Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/)
-   Dječje bolesti (http://www.alternativa-forum.com/djecje-bolesti/)
-   -   Promuklost kod djeteta (http://www.alternativa-forum.com/djecje-bolesti/7452-promuklost-kod-djeteta.html)

Lorka05 24-04-13 10:38

Promuklost kod djeteta
 
Imali smo laringitis i nakon toga se javila promuklost (imamo 6 godina, glasan je, puno priča...) koja traje već 3 tjedna. Da li netko ima iskustava? Da čekam da prođe ili da idemo otorincu?

denise 25-04-13 03:00

MASLAČAK


Latinski naziv: Tarxacum officinale
Eng - Dandelion

Opis biljke: Maslacak je trajnica koja najcešce raste po travnjacima, livadama, parkovima, te uz staze i živice. Lekovit je i jestiv, jedna je od onih biljaka koju nalazimo svuda. Veoma je korisna biljka za caj, salate, sokove, variva, supe…Kao lekoviti delovi biljke sabiru se koren, list i cvet.U službenoj je upotrebi biljka u cvatu, ili koren sa biljkom, dok se u narodnoj medicini sabiru i cvetovi.
Maslacak pojacava lucenje žuci, deluje kao diuretik, pojacava rad bubrega, cišcenja krvi, pomaže kod lecenja gihta, reumatizma , kožnih ekcema, cireva kod pomanjkanja apetita...
Lekoviti deo biljke: Cveta od marta do maja. Maslacak od aktivnih lekovitih materija sadrži gorke materije, mnogo kalijuma u nadzemnom delu, smole, etericno ulje, 40% inulina u korenu.
Listovi sadrže 16 – 18 % vitamina C, gvozdja oko 3% ,dakle –više nego španac !.Mladi listovi u prolece ukusna su i zdrava osvežavajuca salata, a mogu se skuvati i kao varivo. Da se otkloni gorcina, mlade rozete valja ostaviti u vodi preko noci.
Lekovito delovanje: Maslackov caj moraju piti dijabeticari, a preporucuje se i svaki dan sažvakati 5 do 10 šupljih stabljika. Caj pomaže i u terapiji malookrvnosti, gihta, reume, neredovite menstruacije i žucnih kamenaca.Koren i stabljika sadrže gorku materiju –taraxacin – koji deluje diureticki, a može izazvati prolive i smetnje u srcanom ritmu. No, vidljivi znakovi trovanja nastupaju tek kad se biljka konzumira u velikim kolicinama – narocito gorki stariji delovi biljke. Mladi su listovi potpuno bezopasni..
CAJ:
Caj se priprema najcešce od suvog usitnjenog korena. Jedna kasika korena stavi se u 2 cl vode, kuva na laganoj vatri nekoliko minuta, procedi nakon 15 minuta i pije tokom dana nezasladjeno, ili još bolje, zasladjen pravim domacim medom.Taj caj procišcava organizam, pomaže kod degeneracije hrskavice, podstice znojenje.
Pomaže u borbi protiv debljine i celulita.
Koren se isece na tanke ploške,pa se može jesti sirov na hlebu, sa maslacem. Ipak, bolje ga je skuhati. Ispržen i samleven koren odlicana je zamena za kafu. Mladi i još tvrdi cvetni pupoljci mogu se kiseliti u sircetu i koristiti kao zacin – umesto kapare.
Maslackov sirup ( med )
Tri –cetiri pune šake cvetnih glavica maslacka (sveže) preliti sa 2 litre kipuce vode, i prokuvati. Procediti – da se iz cvetova iskoristi sav lekoviti sok i u još toplo dodati 1,5 kg šecera ili odgovarajucega zasladjivaca, te sok od dva limuna. Ukuvavati na laganoj vatri stalno mešajuci do gustoce sirupa.
Dobijeni sirup se puni u ciste staklenke u kojima se obicno i konzervira voce. Dobijeni sirup jedva se po ukusu razlikuje od meda.
Ovaj sirup jaca i procišcuje organizam, regulise varenje, jaca apetit.
Uzima se po jedna kasika pre svakog obroka. Nakon svake upotrebe, staklenku dobro zatvoriti.

http://os-santolovica-privlaka.skole.hr/?news_id=40

Citat:

http://os-santolovica-privlaka.skole...i_header_l.gif
PROJEKT MASLAČAK U našoj školi već dugi niz godina djeluje skupina Etno-Eko. Plan i program rada svake godine donose učenici i voditeljica skupine učiteljica Marija Tanocki. Osim što njegujemo stare običaje našeg mjesta, pjesme i plesove, osvješteno se zalažemo malim akcijama za zdravlje i ekologiju.
Ove godine smo napravili projekt Maslačak. U nastavi prirode i društva proučavali smo biljke na travnjaku, te smo izdvojili maslačak.


