dnevno.
 4. Na mjestima sa tvrdom i grubom kožom, poput tabana, vršite lagani pritisak.
 5. Ako se želite riješiti celulita, posvetite problematičnim mjestima više vremena. Četkajte područja, zahvaćena celulitom, od 5 do 10 minuta dnevno. Da bi dobili dobar rezultat, trebate to raditi bar 5 mjeseci za redom.
 6. Izbjegavajte četkati mjesta sa osjetljivom ili povrijeđenom kožom (rane, posjekotine, mjesta zahvaćena infekcijom ili osipom).
 7. Završite suho četkanje tuširanjem. Na kraju tuširanja napravite tri vruća i tri hladna ciklusa:

  - na nekoliko sekundi pustite vruću vodu (toliko vruću da to možete izdržati nekoliko sekundi – ne preporučuje se srčanim bolesnicima!).
  - zatim provedite nekoliko sekundi pod hladnom vodom (toliko hladnom, da to možete izdržati nekoliko sekundi).
  - ponovite to 3 puta
  - završite tuširanje hladnom vodom

  Vruće-ledeno tuširanje dodatno jača kožu, pospješuje izlučivanje toksina, stimulira cirkulaciju krvi i hrani vanjski sloj kože.


Nakon tuširanja

Dobro se obrišite i umasirajte u kožu prirodna ulja poput maslinovog, bademovog, sezamovog, kokosovog ulja, maslaca shea, kakaa, avokada itd. Ako imate artritis, u mješavinu ulja dodajte malo maslaca kikirikija i ricinusovog ulja.

Perite Vašu četku jedan put tjednom sa vodom i sapunom. Nakon pranja, ostavite četku na suhom i otvorenom mjestu da ne bi popljesnivila.

----------

Dobrobiti suhog četkanja ćete osjetiti nakon od prilike 30 dana. Budite uporni i nastavite sa četkanjem! Da bi napravili duboko čišćenje limfe, nastavite sa četkanjem bar 3 mjeseca.

Spring 18-08-10 16:57


jovanica 22-03-12 23:55

e ovo pocinjem od ponedeljka, bas sjajno zvuci !

Jesam 23-03-12 10:40

Radim to već godinama (iako ne baš svaki dan) i zaista je učinak pomlađujuć, osvježavajuć ... :applause: :smile_sun:

jovanica 23-03-12 18:56

e pa sjajno, nadam se onda dobrim rezultatima ;)))

Ash 10-06-13 12:52

Piling bi trebali svi prakticirati, pa čak i muškarci :)

Omnis 10-06-13 14:41

Ima li pravila za lice i vrat, kako četkati?

Ash 13-06-13 10:28

Kožu kao jedan veoma bitan organ bi u svakom slučaju trebalo održavati funkcionalnim na način da se redovito čisti na suho ili nekim drugim pilingom i njeguje uljima i sl.
Da muškima bude ugodnije na početku koji su tradicijski programirani da je to nešto samo za žene i sl. preporučujem da im njihove ljepše polovice naprave piling nakon zajedničkog kupanja :smilie_smile: Ili neka ih isčetkaju na suho kao što piše u ovoj temi :smile_wink:

Cassandra 10-06-14 18:57

Pozdrav svima, zanima me treba li nako nekog vremena pauzirati s suhim četkanjem kože? Ja ga već prakticiram četiri mjeseca bez pauza
Hvala

Adamina 10-06-14 19:42

Trebala bi 3 tjedna četkati, 1 tjedan pauzirati.


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 03:57 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0