Alternativa Forum

Koncept Unutarnjeg djeteta

Ovo je diskusija na temu Koncept Unutarnjeg djeteta u podforumu Ho’oponopono
Proces povezivanja: Morrnah Simeona je slikovito prikazala postojanje svakoga od nas ...

Natrag   Alternativa Forum > Alternativna medicina > Ho’oponopono

Alternativa Forum


Ho’oponopono Drevni havajski proces rješavanja problema prilagođen za današnje vrijeme

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 30-10-13, 11:44   #1
lucy
Guest
 
lucy's Avatar
 
Postovi: n/a
Zadani Koncept Unutarnjeg djeteta

Proces povezivanja:

Morrnah Simeona je slikovito prikazala postojanje svakoga od nas kao suradnju tri djela – majke (svijesti), oca (nadsvijesti) i djeteta (podsvijesti). Kada ta obitelj funkcionira sretno, kada je komunikacija glatka i teče bez blokada, tada smo u nultoj točki, na Izvoru. Iz te točke sve je moguće. Kada djelujemo iz te točke, sve je slijed sinkroniciteta, a život je radost koju dijelimo i umnožavamo.

Postoje informacije koje mogu pokvariti tu komunikaciju. Riječ je o sjećanjima. Sjećanja koja smo donijeli u ovu inkarnaciju izazivaju u našim životima situacije koje trebamo osvijestiti da bi mogli rasti i napredovati. Ta sjećanja bivaju okidač neslaganja u radnoj okolini ili u obitelji. Kada ih osvjestimo i suočimo se s njima, kad preuzmemo 100% odgovornost, kad odlučimo očistiti ta sjećanja iz sebe, tada se ona brišu. Zauvijek.

Evo primjera kako h’oo terapeut vodi razgovor sa djetetom u sebi.

Zatvorite oči i obratite pažnju na dijete u sebi. Obratite mu se, veoma polako, strpljivo:

- Po prvi puta u kreaciji, priznajem tvoju prisutnost u meni.
- Ovo je prvi put da sam svjestan/na da si dio mene.
- Volim te, volim te…
- Žao mi je. Molim te oprosti mi za sva nakupljena sjećanja koja si doživjelo kao tugu, žalost, bol…
- Želim sve to poništiti

Uvijek zatražite dopuštenje od djeteta:
- Molim te dozvoli mi da te pomilujem s ljubavlju i brižno. (Onda to učinite, veoma nježno.)
- Volim te. Molim te oprosti mi za sva nakupljena sjećanja koje sam u tebi spremio/la.
- Hvala ti što si dio mene.
- Žao mi je ako sam bio/la nemaran/na, ako se ne brinem dobro za tebe – žao mi je.

Pomozi mi otpustiti (napravite pregled svog tjelesnog stanja, glavobolje, bolovi u leđima…) bilo kakvu bol koju doživljavamo – molim te, otpusti sva sjećanja u kojima to ponovno proživljavaš! Ne znam šta su ta sjećanja, ne želim znati što su ta sjećanja, ali ti znaš i stoga to možemo ponuditi Božanskom kroz nadsvijest, možemo zamoliti Božansko da to oslobodi… učinite to dok mazite dijete po glavi.

Zatim tražite dopuštenje da ga jako nježno zagrlite (ne želimo uplašiti dijete, zato budite oprezni i nježni)
- Molim te dozvoli mi da te zagrlim. Hvala ti što si dio mene. Volim te i žao mi je zbog nagomilanih sjećanja koje si iskusilo kao tugu, žalost, bol – molim te, oprosti mi.

-Molim te pruži mi ruku kako bih je nježno uzeo/la, koju god ruku mi želiš pružiti, dobro je. Zatim uzmite pruženu ruku i nježno je pomazite ponavljajući: Hvala ti što si dio mene, dio kome nisam posvećivao/la mnogo pažnje. Volim te i žao mi je za sva nakupljena sjećanja koja si iskusilo kao tugu, žalost, bol – molim te, oprosti mi. Volim te.

Napravite još jedan pregled – recimo financijski: – ovo su problemi (nabrojite ih, recite djetetu što su), molim te, otpusti ih.

Zatim upitajte dijete da vam pruži drugu ruku: – Molim te, dozvoli mi da uzmem tvoju drugu ruku. Mentalno posegnite za drugom rukom, uzmite je i nježno pomazite. Promislite o problemima u vašim odnosima s drugim ljudima. Šta se to u meni događa da imam ove probleme u odnosima? Osvijestite probleme, (nervozan/na sam, živčan/na…) ne znam što se događa ali molim te da to otpustiš… ponovno nabrojite sve što želite otpustiti.