Naš narod je maslačku dao mnoga imena:popina, pogačica, mliječnjak, žučanik, radić, žutnica, mljekača, milosavka, smetanka, popino gumno, talijanska salata, kravlja gubica, regrat, divlja žućenica.
To je biljka koju nalazimao na ravnicama, za bolesne ljude je dragocjena, a zdravima daje posebnu snagu.
Etno-Eko skupinu čine učenici IV.B razreda.
Koraci projekta bili su sljedeći:
1.Monika je rekla:“Brala sam baki cvjetove maslačka za med.“ -rodila se IDEJA
2.Pronašli smo recept za pripravu.
3.Izašli smo na travnjak pred školom i nabrali 400 cvjetova maslačka, radili ciklična kretanja.
4.Maslačke smo oprali, ogulili koru limuna i kuhali u 16 dcl vode.
5.Dok su se maslačci polako kuhali,mi smo napravili korelaciju nastavnih predmeta.Pomogle su nam tete Olivera Grgurovac,Ruža Nadarević i kuharica Snježana Mijatović.
6. Na satu hrvatskog jezika radili smo igrokaz Plesna haljina žutog maslačka-Tihane Škrinjarić i opisivali biljku maslačka.
7. Iz Glazbene kultura poslušali smo P.I.Čajkovskog: Valcer cvijeća.
8.Prirodu smo ponovili kroz nastavnu jedinicu Biljke na travnjaku.
9.Kada je prva faza kuhanja bila gotova, procijedili smo smjesu, dodali 3kg šećara i ostavili kuhati u školskoj kuhinji još 40 min.
10. Na satu likovne kulture(PLOHA,BOJA,slikanje tempera) slikali smo maslačke na travnjaku.
11.Kada se med skuhao dodali smo mu sok od 5 limuna.
12.Izradili smo plakate za hol naše škole: litererni sa sastavima i pjesmicama, likovni sa likovnim radovima. Plakat Jela od maslačka, plakat Ljekovita svojstva maslačka.
13.Med smo stavili u male staklenke što ćemo pokloniti za Uskrs mještanima koji su bolesni i osamljeni, a bojat ćemo i jaja u cvjetovima maslačka.
14.Kušali smo svi med od maslačka i odlično se osjećali i zabavili.
A i puno naučili. Pokušajte i Vi! Šaljemo Vam recept!
MED OD MASLAČKA
400 cvjetova maslačka
3 kg šećera
5 limuna
16 dcl vode
Postupak: cvjetove oprati, oguliti koru limuna, dodati 16 dcl vode i kuhati 40 min. Nakon toga procjediti tekućinu kroz gazu, dodati 3 kg šećera i ponovo kuhati 40 min. Kad se skuha dodati ocijeđeni sok limuna.
Uzima se ujutro prije doručka, a provjereno je dobar za liječenje alergijskog kašlja i promuklosti.
Vaš Etno-Eko
OŠ Stjepana Antolovića, Privlaka


minjabg 29-04-13 18:08

Citat:

Originally Posted by Lorka05 (Post 352593)
Imali smo laringitis i nakon toga se javila promuklost (imamo 6 godina, glasan je, puno priča...) koja traje već 3 tjedna. Da li netko ima iskustava? Da čekam da prođe ili da idemo otorincu?

Svakako treba otici, jer dugo traje, pa je detetu nezgodno.
Dobar je vidac, 3 puta dnevno po solja toplog caja. Jedna cajna kasika se prelije sa 200 ml provrele vode i drzi poklopljeno svega 2-3 minuta. Pije se nezasladjeno. Caj je dobar ne samo za vid vec i za disajne organe.
Javi nam kako ide oporavak :smile_sun:

Lorka05 07-05-13 17:35

Naručili smo se bili na ORL pregled i par dana prije promuklost se povukla, pa nismo otišli. Glas mu je sad ok, pa nećemo ići na pregled.... Ovo s vidcem mi se čini dobro....

simona 07-05-13 17:45

Citat:

Originally Posted by Lorka05 (Post 352593)
Imali smo laringitis i nakon toga se javila promuklost (imamo 6 godina, glasan je, puno priča...) koja traje već 3 tjedna. Da li netko ima iskustava? Da čekam da prođe ili da idemo otorincu?

Dijete suspreže bijes i ljutnju zbog nečega( nekoga).....


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 18:41 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0