Alternativa Forum

Vječiti vidljivi znak, s kojim su povezana duhovna osećanja, emocije ili ideje

Ovo je diskusija na temu Vječiti vidljivi znak, s kojim su povezana duhovna osećanja, emocije ili ideje u podforumu Duhovnost
Ne znam da li je za ovaj podforum: Volio bih kad ...

Natrag   Alternativa Forum > Metafizika i duhovnost > Duhovnost

Alternativa Forum


Duhovnost Duhovni put

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 20-09-11, 17:45   #1
Alternativa addict
 
DonQuixote's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2011
Postovi: 366
DonQuixote has a reputation beyond reputeDonQuixote has a reputation beyond reputeDonQuixote has a reputation beyond reputeDonQuixote has a reputation beyond reputeDonQuixote has a reputation beyond reputeDonQuixote has a reputation beyond repute
DonQuixote has a reputation beyond reputeDonQuixote has a reputation beyond reputeDonQuixote has a reputation beyond reputeDonQuixote has a reputation beyond reputeDonQuixote has a reputation beyond reputeDonQuixote has a reputation beyond reputeDonQuixote has a reputation beyond reputeDonQuixote has a reputation beyond reputeDonQuixote has a reputation beyond repute
Zadani Vječiti vidljivi znak, s kojim su povezana duhovna osećanja, emocije ili ideje

Ne znam da li je za ovaj podforum:

Volio bih kad bi ovdje pisali o simbolima i njihovim značenjima.
Nisam našao na 'netu' ništa zadovoljavajuće pa ako znate.. pišite!! :D

Mene konkretno interesuje simbolizam sove i noći
DonQuixote je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Anand (20-09-11), Joke (13-02-12), Tree (20-09-11), Uoo (21-09-11)

Nepročitano 20-09-11, 18:54   #2
Guru
 
Tina's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2010
Postovi: 1,049
Tina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond repute
Tina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond repute
Zadani

Ptice predstavljaju divinacije i proročka znanja. Oni su i nosioci poruka i korisni saveznici u bitkama i a neke vrste slijede mrtve na njihovom putu. Kos (DRUID-DHUBH) je priča boginje Rhianne, cčvari Drva Zivota. Vrana (BADB) predstavlja sukob i smrt. Sova (CAILLEACH) predstavlja mudrost, asocirana je s Boginjom u njenim starim danima. Gavran (FITHEACH) , jedna od najvažnijih ptica starih Kelta. Božica Moriggan je voljela ove ptice i bili su njeni predstavnici, pojavljuje se na križanjima zivota.

Sova je ptica samotnica, koja predstavlja napuštene. Job u svojoj patnji naziva prijateljem sova:''Brat postah zmajevima i drug sovama.'' – njegovo svijetlo ga napušta, pa se tuži zbog svoje patnje i žudi za bogom čiju je naklonost nekad imao. Napušteni Krist kaže:''Ja sam kao sova iz pustinje.''( psalam 102:6, '' Postadoh kao gem u pustinji, ja sam kao sova na zidinama.''). Ovaj psalam često ima ovakav tekst u zaglavlju:''Molitva nevoljnoga, kada mu je teško, pa pred Gospodom izlijeva tugu svoju.'' Adam Klark ga naziva ''Molitva zarobljenih u Babilonu.'', kada su ovi bili skoro izmučeni ugnjetavanjem, okrutnošću i neimaštinom. Pošto voli mrak ona je povezana sa smrću i sa Đavolom, koji je Princ duhovne tame. On postavlja zamke za djecu Adamovu, za sovu se vjerovalo da dovodi svoje sljedbenike u zamku, koju je postavio lovac. Kod Kelta za ovu noćnu pticu se govorilo da je ''ptica lešina'' ili '' noćna vještica''. Azijski narodi vjeruju da vještica lete u liku sove i da noću kradu djecu.

Kršćanstvo je u sovi vidjelo simbol Krista, koji je dolazio onima koji sjede u mraku i pod smrtnom sjenkom. (Luka: 1:79: "Da obasjaš one koje sjede u tami i u sjeni smrtnoj, da uputiš noge naše na put mira."; Isaija: 9:2: "Narod koji hodi u tami vidjet će vidjelo veliko, i onima koji sjede u zemlji gdje je samrtna sjena zasvijetlit će vidjelo.") Ovo je slučaj sa sovama na slikama Kristovog stradanja. Rani mistici su vjerovali da sova ima neku supstancu koja zrači iz očiju i da time razbija mrak, što joj daje odličan noćni vid. Na isti način, svjetlost kojom Krist zrači razbija tamu ovog svijeta i omogućava čisto i pravedno usmjerenje. Krist- sova je predstavljen sa krstom na grudima ili na glavi .