Sad tražite dopuštenje da dotaknete djetetova ramena. Molim te, dozvoli mi da ti dotaknem ramena i dam ti beskrajnu ljubav. Pogledajte ga u oči i recite: Hvala ti, hvala ti, hvala ti što si dio mene, zaista sam zahvalan što znam da postojiš kao dio mene, o kojem nisam brinuo od početka vremena. Žao mi je. Volim te. Hvala ti što mi dozvoljavaš da budem dio tebe… Ti i ja možemo hodati ruku pod ruku s Božanskim u prisutnosti Aumakua, u svjetlost. (ja ovaj dio preskačem sa Božanskim i Aumakuom, nego se obratim ovom svom, pravoslavnom Bogu)

Sada napravite 7 ponavljanja disanja, palca i kažiprsta spojenih, ruke u krilu, stopala dodirujući tlo.

  Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
imagine (05-11-13), Jesam (30-10-13), riječanka (04-11-13), Tinker Bell (30-10-13)

Nepročitano 30-10-13, 12:08   #2
lucy
Guest
 
lucy's Avatar
 
Postovi: n/a
Zadani

O samom konceptu je već mnogo pisano i poznat vam je, osvrnut ću se samo na neke dijelove koje smtram bitnima.

Sam koncept je prastar, javlja se kroz religiju (Isus, Mojsije..), bajke (Ivica i Marica, Pepeljuga..), mitovi (Zeus..), sve su to djeca koja su bila izložena okrutnosti odraslih, bila ugrožena, sakrivana i slično.

Jung gleda na dijete kao na arhetip, simbol kolektivnog nesvjesnog (znači, nešto što svi mi imamo u sebi, a suvremena pisanja spominju upravo to u prilog činjenici da crtići i filmovi koji se bave tom tematikom nailaze na veliki uspijeh - svi se prepoznajemo u tome).
Prema Jungu, dijete je " simbol koji ujedinjava suprotnosti, medijator, iscjeljitelj, onaj koji čini cjelovitim".

Poanta je u iscjeljivanju tog zaboravljenog i napuštenog segmenta sebe.

Radim povezivanje s UD prilično često i za razliku od dosta pisanja ljudi koji spominju razgovore s tim segmentom sebe, ja nemam iskustvo razgovora. Samo slike ili snove, razgovor kroz simboliku koju mogu protumačiti.

Ako zapnete negdje u komunikaciji, podsjetite se da povezivanje ne smije trajati predugo (dijete se dosađuje) i da treba više ličiti na igru (crtajte dok radite povezivanje).
Može se desiti da laprdanja vlastitog uma zamijeniti za informaciju od djeteta, teško je razlučiti što je čije i u tom slučaju je dobro poslužiti se pisanjem ili crtanjem nedominantnom rukom - prilično dobar način kroz koji će se ispoljiti poruka djeteta ili ćete razjasniti ono što vam je nejasno ili automatski otpisati laprdanje vašeg uma (briju).

Ponekad se pri povezivanju javljaju svakakve slike, ne bojte se, radi se o uvjerenjima, vaše unutarnje dijete je upravo iza tih slika.
  Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
imagine (05-11-13), Jesam (30-10-13), riječanka (04-11-13), Tinker Bell (30-10-13)
Nepročitano 30-10-13, 15:26   #3
Dandapani
 
Jesam's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2011
Postovi: 14,019
Jesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond repute
Jesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond repute
Zadani

Konceptom unutarnjeg djeteta bave se, na neki način, gotovo sve tehnike s kojima sam se do sada susrela - od AT-a preko Ho'o do Procesa prisutnosti, a o njemu govore i mnogi psihoterapeuti od Junga do Miller i Winnicott, Bernea (kroz tri aspekta ega) te metoda poput Gestalta i dr.

Iako se tema nalazi na podforumu Ho'o, nadam se da mi nećete zamjeriti što ću staviti ulomak iz Brownove knjige, jer je dobro opisana problematika i rad s unutarnjim djetetom.

Spašavanje djeteta u nama – obraćanje unutarnjem djetetu

(...) Stanje neravnoteže je zov u pomoć jako emocionalnog, djetinjeg dijela našeg ja zarobljenog u mentalnom konceptu koji nazivamo »prošlošću«. I što trebamo napraviti? Kako da uništimo taj koncept i u odnos s djetetom u sebi unesemo svjesnost sadašnjeg trenutka? To je posve lak zadatak za koji nam je srce potrebnije od uma.

