Alternativa Forum

4 puta

Ovo je diskusija na temu 4 puta u podforumu Duhovnost
Citat: Originally Posted by RED PILL Govoreći o evoluciji potrebno je ...

Natrag   Alternativa Forum > Metafizika i duhovnost > Duhovnost

Alternativa Forum


Duhovnost Duhovni put

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 28-09-09, 03:48   #11
alternativa addict
 
Krishna Balaram's Avatar
 
Datum registracije: May 2009
Lokacija: gde me um nosi
Postovi: 2,058
Krishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond repute
Krishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by RED PILL Pogledaj Post
Govoreći o evoluciji potrebno je razumeti od početka da mehanička evolucija nije moguća. Evolucija čoveka je evolucija njegove svesti. A 'SVEST' SE NE MOŽE RAZVIJATI NESVESNO.
Evolucija čoveka je evolucija njegove volje, a 'volja' se ne može razvijati nesvesno. Evolucija čoveka je evolucija njegovih moći delanja, a 'delanje' ne može biti rezultat stvari koje se 'dešavaju'.Jedna od veoma važnih čovekovih grešaka, rekao je, jedna
koju moramo zapamtiti je iluzija o njegovom ja.

,ja mislim da ni on ne zna sta je to ja.Moram dodati da i sam autor koji pise tako pouzdano o " ja"po meni ne izgleda da zna o cemu prica.On prica o puno Ja jer ne zna ko je ustvari ja,pravi ja, i zato sto se poistovecuje sa laznim ja.Lazni ja ili false ego je kljucni faktor u duhovnosti ,kad se njega oslobodite onda ste vi oslobodjena dusa.Oslobodjena od svih iluzija kojima mozete biti podmetnuti u ovom svijetu.Pod dejstvom tih iluzija vi uvijek mislite da ste nesto drugo ,zato to njemu izgleda da ima puno ja,jer vidi mnoge koncepcije koje prihvata kao istinu o tome ko sam ja.On lijepo cita svoju materijalnu svijest i primecuje njen rad ali ne shvata da uvijek postoji jedna osoba koja primecuje da postoje puno ja.Ta osoba koja gleda je ja.On se izgubio po meni u iluziji jer se uvijek identificira sa onim sto je sad u ovom momentu i to sto se uvijek menja.Ako se secate ranije sam napisala da istina je jedna a iluzije ili lazi su mnoge .To sto on kaze ja ,to nije ja,jer se to uvijek menja ali ta osoba ,taj neko ko misli ja sam ovo i ja sam ono(koja uvijek menja percepciju o tome ko sam ja) to je ustvari pravo ja,ta individualna osoba.Mi smo svi individualci cak i u iluziji,to sto vi mislite da ste vi nije isto sto i ja mislim da sam ja,znaci mi smo dve razlicite osobe i mi smo individualci. Spoznati pravo ja nije lako i jeftino.Sa filozofiranjem mozete spoznati ko niste ali filozofija vam nece pomoci da spoznate ko jeste.

Čovek kakvog ga poznajemo, 'čovek-mašina', čovek koji ne može da 'dela' i kome se sve 'dešava', ne može imati postojano i jedinstveno Ja.
to on kaze jer nije spoznao svoj ja i identificira se sa laznim ja.,a to je zbog toga jer ne zna ko je on.
vo Ja se menja brzinom kojom lete njegove misli, osećanja, raspoloženja, a on čini značajnu grešku smatrajući sebe uvek istom osobom; u stvarnosti on je UVEK DRUGA OSOBA, ne ona koja je bio prethodnog trenutka.
""LAzno ja " to je ono cime se on poistovecuje i on ,mogu vam reci nema pojma ko je on ako to kaze.To je dokaz da ne zna ko je i sta je.To sto sam ja gleda sve te osobe koje se menjju pred njime i misli da sam to ja jer se on jednostavno misidentificira sa njima.To vam je kao na platnu ,gledate film za filmom i sad se sazivljavate sa likom glavnom junaka i mislite da ste to vi,sledeci film je druga uloga,zaboravljate sta ste prije gledali ,i poistovecujete se sad sa novom ulogom .Ali ako prestanete da se unosite u filmove i stanete malo sa razdaljine vi vidite da niste nijedno od toih stvari.A taj koji sve to gleda i misli ja sam sad ovo ,ja sam sad nesto drugo to je jedna osoba

»ČOVEK NEMA POSTOJANO I NEPROMENLJIVO JA.
Svaka misao, svako raspoloženje, svaka želja, svaki osećaj, kaže ' Ja'. I u svakom od ovih slučajeva uzima se zdravo za gotovo da to Ja pripada CELINI, celom čoveku, i da su misao, želja ili odbojnost izražene Celinom. Ustvari nema osnove za ovu tvrdnju.

