Alternativa Forum

Ketogena dijeta

Ovo je diskusija na temu Ketogena dijeta u podforumu Karcinom
Zanima me da li itko ima iskustva u liječenju ovom dijetom. ...

Natrag   Alternativa Forum > Bolesti i liječenje > Karcinom

Alternativa Forum


Karcinom Alternativno liječenje raka

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 03-04-14, 15:46   #1
Super Moderator
 
Adamina's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2014
Postovi: 4,621
Adamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond repute
Adamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond repute
Zadani Ketogena dijeta

Zanima me da li itko ima iskustva u liječenju ovom dijetom. Koristi se kod različitih oboljenja na mozgu, prvenstveno epilepsije.

Mene više zanimaju iskustva s rakom?

Autor: Irena Dujmušić
Matrix World
Ketogena prehrana može biti snažan alat kojim možete promjeniti vaš život. Prebacivanje na ishranu s vrlo malo ugljikohidrata, u kojoj se masnoće pretvaraju u energiju, može vam pomoći da smanjite visoki krvni pritisak, osloboditi vas žgaravice i bolova u zglobovima, te zaustaviti pred-dijabetičko stanje.
Ketogena dijeta sadrži visoke udjele masnoća, umjerenu količinu proteina te vrlo malo ugljikohidrata, a koristila se u medicini prvenstveno za liječenje teško kontolirajuće epilepsije kod djece, kako je navedeno u Wikipediji. Ovaj način prehrane oponaša aspekte gladi prisiljavajući tijelo da sagorijeva masti umjesto ugljikohidrata. U običajenim okolnostima, ugljikohidrati sadržani u hrani se pretvaraju u glukozu, koja se potom prenosi kroz tijelo, a to je posebno važno u poticanju funkcije mozga. Međutim, ako postoji vrlo malo ugljikohidrata u prehrani, jetra pretvara masnoće u masne kiseline i ketonska tijela. Oni ulaze u mozak i zamijenjuju glukozu kao izvor energije. Povišena razina ketona u krvi, stanje poznato kao ketoza, dovodi do smanjenja učestalosti epileptičnih napadaja.
Ova metoda se koristila od 1920. godine i kroz sljedeće desetljeće kada joj je popularnost pala uvođenjem antikonvulzivnih lijekova, što je tipična situacija kako se farmaceutska industrija nameće umjesto prirodnih načina rješavanja problema.
Kakva je ketogena ishrana?
Kada se započne sa ketogenim načinom prehrane, tijelo prolazi kroz više prilagodbi. Otprilike nakon dva dana od početka ovog načina prehrane, organizam počinje koristiti ketone. Na ovaj način tijelo ubrzano gubi na težini, prvenstveno na masnoći. Mišićna masa ostaje relativno nepromjenjena jer ova prehrana sadrži, kako je navedeno, i umjerene količine proteina.
Tipičan obrok za ketogenu prehranu.

U ovom načinu prehrane prevladava hrana poput sira, jaja, mesa i ribe, koja većinom sadrži vrlo malo ugljikohidrata. Uz navedeno, vrlo je važno jesti i dovoljne količine povrća, zbog unosa vlakana, vitamina te drugih esencijalnih tvari u organizam. Neko povrće sadrži veće količine ugljikohidrata pa takve namirnice treba izbjegavati, na primjer krumpir, riža, grah, grašak i slično, a konzumirati treba krastavce, kupus, zelenu salatu i ostalo slično povrće.
Prema Ketogenic Diet Resource, suprotno uvriježenom mišljenju, ketogena ishrana nije visoko proteinska dijeta.
Neki medicinski istraživači i liječnici koriste ketogensku dijetu za:
- Vođenje raka u remisiju s novim i učinkovitim načinom liječenja raka.
- Lječenje epilepsije s ishodom smanjenja ili čak potpune eliminacije napada.
- Kao pomoć pacijentima s Alzheimerovom bolešću za povratak pamćenja i misaonih funkcija
- Bolju kontrolu osobama s dijebetesom nad šećerom u krvi
- Eliminaciju simptoma glutenske alergije i ublažavanje simptoma drugih alergijskih reakcija povezanih s autoimunim reakcijama.

Ukoliko niste “mesojed” svejedno možete imati ketogenu ishranu, konzumirajući ribu, jaja i sir umjesto mesa. Bitan je unos masnoća, te minimalni unos ugljikohidrata.

