Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/)
-   Izgradnja i uređenje kuća (http://www.alternativa-forum.com/izgradnja-i-uredenje-kuca/)
-   -   Savršena kuća (http://www.alternativa-forum.com/izgradnja-i-uredenje-kuca/6301-savr-ena-kuca.html)

Arwen 27-05-12 19:00

kriva tema.......

Tree 27-05-12 19:05

Citat:

Originally Posted by teemo (Post 252434)
:e045:

Popit cemo, na ljeto, ja i ti kavicu "kod nas u EU" .:yay:

:smile_rofl::smile_heart::smile_rofl:
Dobro je da neće biti stvarno EU!

Citat:

Originally Posted by Arwen (Post 252443)
.......

Šta bi?
Hoćemo :smile_rofl::smile_heart::smile_rofl::smile_heart::smile_rofl:?

:smile_bigsmile::smile_sun::smile_heart:

Arwen 27-05-12 19:10

Citat:

Originally Posted by Tree (Post 252445)

Šta bi?
Hoćemo :smile_rofl::smile_heart::smile_rofl::smile_heart::smile_rofl:?

:smile_bigsmile::smile_sun::smile_heart:

Malo nisam pazila gdje odgovaram:smile_blush::smile_giggle:
Al'...hoćemo:smile_nod:

Tazika 14-01-13 13:17

Mischell, dokle si stigla sa gradnjom?

Da ja mogu ponovo graditi... Evo što bih uradila:

kažu da su tako radili naši stari. Odnekud uzmeš cijeli mravinjak i prospeš ga na mjesto gdje misliš graditi kuću.
Ako mravi odu i skuće se negdje drugdje: gradi, mjesto je zdravo.
Ako mravi tamo ostanu, biraj bolje mjesto za kuću.

Sedmu godinu smo u ovoj kući, i mravlji put još uvijek prolazi dijagonalno kroz/ispod kuće. NIŠTA tu ne pomaže! Jedino što su bivšem vlasniku prolazili kroz kuću, a nama rijetko kad izbiju u stambeni dio, valjda prolaze ispod, ili/i kroz zidove. Svejedno, neugodna stvar, loš suživot. Ljetos sam otkrila gdje su prorovali put kroz betonsku deku iznad (nadograđene, spojene sa kućom) garaže i kroz vešeraj, kad sam ih vidjela (gdje se otkinuo komad boje i betona) i počela ih tjerati, ispala je hrpa usitnjene građe, ma fuj! Sve moramo ponovo zidati, a tko zna kroz koji zid će oni poslije prorovati.

Eto to bi bio jedan od mojih savjeta što se tiče gradnje.

2. savjet: kuhinjski prozor. Neka ti kuh.prozor gleda u vrt i povrtnjak. Negdje sam pročitala da to zovu "Pravilo kuhinjskog prozora" - najbolje ti uspije ono bilje i povrće kojega vidiš kroz kuhinjski prozor. To je istina - uvijek nešto primijetiš, izjuriš van, gledaš promjene u vrtu. Ono što mi je iza flanjke puno slabije uspijeva, iako redovno obilazim.

Zahod: ako ikako možeš nemoj imati rupu, ma kako velika i dobro sagrađena bila. Znam, imam to u vikendici. Svaki DDD (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) stručnjak će ti reći da je najbolje imati cijev. Za to je potrebno da je kuća na uzvišenju i da cijev pustiš malo nizbrdo, izvan okućnice, i da negdje odzada izlazi u zemlju. Biljke tako pročiste otpadne vode da već 5 - 10 metara iza "izvora" imaš čisti potok kojega dolaze piti divlje životinje. I trava tamo bujnije raste, i zelenija je.
To ako imaš sreće da ispod tebe nemaš susjeda... kao ja:smilie_smile:

Kuća mi je okrenuta na jug, na jugu imam i prednja i stražnja vrata i balkonska staklena vrata a samo 1 manji prozor; prozori su mi većinom na istoku, malo na zapadu, na sjeveru nijedan jer smo malo ukopani u breg. To i feng shui i ja smatramo idealnim.

Još moramo nadograditi ganjak - natkriveni, zatvoreni ulaz. Negrijana prostorija, za ostavljati čizme, kabanice, zimi lončanice, a glavna funkcija je da vodu i blato nikad ne unosimo u kuću, i da nam vjetar ne unaša svašta kad zapuše, i da pljuskovi ne zalijevaju ulazna vrata itd.

Eto to bi bile važne stvari. Pitaj ako još što trebaš.

