Alternativa Forum

Da li je limunska kiselina kancerogena?

Ovo je diskusija na temu Da li je limunska kiselina kancerogena? u podforumu Karcinom
Preuzeto sa: http://www.alternativa-za-vas.com/in...nska-kiselina/ Sjećam se, kako su se prije par godina ...

Natrag   Alternativa Forum > Bolesti i liječenje > Karcinom

Alternativa Forum


Karcinom Alternativno liječenje raka

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 18-10-10, 09:58   #1
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,816
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani Da li je limunska kiselina kancerogena?

Preuzeto sa: http://www.alternativa-za-vas.com/in...nska-kiselina/Sjećam se, kako su se prije par godina proširile glasine o tome, kako je limunska kiselina opasna za zdravlje, jer uzrokuje rak.


Nakon toga smo ja i moje prijateljice pažljivo izbjegavale proizvode, koje sadrže limunsku kiselinu - što je bila prava muka, je skoro svaki današnji proizvod ju sadrži.

Nakon nekog vremena, palo mi je na pamet da istražim, zbog čega je limunska kiselina toliko opasna, i zašto ju trebam izbjegavati.
Nakon temeljitog kopanja po Internetu - na svoje iznenađenje - nisam pronašla puno potvrda o opasnosti limunske kiseline, već informacije o tome, kako su glasine o njezinoj opasnosti bile pogrešne.


I znanstvenici, i alternativni liječnici se slažu da je limunska kiselina jedan od najbezopasnijih aditiva (dodataka), koji su ikada postojali.


Što je limunska kiselina?
Svestrana i široko rasprostranjena organska tvar, limunska kiselina je bezbojni kristalni spoj, koji pripada obitelji karboksilnih kiselina.
Limunska kiselina prisutna je u skoro svim biljkama i tkivima mnogih životinja. Najveću koncentraciju limunske kiseline pronalazimo u limunu i drugim agrumima.

Kako se dobiva limunska kiselina?
Najprije se limunska kiselina dobivala iz soka limuna. Švicarski kemičar Carl Wilhelm Scheele je prvi dobio limunsku kiselinu 1784 godine iz limuna, koristeći gljivicu Aspergillus niger.
U naše vrijeme limunska kiselina većinom se dobiva fermentacijom šećera trske ili melase u prisutnosti Aspergillus niger, a ponekad - iz limuna ili ananasa. Dakle, limunska kiselina nije kemija - kako mnogi misle.

Gdje se koristi limunska kiselina?
Limunska kiselina se naširoko primjenjuje u prehrambenoj industriji. Možete ju pronaći u cijelom nizu proizvoda - u bezalkoholnim pićima, sokovima, pecivima, siru, namazima, kolačima, keksima, sladoledu, pekmezima, marmeladama, gotovim juhama i umacima, konzervama itd.

Koje zdravstvene probleme može uzrokovati limunska kiselina?
Poznato je, da je limunska kiselina lokalni iritant. To znači da nerazrijeđena limunska kiselina može nadražiti kožu. Osim toga, velike količine limunske kiseline mogu uzrokovati eroziju zubne cakline. Zbog istog razloga ne preporučuje se svakodnevno uzimanje velikih količina soka limuna ili drugih agruma, koje sadrži velike količine limunske kiseline.

Da li limunska kiselina uzrokuje rak?
Glasine o tome, da limunska kiselina uzrokuje rak, su pogrješne.
Do pogreške je, navodno, došlo zbog prezimena znanstvenika, koji je otkrio ciklus limunske kiseline - Adolfa Krebsa (krebs na njemačkom znači rak).

Limunska kiselina (E330) nije kancerogena. Ako bi limunska kiselina izazivala rak, svaka stanica našeg organizma bi se pretvorila u stanicu raka, jer je limunska kiselina prisutna u svakoj našoj stanici, odmah uz DNK.


Nasuprot tome, limunska kiselina se smatra jednim od najsigurnijih aditiva u prehrambenoj industriji.


Da bi priča bila još smješnija, otkriveno je da limunska kiselina posjeduje anti-kancerogena svojstva. Čak se i koristi u nekim alternativnim metodama liječenja raka.

Spring je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
alison (18-10-10), Apox (18-10-10), Ifaz (29-08-13), Linda1968 (20-11-10), lucero (18-10-10), ram (18-10-10), RED PILL (18-10-10), Tina (19-10-10), Uoo (20-11-10)

Nepročitano 18-10-10, 12:08   #2
:-))
 
odel's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2009
Postovi: 710
odel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond repute
odel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond repute
Zadani

O tome sam i ja kopala i naišla na ovo
Poštovani! Sve pohvale vašoj stranici o E- brojevima!
Imam jedno pitanje ....na vašoj stranici sastojak E330 je označen sivom
bojom ... dakle nije jako opasan, medjutim na stranici
http://www.zpr.fer.hr/predmeti/erg/2.../ebrojevi.html isti taj E330 je obilježen kao "najopasniji dodatak (izaziva rak)".
Dakle, zanima me da li je taj E330 stvarno toliko opasan (kao što kažu oni)ili nije (kao sto kažete vi)?

Puno hvala, pozdrav......i jos jednom svaka čast na
http://e-brojevi.udd.hr/!

Pozdrav
T.