U knjizi simbola, svjetlost ili mudrost Duha Svetog je predstavljena simbolom sove koja unosi svjetlost u mračne duše nevjernika. Grci su koristili sovu kao simbol mudrosti, i ona je kao takva simbol Sv. Jeroma. U Ateni je bila pažljivo odgajana; ta ljubav je prikazana na atenskom kovanom novcu. Njena reputacija mudre ptice dolazi otuda što je bila glasnik boginje Atene, poznate po mudrosti i proročkom daru. Jedan od njenih nadimaka je sjajno - oka. Kad su Grci branili zemlju od Perzijanaca let sove koja je proletjela prije bitke kod Salamine objavio im je da će biti pobjednici. Prema Homeru, sova je živjela na Kalipsinom otoku Ogigiji u društvu proročanskih morskih vrana. Na neki način mora da je naučila njihovu umjetnost, budući da su one imale svoj hram u blizini. Ona je također predstavnik mudrosti koja se stiče u samotnim molitvama pa se tako pojavljuje na slikama pustinjaka. . Pošto je sova mudrost, ona je istovremeno i simbol meditacije, povučenosti ili naučnika, pošto se učenjak često zatiče nagnut nad svicima papira ili nad knjigama.Za njeno ime Kinezi su vezivali pojam zločina, smrti i nezahvalne dece. Značenje sove je ambivalentno, ona je ptica mudrosti isto kao i tame, smrti. U Irskoj, hučanje talasa proriče smrt kraljeva, oštro kreštanje sovuljage nosi isto upozorenje.

http://grifon.blog.hr/2008/03/1624360946/sova.html
Tina je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
alison (20-09-11), Anand (20-09-11), Bird (19-03-14), DonQuixote (20-09-11), Joke (13-02-12), lucero (13-02-12), merkat (20-09-11), Tree (20-09-11), Uoo (21-09-11)
Nepročitano 20-09-11, 18:56   #3
Guru
 
Tina's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2010
Postovi: 1,049
Tina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond repute
Tina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond repute
Zadani

http://hr.wikipedia.org/wiki/Sove

Utjecaj sove na kulturu
U mnogim djelovima svijeta, sove su povezivane sa smrću i nesrećom, vjerojatno zbog njihovog noćnog života i karakterističnog hukanja. Međutim, u nekim djelovima svijeta sove su bile povezivane sa mudrošću i uspjehom, često prikazivane kao božji ljubimci.
U Starom Egiptu, lik sove se koristio za označavanje slova „m“. Ovaj hijeroglif je obično bio crtan tako da bi sova izgledala polomljenih nogu „da grabljivica ne bi oživjela“.
U Keniji, pripadnici plemena Kikuju su vjerovali da je sova znak smrti i da, ako čovjek vidi sovu, netko će umrijeti.
Među urođenicima američkih kontinenata (npr. u plemenu Hopi u SAD), sove su često bile povezivane sa zlom i vještičarenjem. Poput pera orla, religijsko posjedovanje pera sove je regulirano federalnim zakonom.
Civilizacije Asteka i Maya, kao i drugi urođenici Srednje Amerike, su sovu smatrali simbolom smrti i uništenja. Čak, astečki bog smrti, Miktlantekuhtli, je obično prikazivan u obliku sove. Na španjolskom jeziku postoji izreka "cuando el tecolote canta, el indio se muere" („kada sova zapjeva, Indijanac umre“). Reč „tecolote“ znači „sova“ i koristi se u nekim djelovima Meksika, iako je ispravna riječ za sovu u španjolskom jeziku „buho“. Pripadnici plemena Mohe u starom Peruu su obožavali sovu i često je slikali u umjetnosti.
U japanskoj kulturi, na sove se gledalo kao na negativne ili pozitivne pojave. Ponekad su predstavljale božanske glasnike, dok su tipične i rogate sove predstavljale đavolske simbole.

