Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/)
-   Duhovnost (http://www.alternativa-forum.com/duhovnost/)
-   -   Filozofija advaite i dvaite (http://www.alternativa-forum.com/duhovnost/2870-filozofija-advaite-i-dvaite.html)

lopea 05-08-10 11:03

Filozofija advaite i dvaite
 
možda netko do vas zna odnos da tako nazovem, dviju škola indiske duhovnosti dvaita i advaita,odnosno znam da su tada na zapadu djelovali Parabhupada i mislim Yogonanada i kakava je njihiov odnos bio tada i kakav je odnos tih škola danas...možda može netko od vas navesti neku stranicu o tim stvarima Hvala:thanks:

Spring 15-08-10 11:35

Filozofija dvaite može se prevesti kao dualizam, dok filozofija advaite kao non-dualizam.

Filozofija advaite (ili filozofija mayavade)

Jiva (živo biče, duša) i Gospodin su istovjetne, nisu različiti. Kada živo biče to shvati, postaje Bog.

Filozofija dvaite (Madhvacarya)

Jiva i Gospodin su vječno različiti. Nakon oslobođenja, živo biče nastavlja služiti gospodina sa ljubavlju i Gospodinovom vječnom prebivalištu. Živo biče nikada ne može postati Bog.

Filozofija "achintya bheda bheda tattva" (Sri Caitanya)

Najpotpunija filozofija. Može se prevesti kao istovremena istovjetnost i različitost. Živo biče je istovremeno jedno sa Gospodinom i različito od njega.

"Filozofija Caitanye je upotpunila teizam predanog služenja. Ramanuja se složio sa Šankarom, da je Apsolutna istina samo jedna, ali se nije složio s time, da unutar jedinstva ne postoji individualnost. Madhvacarya je stavio akcent na različitost jive i Gospodina, govorio je da jiva sadržava svoju individualnost nakon oslobođenja. Caitanya je, sa svoje strane, potvrdio da jive i Gospodin su "nezamislivo, istovremeno istovjetne i različite".

Jiva je energija Gospodina, u ovom smislu živa biča su istovjetna sa Gospodinom, pošto su njegova energija. Međutim, živo biče nikada ne postaje Bog i nakon oslobođenja zadržava svoju individualnost. U tome je različitost Gospodina i jive.


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 03:22 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0