Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/)
-   Izgradnja i uređenje kuća (http://www.alternativa-forum.com/izgradnja-i-uredenje-kuca/)
-   -   Eko Selo: Korak u održivu budućnost (http://www.alternativa-forum.com/izgradnja-i-uredenje-kuca/3534-eko-selo-korak-u-odr-ivu-buducnost.html)

gregi 03-12-10 11:13

Eko Selo: Korak u održivu budućnost
 
Do kuda smo stigli kao kolektiv? Evo nas na korak od 2011 godine, u požaru globalne ekonomske krize koja guta sve pred sobom, svijet se iz gluposti i pohlepe urušava sam u sebe. Evolucija i progres ljudske civilizacije, moderno društvo? Slika govori više od tisuću riječi - susret oči u oči s odrazom u zrcalu - "naš suvremeni svijet nije nikada bio sigurniji, bogatiji i bolje vođen". Prijevod prizora: globalno ekonomsko ropstvo i ludilo izgubljenog društva. Upravo tako izgleda totalno zaglupljeno, moralno bankrotirano i potpuno slomljeno društvo. Upravo se tako i ponaša zatupljena masa, nema ljutnje prema bankarima koji su ih opljačkali, goruća kriminalna industrija nije uvreda, ukradene valute i inflacija cijena ne izazivaju bijes; postoji samo sljepilo, glupost, kruh i igre...


http://www.youtube.com/watch?v=fOshw4kIGR4


Jupiter Projekt je pokret koji je nedavno usvojio alternativnu valutu crom za svoju oficijalnu valutu, i u sklopu stranica Udruge Crom Alternativna Razmjena otvorio Službeni Forum Organizacije Jupiter Projekt.

Eko Selo kao održiva zajednica, dugoročni je projekt u kojeg se zajedničkim snagama, na ovaj način, konkretno, upuštaju ove dvije organizacije.

Eko Sela su u stvari otvorena vrata prilici za izgradnju novih oblika suživota, mogućnost pozitivne reakcije na izumiranje obiteljskih, kulturnih i društvenih struktura u uvjetima koji su zavladali ovim post-modernim globaliziranim svijetom.

Moglo bi se reći, bez pretjerivanja, da je Eko-Selo nekakav laboratorij u kojem se istražuju i eksperimentiraju alternativni stilovi življenja surovoj današnjici.

Napuštene kuće i zemljišta s natpisom "na prodaju", česta su pojava u ruralnim područjima i prigradskim sredinama. Težak život na selu, postao je jedan od glavnih simbola globaliziranog svijeta - minimum uživanja uz maksimum zalaganja.

Eko Selo i život u njemu su u ovoj viziji kontrast toj sumornoj slici - sreća, duhovno i materijalno bogatstvo isto kao i dobro zdravlje.

Ovo su prvi koraci sna čvrsto odlučnog da u razumnom vremenskom roku postane stvarnost:

Eko Selo, Ekoselo, Eko-Selo Ili Održiva Zajednica


http://cromalternativemoney.org/medi...ovillage_3.jpg

moc_zemlje 07-01-12 20:57

Bio sam ove godine u obilasku domaćeg eko sela Blatuša i recikliranog imanja Vukomerić i moram reći da sam ostao razočaran viđenim. U početku je očito postojala ideja i dobra volja ljudi, međutim čini mi se da se ideja razvodnila. Puno je toga započetog a zatim zapuštenog.

svjetlosni_mrav 07-01-12 23:33

Citat:

Originally Posted by moc_zemlje (Post 198195)
Bio sam ove godine u obilasku domaćeg eko sela Blatuša i recikliranog imanja Vukomerić i moram reći da sam ostao razočaran viđenim. U početku je očito postojala ideja i dobra volja ljudi, međutim čini mi se da se ideja razvodnila. Puno je toga započetog a zatim zapuštenog.


