Alternativa Forum

Kuća od slame

Ovo je diskusija na temu Kuća od slame u podforumu Izgradnja i uređenje kuća
"Slama je poljoprivredni nusproizvod i može se nabaviti po relativno niskoj ...

Natrag   Alternativa Forum > Alternativna znanost > Izgradnja i uređenje kuća

Alternativa Forum


Izgradnja i uređenje kuća Kuće od prirodnih materijala, alternativno grijanje itd

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 02-12-09, 00:44   #1
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,816
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani Kuća od slame

"Slama je poljoprivredni nusproizvod i može se nabaviti po relativno niskoj cijeni (od 3 do 10 kuna po bali sijena), a dobivena je vrijedna kombinacija izolacijskih i statičkih svojstava.

Mogućnosti koje pruža tehnika gradnje slamom gotovo su neograničene. Zid od balirane slame moguće je koristiti kao nosivi element, gdje se konstrukcija krovišta sidri direktno na zidove.

Češće se slama koristi kao ispuna, gdje se strukturalni elementi objekta grade najčešće od drveta, ali u nekim slučajevima čak i od metala ili armiranog betona.

Za razliku od nekih drugih građevinskih materijala, slama pruža mogućnosti izgradnje nepravilnih, organskih oblika koji nerijetko završavaju više kao umjetničko djelo, nego samo kao kockaste kuće na koje smo navikli.

Naravno, i kuća od slame može biti izvedena tako da potpuno izgleda kao objekt građen konvencionalnim materijalima.

Slama neprimjetno ostaje među slojevima žbuke i jedini dokaz njene prisutnosti je znatno niži račun za grijanje.

Slamnati zidovi se obavezno moraju ožbukati kako bi se slama zaštitila od vanjskih utjecaja. U tu svrhu se najčešće koristi žbuka na bazi vapna, a gdje je to moguće, glinene žbuke predstavljaju izvrsnu jeftinu alternativu.

Cementna žbuka potpuno je neprikladna za korištenje u kombinaciji sa slamom, jer stvara paronepropusni sloj i zid ne diše, odnosno onemogućen je prolaz viška vodene pare iz unutrašnjosti objekta prema van.

To može uzrokovati kondenzaciju vlage s unutrašnje strane zida, što rezultira truljenjem slame. Izbjegavanjem upotrebe cementa koji ionako nije poželjan materijal u ekološkom graditeljstvu potpuno rješavamo problem."


Koje su prednosti takve gradnje?

1. Održivost

Slama je obnovljivi materijal koji se može proizvoditi/uzgajati svake godine. Energija potrebna za proizvodnju ovog materijala dolazi od sunca – obnovljivog izvora energije.

Kada objekt prestane biti u funkciji, slama se i nakon dugog niza godina može kompostirati ili koristiti u povrtlarstvu za malčiranje. Nema problema s otpadom.

2. Energetska efikasnost/izolacijska svojstva

Trenutni građevinski propisi zahtijevaju da koeficijent toplinske provodljivosti, odnosno, U(k) vrijednost vanjske ovojnice objekta koji se grije ne prelazi 0,35 W/m2K.

U Europskoj uniji postoji tendencija da se to smanji na 0,25. Tipičan zid od slame (najčešće debljine oko 45 cm) ima ovaj koeficijent oko 0,13 W/m2K, dakle dva do tri puta niži od modernih građevinskih materijala i mnogo niži od trenutačnih građevinskih propisa.

Kad bi se u građevinu od balirane slame još inkorporirala i načela pasivne solarne gradnje, kao što su termalna masa i velike staklene površine sa sunčane strane, dobili bismo energetski izuzetno efikasan objekt. Ovakva gradnja znatno smanjuje količine goriva potrebnog za zagrijavanje tijekom zime, što naravno rezultira smanjenjem emisije CO2 u atmosferu.


3. Zvučna izolacija


Bale slame djeluju i kao izuzetna zvučna izolacija, pa nije rijetkost da se tonski studiji grade na ovaj način. Razina buke u kućama od slame je toliko mala da boravak u ovakvoj kući djeluje smirujuće.

4. Nizak rizik od požara

Slama gori. Da, ali ožbukani slamnati zidovi su manje skloni požaru nego tradicionalne drvene kuće. Budući da je slama u balama vrlo gusto stisnuta, u njoj nema dovoljno kisika da bi se zapalila.