Trebamo pronaći mirno i udobno mjesto ili pričekati dok ne ostanemo sami, kako nas nitko ne bi uznemirivao. Tada sklopimo oči i zamislimo svoje odraslo ja (osobu kakva smo sada) kako stoji pred našim dječjim ja. U mislima prizovemo sliku djeteta kakvo smo nekad bili koje proživljava posve istu razinu emocionalne neravnoteže koju mi sada osjećamo u svom iskustvu odrasle osobe. Taj je naizgled izmišljeni scenarij posve stvaran, jer su osjećaji koji nas trenutačno uznemiruju zapravo izranjanje potisnutih uspomena koji odjekuju iz naših dječjih iskustava. Simptomi su odjek. Simptom je djelić neintegriranih kronoloških događaja.

Kad zamislimo taj prizor trebamo se suosjećajno odnositi prema svom dječjem ja onako kako bi to učinio roditelj ispunjen ljubavlju i nježnošću. U tom zamišljenom prizoru svojem dječjem ja moramo dopustiti, pa ga čak i ohrabriti, da izrazi svoje osjećaje bez ikakve cenzure ili prosudbe. U prenesenom smislu dijete moramo uzeti u naručje, bezuvjetno ga voljeti i tješiti. Moramo napraviti što god je potrebno.

Dok tako s ljubavlju brinemo o svom dječjem ja, automatski budimo svog unutarnjeg roditelja i dolazimo u stanje suosjećanja. Kao roditelj prepun ljubavi moramo svoje dječje ja upitati što mu se dogodilo i zašto je tako uznemireno. Moramo ga samopouzdano i iskreno uvjeriti da ćemo brinuti o njemu i da ćemo mu pružiti bezuvjetnu ljubav kakvu i zaslužuje. Što je najvažnije, moramo uvjeriti svoje dječje ja da će i dalje živjeti dobro, usprkos strahu koji proživljava. Moramo mu pričati o svom životu odrasle osobe i pozvati ga da ponovno postane svjestan sudionik onoga što iz dana u dan doživljavamo. Na taj način omogućit ćemo mu da pobjegne iz zatvora koncepta »prošlosti« te da zakorači u posve stvarno iskustvo naših sadašnjih okolnosti.

Kad osjetimo emocionalni odgovor na to iskustvo, znat ćemo da smo uspjeli u svojim naporima komunikacije s dječjim ja. Na naše iskreno suosjećanje dječje ja nerijetko odgovara suzama olakšanja. Naša iskrena namjera obnavljanja ravnoteže svjesnom komunikacijom s njim za dječje ja odgovor je na njegove molitve. Suze označavaju početak oslobađanja negativnog emocionalnog naboja koji nam je kao odrasloj osobi uzrokovao nelagodu u životnom iskustvu. Suze koje nam teku niz obraze nisu suze odrasle osobe, nego suze koje nismo mogli isplakati dok smo bili djeca. Moramo ih pustiti da teku. One predstavljaju blokiranu i ustajalu energiju koja je dotad nesvjesno zagađivala naš život i unosila neravnotežu. Da bismo se mogli vratiti na pravi put moramo pustiti suze neka teku. Takav emocionalni odgovor znači da se između našeg odraslog i dječjeg ja ponovno uspostavila povezanost.
Ne smijemo brinuti ako u početku komunikacije s dječjim ja ne osjetimo emocionalni odgovor. Dječje ja nerijetko je posve otupjelo zbog zanemarivanja i napuštanja. Dužnost nam je da ustrajemo bez obzira na ishod. Namjera nam mora biti bezuvjetna. Zadatak nam je da djetetu, bez obzira na sve, pružimo bezuvjetnu ljubav. Suze će se često pojaviti kad ih najmanje očekujemo i nakon njih ćemo osjetiti veliko olakšanje.

Jednom kad naše dječje ja uistinu shvati kako smo se vratili da ga spasimo, počet ćemo primati plodove vlastite bezuvjetne ljubavi, suosjećanja i odanosti: sve dugotrajnija razdoblja spontanog mira, radosti i stvaralaštva. Otkrit ćemo da nam više nisu važne one sitnice koje su nas ljutile i u nama izazivale razdraženost. Spontano ćemo uživati u zaigranosti s drugima i doživjeti trajno smanjenje fizičke, mentalne i emocionalne neravnoteže. Više nećemo živjeti s osjećajem da smo ispunjeni emocionalnim nabojem, nego životom ispunjenim samopouzdanjem i spoznajom da mi njime upravljamo. Drame ili lažna stanja postupno će zamijeniti sve jače zračenje Prisutnosti.