Tazika 14-01-13 13:19

Kažeš da bi kuća trebala gledati na šumu.
Čula sam da je loše imati kuću blizu šume. Ovisi koliko ti je šuma udaljena, i koliko je visoka. Trebaš imati otvoreni pogled. Ako je šuma malo niže od Glavnog Pogleda, i malo udaljena, može. Ali nebi bilo dobro da ti zatvara pogled i ulazi u kuću.
Koje su ti druge opcije?
Gradilište ti je (nadam se) na uzvisini?
Nemoj graditi u ravnici, nipošto! Ako baš moraš, uzdigni kuću.

mischell 16-01-13 16:29

Tazika
Projekt je gotov i papiri odobreni. Sa tim djelom smo jako zadovoljni. Ispalo je oko 330m2 brutto prostor (puno više nego smo planirali - planirali smo oko 150-170) ali to se desilo kad smo odlučili imati podrum pa dodati još jednu sobu itd... . Sad čekamo da se financoksla konstrukcija posloži i krće gradnja nadamo se u proljeće.
Kuća će biti na brdašcu šuma je ispod niže (udaljena 30m) ali je dosta visoka pa vidik ne zaklanja a plus taj dio sam načula da misle rušiti taj dio šume pa će se još bolje vidjeti makar je meni prekrasan taj pogled prema šumi pa mi je malo žao. . Inaće je to velika šuma - meni je bitno da ima sviježeg čistog zraka a tko ga bolje od šume proizvodi :)
Ulaz nam je na istoku (ali njega će mo slabo koristiti jer je prilaz autom direkt u garažu u podrum pa se iz garaže penje u kuću.) Velike staklene stjene su prema zapadu - drugačije nismo mogli jer nisam htjela da mi susjedi gledaju u dnevni boravak sa ceste.
Za sad dalje neznam što će biti i kako ali znam da poziciju nismo baš mogli birati jer smo morali micati kuću od šume i glavnih cesta pa je sad cca negdje na sredini parcele.
U kući u kojoj sad živim imamo ponekad problema sa mravima - kupim u DM-u neku posudicu i onda oni nestanu pa ih nema neko vrijeme. U njoj ima nešto šta navodno onesu u svoje gnjezdo... Nisam sigurna ali pomoglo je.

Tazika 17-01-13 08:48

Ma bravo!
Šteta da šuma nije vaša, ali što je tu je. Nadam se da u okolici ima još šume.
Istina je da šuma u blizini kuće - ja sam u zaseoku na vrhu brijega, koji je doslovce okružen šumom - diše. Ljeti, kad dođem iz grada, odmah osjetim da je zrak svježiji. A čim sunce zađe, šuma otpusti friški, vlažni zrak. A u zoru, ma kako suhi dani bili, sve je mokro od rose.
Istina je da divlje životinje noću dolaze haračit po neograđenom dijelu vrta, i da zimi izgrizu vrhove grana voćaka, a na proljeće pupove. Svejedno, nitko se ne ljuti zbog toga. Otpustiš im 10-20%% uroda unaprijed i ne ratuješ s njima. Čak me i vesele:applause:kad vidim da su noću bile kod mene.
A sin, još otkad je imao 5 godina, sam uredi gredicu uz šumu i zasije mrkve za zečeve

simona 22-01-13 16:48

2 Pridružena/e datoteka/e
........

Tazika 28-01-13 11:17

Eh sad... jel tema "savršena kuća za nas, ovdje i sad" ili "savršena kuća nekom drugom i negdje drugdje"?

Čim stavim najmanji bazenčić za dijete pred kuću, odmah nas nanjuše i dolete rojevi stršljenova, obada, komaraca - i za pol sata dijete sjedi u bazenčiću (na napuhavanje) u oblaku dima od raznih svjećica i spirala za rastjerivanje insekata, i u roju insekata koji gađaju mokru kožu... A kad dignem bazenčić da ga ispraznim, ispod je već hrpa raznih crva, glista i svega ljigavoga, plus kolone mrava (neznam što će njima voda? Valjda krenu po nešto drugo).

Tako je ovdje kraj Zagreba, a isto je na moru, još i gore: tamo su obadi i stršljenovi i ose žedni i željni vlage, i još agresivniji nego tu na kontinentu.
A i zmije su željne vode...

Tako da mogu reći kako sam sretna da sam prvo isprobala bazenčić po sto kuna, a nisam se odmah megalomanski bacila na gradnju bazena u dvorištu.

AKO planirate ikakvu vodu ovdje i sada, POGOTOVO ako vam je ŠUMA u blizini, prvo probajte sa manjoj količinom vode u manjem bazenčiću. Ako 2 m3 vode prođe test, probajte sa 20 m3 vode. Tek ako i to prođe test uklapanja u okoliš, počnite planirati bazen.

simona 10-02-13 15:17

http://www.housebeautiful.com/cm/hou...r-0912-lgn.jpg


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 12:12 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0