Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/)
-   Duhovnost (http://www.alternativa-forum.com/duhovnost/)
-   -   Život je nešto sasvim drugo? (http://www.alternativa-forum.com/duhovnost/11375-zivot-je-nesto-sasvim-drugo.html)

Ray 05-07-19 13:46

Život je nešto sasvim drugo?
 
Pišem ovo iz znatiželje da li je netko doživio nešto slično.

naime nedavno sam spontano doživio taj neki trenutak koji puno toga mijenja a da zapravo ni ne treba ništa promijeniti u odnosu na život.
Iz tog uvida je u potpuno jednostavno i jasno, ali u odnosu na uobičajenu naviknutu percepciju i mentalitet je pomalo uvrnuto i radikalno. Jednostavno je, ali je teško objasniti.

Čini se da se nakon toga ništa nije promijenilo ali se zapravo sve promijenilo i bez potrebe ili žudnje za promjenama. Ne treba se ništa promijenit. Kao da je dovoljno samo uvidjeti što se iza scene igre živova zapravo događa.

Tog dana sam opušteno šetao bez ičeg posebnog u glavi. I najednom kao da je sve nestalo.
Postojala samo potpuna ugodna svijetlost i neopisivo blaženstvo bez nekog koji doživljava to blaženstvo. Sama čistoća, jasnoća, svjetlost, čisti potencijal i ništa drugo. Ne znam koliko je to vremenski dugo trajalo.
Bit je tek slijedila. Najednom sam osjetio da je vrijeme za "povratak". Kamo? Pa u pojavni svijet, življenje.
Tu je bilo otpora prema vraćanju jer tko bi napuštao takvo blaženo stanje?! Osjetio sam kako se odvajam kao u nekom obliku zrake od tog sunca blaženstva. Sjećam se kako sam si rekao da se ne želim odvojiti od tog sunca. I tada mi je to sunce odgovorilo: "Ne odvajaš se od mene jer ja sam ti." Ti si samo prerušena individualna zraka koja je ja, sunce, prerušeno u tebe da bi imalo iskustva tebe.

To je zaista bilo čudno iskustvo gledamo iz konvencionalne perspektive.

Život je nešto sasvim drugo.. Događa se zaborav i pojavljuje se sva drama i komedija života.

Tim uvidom mi je postalo jasno što znači ona tvrdnja: "Nirvana je samsara a samsara je nirvana."

Sa zaboravom toga ili sa uvidom toga ne mijenja se ništa. To je glavni uvid.

Nirvana glumi samsaru i zaboravlja da je sve ovo ustvari nirvana. Nirvana je prisutna neprestano.
Ovaj trenutak samsare je nirvana.

Sunce želi iskusiti "Kako je to biti ti i tvoj specifičan život u njemu.

Ponekad je nekako dopušten pogled u drugu realnost. Ili se nekako stvori pukotina koja na trenutak dopušta pogled u stvarnost. Na trenutak se probudi i ugleda se nešto u što se privremeno zaglavilo ili što se zaboravilo.

Kao da se pojavi povremena pukotina u zaboravu koja dopušta da se na trenutak vidi kako je trik učinjen.
Možda je i pojava pukotine, (uvida) dio igre.

Sve jest samo "stvarna" iluzija same stvarnosti koja može kreirati i iskušavati beskrajnu količinu iskustava. Ljudski gledano od lijepih do izuzetno tragičnih i neugodnih iskustava.

Svašta sam tu nadrobio :) jer po tome i iz tog uvida gledano iz raznih kuteva gledanja i paradigmi sve dođe na isto.

Je li i zaborav dio igre?

Jesam 09-07-19 09:21

Sve ovo jeste zaborav i onda postaje igra.

Ali buđenje ne mora značiti da igra prestaje. :smilie_smile:

CrnoBelo 09-07-19 12:18

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 467915)
Sve ovo jeste zaborav i onda postaje igra.

Ali buđenje ne mora značiti da igra prestaje. :smilie_smile:

Bas si lepo rekla :applause:

CrnoBelo 09-07-19 12:22

Imala sam slican dozivljaj. Nakon toga sam krenula malo vise u drugom pravcu u zivotu. Neko ga dozivi i zaboravi i onda dalje po starom (slucaj iz moje okoline). Valjda to je to o izborima koje pravimo, nesto nam se desava, a kako cemo dalje na nas je.

Ray 11-07-19 10:27

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 467915)
Sve ovo jeste zaborav i onda postaje igra.

Ali buđenje ne mora značiti da igra prestaje. :smilie_smile:

:smilie_smile: iz tog kuta viđenja potpuno si u pravu. Zaborav ne treba prestati. Iluzija ne treba prestati. Zaborav je po tome isto dio igre. Igra nikad ne postaje početi jer je oduvijek igra (zaborava) da bi se mogla igrati takva i takva za svakog specifična igra. Po tome je i potreba, žudnja za buđenjem, olakšavanjem, slobodom isto iluzorno kreirana igra. Nešto fali.., nečega se treba osloboditi,... je iluzija koja se događa ali zapravo nije stvarna. Čudno je to.