Svaka čovekova misao i želja se pojavljuju i žive sasvim odvojeno i nezavisno od Celine. A Celina nikada ne izražava sebe, jer jednostavan razlog je da ona postoji kao takva, samo fizički kao stvar a apstraktno kao ideja. Čovek nema individualno Ja.
Ako nesto postoji fizicki kao stvar onda ima jako opipljive parametre cime se karakterizira,ili izrazava: visinu ,tezinu,formu a on sad kaze celina nikad ne izrazava sebe!.MAlo mi je tesko shvatiti koncept da je nesto istovremeno i fizicka stvar i nesto abstraktno kao ideja.Ne mogu smisliti nista takvog u momentu.
Međutim postoje stotine i hiljade izdvojenih malih Ja, često sasvim nepoznatih jedno drugom, nikada ne stupajući u dodir, ili naprotiv, neprijateljski raspoloženi jedno prema drugom, svi izuzetni i nespojivi. Svakog minuta, svakog trenutka, čovek misli ili kaže 'Ja'. I svakog tog trenutka njegovo Ja je različito. U ovom času bila je to misao, zatim želja, pa osećaj, onda opet misao i tako redom bez kraja.
ČOVEK JE MNOŠTVO. Čovekovo ime je legija.

U čoveku ne postoji ništa što bi moglo kontrolisati ove Ja, uglavnom zbog toga što ih čovek ne primećuje ili ih ne zna; on uvek živi sa poslednjim ja.
sa zadnjim recenicama ali ne i sa prvom.Ono pravo ja kad nije u iluziji poistovecujuci se sa mnogim ja moze kontrolisati ove ja.Postoji nacin i metode koje jnegovo ja ne primenjuje pa zato i ne zna za svoje pravo ja.
Neka Ja su naravno jača od drugih. Ali to nije njihova svesna snaga; ona je stvorena pomoću snage slučajnosti ili spoljašnjim mehaničkim stimulansom. Obrazovanje, oponašanje, čitanje, religiozna hipnoza, kaste i tradicija ili sjaj novih slogana, stvaraju veoma jaka Ja u čovekovoj ličnosti, koja dominiraju celom serijom slabijih Ja.

Sva ta Ja koja sačinjavaju čovekovu ličnost su rezultat spoljašnjih uticaja.
Zbog spoljasnjih uticaja nase pravo ja misli da smo sve te konkretne razlicite stvari ali veca slika je da su to samo detalji,sad sam ja ovo ili ono i nije toliko to bitno kao sto je bitan razlog zasto verujemo da smo sve to mi.To je koren problema ,nije toliko bitno sta verujemo da jesmo.Koja je vrednost halucinacija?Ali zasto ja haluciniram ,kako da prestanem halucinirati to je vazno!A mi jednostavno haluciniramo jer ne zelimo prihvatiti ono sto ustvari jesmo ato je da smo sluge bozje.A kad ne zelimo to prihvatiti onda prihvacamo lazne koncepcije ,samoobmane,ono sto zelimo biti.To sto on pise to je jednostavno los pokusaj impersonalne filozofije (u stilu TM).Oni koji su spoznati u impersonalnoj filozofiju,tj,oni koji znaju ""sta nisu"" nece pricati takve stvari koje on prica.KAze se u SB da zadnji stisak (grip ,Snare of) iluzije je da mislimo da smo mi Bog,a to ce se postici time kad negiramo da smo svi individualni ,to znaci svi smo jedno ,s ato znaci svi smo Bog.Jeste ,svi smo mi Bog jer smo njegovi djelici ali djelic nije isto sto i celina.U isto vrijeme i jesmo i nismo Bog.To je tesko shvatiti u srcu jer to se ne shvaca filozofiranjem i rijecima.To se shvaca predanim sluzenjem kad osoba zadovolji Boga onda se to pojavi kao lampa u srcu(Eureka).

Čovek nema individualnost.
On nema jedinstveno veliko Ja. Čovek je izdeljen na mnogobrojna mala Ja.
I svako to izdvojeno malo Ja je sposobno da sebe naziva imenom Celine, da deluje u ime Celine, da se složi ili ne složi, da daje obećanja, da donosi odluke sa kojima će se drugo Ja ili Celina morati suočiti.


Tako je u jednom učenju čovek upoređen sa kućom u kojoj postoji mnogobrojna posluga ali nema gospodara ni upravitelja.

Posluga je zaboravila svoje dužnosti; niko ne želi da radi ono što bi trebalo; svako pokušava da bude gospodar, makar i za trenutak; i u takvom rasulu kući preti opasnost. Jedini spas bi bio da se okupi grupa pametnijih slugu i izabere PRIVREMENOG upravitelja, to bi bio ZAMENIK UPRAVITELJA.
Ovaj ZAMENIK UPRAVITELJA može svakog člana posluge postaviti na njegovo mesto, i učiniti da svako radi svoj posao: kuvar u kuhinju, kočijaš u štalu, baštovan u baštu, itd. Na taj način se 'kuća' može pripremiti za dolazak pravog upravnika, koji će je pripremiti za prispeće gazde.