Chouette


U indijskoj kulturi, bijela sova se smatra ljubimcem Lakšmi, boginje bogatstva, i stoga se smatra vjesnikom uspeha. Tu sova, kao simbol mudrosti, predstavlja i sastavni dio grba indijske Vojne akademije. U kolokvijalnoj upotrebi, međutim, taj se simbol često koristi da označi glupost.
U grčkoj mitologiji, sove su obično povezivane sa boginjom Atenom, boginjom pticom, koja se povezivala sa mudrošću, umjetnošću i raznim sposobnostima i, posljedično, i sove su povezivane sa mudrošću. Nezvanično, sove predstavljaju maskotu Mense.
Atenski novac, iskovan poslije 449. prije n.e. sa likom boginje Atene na prednjoj strani i predstavom sove na reversu.
Rimljani, pored toga što su nasljedili grčka vjerovanja u vezi sa sovama, su ih povezivali i sa smrću. Zbog toga, sova je predstavljala loš znak.
Poput toga, u rumunjskoj kulturi, žalosni huk sove je značio predskazanje smrti nekog u blizini. U Finskoj sova, paradoksalno, predstavlja i znak mudrosti i znak gluposti (vjerojatno zbog svoje izbuljenosti).
Tina je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
alison (20-09-11), Anand (20-09-11), Bird (19-03-14), DonQuixote (20-09-11), Joke (13-02-12), lucero (13-02-12), merkat (20-09-11), Tree (20-09-11), Uoo (21-09-11)
Nepročitano 20-09-11, 19:08   #4
Guru
 
Anand's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2010
Lokacija: Crna Gora
Postovi: 1,111
Anand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond repute
Anand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond repute
Zadani
Za vjernike budističke vjere lotos nije samo cvijet, on ima posve drugačije značenje: “ kao što lotos raste iz mlaka mulja ka površini vode, otvarajući cvijet tek pošto se izdigne iznad površine vode, neuprljan ni zemljom, ni vodom, koje ga hrane - na isti način duh rođen u ljudskom tijelu razvija svoja prava svojstva ('latice'), tek pošto se izdigne iznad mutne poplave strasti i neznanja i preobrazi mračne snage dubina... Tako svetac prerasta ovaj svijet i prevazilazi ga. Mada su njegovi korijeni u tamnim dubinama, njegova glava se uzdiže do potpunog svijetla".


Moj blogPodijeli post!

Anand je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Bird (19-03-14), DonQuixote (20-09-11), LIK (21-09-11), lucero (13-02-12), merkat (20-09-11), naftali (20-09-11), Tina (20-09-11), Tree (20-09-11), Uoo (21-09-11)
Nepročitano 20-09-11, 22:26   #5
Guru
 
Anand's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2010
Lokacija: Crna Gora
Postovi: 1,111
Anand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond repute
Anand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond repute
Zadani

Mislim da se ne moze uspostaviti neko pravilo po kom bi se tumacili simboli. Jer, svaka stvar osim onog vidljivog ima i neko nevidljivo znacenje, a ono se razumije i tumaci onako kako ga shvata onaj koji posmatra. Krst je, na primjer, bio simbol ponizenja i na njemu su Rimljani razapinjali zlocince i pobunjenike, dok je za hriscane krst simbol spasenja i brana svakom zlu, vidljivom i nevidljivom. Opet, za druge je krst simbol ujedinjenja sve cetiri strane svijeta, a neki ga smatraju simbolom putokaza u odnosu na strane svijeta, ali i u samom sebi. Most je za neke simbol graditeljskog umijeca, dok drugi u njemu vide simbol koji spaja vjekove, ljude i njihove sudbine.

Dakle, razumijevanje i tumacenje simbola nijje nepromjenljiva datost. T. S. Eliot kaze - Rijeka je u nama – sto znaci da se nas unutrasnji svijet svakog dana mijenja, opada ili raste, a prema tome se mijenja i nase shvatanje i tumacenje simbola.


Moj blogPodijeli post!

Anand je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
alison (20-09-11), Tina (20-09-11), Tree (21-09-11), Uoo (21-09-11)
Nepročitano 21-09-11, 12:13   #6
Guru
 
Anand's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2010
Lokacija: Crna Gora
Postovi: 1,111
Anand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond repute
Anand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond reputeAnand has a reputation beyond repute
ZadaniSlon u indijskoj filozofiji simboliše mudrost i blagostanje. U indijskoj mitologiji slon nosi Bramu, Stvoritelja, koji je iznjedrio znanje i stvaranje. Brama jaše bijelog slona, a kada neko sanja bijelog slona to je poseban znak sreće.