Kao i u drugim aktivnostima, da bismo požnjeli nagrade zbog spašavanja svojeg unutarnjeg djeteta, potrebni su nam praksa, predanost i dosljednost, a također i iskrenost i poštenje. Zapamtite, nitko ne odustaje od pokušaja da nauči voziti automobil samo zato što tijekom prve lekcije ne uspije postići veliku brzinu na autocesti. Ne smijemo se odreći svog dječjeg ja, kao ni svoje sposobnosti da stupimo u kontakt s njim, samo zato što ono oklijeva odmah nam pristupiti i povjeriti nam se. Dok mu se približavamo moramo imati na umu koliko dugo smo zanemarivali njegove pozive u pomoć umirujući ga i kontrolirajući njegove pokušaje da nam privuče pažnju. Moramo biti strpljivi, iskreni i, što je najvažnije, dosljedni.

Ako imamo na umu da je svako neugodno iskustvo u odrasloj dobi poziv u pomoć iz vlastite prošlosti te ako uz pomoć bezuvjetne ljubavi, suosjećanja i predanosti odgovorimo na taj poziv kad god je to moguće, tada ćemo automatski pokrenuti proces koji će početi obnavljati ravnotežu u kvaliteti našeg života. Iz idejnog zatvora prošlosti počet ćemo oslobađati najbolji dio onoga tko i što jesmo. Tada ćemo početi razumijevati zašto se kaže: »Sadašnjost je najveći dar«. Nema uzvišenijeg poklona koji bismo mogli dati sami sebi nego što je ponovno buđenje dječje radosti i stvaralaštva urođenih našoj zajedničkoj Unutarnjoj prisutnosti.


slobodni.net za slobodni svijetPodijeli post!

Jesam je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
altea (20-01-15), dido (02-10-15), imagine (05-11-13), Ljubičica (28-07-14), qiqe (02-10-15), riječanka (04-11-13), Tinker Bell (05-11-13)
Nepročitano 02-10-15, 07:51   #4
Guru
 
dido's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2014
Postovi: 1,703
dido has a reputation beyond reputedido has a reputation beyond reputedido has a reputation beyond reputedido has a reputation beyond reputedido has a reputation beyond reputedido has a reputation beyond reputedido has a reputation beyond repute
dido has a reputation beyond reputedido has a reputation beyond reputedido has a reputation beyond reputedido has a reputation beyond reputedido has a reputation beyond reputedido has a reputation beyond reputedido has a reputation beyond reputedido has a reputation beyond reputedido has a reputation beyond reputedido has a reputation beyond reputedido has a reputation beyond reputedido has a reputation beyond repute
Zadani

Prije par godina sanjam djevojčicu koja mi ljutito govori: " Doći ćeš ti meni." Kao u smislu, vratiću ti za ovo. Taj san mi često padne na um i sad, čitajući ove redove, sam se sjetila i pomislila da to nije moje unutarnje dijete.
dido je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Drvodjelac (02-10-15), Jesam (02-10-15), qiqe (02-10-15)
Nepročitano 02-10-15, 11:35   #5
Uoo
OOn
 
Uoo's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2009
Lokacija: Tijelo Kristovo
Postovi: 12,426
Uoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond repute
Uoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond repute
Zadani

Bavljenje "unutarnjim djetetom", obracanje "unutarnjem djetetu", komunikacija sa "unutarnjim djetetom" je samo jos jedna spiritualna tehnika u nizu koja covjeka širom otvara za uticaj entiteta koji su od davnina poznati po imenu demoni.. ono sa čime ćete uspostaviti komunikaciju je nadasve deceptivno i djeluje destruktivno..

postoje brojne tehnike u kojima se čovjek otvara uticaju palih duhovnih entiteta.. poput tarota, astrologije, komunikacija "sa preminulima", otvaranje za svoje "duhovne vodiče", "anđele", uspostavljanje veze sa svojim "višim ja", sa "višom svjesnošću", manipulacija "energijama".. razne su tehnike i nazivi za taj isti proces koji neminovno vodi ka istom rezultatu... otvaranju čovjeka za demonski utjecaj.. te tehnike nisu slučajno tu.. i nisu slučajno baš takve.. one su dizajnirane kao vrsta rituala..


nakon mnogo godina bavljenja svime time, to je moje otkrivenje i konačno mišljenje na tu temu..