Ovo poređenje čoveka i kuće koja čeka gazdu često se pojavljuje u istočnjačkim učenjima koja su zadržala tragove prastarih znanja, i kap što znamo, pojavljuje se u raznim oblicima u mnogim parabolama Jevandelja.
taj pravi upravitelj je Bog!Zamenik upravitelja ste vi koji ste doneli odluku da dovedete sebe u red. Sva vasa cula (kuvar, bastovan ..)moraju biti pravilno iskoristena ,da se kuca (svijesnost)dovede u red kako biste mogli primiti u srcu pravog upravitelja.
Međutim čak ni najjasnije razumevanje ovih mogućnosti neće dovesti čoveka nimalo bliže njihovom ostvarenju. Da bi bio u stanju da shvati ove mogućnosti on mora imati veoma jaku želju za oslobođenjem i žrtvovanjem svega, za rizikom, a u svrhu tog oslobođenja.Jeste zelju za oslobodjenje od iluzije.A sve sto trebamo i mozemo zrtvovati jeste zavist prema Bogu.Nista nije nase da mi zrtvujemo.Mi dolazimo na svijet bez icega i odlazimo isto tako.Ono sto trebamo samo zrtvovati je nase (lazno)ego ,prakticno receno nasa zelja da budemo nesto sto nismo,da budemo Bog a to prakticki znaci da zelimo biti najbogatiji,najpametniji,najsnazniji,najodvojeni,kontrolori....Pod egom cemo misliti ja nisam ta osoba to ne znaci za mene, ja ne zelim to ali u sustini to je tako osim ako niste sebe prihvatili kao osobu podredjenu Bogu i sluzite ga.Nije da Bog zeli podrediti ikoga,on zeli nasu ljubav .Smatra se da dobra deca sluze svoje roditelje i podredjena su njima,ali dobri i pravi roditelji ne pate od toga da budu kontrolori dijece,oni zele njihovu ljubav.


za ove kilometarske postove, ali poslužit će ljenčinama kojima se ne da pročitati knjiga
Dragi Red Pille ,ja sam ti jedna od lencina koja nije procitala knjigu.Lencina jesam a jos se volim praviti pametna! pa moram prokomentarisati ono sto meni izgleda nelogicno
Krishna Balaram je offline   Reply With Quote

Nepročitano 28-09-09, 08:48   #12
urug
 
RED PILL's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Postovi: 15,340
RED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond repute
RED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond repute
Hi!

Citat:
Originally Posted by Rasa Vilasini Pogledaj Post
Dragi Red Pille ,ja sam ti jedna od lencina koja nije procitala knjigu.Lencina jesam a jos se volim praviti pametna! pa moram prokomentarisati ono sto meni izgleda nelogicno
logika je alat ega a ne duše...dok stvari promatramo kroz leću logike nećemo se moći nazvati slugama božjim...

da bi se čovjek mogao nazvati tako mora proniknuti u mnogobrojne skrivene procese (koji idu izvan okvira današnje psihologije, razuma i logike) u sebi i početi koristiti drukčije alate... dok se ne dodje do takvih spoznaja, možemo se nazivati slugama božjim koliko nas volja, ali to je samo ponašanje poput papige koje je naučila reći hladno mi je, i to govori čak i kada joj je perje u plamenu...

uglavnom služimo i povlađujemo prvenstvano sebi a naučeni smo da govorimo i mislimo da smo sluge božje takvi kakvi jesmo danas...eto, što se dešava kada svete spise tumačimo kroz leću logike i ega...

možda ne bi škodilo cijelu knjigu pročitati


RED PILL je offline   Reply With Quote
Nepročitano 28-09-09, 09:50   #13
Guru
 
matko's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: petrinja
Postovi: 553
matko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond repute
matko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by RED PILL Pogledaj Post
evo nešto za pobornike evolucije, napretka, usavršavanja itd.

"Naša osnovna greška je ta što mislimo da imamo JEDAN UM. Mi funkcije mozga nazivamo 'svesnim'; sve što ne ulazi u taj mozak nazivamo 'nesvesnim' ili 'podsvesnim'. To nam je najveća greška...

U ovom momentu želim da vam objasnim rad ljudske mašine, i to, da fizičko telo nije kontrolisano jednim već sa nekoliko UMOVA, nezavisnih jedan od drugog, sa odvojenim funkcijama i sferama u kojima se očituju. Pre svega se mora ovo razumeti jer bez toga nema daljeg razumevanja.