Na što misliš pod postaje igra?
Ima li kakve razlike prije i poslije tog “razumjevanja” u svakodnevnom životu i odnošenju prema njemu?

Ray 11-07-19 11:13

Citat:

Originally Posted by CrnoBelo (Post 467919)
Imala sam slican dozivljaj. Nakon toga sam krenula malo vise u drugom pravcu u zivotu. Neko ga dozivi i zaboravi i onda dalje po starom (slucaj iz moje okoline). Valjda to je to o izborima koje pravimo, nesto nam se desava, a kako cemo dalje na nas je.

Krenula si u drugom pravcu u smislu da si poslije drugačije počela gledati i reagirati na svoj život?

Meni je sada osjećaj da se ništa ne mijenja i da se zapravo ne treba nešto promijeniti. Jedino što sad “sve mijenja” a da ništa ne treba mijenjati je taj čudni i oslobađajući uvid koji ne oslobađa nikoga jer ni ne treba nešto ili nekog mene osloboditi. čudna neka sloboda haha. Kao da se nastavlja dalje živjeti u snu samo što se sada pojavilo i prisutno je to neko saznanje ili nešto vidi da je to zapravo nešto kao iluzija.

Osjećaj je kao da To nešto što vidi i razumije što se zapravo događa van priče o tome što se događa. Tako nekako. Time nekako drastično smanjuje utjecaj iluzije na moju psihu i percepciju života u praktičnom smislu. Ili je i to možda isto tako prividno, dio priče, igre, sna što je opet svjesno viđeno tim nečim.. Ludo :)

kao da se više ne smatra ili doživljava toliko ozbiljno i prokleto osobno.
Zapravo u tim jasnim trenucima zna biti “duboko smiješno” koliko sam trenutak prije bio prevaren i uhvaćen u iluziji.
Baš ludo.
A opet po tome iluzija nije nešto loše i pogrešno. Zna biti bolno ako se “zaboravi”. A taj zaborav je opet dio iluzije.

Iluzija je kao nešto što se stvarno i normalno događa ali nije realna a mi se u toj priči, igri ili što već ponašamo kao da nije iluzija. Haha koja rečenica. to mi nekako došlo u svijest iz svega ovog napisanog.

Ne može se izaći iz toga ali se može vidjeti da se ne treba od nikuda izaći ili osloboditi kad je to isto iluzorni trik.

Isto je ali nije nimalo isto kao prije. To što se događa se u biti ne dogada. ??

Ima li to nekome smisla?

Moldercuker 11-07-19 11:46

Da bi kao duhovno bice stekao fizicko iskustvo i fizicke prednosti i ogranicenja, kreiran je svijet u kom zivimo. Time obogacujemo sebe. Kao u americkim filmovima kada andjeo zrtvuje svoju vjecnost da bi iskusio kako je biti covjek, kako je to osjetiti kisu, sunce, vjetar. Tako i covjek odnosno covjekova dusa zrtvuje svoju vjecnost postavsi covjek te gubi pojam o tome da je vjecna i besmrtna.

CrnoBelo 11-07-19 15:43

Ono sto je i sto smo mi je jedinstveno, ALI sva nasa iskustva su individualna, pa zbog toga i svako ima razlicito vidjenje. Ono sto se tebi desilo, desilo se i kod drugih ljudi, ali je svako imao razlicitu reakciju. Ja sam to dozivela kao uvid u sustinu i da treba da menjam sebe da bi bila vise u miru i skladu sa mojim JA. Ti mozda nemas takav osecaj i to je u redu, bas zato sam potencirala da je svako iskustvo jedinstveno za svakog coveka. Vazno je i sta se desava coveku u tom periodu, kako se oseca.... Osoba koju sam pomenula da je takodje imala taj dozivljaj bila je u tom periodu u depresiju, pa je ubrzo i zanemarila to iskustvo (a po meni moglo je pomoci da izadje iz tog stanja, ali nije preduzela nista). Tema je prosta - a kompleksna. Meni nas zivot lici na lavirint, idemo,tragamo da nadjemo sebe.

Jesam 12-07-19 09:33

Citat:

Originally Posted by Ray (Post 467986)
Ima li kakve razlike prije i poslije tog “razumjevanja” u svakodnevnom životu i odnošenju prema njemu?

O da! Itekakve! Jedno je igrati igru kad netko drugi vuče konce a mi smo samo marionete koje ne znaju da se nalaze u golemoj simulaciji - tada drugi određuju pravila igre, a nešto sasvim drugo je svjesno se igrati rasterećen, uz znanje i spoznaju o tome tko u stvari jesmo. Tada sami određujemo pravila igre. :smile_wink:

CrnoBelo 15-07-19 12:55

Jesam, uvek kratko i koncizno umes da objasnis. Divim se tvom daru, meni pisanje uvek tesko ide:smile_sadsmile:


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 03:13 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0