Sedam slonovih surli predstavljaju sedam materijala tijela i sedam dragulja, a simbolišu i sedam stanja svijesti: nesvjesno, podsvjesno, svijest spavanja, budna svijest, astralna svijest, najviša svijest i kosmička svijest. OPet prema indijskoj mitologiji, Bog Višnu se inkarnirao pod imenom Hari da bi spasao posvećenika slona. Od tada se za Boga upotrebljava i naziv Hari.

Slonovi su veoma inteligentne a isto tako i vrijedne i neumorne životinje, ali u stanju "amoka", poznatijem kao ludilo usled polne razdraženosti, slonovima "pada mrak na oči" i tada po više sati divljaju i ruše sve pred sobom..dešavalo se i da izgladnjeli slon napadne pa čak i ubije ljude..Ta velika i moćna životinja, čija snaga daleko nadilazi ljudsku, kontoliše se malenim štapićem koji služi za njihovu dresuru. U jogi se um i čula takođe upoređuju sa podivljalim slonom i treba ih držati pod kontrolom pomoću mantre i discipline.


Moj blogPodijeli post!

Anand je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Bird (19-03-14), lucero (13-02-12), Tina (21-09-11), Tree (21-09-11), Uoo (21-09-11)
Nepročitano 13-02-12, 10:10   #7
lucy
Guest
 
lucy's Avatar
 
Postovi: n/a
Zadani

Citat:
Originally Posted by DonQuixote Pogledaj Post
Mene konkretno interesuje simbolizam sove i noći
Za noć se manje-više zna... noć je stanje odsustva svjetlosti.

Simbolika sove mi je posebno draga i sove općenito volim...

Prilično se udomaćila predrasuda da su sove zbog svoje noćne prirode životinje povezane sa silama tame i kao takve glasnici loše sreće.
Međutim, kroz povijest je simbolika sove imala i pozitivne aspekte i često je štovana zbog mudrosti. Postojalo je i vjerovanje da joj njeno "unutarnje svjetlo" daje sposobnost noćnog vida.
Simbolika sove se po babiloncima povezuje i sa čuvanjem trudnoće:)

Btw. sova kao životinja je prilično korisna, jer na dvorištima na kojima savije gnijezdo nema miševa koji bi radili štetu.:)
  Reply With Quote
, hvala ti na korisnom postu!
Tree (13-02-12)
Nepročitano 13-02-12, 10:14   #8
lucy
Guest
 
lucy's Avatar
 
Postovi: n/a
Zadani Infinity cross

Je li kome poznato značenje ovog simbola?
Attached Images
 
  Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Joke (13-02-12), Tree (13-02-12)
Nepročitano 13-02-12, 11:07   #9
New member
 
permisivna's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2011
Postovi: 16
permisivna will become famous soon enoughpermisivna will become famous soon enoughpermisivna will become famous soon enoughpermisivna will become famous soon enoughpermisivna will become famous soon enoughpermisivna will become famous soon enoughpermisivna will become famous soon enoughpermisivna will become famous soon enough
Zadani

Zna li netko što simbolizira polusunce sa zrakama? Preciznije - radi se o suncu kao na dječjem crtežu, ali nije prikazano cijelo sunce (kružnica), nego samo gornja polovica. Ta gornja polovica sadrži dvije koncentrične polukružnice. Vanjska polukružnica ima zrake.
permisivna je offline   Reply With Quote
permisivna, hvala ti na korisnom postu!
Tree (13-02-12)
Nepročitano 13-02-12, 12:16   #10
<3
 
Tree's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2010
Postovi: 4,217
Tree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond repute
Tree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by lucy Pogledaj Post
Je li kome poznato značenje ovog simbola?

Jedan od stilova keltskog križa. Poručuje da nema početka i nema kraja, predstavlja savršenstvo. To je u stvari krug, presavijenih strana
Kelti ni prelaskom u hrišćanstvo nisu izgubili vezu sa Božicom


…a o zmajevom biseru ni rijeci!Podijeli post!

Tree je offline   Reply With Quote
Tree, hvala ti na korisnom postu!
Bird (19-03-14)
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 15:54 sati.
Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0