Evolucija čoveka, odgovorio je G, može se razumeti kao razvoj sila i mogućnosti u njemu koje se nikada ne razvijaju same od sebe, to znači mehanički. Samo ova vrsta razvitka, samo ova vrsta rasta beleži istinsku evoluciju čoveka. Nema i ne može biti bilo kakve druge vrste evolucije.

Imamo ispred sebe čoveka u sadašnjem momentu njegovog razvoja. Priroda ga je učinila takvim kakav je, i koliko možemo videti, kada su mase u pitanju, takav će i ostati. Promene koje prete opštim zahtevima prirode mogu se dešavati samo izdvojeno.

Da bi se razumeo zakon evolucije čoveka potrebno je shvatiti da je, nakon određene tačke, ta evolucije nepotrebna, hoću reći, to prirodi nije potrebno u datom trenutku njenog sopstvenog razvoja.
Da se izrazimo preciznije: evolucija čovečanstva odgovara evoluciji planeta, ali se evolucija planeta nastavlja, za nas, u beskonačno produženim ciklusima vremena.

Kroz vreme koje ljudska misao može da obuhvati, nema suštinskih promena u životu planeta, tako je to i sa suštinskim promenama u životu čovečanstva, nema ih.
Čovečanstvo ne napreduje niti se razvija. Ono što se nama čini napretkom ili evolucijom je samo delimična izmena koja odmah ima protivtezu u odgovarajućoj izmeni u suprotnom pravcu.

Čovečanstvo, kao i ostali organski život, postoji na zemlji zbog potreba i u svrhu same zemlje. I baš je onakvo kakvi su u ovom trenutku zahtevi zemlje. Samo teoretska misao, daleko od činjenice, je učinila mogućom modernu evropsku misao o evoluciji čoveka ODVOJENU OD OKRUŽUJUĆE PRIRODE ili je smatra postepenim OSVAJANJEM PRIRODE. To je nemoguće.

Življenjem, umiranjem, razvitkom, degeneracijom, čovek podjednako služi svrsi prirode — ili, pre bi se reklo, priroda podjednako upotrebljava, mada možda u različite svrhe, proizvode evolucije i degeneracije.

I tako, istovremeno, čovečanstvo ne može pobeći od prirode, jer i pored borbe protiv prirode čovek deluje u skladu sa njenom svrhom. Evolucija velikih masa čovečanstva je u suprotnosti svrhe prirode. Evolucija određenog malog procenta može biti u skladu sa svrhom prirode.

Čovek sadrži u sebi mogućnost evolucije.
Međutim evolucija celog čovečanstva, a to bi bio razvoj ovih mogućnosti u svim ljudima, ili u većini, ili čak u većem broju, nije potrebna u svrhu zemlje ili sveta planeta uopšte, i mogla bi čak biti štetna ili fatalna.

Stoga, postoje sile (planetarnog karaktera) koje se opiru evoluciji velikih masa čovečanstva i drže je na nivou na kome treba da bude.

Na primer, evolucija čovečanstva koja bi prešla određenu tačku, ili, tačnije govoreći, koja bi prešla određeni procenat, bila bi fatalna za MESEC. Mesec je sada HRANJEN organskim životom, čovečanstvom. Čovečanstvo je deo organskog života; to znači da je čovečanstvo HRANA za mesec.
Ako bi svi ljudi postali inteligentni oni ne bi želeli da budu pojedeni od strane meseca.

Istovremeno, mogućnosti evolucije postoje i mogu se razvijati IZDVOJENO kod pojedinaca uz pomoć pravilnog znanja i metoda. Takav razvoj može biti samo u interesu samog čoveka, protiv interesa i sila planetarnog sveta. Čovek mora razumeti sledeće: njegova evolucija je potrebna samo njemu. Niko drugi nije za nju zainteresovan. I niko nema obavezu niti namerava da mu pomogne. Naprotiv, sile koje se protive evoluciji velikih masa čovečanstva su takođe protiv evolucije pojedinca.

Čovek ih mora nadmudriti. Samo ih JEDAN čovek može nadmudriti, čovečanstvo NE MOŽE. Kasnije ćete razumeti da su sve te prepreke korisne čoveku; kada one ne bi postojale morale bi biti izmišljene namerno, jer prevazilaženjem prepreka čovek razvija kvalitete koji su mu potrebni.
»To je osnova pravilnog pogleda na evoluciju čovečanstva.
Ne postoji obavezna, mehanička evolucija. Evolucija je rezultat svesne borbe.

Prirodi nije potrebna ta evolucija; ona je ne želi i bori se protiv nje. Evolucija može biti potrebna samo samom čoveku kada shvati svoj položaj, svoje mogućnosti za promenu tog položaja, da ima moći koje ne upotrebljava, da ima bogatstva koja ne vidi. Evolucija je moguća, i to u smislu zadobijanja vlasništva nad ovim silama i bogatstvima. Međutim ako bi SVI LJUDI, ili većina, shvatili ovo i poželeli da dobiju ono što im pripada pravom rođenja, evolucija ne bi bila moguća.

