Alternativa Forum

Toplinska pumpa

Ovo je diskusija na temu Toplinska pumpa u podforumu Izgradnja i uređenje kuća
Citat: Originally Posted by eccoplan kao i kod svakog grijanja i ...

Natrag   Alternativa Forum > Alternativna znanost > Izgradnja i uređenje kuća

Alternativa Forum


Izgradnja i uređenje kuća Kuće od prirodnih materijala, alternativno grijanje itd

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 10-02-10, 10:21   #11
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,816
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by eccoplan Pogledaj Post
kao i kod svakog grijanja i hlađenja, normalno što je bolja izolacija treba manje energije za grijanje prostorija, potrebna je struja, i to je ono što se ubiti plača kod takvog grijanja...
Koliko strije troši toplinska pumpa?

Spring je offline   Reply With Quote

Nepročitano 10-02-10, 17:24   #12
New member
 
eccoplan's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Postovi: 8
eccoplan is on distinguished roadeccoplan is on distinguished roadeccoplan is on distinguished road
Pošalji poruku preko Skype™ za eccoplan
Zadani

grijanje s toplinskom pumpom ispada u omjeru sa drugim energentima,(plin, lož ulje..) do 70% jeftinije.
na ovoj adresi koju ću vam sada dati se detaljno vidi koliko TP troši na što i koliko energije daje, koeficijent učinka joj je trenutno 3.14
http://www.eccoplan.hr/index.php?kat=mjerenja-opsirnije
eccoplan je offline   Reply With Quote
eccoplan, hvala ti na korisnom postu!
Spring (10-02-10)
Nepročitano 16-02-10, 08:06   #13
New member
 
eccoplan's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Postovi: 8
eccoplan is on distinguished roadeccoplan is on distinguished roadeccoplan is on distinguished road
Pošalji poruku preko Skype™ za eccoplan
Zadani

Citat:
Originally Posted by Spring Pogledaj Post
Podzemni kolektoriMada su solarni kolektori koji zagrijavaju vodu najpopularniji uređaji za iskorištenje sunčeve energije, podjednako djelotvorno možemo je izvući i iz komadića Zemljine kore ispod dvorišta, travnjaka ili voćnjaka. Umjesto staklom pokrivene crne ploče s cijevima na krovu, besplatnu toplinu crpimo iz tla pomoću cijevnog kolektora ukopanog dva do tri metra ispod zemlje (ili barem 20 cm ispod razine mogućeg zimskog smrzavanja).

Riječ je o bitno jednostavnijem uređaju od krovnog kolektora pokrivenog staklom no njegovo postavljanje zahtijeva opsežno otkopavanje i premetanje zemlje na velikoj površini. U tlo se polažu savitljive cijevi kroz koje protječe medij sličan automobilskom antifrizu, ali manje otrovan. U takvom sustavu nema hrđe, kamenca niti puknuća izazvanog slijeganjem tla. No, što su cijevi dublje, manja je vjerojatnost oštećenja, a manje su i temperaturne oscilacije.

Cijevi se polažu u obliku meandra ili pak jednostavnim odmatanjem kružnih petlji s koluta, a ukupna površina ovog podzemnog kolektora mora biti barem dvaput veća od stambene površine koju želimo zagrijavati crpljenjem topline toplinskom pumpom (dizalicom topline). Optimalni omjer je 1:2,5 što znači da za stan od 100 m2 u tlo treba položiti barem stotinjak metara cijevi tako da pokriju površinu od oko 250 m2.

Nakon provjere protočnosti i tlačne probe, cijevi se jednostavno zatrpaju zemljom pa vaš podzemni skupljač besplatne topline ostaje zauvijek nevidljiv pod vrtnim travnjakom. Umjesto ukopane uljne cisterne dobili ste energetski spremnik komadić planeta koji se stalno dogrijava iznutra i izvana.

Dubinska sonda
Ako nemate velik vrt u kojem biste rasprostrli dovoljno cijevi za djelotvorno crpljenje topline, umjesto kolektora možete primijeniti sondu. U tlu se napravi bušotina do dubine od 100 ili 200 metara, potom se u nju spuste cijevi a bušotina se zalije zitkim betonom. Kroz cijevi protječe medij tako da se jednim krakom spušta u dubinu gdje preuzima toplinu iz tla, a potom se drugim krakom vraća na površinu. Ako struktura tla onemogućuje izvedbu dubokih bušotina, problem se rješava bušenjem nekoliko plićih sondi (npr. do 50, 30 ili 20 m) tako da njihova ukupna duljina omogućuje prikupljanje potrebne količine podzemne topline.