Ketogena prehrana kod djece s autizmom
Osim navedenih bolesti i stanja kod kojih se koristi ketogena dijeta, jedna pilot studija 1999. godine ispitivala je utjecaj ketogene dijete na djecu s autizmom. Obuhvaćeno je 30-tero djece s Krete, Grčka, starosti od 4 do 10 godina, a taj način prehrane trajao je 6 mjeseci, kako navodi Psychology Today.
Pridržavali su se “John Radcliffe” verzije ketogene dijete, koja se sastoji od 30% ulja trigllicerida srednjeg lanca, 30% svježeg vrhnja, 11% zasićenih masti, 19% ugljikohidrata, i 10% proteina uz vitaminske i mineralne dodatake. Djeca su na ovoj prehrani bila u intervalima od 4 tjedna, nakon čega je slijedilo 2 tjedna uobičajene prehrane. Dječji urin je bio testiran na ketone a njihov serum je provjeravan na beta hidroksibutirat (keton) za mjerenje količine ketoze – stanje povišene vrijednosti ketonskih tijela u krvi. Nakon 6 mjeseci, dijeta je obustavljena, a djeca su praćena mjesečno još 6 mjeseci.
Polazišna točka istraživanja je bila poboljšati mitohondrijsku učinkovitost u mozgu putem ketoze (koristeći ketonska tijela kao gorivo umjesto glukoze). Zanimljivo je da je 11 godina kasnije, mala studija potvrdila da djeca s autizmom često imaju problema s mitohondrijskom učinkovitošću.
Tijekom studije dijetu je toleriralo 23-oje djece nakon početnih 4 tjedna, a petero od njih prekinulo je dijetu zbog nedostatka poboljšanja tijekom prvih nekoliko ciklusa. Od preostalih 18-tero djece, dva dječaka su dovoljno napredovala da su izuzeti iz specijalne škole i smješteni u sustav redovnog obrazovanja. Ukupno je 18-tero djece ” pokazalo poboljšanja u svom socijalnom ponašanju, interakciji, govoru, suradnji, stereotipiji i hiperaktivnosti, što je značajno pridonjelo njihovom poboljšanju u učenju.”
Djeca koja nisu ostala na ketogenoj prehrani su ona s najtežim stupnjem autizma, a oni koji su imali najbolji odgovor na tu dijetu su oni s blagim stupnjem autizma. Još jedna zanimljiva činjenica iz studije je da su zadržana poboljšanja kroz ona dva tjedna bez ketogene prehrane te također i 6 mjeseci nakon što je studija bila gotova. Nitko od djece nije imao nikakve komplikacije (poput manje kilaže ili nedostatka selena) što se znalo dogoditi u drugim ispitivanjima ketogene dijete kod djece s epilepsijom.
Ketogena prehrana sadrži: meso, ribu, jaja i sireve, masnoće, orašaste plodove, povrće bez ugljikohidrata i voće bogato fibroznim vlaknima.

Ovo nije bila niti velika studija, niti slijepa studija, a nije ni bilo kontrolne skupine, te se rezultati moraju uzeti s velikom rezervom. No za neku djecu ova prehrana je pokazala velika poboljšanja, a nije bilo potrebe za konstantnim održavanjem ketoze. U konačnici, ono što je potrebno su veće studije s više djece i kontrolne skupine.
Ova prehrambena terapija dokazuje da može nekima pomoći, dok na neke neće imati utjecaja, no kako je autizam još uvijek neizlječiv poremećaj ovo bi za roditelje moglo biti moćno oružje za ublažavanje simptoma. Za sve ostale povremena ketogena dijeta također može imati vrlo povoljne rezultate. Mnogi ljudi su otkrili da je ketogena ishrana vrlo učinkovit alat za vraćanje zdravlja, za gubitak viška težine i izgradnju mišićavog, zdravog tijela.

Zadnja promjena:
Adamina je offline   Reply With Quote

Nepročitano 03-04-14, 19:29   #2
Dandapani
 
Jesam's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2011
Postovi: 14,031
Jesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond repute
Jesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond repute
Zadani

Mišljenja sam da svakako nije dobra za rak jer zakiseljuje organizam (meso i mlječni proizvodi bi se trebali izbjegavati).