Ono što je moguće za pojedinca nemoguće je za mase."

za neke će ovo zvučati prilično poražavajuće


Vjerujem da si svjestan i znaš da je svaka naša misao kreativna i što smo svjesniji to smo kreativniji. Znajuči to ovakav način razmišljanja pada u vodu, osim ako ne, jer sve u što vjeruješ ti i kreiraš, dakle ne postoji koncept osvještenja koji se može primjeniti na svakog od nas. Svi smo mi individualci i kao takovi svatko od nas ima svoj put evolucije ( koliko ljudi toliko puteva ). Svakako da i naša planeta jest živo biče i ima svoj evolucijski put koji u mnogome se isprepliče s našim individualnim putevima spoznaje/evolucije što po meni znači da svakako smo na neke vrsti zajedničkom putu evolucije i rastemo u spoznaji tko i što mi u biti jesmo. Isto tako polazeči od činjenice da smo svi mi jedno nemoguče je tvrditi da jedni na druge nemamo utjecaja, kako ljudska biča tako i sve drugo što postoji, pa tako i naša draga majčica zemlja kao i sve druge planete.

matko je offline   Reply With Quote
Nepročitano 28-09-09, 11:01   #14
urug
 
RED PILL's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Postovi: 15,340
RED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond repute
RED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond repute
Hi!

Citat:
Originally Posted by matko Pogledaj Post
Vjerujem da si svjestan i znaš da je svaka naša misao kreativna i što smo svjesniji to smo kreativniji. Znajuči to ovakav način razmišljanja pada u vodu, osim ako ne, jer sve u što vjeruješ ti i kreiraš, dakle ne postoji koncept osvještenja koji se može primjeniti na svakog od nas. Svi smo mi individualci i kao takovi svatko od nas ima svoj put evolucije ( koliko ljudi toliko puteva ). Svakako da i naša planeta jest živo biče i ima svoj evolucijski put koji u mnogome se isprepliče s našim individualnim putevima spoznaje/evolucije što po meni znači da svakako smo na neke vrsti zajedničkom putu evolucije i rastemo u spoznaji tko i što mi u biti jesmo. Isto tako polazeči od činjenice da smo svi mi jedno nemoguče je tvrditi da jedni na druge nemamo utjecaja, kako ljudska biča tako i sve drugo što postoji, pa tako i naša draga majčica zemlja kao i sve druge planete.


to sve stoji ako vjeruješ u evoluciju

no, s druge strane, ako možemo govoriti o padu i nečem uspavanom božanskom u našem sustavu (a to nismo mi, mi smo samo rezultat tog pada, prolazna pojava, sa određenom zadaćom, naravno) tada priča o evoluciji gubi na svom kredibilitetu, jer ono uspavano božansko se treba samo probuditi u nama, a ne evoulirati...nešto smrtno ne može evoulirati u besmrtno jer pripada smrtnom tj. prolaznom poretku...

ovo vam je sve uvod u gnostičku filozofiju i praksu koju su sprovodile u skorije vrijeme ranokršćanske zajednice, eseni, manihejci, sufiji, patareni, katari i na našim prostorima bogumili...

jednan od temelja tog univerzalnog učenja je i znanje o 2 poretka, prolaznom (smrtnom, dijalektičkom, gdje je se sve rađa, raste i potom umire) i božanskom...iako je prolazni poredak stvoren iz božanskog (jer sve potječe odatle), u njemu samome ne vladaju božanski principi, jer je on jedan nužni poredak koji je stvoren da bi pali mikrokozmosi (prolazni čovjek, ja, ego, je samo smrtni dio jednog mnogo većeg sustava koji se naziva mikrokozmos) kroz iskustvo prolaznosti spoznali svoje božansko porijeklo i vratili se ocu svome...

ovo je nešto malo o gnostičkoj filozofiji, bude nešto više kada otvorim temu Gnostička učenja...ili već tako nekako...


priču o evoluciji svijesti podržava upravo ono prolazno u nama (ja, ego...) u nadi da će se uzdići na taj način do božanskog...ovaj tekstovi govore upravo o toj zabludi...