Duboka je sonda manje osjetljiva na vanjske klimatske promjene pa nudi najpouzdaniji trajni izvor topline. Dakako, i u našoj zemlji postoje područja s povoljnijim temperaturnim gradijentom gdje se već u dubini od nekoliko metara temperatura raste iznad prosječnih vrijednosti najčešće u blizini poznatih termalnih izvora.

Tu se ugradnjom sondi (i podzemnih kolektora) postižu izvanredni rezultati pa grijanjem stambenog prostora i potrošne tople vode možete ostvariti i natprosječne godišnje uštede bez ikakvih pomoćnih uređaja za dogrijavanje. Mnoga područja imaju relativno visoku razinu podzemne vode koja također ima konstantnu temperaturu od 7° do 12°C. Tu se primjenjuje poseban tip sondi u paru gdje jedna crpi podzemnu vodu i dovodi je do toplinske pumpe a potom druga vraća ohlađenu vodu u tlo.Za sve instalacije s dubinskim sondama, a posebno onima koje iskorišćuju toplinu podzemne vode nužno je zatražiti savjet geologa i suglasnost vodoprivrednih stručnjaka. Toplinske pumpe iskorišćuju toplinu sunca akumuliranu u tlu, vodi i zraku. Kako ove energije ima u neograničenim količinama, pumpa ima stalni izvor topline, a grijanje stambenog prostora i potrošne vode ne ovisi o plinu, struji, ugljenu ili drvima. Ipak, za iskorištenje ove energije medij treba obraditi komprimiranjem, isparavanjem i kondenziranjem, pa cijeli taj posao obavlja kompresor s elektromotorom koji troši struju.

Srećom, udjel električne energije u ukupnim dobicima ovdje najčešće ne prelazi 25 posto pa u kombinaciji s besplatnim toplinskim izvorima pumpa nudi vrhunske uštede. Pri izvlačenju topline rashlađuje se tlo, voda ili zrak, no ovih nekoliko stupnjeva brzo se nadoknađuje iz ukupne mase.


Cijena investicije

Iako je svakom kućevlasniku najvažniji odgovor na pitanje koliko to košta pa ekološke pogodnosti i dugoročnu isplativost potiskuje u drugi plan, jednoznačnih i preciznih odgovora nema. Naime, sve ovisi o brojnim čimbenicima od lokacije, veličine i izoliranosti kuće, do geološkog sastava tla. No, dosadašnja njemačka iskustva na osnovi godišnjeg prosjeka od 30.000 do 40.000 ugrađenih toplinskih pumpi pokazuju da cijela instalacija grijanja toplinskom pumpom ne košta više od kvalitetnijeg konvencionalnog centralnog grijanja. Pritom valja imati na umu da tijekom upotrebe nema dodatnih troškova za kupnju energenata osim struje za pogon kompresora.

I dok cijenu toplinske pumpe možemo usporediti s cijenom visokokvalitetnog kotla za centralno grijanje, troškovima treba nužno pribrojiti spremnik tople vode od oko 1500 litara, pufer (spremnik s izmjenjivačem i dodatnim električnim grijačem), uređaje za automatsku regulaciju, senzore, PE-X-cijevi i pripremu tla za ugradnju sonde ili podzemnog kolektora. Uz izvedbu podnog grijanja prosječni sustav s toplinskom pumpom košta od 10.000 do 20.000 EUR. Pritom je struktura troškova bitno drukčija, nema radijatora, uljnih spremnika, priključenja na plinsku mrežu i sl.

Temperaturne razlike

Ne smije se zaboraviti da sustav toplinske pumpe funkcionira isključivo na osnovi temperaturnih razlika. Što su veće, brži je i djelotvorniji prijenos topline. Dovoljno je prisjetiti se klima uređaja koji toplinu zatvorenog prostora izbacuje u okolinu, a u hladnijim danima ne daje nikakav učinak jer nema hladnijeg medija kojemu bi predao toplinu. Pojedini tipovi klima uređaja mogu raditi i kao toplinska pumpa koja zagrijava prostor oduzimanjem topline vanjskom zraku.