Kao i u svemu prijatelju moj iza svakog projekta moramo stajati svojim životom i onda će funkcionirati ...

simona 07-02-12 14:42

Vizije Novog Svijeta 1: Svjesne Zajednice

Temelji novog svijeta, onog koji podržava slobodu, zajedništvo, obilje, povezanost i suživot s prirodom, leže u našoj namjeri, spremnosti i odlučnosti da istupimo iz postojećeg sustava i započnemo stvarati jedan drugačiji, humaniji način života. Leže u našoj spremnosti da zamislimo i počnemo stvarati viziju alternativnog modela življenja koji će zamijeniti bešćutan i neosoban sustav kapitalističke eksploatacije kojemu je u interesu jedino to da nas u potpunosti učini ovisnima o njemu samome, da nas drži što više zaposlenima i da svu svoju kreativnu energiju predajemo njemu, umjesto da ju iskoristimo za vlastiti rast i razvoj. Sustav koji centralizacijom nepostojećeg novca gazi dostojanstvo svakog čovjeka perfidno ga ucjenjujući krilaticom “radi ili umri”, u kojem je čovjek sveden na razinu radilice čiji život ima vrijednost samo u kontekstu održavanja tog sustava. Sustav koji svojim nezajažljivim i neodrživim megalomanskim mehanizmom pohlepe i konkurencije nanosi štetu prirodi i njezinim resursima masovnom sječom šuma, zagađenjem voda i zraka korištenjem zastarjelih i štetnih fosilnih goriva, kemikalija, kao i stvaranjem masovnih odlagališta otpada koji se ne može iskoristiti, a koja su u velikoj mjeri posljedica nesvjesnog konzumerističkog stila života. Sustav koji je, u svojoj osnovi, parazitski i neodrživ… (Nova Vizija)

Pitanje koje se nameće je ovo: Je li drukčiji način života moguć i kako bi on izgledao u praksi?
Već sam neko vrijeme fasciniran modelom svjesnih i namjernih zajednica okupljenih u eko-selima i duboko vjerujem da je upravo takav model življenja onaj koji učinkovito može zamijeniti postojeći. U sljedećih nekoliko odlomaka opisat ću svoju viziju jedne takve zajednice, njezinih osnovnih načela te društvenog i funkcionalnog uređenja.

Zamislite sljedeći scenarij: Određena grupa ljudi jednakih životnih uvjerenja i sklonosti, okupljena u jasnoj namjeri da stvori drukčiji i smisleniji model života, kupi određeni komad zemlje negdje izvan urbane sredine, po mogućnosti u blizini šume, gdje bi osnovali svjesnu, duhovnu zajednicu utemeljenu na načelima ekološke održivosti i suživota s Majkom Zemljom. Mjesto istinske ljepote koje bi slavilo veličanstvenost i raznovrsnost prirodnih bogatstava, mjesto koje bi bilo zaštićeno od razornih utjecaja “civilizacije”, područje na kojem se ne bi rušila stabla, gdje bi životinje živjele slobodno i u miru, bez straha, dobrodošle i uključene u svakodnevni život zajednice. Drugim riječima, mjesto koje bi postalo oaza poštovanja prema prirodi..........
http://img69.imageshack.us/img69/8649/strawbale.jpg

http://img21.imageshack.us/img21/240...hshiphome1.jpg

http://img829.imageshack.us/img829/4458/71014680.jpg

http://2012-transformacijasvijesti.c...esne-zajednice

svjetlosni_mrav 08-02-12 15:25

to je budućnost mudrih ...

svjetlosni_mrav 08-02-12 15:45

idemo malo maštati --- kako bi to izgledalo ...

- svi svakoga vole a nitko nikome ne smeta ...

Sativa 09-02-12 00:01

http://www.eia.hr/index.php

alison 09-02-12 01:38

Citat:

Originally Posted by Sativa (Post 212092)

AhA....


:thumbs::smilie_smile::thumbs::smilie_smile::thumbs:


:smile_heart:
:smile_heart:
:smile_heart:
:smile_heart::smile_heart::smile_heart::smile_heart::smile_heart::smile_heart::smile_heart:

svjetlosni_mrav 09-02-12 23:09

Sativa da imam krila navratio bi do vas ...

alison 10-02-12 12:54

DOZVOLITE SI DA VAS OBUZME POTPUNO:::::CIJELE:::::::
 
:p050::p050::0002032E::p050::p050::0002032E::p050::p050::0002032E::0002032E::p050::p050::0002032E::0002032E::0002032E::p050::p050::0002032E::0002032E:

Sanja vidim te tamo uz vatru u ljubičastom grudnjaku....:lol:


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 23:45 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0