RED PILL je offline   Reply With Quote
Nepročitano 28-09-09, 13:32   #15
alternativa addict
 
Krishna Balaram's Avatar
 
Datum registracije: May 2009
Lokacija: gde me um nosi
Postovi: 2,058
Krishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond repute
Krishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by RED PILL Pogledaj Post
logika je alat ega a ne duše...dok stvari promatramo kroz leću logike nećemo se moći nazvati slugama božjim...

da bi se čovjek mogao nazvati tako mora proniknuti u mnogobrojne skrivene procese (koji idu izvan okvira današnje psihologije, razuma i logike) u sebi i početi koristiti drukčije alate... dok se ne dodje do takvih spoznaja, možemo se nazivati slugama božjim koliko nas volja, ali to je samo ponašanje poput papige koje je naučila reći hladno mi je, i to govori čak i kada joj je perje u plamenu...

uglavnom služimo i povlađujemo prvenstvano sebi a naučeni smo da govorimo i mislimo da smo sluge božje takvi kakvi jesmo danas...eto, što se dešava kada svete spise tumačimo kroz leću logike i ega...

možda ne bi škodilo cijelu knjigu pročitati


Dragi Red Pille,ne bih se slozila da je logika alat ega a ne duse.Ne znaci da dusa ne upotrebljava logiku,.Sve se moze upotrebiti u sluzbi Boga ali prvo se mora postati sluga Bozji.i sasvim si u pravu da ako posmatramo samo stvari kroz logike ne mozemo se nazvati slugama Bozjim ,to sam bas pomenula u zadnjem postu na koji si odgovorio,kad sam rekla samom filozofijom necemo sapoznati ko smo mi ,a to je da smo sluge Bozje.i sasvim si upravo i za drugi paragraf,ti drugacji alati su poniznost i neke druge stvari koje omogucavaju proces sluzenja.I imas pravo i o papigi,ja mogu reci da sam jos papiga u plamenu,ali svojim pokusajima sledjenja procesa,koji je autorizovan, pokusavam ugasiti plamen,pa tako se desi da vecinom vremena ja sluzim svoje ego ali ono cemu se nadam to jest da mojim smesnim i pogresnim pokusajima(misleci da sluzim Boga ja nisam ni svijesna da sluzim ustvari sebe i svoje ego a samo koristim ovaj proces za to) da ce se jednog dana Bog nasmejati meni i smilovati se na mene.Samo u ovom procesu mozes ocekivati milost a u svim ostalim procesima ljudi se pokusavaju uzdici svojom logikom i svojom snagom i sposobnostima.JA se stalno molim Bogu da bude milostiv prema meni jer ja znam da nema nista od mene.I vjerujem da jednog dana(jednog zivota )da ce se smilovati na mene jer je on dobar a ne da ja to zasluzujem.
u pravu si i za treci paragraf osim sto bih dodala da se spise mogu tumaciti pogresno kroz ego,tad nam je logika pogresna.A ako smo spoznali (a ne samo da teoretski to kazemo) da smo sluga Bozji onda logika se moze upotrebiti da se pravilno tumace spisi.
Da vam kazem iskreno pokusala sam knjigu downlodirati ali mi nije uspelo.to je jedina koja mi nije uspijela ali kad sam procitala onaj isecak pomislila sam da nije za mene.Ponekad je tesko proceniti sadrzaj knjige samo iz isecka ali taj isecak mi se zaista nije dopao,jednostavno se ne slazem.Ali se slazem sa vecinom stvari koje vi kazete na drugim mestima.NAdam se da nisam zvucala uvredljivo ali to sam napisala jer mislim da vi zasluzujete puno bolje, kao karakter i kao pametna osoba.Bilo bi mi veoma zao ako sam vas naljutila jer ja vas jako cenim(citala sam puno vasih postova) ali oprostite moram reci da se ne slazem s time sto je napisano.Dajem vam isto priliku da me demantirate pa sam onda spremna promeniti misljenje.Ne osecam da moram uvijek biti u pravu.
Krishna Balaram je offline   Reply With Quote
Nepročitano 28-09-09, 14:20   #16
urug
 
RED PILL's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Postovi: 15,340
RED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond repute
RED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond repute
Hi!

taman posla, pa da se ljutim

meni je dovoljno što vas je nešto u tekstovima dodirnulo, zaškakljalo i što ste imali potrebu reagirati...

ne mislim na nikoga utjecati tako što ću nešto dokazivati kako bi taj netko promijenio mišljenje...svatko je odgovoran sam za sebe i ide svojim tempom...

sve u svoje vrijeme

RED PILL je offline   Reply With Quote
RED PILL, hvala ti na korisnom postu!
zoricab (28-09-09)
Nepročitano 28-09-09, 14:52   #17
Guru
 
matko's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: petrinja
Postovi: 553
matko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond repute
matko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by RED PILL Pogledaj Post
to sve stoji ako vjeruješ u evoluciju

no, s druge strane, ako možemo govoriti o padu i nečem uspavanom božanskom u našem sustavu (a to nismo mi, mi smo samo rezultat tog pada, prolazna pojava, sa određenom zadaćom, naravno) tada priča o evoluciji gubi na svom kredibilitetu, jer ono uspavano božansko se treba samo probuditi u nama, a ne evoulirati...nešto smrtno ne može evoulirati u besmrtno jer pripada smrtnom tj. prolaznom poretku...