Poštovani,
limunska kiselina (aditiv označen brojem E330) kao i sve njezine soli citrati (aditivi označeni brojevima E331, E332 i E333) prirodne su tvari i bezopasne su za ljudsko zdravlje. Stoga za te spojeve nije ni odredjena ADI-vrijednost, odnosno preporučena dnevna doza koja se sigurno može konzumirati. Na nekim takozvanim "crnim listama aditiva" navodi se da limunska kiselina uzrokuje rak. Ta informacija je jednostavno netočna. Ili se radi o lapsusu ("lapsus calami", možda su autori liste mislili na E320, butilhidroksianisol, koji je zaista problematična kemikalija upitne sigurnosti) ili se radi o tragikomičnoj zabuni prijevoda nekih tekstova s njemačkog jezika. Naime, limunska kiselina sudjeluje u normalnom metabolizmu ljudskog organizma kojeg nazivamo Krebsov ciklus (prema imenu njemačkog znanstvenika Krebsa); buduci da "krebs" na njemačkom znači i "rak", moguća je bila i takva zabuna...
Uostalom, na listi koju navodite kao "dokaz" o štetnosti limunske kiseline, lako možete uočiti da su sve soli limunske kiseline (citrati, E331-333) navedene kao bezopasni aditivi, dok je sama limunska kiselina navedena kao karcinogena. To je besmisleno, jer ljudski organizam ne može razlikovati "porijeklo" limunske kiseline i njezinih soli. Limunska kiselina i njezine soli nalaze se u tjelesnim tekućinama u stalnoj ravnoteži ("gdje god se nalazi limunska kiselina, nalaze se i citrati") pa prema tome njihovi biološki efekti moraju biti direktno povezani (ako ne isti, onda vrlo slični). Takvo nepoznavanje osnovnih svojstava limunske kiseline i njezinih soli upućuje na zaključak da je lista sastavljena od nepouzdanog izvora.
Konačno, ta lista nije sastavljena, kako se navodi u prilogu, na Klinici za dječju onkologiju u Duesseldorfu, niti ta Klinika ima ikakve veze s navedenom listom u kojoj se limunska kiselina proglašava karcinogenom. O tome vam u prilogu šaljemo službeni dopis, odnosno demantij spomenute Klinike.

Pozdrav,
Valerije Vrček
Službeni dopis Klinike za dječju onkologiju iz Düsseldorfa


Prijevod demantija Klinike za dječju onkologiju iz Düsseldorfa, 15. 3. 2005.
Lista aditiva u hrani
Poštovane dame i gospodo,

lista "Dodaci u hrani" kruži već mnogo godina, najprije pod imenom Instituta „Gustave Roussy"iz Villejuifa, zatim pod imenom nepostojećeg Instituta za dijetetiku Sveučilišta Heinrich Heine u Düsseldorfu, te konačno pod imenom Dječje onkolološke klinike iz Düsseldorfa.
Zbog mogućih pravnih implikacija, ravnatelj Sveučilišnih klinika u
Düsseldorfu podnio je državnom odvjetništvu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, budući da je ta lista izazvala veoma veliku nesigurnost kod mnogih - posebno mladih - obitelji. Državno odvjetništvo obustavilo je postupak. I savezna vlada očitovala se o listi i izdala svoj demanti.
Za informacije o aditivima u hrani i njihovim popratnim uöincima obratite se na
Bund für Lebensmittelrecht und Lebensmittelkunde e.V.
Godesberger Allee 142, 53175 Bonn.

U nadi da će Vam ove informacije biti od koristi, srdačno Vas pozdravljam
Prof. Dr. U. Göbelsa vjerodostojne stranice http://e-brojevi.udd.hr/
odel je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
alison (18-10-10), ram (18-10-10), Spring (19-10-10), Tina (19-10-10)
Nepročitano 20-11-10, 17:45   #3
Lady Zeolit
 
Linda1968's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 181
Linda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud of
Linda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud of
Pošalji poruku preko Skype™ za Linda1968
Zadani

Jedan od boljih konzervansa (također aditiv i E-broj) je askorbinska kiselina
Zvući zastrašujuće čim se kaže kiselina, ali to je zapravo C vitamin i paradoks je taj da proizvođači prehrambenih proizvoda u sastojcima ne smiju navesti C Vitamin, nego kemijski naziv Askorbinska kiselina, ako navedu C Vitamin, onda smiju naprijed na proizvod, ali tada im Hrvatski Zavod za javno zdravstvo obračunava par tisuća kuna dodatno za analizu vitamina. ("askorbinska kiselina je naime po njima konzervans-dakle obični sastojak a C vitamin je ipak vitamin, pa treba dotični subjekt opelješiti"-to je filozofija a jadan kupac je onda zbunjen sa "kiselinama", svima valjda odmah padne na pamet solna kiselina, odnosno neka "teška kemija")

Inače malo ljudi zna da je askorbinska kiselina kemijski naziv od C vitamina, ili da je Aspirin korisna acetilsalicilna kiselina. Znam se nekada zabaviti u ljekarnama, pa ih tražim da mi daju acetilsalicilnu kiselinu i na moje zaprepaštenje 4 od 10 ljekarnika nije znalo a to su osnove osnova u farmaciji i kemiji. Kako nam takvi ljudi u ljekarnama mogu stručno savjetovati?

Zato dragi ljudi, bolje da se sami uzajamno savjetujemo na ovom Forumu:)

Linda1968 je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
odel (21-11-10), Tina (21-11-10)
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 19:21 sati.Iz ponude izdvajamo:Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0