Alternativa Forum

Teorija pet elemenata

Ovo je diskusija na temu Teorija pet elemenata u podforumu Kineska Medicina
na ovoj stranici sam našla lijepo, a sažeto objašnjenje: http://www.elementi.hr/text-vise.php?TextID=102 Pet ...

Natrag   Alternativa Forum > Alternativna medicina > Kineska Medicina

Alternativa Forum


Kineska Medicina Drevna kineska medicina

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 20-09-10, 12:07   #1
New member
 
Suncelina's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10
Suncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura about
Zadani Teorija pet elemenata

na ovoj stranici sam našla lijepo, a sažeto objašnjenje:
http://www.elementi.hr/text-vise.php?TextID=102


Pet stanja Života

Radom i zdravljem svakog organa u tijelu, prema sustavu tradicionalne kineske medicine, upravlja određeni element: stoga se ravnoteža uspostavlja poznavanjem zakonitosti o transformaciji energije kroz 5 prirodnih elemenata.

Čovjek je, kao i svijet u kojem živi – prema orijentalnoj medicini – sastavljen od elemenata: njih 5 koji u svom razvojnom stadiju prolazi 5 stupnjeva promjene tijekom kojih se transformira. Taj se proces prikazuje kružno, s obzirom da se energije transformiraju jedna u drugu, a na „najgušćem“ stupnju konkretne materijalizacije predstavljaju određeni element. Svakom elementu pripada određeni par organa u tijelu čovjeka: tako sklad elemenata i njihov uravnotežen rad dovode čovjeka do zdravlja. I suprotno – neusklađenost donosi bolesti.

Elementi su sukladni s promjenama u prirodi: stoga se proces njihove transformacije pokazuje u obliku kruga kojeg energija stvara. Filozofi Istoka zvali su centrifugalnu, šireću silu u svemiru yin, a skupljajuće, centripetalno usmjerenje energije yang. Utvrdili su i kako je svaku pojavu moguće uvrstiti u neku od tih dviju kategorija jer ove sile djeluju jedna na drugu na točno određen način – yin odbija yin, yang odbija yang, a yin i yang se privlače. Te dvije sile se, također, stalno pretvaraju jedna u drugu: kada yin dosegne svoj vrhunac, mijenja se u yang, a kada yang dosegne svoj vrhunac, mijenja se u yin za što jasnu sliku imamo u prirodi: kada noć dosegne svoj „kraj“ prelazi u dan, i obrnuto. Taj ciklus promjene yina u yang, pa yanga u yin se odvija kroz pet stupnjeva, a obično se prikazuje kroz pet elemenata – Drvom, Vatrom, Zemljom, Metalom (zrakom u zapadnoj ezoteričkoj filozofiji) te Vodom. Ti prirodni simboli lijepo ilustriraju prijelazne faze u dinamičkom krugu kretanje energije – ne treba ih shvaćati doslovno, s obzirom da se preklapaju te ih djeluj nekoliko istodobno: zato su ih kineski mudraci opisivali stadjima kruženja energije.
Tako ciklus transformacije oslikava početak širenja energije koja se kreće u vodoravnom smjeru, poput vode, zatim širenje postaje aktivnije i poprima lagani uzlazni pokret, kao drvo. Onda se njegova aktivnost pojačava te širenje dostiže vrhunac, uslijed čega je raspršeno u svim smjerovima, nalik na vatru. U ovoj fazi energija je najrasprešnija (najviše yin) i tu dostiže svoju točku krajnosti u kojoj prelazi u svoju suprotnost (yang) te kreće u sažimanje: njezino zgušnjavanje i skupljanje su nalik na zemlju. Nakon ove faze slijedi ona u kojoj energija dolazi u najstvrdnutije i najkonmpaktnije stanje – kristalizirano - pa je nalik na metal. Naravno, nastavkom skupljanja ono dolazi do svoje kranje točke (najvećeg yanga) te se ponovo pretvara u tekućini. I tako obilazi cijeli krug. Premda je koncept najpoznatiji na Dalekom istoku, spominje se i u Evanđelju po Luki i Tomi, prema kojem Isus govori o ovim stadijima kao o „pet rajskih stabala“ te kaže da će ih onaj tko ih bude razumio, pojmiti život vječni.

Cijelo to kruženje energije i njezine promjene lijepo sve vide i svakodnevno, u prirodi: dan počinje jutrom, kada sunce izlazi, svoj vrhunac ima u podne kada je sunce u zenitu, a poslijepodne se ono počinje spuštati, a aktivnost se smanjuje, da bi se na večer sasvim spustilo i zašlo te prešlo u noć kada je mračno i atmosfera djeluje umrtvljenom. Naravno, tu sliku pokazuju i godišnja doba. Kako se ovaj ciklus odvija u prirodi, odvija se i u čovjeku tokom dana kroz rad njegovih organa te stanja svijesti i uma, zbog čega je važno probuditi svijest o tim energijama i znati kako surađivati s njima. Od ovog koncepta polaze razne tehnike refleksologije poput akupunkture i shiatsua, učenje feng shui o harmonizaciji životnog prostora, te numerološki pravac Nine Star Ki (Ki Devet Zvijezda), podržavajući prirodan pristup psihičkom i fizičkom iscjeljenju čovjeka.


Listen and you will develop intuition.Podijeli post!

Suncelina je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Ash (23-09-10), Spring (20-09-10), SteveNo1 (20-09-10)

Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 11:54 sati.

Iz ponude izdvajamo:

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0