Alternativa Forum

Tajna je u nama

Ovo je diskusija na temu Tajna je u nama u podforumu Duhovnost
Citat: Originally Posted by chameleon Uzmimo to ovako ; ako možeš ...

Natrag   Alternativa Forum > Metafizika i duhovnost > Duhovnost

Alternativa Forum


Duhovnost Duhovni put

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 09-09-12, 16:31   #31
Banned
 
Slap's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2010
Postovi: 2,022
Slap has a reputation beyond reputeSlap has a reputation beyond reputeSlap has a reputation beyond reputeSlap has a reputation beyond repute
Slap has a reputation beyond reputeSlap has a reputation beyond reputeSlap has a reputation beyond reputeSlap has a reputation beyond reputeSlap has a reputation beyond reputeSlap has a reputation beyond reputeSlap has a reputation beyond reputeSlap has a reputation beyond reputeSlap has a reputation beyond reputeSlap has a reputation beyond reputeSlap has a reputation beyond reputeSlap has a reputation beyond reputeSlap has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by chameleon Pogledaj Post

Uzmimo to ovako; ako možeš upoznat dovoljno svog psa da u svakom trenutku znaš što on osjeća i misli, tada možeš preć na nešto zahtjevnije tipa majmuna. Zatim, sa majmuna pređeš na čovjeka pa poslije toga probaš sa bogom.
Garantiram da padaš sa psom.
Mada praktični razlozi mogu pojednostavit stvar pa da se previše ne komplicira, od psa do boga se nekim (božjim) čudom pojavi prečica.
Ti si ka nešto pokuša pametno reći ali ti nimalo nije uspjelo.
Slap je offline   Reply With Quote

Nepročitano 09-09-12, 17:14   #32
padanormalan
 
chameleon's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2011
Lokacija: prva desno poslije skretanja
Postovi: 12,422
chameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond repute
chameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by Slap Pogledaj Post
Ti si ka nešto pokuša pametno reći ali ti nimalo nije uspjelo.
Postavio sam jako dobar upitnik. Ne moraš meni odgovorit. Odgovori sebi...ako te zanima bog.


StonePodijeli post!

chameleon je offline   Reply With Quote
Nepročitano 13-11-12, 14:25   #33
Onkraj razuma...
 
Stepski Vuk's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Aquarius u oblacima
Postovi: 737
Stepski Vuk has a reputation beyond reputeStepski Vuk has a reputation beyond reputeStepski Vuk has a reputation beyond reputeStepski Vuk has a reputation beyond reputeStepski Vuk has a reputation beyond reputeStepski Vuk has a reputation beyond reputeStepski Vuk has a reputation beyond repute
Stepski Vuk has a reputation beyond reputeStepski Vuk has a reputation beyond reputeStepski Vuk has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by Afroditi Pogledaj Post
Konfucije je u konkretnoj izreci hteo sasvim nesto drugo da kaze. Ko razume reazumeo je.
Rec uzbudjen se moze protumaciti visestruko u zavisnosti od situacije.
Uzbudjen je covek kada ga savlada strah I neznanje.
Uzbudjen je kada mrzi I trazi osvetu
Uzbudjen je kada laze sebe I druge.
Uzbudjen je kada voli.
Uzbudjen je kada traga
I tako u nedogled.........
PROSTAK je sigurno nedolicna rec ali ju je Konfucije izrekao a ja je prevodim kao POVRSAN I OZLOJEDJEN COVEK NISKE SVESTI KOJI NE NASTOJI DA SE IZDIGNE IZNAD POVREDJENOG EGA.
Neka Božija ruka Ljubavi probudi Vašu glad i žeđ za svim što je plemenito i na dobrom glasu, pustite Vaše srce da skapa od gladi, radije nego da pružite ruku za peharom koji ljubav nije napunila, ili činijom koju ljubav nije blagoslovila (vidi: Kalil Gibran, “The Forerunner“, prim. prev), kako nikada više ne biste morali reći: “Šta rekoh, šta učinjeh?! O, svemoćne ljudske riječi!” (V. Blejk, “Jerusalim”).
Kako sijes tako ces I znjeti.
Vidis li ona polja?
Susam bijase susam.
I zito bijase zito.
Tisina I tama su znale
Tako je covekova sudbina rodjena.
E. ArnoldU VEDSKOJ LITERATURI RISIS JE REKAO: “KADA SAM IZNASAO KO ZAISTA JESAM, OTKRIO SAM DA JA NISAM U UMU ALI UM JESTE JA.JA NISAM U SVETU ALI SVET JESTE JA, DA NISAM U TELU ALI TELO JESTE JA.U SUSTINI JA SAM ONO STO KREIRA SVE TO-JA SAM TO,TI SI TO, SVE JE TO I TO JE ONO STO JESTE AKO PRONADJES ONDA IMAS SVE.Razlikovati a ne osuđivati – šta to znači?