No, valja znati da se u zimskim uvjetima brzo dođe do granice kad je vanjski zrak hladniji od medija u isparivaču i ne može mu prenijeti nikakvu toplinu. U ovom se ograničenju krije glavna prednost toplinskih pumpi koje toplinu izvlače iz tla ili podzemne vode s malim temperaturnim oscilacijama. Stoga su toplinske pumpe za iskorištenje topline zraka bitno većih dimenzija, a imaju i mnogo jače kompresore kako bi proizvele toplinu s jako ohlađenim medijem, hladnijim od zimskog zraka. Ipak, ovi uređaju nude i jednu pogodnost, djelotvorno hlađenje prostorija u ljetnom razdoblju pri čemu se toplina izbacuje u okolinu.
čitao sam malo, pa sam odlučio malo i komentirati opet :)
u horizontalnom polaganju cijevi omjer je uglavnom metar kvadratni kuće dva metra dužna cijevi(tj kolektora)... cijevi ne trebaju bit položene dublje od 1-1.5m...
eccoplan je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Gollem (13-07-10), Spring (16-02-10)
Nepročitano 15-10-12, 18:26   #14
New member
 
boomer5999's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2011
Postovi: 18
boomer5999 is on distinguished roadboomer5999 is on distinguished roadboomer5999 is on distinguished roadboomer5999 is on distinguished road
Zadani

Pozdrav.

Da li sam propustio ili se ne spominje isplativost sustava o kojem se piše?

Za vremenski period od 10-tak godina (vijek trajanja plinskog bojlera) grubi troškovi pripreme tople vode i grijanja za 80m2 i 4 čovjeka su ovakvi uz pretpostavku kako su instalacije (najčešće) već izgrađene :

- kombi bojler cca 7000 kn
- energija (plin) za grijanje i toplu vodu: otprilike 1000m3/godišnje što iznosi cca 5000kn/godišnje = 50000 kn po sadašnjim cijenama plina
- servis: redovit servis svake dvije godine po 500kn + izvanredni popravci: 500*5 + 2500kn = 5000 kn

Ukupno: 7000+50000+5000 = 62000kn koje osim dijela za bojler treba osigurati tijekom vremena a ne odmah.

Koliko i kada se isplati investicija od više desetaka tisuća EUR-a za tehnologiju toplinske pumpe?

Koliki je uopće vijek trajanja instalacije položene u zemlju? Ako jest vremenski ograničen ne vrijedi: "investicija jest velika ali ukopan dio traje koliko i objekt" (kao napr. zidovi).

Koliki su uopće troškovi održavanja tog sustava kroz vrijeme jer je povrat uloženog dug?

Ne radi li se o "sportu za bogate" koji višak svojih novaca žele uložiti u infrastrukturu koja jest korisna ali ne mora nužno brzo ili uopće pribaviti više od uloženog?

Kao i solarna tehnologija, ovog trenutka, nažalost, sve je debelo preskupo za za prosječnog Hrvata. No, s rastom cijena energenata razlika će se vjerojatno smanjivati no da li i iznos početne investicije?
boomer5999 je offline   Reply With Quote
boomer5999, hvala ti na korisnom postu!
Jesam (18-02-15)
Nepročitano 18-02-15, 12:58   #15
New member
 
Leonardo12's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Postovi: 1
Leonardo12 is on distinguished road
Zadani

Pozdrav svima, jel moze mi tko odgovoriti na jednostavno pitanje? Odnsono kratko i jasno reci koje su pogodnosti (lose strane i dobre strane) tomplinske pumpe ?
Gdje jeftino kupiti i dal ima kakva alternativa tome? Hvala unaprijed.
p.s. znam samo za ove toplinske pumpe.
Leonardo12 je offline   Reply With Quote
Nepročitano 26-02-15, 12:59   #16
Nisam guru
 
Moldercuker's Avatar
 
Datum registracije: May 2011
Postovi: 27,100
Moldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond repute
Moldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond reputeMoldercuker has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by Leonardo12 Pogledaj Post
Pozdrav svima, jel moze mi tko odgovoriti na jednostavno pitanje? Odnsono kratko i jasno reci koje su pogodnosti (lose strane i dobre strane) tomplinske pumpe ?
Gdje jeftino kupiti i dal ima kakva alternativa tome? Hvala unaprijed.
p.s. znam samo za ove toplinske pumpe.
O jbt 16kw, pa boljw kupit drva

Tetrapak
Podijeli post!

Moldercuker je offline   Reply With Quote
Nepročitano 29-01-16, 13:51   #17
New member
 
Mimi24's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2015
Postovi: 7
Mimi24 is on distinguished roadMimi24 is on distinguished road
Zadani

Pozz svima, koliko dodje cijena toplinske pumpe bi me zanimalo i koliko se mjesecno, uz nju plaća struja? Hvala ! Lijep pozz !
Mimi24 je offline   Reply With Quote
Odgovor

Tagovi
toplinska pumpa

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 14:25 sati.

Iz ponude izdvajamo:Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0