ovo vam je sve uvod u gnostičku filozofiju i praksu koju su sprovodile u skorije vrijeme ranokršćanske zajednice, eseni, manihejci, sufiji, patareni, katari i na našim prostorima bogumili...

jednan od temelja tog univerzalnog učenja je i znanje o 2 poretka, prolaznom (smrtnom, dijalektičkom, gdje je se sve rađa, raste i potom umire) i božanskom...iako je prolazni poredak stvoren iz božanskog (jer sve potječe odatle), u njemu samome ne vladaju božanski principi, jer je on jedan nužni poredak koji je stvoren da bi pali mikrokozmosi (prolazni čovjek, ja, ego, je samo smrtni dio jednog mnogo većeg sustava koji se naziva mikrokozmos) kroz iskustvo prolaznosti spoznali svoje božansko porijeklo i vratili se ocu svome...

ovo je nešto malo o gnostičkoj filozofiji, bude nešto više kada otvorim temu Gnostička učenja...ili već tako nekako...


priču o evoluciji svijesti podržava upravo ono prolazno u nama (ja, ego...) u nadi da će se uzdići na taj način do božanskog...ovaj tekstovi govore upravo o toj zabludi...
Sve ovisi o tome što misliš da je evolucija. Za mene je evolucija samo prisječanje onog tko i što ja jesam kroz iskustva koja sam odabrao i sam stvaram, jer kao što rekoh mi smo kreatori svog života. Kroz rad na sebi prisječamo se kako i zašto smo ponovno uzeli ljudski oblik te iskustveno spoznajemo ono što več znamo. Spoznajno nema toga što naša duša ne zna ali iskustveno uvijek možemo birati nove mogučnosti i na taj način nastavljamo igru života. Bitno je shvatiti da Bog/Stvoritelj/Viša sila ili kako god, ništa od nas ne traži niti očekuje ( znam da neki od vas se neče složiti sa mnom ali i to je dio igre života ) jer mi sami smo bogovi te kao takovi sukreatori života na svim razinama, bilo kroz naše individualno stvaranje/kreiranje, bilo kroz zajedničku svijest svih nas to jest ujedinjene svijesti/Boga/Stvoritelja.

matko je offline   Reply With Quote
matko, hvala ti na korisnom postu!
zoricab (28-09-09)
Nepročitano 01-10-09, 12:30   #18
urug
 
RED PILL's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Postovi: 15,340
RED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond repute
RED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond repute
Hi!

Citat:
Originally Posted by matko Pogledaj Post


Kroz rad na sebi prisječamo se kako i zašto smo ponovno uzeli ljudski oblik te iskustveno spoznajemo ono što več znamo. Spoznajno nema toga što naša duša ne zna ali iskustveno uvijek možemo birati nove mogučnosti i na taj način nastavljamo igru života.
to se zove okretati se u krug na točku dijalektike (prolaznog svijeta) i stvarati novu karmu...

no, ovi tekstovi gore govore upravo o suprotnom...osloboditi se zauvijek kola rađanja i umiranja...što će duši iskustvo ukoliko već sve zna?

priča o potrebi za iskustvima je priča ega iliti lažnog jastva...

kada govorimo o duši, također je potrebno razlikovati smrtnu i vječnu dušu...ljudi uglavnom ovu prvu smatraju jedinom i vječnom i zato se nikada neće osloboditi iluzije i plodova ovoga iluzornog svijeta koje smatramo potrebnim iskustvom...

čovjek kod koga se budi ona istinska vječna duša želi samo jedno, povratak nazad u istinsku domovinu, odvajanje od lažnog ja i propadljivog ogrtača koji zovemo tijelom...

ne bi škodilo pročitati barem neku od knjiga, stavio sam ih na download

http://www.alternativa-forum.com/ost....html#post5732

http://www.alternativa-forum.com/ost....html#post5723

bratstva katara, bogumila i manihejaca su bila proganjana, masakrirana uništavana od strane pobornika tadašnjih priznatih religija...vjerojatno ne bez razloga...