Armin Risi (1999)

Kada se govori o polaritetu „pozitivno“ i „negativno“, često se čuje prigovor, da čovek ne bi smeo da sudi i da nešto naziva pozitivnim ili negativnim; to je polarizovano mišljenje; čovek ne bi trebalo da vrednuje, jer ništa nije loše niti pogrešno.
„Sve ima svoj smisao.“

Poslednja rečenica je tačna. Sve ima svoj smisao,
pa i negativno. Ali negativno zbog toga nije manje negativno!

Čuveni citat:
Ne sudi! se oslanja na jednu Isusovu reč, a ona u kontekstu glasi (Mt 7.1–2):
„Ne sudite, da vam se ne bi sudilo! Jer kakvim sudom sudite, kojom mjerom mjerite, onakvom će vam se mjeriti.“
Odmah zatim (7-3) Isus kaže:
„Zašto vidiš trn u oku svoga brata, a brvna u svojemu ne osjećaš? Licemjere, izvadi prvo brvno iz oka svojega!“
„Ne sudi!“ ne znači, dakle: „Ne razlikuj!“ Sam Isus je očigledno veoma kritički pravio razliku. Neke ljude je nazvao i „zmijskim porodom“.

Tema „Ne sudi“ je obavezno, ako ne i suštinsko učenje svih pravih religija i škola misterija, koje je davano uvek samo u unutrašnjim krugovima, upravo jer ga je tako lako pogrešno razumeti. Jer se ono može razumeti samo sa jednom božanskom perspektivom.

Ono, o čemu je ovde reč, je
realnost sa one strane dualnosti (podvojenosti), naime, božansko jedinstvo, dakle, ništa drugo do Apsolut (Bog). To jedinstvo je nedeljivo i nepodeljeno, nije podeljeno ni na dvojnost prošlosti i budućnosti. Ono je sa one strane vremena, a tako i sa one strane prostora. Ono je večno (= bezvremeno, bez-prostorno). Šta je ta večna realnost sa one strane dualnosti? To je individualnost, bukvalno: „Ne-Deljivo“ (dobijeno od latinskog dividere, „deliti“, i prefiksa in-, kao negacije). Nismo samo mi kao relativna bića individualni, već je i Apsolut individualan. Budući da individualnost znači svest i slobodnu volju, Bog ima (svoju) volju. Zbog toga se i može reći: „Neka bude volja Tvoja!“

Kako možemo biti individualni i istovremeno biti jedno sa apsolutnom individualnošću? Samo u svesti ljubavi. Ljubav je pravo jedinstvo u potpunoj individualnosti. Ljubav je uvek dobrovoljna. Ništa, čak ni Bog, ne može da iznudi ljubav.
Ljubav je, dakle, savršenstvo slobodne volje. Budući da je Bog ljubav, Bog ne želi ništa drugo do to savršenstvo slobodne volje.

Slobodna volja zahteva mogućnost izbora. I to je smisao zašto postoji materijalna kreacija. To je oblast prostora i vremena,
izvorni polaritet, koji nije ništa drugo do nepristrasna „dinamika stvaranja“. Muško – žensko, mlado – staro, „pozitivan pol“ – „negativan pol“ nemaju nikakve veze sa „dobrim“ i „lošim“.

Međutim, u oblasti polarnosti sva duhovna bića
imaju mogućnost da biraju, to znači, ona „moraju dobrovoljno“ da izaberu ljubav. Niko ih ne prisiljava da budu u jedinstvu i niko ih ne prisiljava da idu u podvojenost. Nije, dakle, ni neophodno ići u podvojenost!

Dualnost (podvojenost) počinje kada bića slobodnom voljom odluče da izađu iz harmonije i ravnoteže i da uđu u razjedinjenost. Tako nastaje dijabolično, bukvalno „ono što razjedinjuje“. U simbolici svetla i tame to znači da se nešto suprotstavilo svetlu i stvorilo „tamu“. Odjednom padaju duge senke …

A to je veliko iskušenje: stvoriti nešto, što svetlo ne može da stvori. Jer svetlo ne baca senku! Ko se odvoji od prvobitnog identiteta, pada u
ego, naime, gubi svest o tome da smo sa one strane dualnosti svi mi večne individualnosti. Čim čovek dospe u dualnost, on više nema pristupa u realnost sa one strane dualnosti, kao što neko u tami nije više povezan sa svetlom (inače ne bi bio u tami).