Pokušaj da se zapali bala slame mogao bi se usporediti sa pokušajem da se zapali telefonski imenik. Iako zasebne stranice gore, dok je knjiga zatvorena, nemoguće ju je zapaliti. Ne pokušavajte to kod kuće! Isto je i s balama slame.

Ako pokušate zapaliti cijelu balu slame dok je još uvijek povezana konopcima, iznenadit ćete se koliko je teško. Još kad na bale slame dodamo žbuku, rizika od požara nema.

To je i potvrđeno brojnim ispitivanjima na zapaljivost, o čemu možete pročitati na stranicama Njemačkog instituta za građevinska ispitivanja.

5. Niski troškovi izgradnje

U ovom trenutku proizvodnja slame je veća od potražnje za njom. Uglavnom je se smatra otpadnim materijalom.

Kod nas se cijena slame kreće od oko 3 do 10 kuna po bali, a često u cijenu ulazi i dostava. Za objekt od 100 m2 ugrubo možemo reći da nam treba oko 400 bala slame.

Ako uzmemo najskuplju cijenu u obzir, na zidove ćemo potrošiti 4000 kuna, što je puno jeftinije nego kad bismo gradili zidove od cigle ili blokova.

Osim toga, zidove od cigala ili blokova potrebno je povezati vezivnim materijalom i postaviti toplinsku izolaciju (danas se najčešće koristi ekspandirani polistiren-stiropor), što još više poskupljuje cijelu stvar.

Zahvaljujući jednostavnosti izgradnje slamom, moguće je ostvariti dodatna smanjenja troškova tako da se u gradnju uključe neprofesionalni radnici. Često su budući vlasnici objekta od slame ujedno i glavni graditelji.

Zidovi od slame izuzetno su pogodni za žbukanje glinom. Ako živimo u takvom podneblju da imamo pristup većoj količini gline, možemo, na primjer, iskopati jezerce i dobivenu zemlju iskoristiti za žbukanje kuće.

Na taj način se dodatno štedi na građevinskom materijalu - nije potrebno kupovati vapno i pijesak (čime bismo inače žbukali).


6. Strukturalna stabilnost

Zidovi od balirane slame su više nego adekvatni za nošenje tipičnih tereta kao što su etaže, krovišta i teški nanosi snijega na krovu zimi.

Bale slame su prošla laboratorijska i empirijska istraživanja i pokazale su se pogodnima za izgradnju najmanje dvokatnica. Ako se slama koristi samo kao ispuna, a u svrhu nosivosti se gradi konstrukcija, mogućnosti su neograničene – teoretski bi se mogli graditi i neboderi.


7. Zdravo životno okruženje


Slama predstavlja izrazito zdravu alternativu modernim građevinskim materijalima. Slama je prirodan materijal i nema štetnih utjecaja.

Ne uzrokuje alergije jer se ne radi o sjenu, pa ne sadrži pelud (slama je od žitarica, a sijeno je pokošena livada, pa sadrži pelud poljskog cvijeća).

Kvaliteta zraka u kućama od slame bitno je bolja, jer ne ispušta nikakva isparavanja kao što su primjerice formaldehidi koje često ispuštaju moderni materijali. Osim toga, za razliku od betona, slamnati zidovi dišu, što rezultira bitno svježijim zrakom u prostorijama.

8. Izgradnja je osnažujuća i zabavna

Zbog jednostavnosti, izgradnja ovakvog objekta često djeluje osnažujuće na obične, nestručne ljude koji imaju malo ili nikakvog iskustva s gradnjom.

Proces dizajniranja i izgradnje je puno dostupniji ljudima koji bi inače vjerojatno bili isključeni iz procesa. Prekrasan primjer su ženske grupe koje se bave izgradnjom kuća, a često zbog jednostavnosti izabiru baš ovu tehniku.

U patrijarhalnom društvu u kojem živimo, žene redovito bivaju isključene iz procesa gradnje uglavnom pod izgovorom da je gradnja "muški" posao zbog količine fizičkog rada.

Neprofitna mreža grupa Women Build Houses bavi se povećanjem dostupnosti graditeljskih vještina i znanja ženama te promocijom održivog graditeljstva.