RED PILL je offline   Reply With Quote
Nepročitano 02-10-09, 02:30   #19
alternativa addict
 
Krishna Balaram's Avatar
 
Datum registracije: May 2009
Lokacija: gde me um nosi
Postovi: 2,058
Krishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond repute
Krishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond reputeKrishna Balaram has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by RED PILL Pogledaj Post
to se zove okretati se u krug na točku dijalektike (prolaznog svijeta) i stvarati novu karmu...

no, ovi tekstovi gore govore upravo o suprotnom...osloboditi se zauvijek kola rađanja i umiranja...što će duši iskustvo ukoliko već sve zna?
Samo bih jos dodala misljenje da dusa zeli iskustvo Boga(kakav je to osecaj biti najpametniji ,najlepsi ,najjaci,najslavniji,najodvojeniji...) biti ,pa i kako je biti Bog,jer to dusa ne zna jer nije Bog.Bog je pun bogatstva ,on je vrhunski kontrolor pa svi(onako generalno receno,neke duse su ciste i imaju ciste namere pomoci ostalima) koji dodjemo ovdje zelimo kontrolirati i mnoge druge stvari koje ustvari nije moguce iskusiti jer jednostavno nismo Bog.Kao kad mala djeca zele imitirati roditelje ,primer recimo kuhanje onda roditelji nadju plasticne tanjure,sporete,lonce...Moze se jasno videti da svi traze i hoce da imaju te kvalitete i da budu u tim kvalitetima na vrhu,biti naj,naj(veci,najpametniji ,najbogatiji..)


priča o potrebi za iskustvima je priča ega iliti lažnog jastva...
jeste kad zelimo ta iskustva onda lazni ego dodje tu da se mi poistovetimo sa onime sta se nama desava i da verujemo da smo to ono sto zelimo biti.

kada govorimo o duši, također je potrebno razlikovati smrtnu i vječnu dušu...ljudi uglavnom ovu prvu smatraju jedinom i vječnom i zato se nikada neće osloboditi iluzije i plodova ovoga iluzornog svijeta koje smatramo potrebnim iskustvom...

čovjek kod koga se budi ona istinska vječna duša želi samo jedno, povratak nazad u istinsku domovinu, odvajanje od lažnog ja i propadljivog ogrtača koji zovemo tijelom...

ne bi škodilo pročitati barem neku od knjiga, stavio sam ih na download

http://www.alternativa-forum.com/ost....html#post5732

http://www.alternativa-forum.com/ost....html#post5723

bratstva katara, bogumila i manihejaca su bila proganjana, masakrirana uništavana od strane pobornika tadašnjih priznatih religija...vjerojatno ne bez razloga...


Pa rekla sam ja da ste vi pametni
Krishna Balaram je offline   Reply With Quote
Nepročitano 02-10-09, 09:25   #20
Guru
 
matko's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: petrinja
Postovi: 553
matko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond repute
matko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond reputematko has a reputation beyond repute
Jumping

Citat:
Originally Posted by RED PILL Pogledaj Post
to se zove okretati se u krug na točku dijalektike (prolaznog svijeta) i stvarati novu karmu...

no, ovi tekstovi gore govore upravo o suprotnom...osloboditi se zauvijek kola rađanja i umiranja...što će duši iskustvo ukoliko već sve zna?

priča o potrebi za iskustvima je priča ega iliti lažnog jastva...

kada govorimo o duši, također je potrebno razlikovati smrtnu i vječnu dušu...ljudi uglavnom ovu prvu smatraju jedinom i vječnom i zato se nikada neće osloboditi iluzije i plodova ovoga iluzornog svijeta koje smatramo potrebnim iskustvom...

čovjek kod koga se budi ona istinska vječna duša želi samo jedno, povratak nazad u istinsku domovinu, odvajanje od lažnog ja i propadljivog ogrtača koji zovemo tijelom...

ne bi škodilo pročitati barem neku od knjiga, stavio sam ih na download

http://www.alternativa-forum.com/ost....html#post5732

http://www.alternativa-forum.com/ost....html#post5723

bratstva katara, bogumila i manihejaca su bila proganjana, masakrirana uništavana od strane pobornika tadašnjih priznatih religija...vjerojatno ne bez razloga...Dragi Red Pill, poštujem tvoje mišljenje ali se ponovno vračam na ono što rekoh - ono si što misliš da jesi!!! Moja osobna iskustva i spoznaje daju mi zapravo kada govorim o igri života. Misliš li da je Bogu/Životu/Višoj sili potrebo bilo što? Mi (ljudi i sve što postoji ) smo manifestacija samog života/jednosti koja sebe spoznaje kroz raličita iskustva, to jest naše duše su fragmenti jedne duše, duše života. Neki je zovu Bog, neki Stvoritelj itd. TA jedna jedina duša odlučila je da svoje znanje spozna i kroz različita iskustva fragmenata svoje duše na različitim razinama svjesnosti, a to smo mi i sve drugo što postoji. I tako se igra života nastavlja u nedogled i naravno ne samo na našoj planeti i našem univerzumu, tko zna koliko ih ima ( naravno zna On/Ona, Duša svih duša, Stvoritelj, Bog ili kako god ), osim ako ne zna!!!


matko je offline   Reply With Quote
matko, hvala ti na korisnom postu!
zoricab (02-10-09)
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 06:10 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0