„Dobro“ i „zlo“ postoje samo unutar dualnosti – ali tu postoje. U diskusiji o suprotnostima „dobro“ i „zlo“ je i opravdano zlo nazvati negativnim, jer u bukvalnom smislu negativno znači „negirajuće, odbijajuće“, od latinskog glagola negare, „reći ne“. Zlo je u tom smislu zaista negativno, jer negira božanski poredak i želi da nametne sopstveni „svetski poredak“.

Zlo (satansko) je sve ono, što se suprotstavlja svesnom jedinstvu, ljubavi, ili se čak bori protiv njega, npr. tako što ne poštuje slobodnu volju drugih. Dobro je sve ono, što stremi tom svesnom jedinstvu. Ali dok god se mora stremeti, čovek se i dalje nalazi u oblasti suprotnosti lošeg i definiše se kao različit od njega. Biti „dobar“ je dakle dobro, ali ne dovoljno dobro. Cilj je postati božanski, tj. biti u izvornoj svesti jedinstva (ljubavi). Za ta tri pojma se, dakle, može reći: okrenut od Boga, okrenut ka Bogu, bogosvestan.

Iz božanske perspektive je moguće spoznati smisao svega, pa i negativnog. Unutar materije mi živimo u oblasti dualnosti i suočavamo se sa dobrim i lošim. Oboje predstavlja izazov i ispit ljubavi: Koliko je jaka moja božanska svest? Da li dopuštam da me povuku osećanja dualnosti?
Da li me dobro zavodi da egoistično mislim samo na sebe? Da sebe smatram boljim od drugih? Da li me zlo (laž, nasilje, mučenje, ...) provocira na osećanja mržnje, osvete, bespomoćnosti, samosažaljenja? Ili u svim situacijama mogu da zadržim suverenu, autonomnu svesnost? I da iz vida ne izgubim božanski cilj, večnost? Šta je iz perspektive večnosti suštinski važno pored same večnosti?

U toj svesti čovek više ne osuđuje i ne kaže: „To je loše i nepovoljno za mene.“ Ili „To je dobro i povoljno za mene.“ Sa oba se susrećemo nepristrasno, jer je oboje pokretač ka svesti jedinstva: ljubav, opraštanje i oslobađanje od dualnosti. Ne zapasti sam ponovo u dualnost.

Pri tome tačno razlikujemo, jer
bez razlikovanje nema od-lučivanja (igra reči: ent-scheiden = odlučiti; napisano sa povlakom sugeriše na osnovu značenja delova složenice = uklanjanje podvojenosti, razdora, dualnosti; Prim. prev.) Učimo: šta je dobro, a šta je loše? Kako ću u konkretnom slučaju reagovati u skladu sa božanskom ljubavi? Ljubav znači delovati za najviše dobro svih bića, ne očekujući nagradu za sebe (=bezuslovna ljubav). A najvišem dobru za zlo, tj. njegovom oslobođenju, se može služiti samo tako da čovek izbegne da sam upadne u njega. Kada je Satana došao kod Isusa i obećao mu svetsku vladavinu, Isus je odgovorio: „Odbij od mene!“ To nije bio izraz mržnje ili straha, već ljubavi. Kroz to jasno razgraničavanje uz razlikovanje je Isus mogao da oslobodi daljeg tereta greha. To je bilo savršenstvo slobodne volje uz odgovarajuću božansku rezonancu.

Razlikovati bez osuđivanja znači:

Ne ignorisati dualnost, već je transcendirati!
A sada razmislimo malo I utonimo u tisinu.
Laku vam noc
Afroditi, nedostaju mi tvoji tekstovi...

Nadam se da nisi odustala, ISTINA je uvijek iznad laži, LJUBAV iznad mržnje, KREACIJA iznad destrukcije, SVJETLO iznad tame - Bog u nama.

Nije me bilo neko vrijeme na forumu, ali ovu tvoju temu nisam zaboravio. Vjerujem da ćeš nastaviti pisati: zbog nas, za sve nas koji Živimo, i, koji zaogrnuti plaštem noći, čekamo iskru Praskozorja...

One druge i ti i ja spomenut' ćemo u svojim molitvama...


"...U životu treba mudro da šutiš
Al' riječ ako rekneš
Neka bude teška kao svaka
ISTINA
Neka bude rečena za
Čovjeka..."Podijeli post!

Stepski Vuk je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
alison (13-11-12), imagine (15-11-12)
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 06:41 sati.
Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0