smiješno je koliko padova i "ispraznosti" se treba desiti čovjeku da shvati nešto. pogotovo kada nas na sve ovo oduvijek upozorava sam Isus.. koji se čak i među paganima smatra najvećim učiteljem.. "čovijek" koji je podijelio vrijeme na prije Krista i nakon Krista.. rekao nam je ljepo.. "tko ostane u mojoj riječi, upoznati će istinu, i istina će ga osloboditi".. no mi ljudi nažalost imamo tendenciju uzeti od učenja ono što nam se sviđa, a odbaciti ono što nam se ne sviđa pa ne naučimo baš ništa što nam može zaista pomoći u životu.. jer promjene se trebaju desiti na onom dijelu koji ne želimo prihvatiti.. kako to da imamo vremena pročitati tisuće knjiga, isprobati stotine tehnika.. a Isusova riječ kao da nam ostaje skrivena.. ne vidimo ju.. ne čitamo ju.. ne razumijemo ju.. kao da "nemamo vremena" za "isprobati" ono jedino što ima stvarnu moć osloboditi čovjeka.. kao da se nešto buni protiv toga.. i neda nam.. to su sva ova u neznanju otvorena vrata.. "propuh unutarnje djece" koji zavija ne želeći izgubiti svoju rezidenciju..

tko želi neka je upozoren.. a tko želi slobodu.. i znati više na ovu i druge teme moj savjet mu je da pročita gore podcrtano iznova..


Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.
Ivan 3:16Podijeli post!

Uoo je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dido (03-10-15), mandrilo (06-11-15)
Nepročitano 02-10-15, 12:08   #6
Guru
 
qiqe's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2013
Lokacija: Split
Postovi: 620
qiqe has a reputation beyond reputeqiqe has a reputation beyond reputeqiqe has a reputation beyond reputeqiqe has a reputation beyond repute
qiqe has a reputation beyond reputeqiqe has a reputation beyond reputeqiqe has a reputation beyond reputeqiqe has a reputation beyond reputeqiqe has a reputation beyond reputeqiqe has a reputation beyond reputeqiqe has a reputation beyond reputeqiqe has a reputation beyond reputeqiqe has a reputation beyond reputeqiqe has a reputation beyond reputeqiqe has a reputation beyond reputeqiqe has a reputation beyond reputeqiqe has a reputation beyond repute
Zadani

Čitam Proces trenutno pa sam shvatila da nisam ni trebala forsirat vježbe, jer se meni Proces dogodio prirodno, a moje unutarnje ranjeno dijete je najviše isplivalo na površinu.

Samohipnozom sam oživjela sva ona sjećanja kad sam krenula u školu, svu tu silnu traumu od nepoznate djece, kad sam se po prvi puta osjetila nemoćno nad majčinim 'moraš' i kako me nije hrabrila i tješila kad sam mislila da ne mogu, već je sumnjala u mene i sama mi govorila da ne mogu. sumnjala je u moje matematičke sposobnosti kad sam učila tablicu množenja, te sam ja kasnije kroz daljnje školovanje stvarno vjerovala da ne znam matematiku, mada sam ju savršeno shvaćala, ali je u meni bio usađen taj strah i duboko nepovjerenje u svoje sposobnosti- da ono što sam stvarno shvaćala i znala, nisam sebi mogla dozvoliti da znam.

Sve se to odjednom oživjelo, a taj program nepovjerenja me pratio cijeli život- sve što sam krenula ne bih završila jer je djete u meni bilo isuviše isprepadano i vjerovalo je da ne zna i da ne može.

Kad je to isplivalo, bilo je dovoljno da me partner zagrli i da mi kaže 'samo plači', i krenula sam jecat kao malo dijete, zbilja kao diječiji plač.

kad sam to 'oplakala' osjetila sam kao da je tonu tereta netko skinuo sa mene...


Da mi je bit plankton, pa da svitlin noću dok se oko mene kitovi koprcaju.Podijeli post!

qiqe je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dido (03-10-15), Drvodjelac (02-10-15), Jesam (02-10-15)
Nepročitano 20-03-18, 20:31   #7
Alternativa addict
 
Bird's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2013
Postovi: 109
Bird has much to be proud ofBird has much to be proud ofBird has much to be proud of
Bird has much to be proud ofBird has much to be proud ofBird has much to be proud ofBird has much to be proud ofBird has much to be proud ofBird has much to be proud ofBird has much to be proud ofBird has much to be proud ofBird has much to be proud ofBird has much to be proud ofBird has much to be proud of
Zadani

Jel ok raditi ovu metodu dok sam u trudnoći? Znate li da li bi bilo kakvog negativnog uticaja na bebu?
Bird je offline   Reply With Quote
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 04:38 sati.

Iz ponude izdvajamo:

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0