Pretpostavljam da je razlog izbacivanja ugljikohidrata gluten kao alergen, ali osobe alergične na gluten i one s autoimunim stanjima, su obično jednako osjetlive na laktozu.

Uopće ne razumijem koja je pozadina ovakve dijete.

Najbolja prehrana je raw vegan.


slobodni.net za slobodni svijetPodijeli post!

Jesam je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Mica Ubica (04-04-14), Relax (03-04-14)
Nepročitano 04-04-14, 11:05   #3
Super Moderator
 
Adamina's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2014
Postovi: 4,621
Adamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond repute
Adamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond repute
Zadani

Adamina je offline   Reply With Quote
Adamina, hvala ti na korisnom postu!
Lusi (14-05-14)
Nepročitano 04-04-14, 13:25   #4
zadovoljna
 
Relax's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,203
Relax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond repute
Relax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond repute
Zadani

Moguće da ima nešto istine u podjeli po krvnim skupinama, pa tako ja s A grupom ne mogu meso smisliti niti ga jedem, a i jaja i mliječno izbjegavam.
Meni osobno najviše odgovara voće i povrće.
Kao što u tekstu i piše, ketogenička dijeta pomogla je NEKIMA, moguće osobama s O krvnom grupom.


Lord, Save Me From Your "Followers"!Podijeli post!

Relax je offline   Reply With Quote
Nepročitano 04-04-14, 15:48   #5
Dandapani
 
Jesam's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2011
Postovi: 14,031
Jesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond repute
Jesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond repute
Zadani

S obzirom da sam 0 krvna grupa, prema toj teoriji trebala bih jesti skoro pa samo meso.

Već sam 30 godina vege u dobrom zdravlju a i rođena sam kao takva jer mi se meso oduvijek gadilo, još kao djetetu.

Pa sad nek mi netko objasni ...


slobodni.net za slobodni svijetPodijeli post!

Jesam je offline   Reply With Quote
Jesam, hvala ti na korisnom postu!
qiqe (16-09-14)
Nepročitano 04-04-14, 17:21   #6
zadovoljna
 
Relax's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,203
Relax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond repute
Relax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond reputeRelax has a reputation beyond repute
Zadani

Meni isto


Lord, Save Me From Your "Followers"!Podijeli post!

Relax je offline   Reply With Quote
Nepročitano 04-04-14, 18:22   #7
Super Moderator
 
Adamina's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2014
Postovi: 4,621
Adamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond repute
Adamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond repute
Zadani

Dobro je znati sve moguće opcije.
Adamina je offline   Reply With Quote
Nepročitano 04-04-14, 18:54   #8
New member
 
never's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2011
Lokacija: Istra
Postovi: 11
never will become famous soon enoughnever will become famous soon enoughnever will become famous soon enoughnever will become famous soon enoughnever will become famous soon enoughnever will become famous soon enoughnever will become famous soon enough
Zadani

Raw vegan ketogenic je isto opcija.
never je offline   Reply With Quote
never, hvala ti na korisnom postu!
Lusi (14-05-14)
Nepročitano 05-04-14, 07:51   #9
Dandapani
 
Jesam's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2011
Postovi: 14,031
Jesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond repute
Jesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by never Pogledaj Post
Raw vegan ketogenic je isto opcija.
Kako? Bez mesa i mlječnih proizvoda? Pa onda nije ketogenic ako se na tome temelji prehrana?


slobodni.net za slobodni svijetPodijeli post!

Jesam je offline   Reply With Quote
Nepročitano 05-04-14, 08:31   #10
New member
 
never's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2011
Lokacija: Istra
Postovi: 11
never will become famous soon enoughnever will become famous soon enoughnever will become famous soon enoughnever will become famous soon enoughnever will become famous soon enoughnever will become famous soon enoughnever will become famous soon enough
Zadani

Citat:
Originally Posted by Jesam Pogledaj Post
Kako? Bez mesa i mlječnih proizvoda? Pa onda nije ketogenic ako se na tome temelji prehrana?
Temelji se na mastima. Nije definirano da moraju biti životinjskog porijekla.
never je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Ifaz (13-03-15), Jesam (05-04-14), Lusi (14-05-14)
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 07:42 sati.

Iz ponude izdvajamo:Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0