Više o ovoj grupi možete naći na Women Build Houses.
Stanje u Hrvatskoj

Iako se u posljednjih godina širom svijeta pojavljuje sve više kuća od balirane slame, u Hrvatskoj se ova graditeljska tehnika nedavno pojavila.

Velik problem predstavlja manjak zakonske regulative za slamu kao građevinski materijal. Tako da slamu, koja iako ima bolja izolaciona svojstva od nekih priznatih izolacijskih materijala, zasad ne smijete legalno koristiti u graditeljstvu.

U drugim državama, primjerice u Njemačkoj provedena su sva potrebna ispitivanja na slami i sada se baliranu slamu može koristiti kao i svaki drugi građevinski materijal.

U SAD-u se može dobiti građevinska dozvola čak i za kuće u kojima slamnati zidovi nose krovište, dakle bez ikakve dodatne
nosive konstrukcije.

U Hrvatskoj su nedavno izgrađene prve tri kućice a nalaze u Lopatincu kraj Čakovca, u Balama u Istri i u Vukomeriću.

Sve tri kućice su proizvod otvorenih radionica koje su organizirale ekološke udruge. Radi se o malim objektiva veličine oko 12 m2, a koristit će se kao pokazni primjerci u svrhu edukacije o gradnji slamom.

Sva tri objekta izgrađena su od slame od lokalnih poljoprivrednika, a zidovi su ožbukani glinom koja je nađena na terenu ili u blizini terena izgradnje."

Iako u Hrvatskoj jos uvijek slama nije definirana kao gradjevni materijal, shodno certificiranju slame kao gradjevnog materijala u svijetu, ocekujmo da ce i to biti regulirano kod nas uskoro.


Zadnja promjena:
Spring je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Blue_Knight (02-12-09), dklikic (28-02-10), dobravibra (06-09-10), Dražen-Zgb (19-12-09), gugi (15-12-09), HumanAngel (24-02-11), Komšinica (02-12-09), Lupio Pax (02-12-09), Narayana (17-12-11), Natka0205 (22-05-10), Stella (30-12-09), zdraviživot (03-06-10), zoricab (05-12-09)

Nepročitano 02-01-10, 17:07   #2
Alternativa addict
 
Dražen-Zgb's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: Ivanić Grad-Zagreb
Postovi: 150
Dražen-Zgb is a splendid one to beholdDražen-Zgb is a splendid one to beholdDražen-Zgb is a splendid one to behold
Dražen-Zgb is a splendid one to beholdDražen-Zgb is a splendid one to beholdDražen-Zgb is a splendid one to beholdDražen-Zgb is a splendid one to behold
Thumbs Up

Ramya,ovakva kučica bi bila idealna za stanovanje,a prvenstveno bi bili zaštičeni od raznoraznih negativnih zračenja koja nas danas okružuju,a slamu smatram izvrsnim izolatorom.
Malo sam si dao truda i na netu sam pronašao nešto zaista zanimljivo http://www.strawbale.com/straw-bale-photos/ ,pa uživajte u slikama slamnate kuće!!!
Dražen-Zgb je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dklikic (28-02-10), Narayana (17-12-11)
Nepročitano 02-01-10, 20:24   #3
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,816
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by Dražen-Zgb Pogledaj Post
Ramya,ovakva kučica bi bila idealna za stanovanje,a prvenstveno bi bili zaštičeni od raznoraznih negativnih zračenja koja nas danas okružuju,a slamu smatram izvrsnim izolatorom.
Malo sam si dao truda i na netu sam pronašao nešto zaista zanimljivo http://www.strawbale.com/straw-bale-photos/ ,pa uživajte u slikama slamnate kuće!!!
Predivno je! Uživali smo gledajući te fotke.
Eh, kada ćemo moći i ovdje izgraditi takvu kučicu?

Spring je offline   Reply With Quote
Nepročitano 16-02-10, 15:43   #4
New member
 
riddlerine's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Postovi: 11
riddlerine will become famous soon enoughriddlerine will become famous soon enoughriddlerine will become famous soon enoughriddlerine will become famous soon enoughriddlerine will become famous soon enoughriddlerine will become famous soon enoughriddlerine will become famous soon enoughriddlerine will become famous soon enough
Zadani

Čuj, možeš izgraditi i kod nas takvu kućicu... samo vjerojatno bi te spremili u ludnicu da kreneš...


Omnia mutantur, nihil interitPodijeli post!

riddlerine je offline   Reply With Quote
Nepročitano 16-02-10, 20:32   #5
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,816
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by riddlerine Pogledaj Post
Čuj, možeš izgraditi i kod nas takvu kućicu... samo vjerojatno bi te spremili u ludnicu da kreneš...

Spring je offline   Reply With Quote
Nepročitano 16-02-10, 23:36   #6
ram
homosapiens
 
ram's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Lokacija: negdje daleko
Postovi: 3,405
ram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond repute
ram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond repute
Zadani

gledala sam na discoveryu izgradnju takve kuće u engleskoj. to je bila kuća od 200m2, i tip je motornom pilom oblikovao zidove. nije htio kuteve pa ih je zaoblio. voditelj je pokazao kako je lako graditi kuću od slame tako da je u jednom danu sagradio sebi studio. naveo je da nebi bilo na odmet pošpricati slamu nekim insekticidom.
Podijeli post!

ram je offline   Reply With Quote
Nepročitano 25-02-10, 11:32   #7
New member
 
riddlerine's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Postovi: 11
riddlerine will become famous soon enoughriddlerine will become famous soon enoughriddlerine will become famous soon enoughriddlerine will become famous soon enoughriddlerine will become famous soon enoughriddlerine will become famous soon enoughriddlerine will become famous soon enoughriddlerine will become famous soon enough
Zadani

Meni se te kuće od slame čine kao idealno rješenje za za zajednice tipa Ekoselo Blatuša, Reciklirano imanje u Vukomeriću ili neokulturalnu zajednicu u Badličanu (Međimurje). U biti sve što se tiče tih urbanih zajedničkih kućanstava mi je fenomenalno, a kuće od slame mi se čine idealnim za neki takav projekt... Baj d vej, je li netko od vas razmišljao o životu u takvoj zajednici?


Omnia mutantur, nihil interitPodijeli post!

riddlerine je offline   Reply With Quote
Nepročitano 27-02-10, 19:13   #8
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,816
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani

Naravno! Jedno vrijeme sam živjela u eko-selu, ali u Mađarskoj. Bilo je super, još uvijek maštam da se tamo vratim.

Spring je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dido (18-04-19), dklikic (28-02-10)
Nepročitano 14-03-10, 22:44   #9
Banned
 
maped's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2009
Postovi: 239
maped has much to be proud ofmaped has much to be proud ofmaped has much to be proud of
maped has much to be proud ofmaped has much to be proud ofmaped has much to be proud ofmaped has much to be proud ofmaped has much to be proud ofmaped has much to be proud ofmaped has much to be proud ofmaped has much to be proud ofmaped has much to be proud of
Zadani

Malo sale i istine eko je ok kakva kuca od slame,baci ti netko sibicu i plane.TO JE DA IZVINETE SRANJE,iskreno ako ho'emo malo sale da mi zenski dio ne zamjeri to ti je samo ako hoce zena djevojka ili tko vec kuca samo za sex i to ljeti i u proljece kad je toplo.
maped je offline   Reply With Quote
Nepročitano 14-03-10, 23:38   #10
ram
homosapiens
 
ram's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Lokacija: negdje daleko
Postovi: 3,405
ram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond repute
ram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond reputeram has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by maped Pogledaj Post
Malo sale i istine eko je ok kakva kuca od slame,baci ti netko sibicu i plane.TO JE DA IZVINETE SRANJE,iskreno ako ho'emo malo sale da mi zenski dio ne zamjeri to ti je samo ako hoce zena djevojka ili tko vec kuca samo za sex i to ljeti i u proljece kad je toplo.
nije baš tako. kuća od salme je u stvari izolirana slamom. vanjski zidovi budu od cigle ili čega već želiš. pošto se radi o prešanoj slami, tvrdoća i gustoća materijala je na visokoj razini. ta ista slama s unutarnje strane žbuka ili kako god tko to zove. inače slama je idealan izolator i na taj način korištena nema šanse da bi se zapalila na na gore navedeni način. plus toga, ukoliko ti netko ne kaže da su zidovi punjeni slamom nebi niti znao.
Podijeli post!

ram je offline   Reply With Quote
ram, hvala ti na korisnom postu!
Spring (22-05-10)
Odgovor

Tagovi
slama

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 06:28 sati.
Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0