Alternativa Forum

Kineska Medicina

Ovo je diskusija na temu Kineska Medicina u podforumu Kineska Medicina
Drevna kineska medicina Tradicionalna kineska medicina postojala u Kini već prije ...

Natrag   Alternativa Forum > Alternativna medicina > Kineska Medicina

Alternativa Forum


Kineska Medicina Drevna kineska medicina

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 19-03-09, 08:04   #1
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,816
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani Kineska Medicina

Drevna kineska medicina


Tradicionalna kineska medicina postojala u Kini već prije 3000 godina.

Stari su Kinezi vjerovali da životna energija qi kola u nama kroz meridijane koji odgovaraju raznim organima u tijelu. Sila koja pokreće qi je neprekidno kretanje između dva pola yin i yang.

U normalnim okolnostima i kod zdrave osobe, životna sila qi kola ravnomjerno, održavajući ravnotežu između snažnih elemenata yang i obuzdavajućih elemenata yin. Ako se poremeti ravnoteža, tjelesni će sklad biti ugrožen i čovjek se može razboljeti.
Primjenjujući iskustvena znanja stara tisućama godina, terapeut aktivira određene točke na meridijanima i ponovno uspostavlja ravnotežu yin-yang. Te točke zovu se akupunkturne točke, a aktiviraju se ubodom igle (akupunktura), ili pritiskom prsta (akupresura).

Poput ostalih oblika holističke medicine, i u kineskoj se medicini naglašava povezanost tijela, uma i duha, te njihov odnos prema okolišu.

Kineska medicina ima za cilj održavanje dobrog zdravlja i zadovoljstva, te prevenciju bolesti, dok je istodobno oblik dijagnostike i način liječenja.

Čovjek se promatra kao biće koje je stvorila priroda i kao takav podložan je prirodnim zakonima. Čovjeka se liječi kao "cjelinu" tj. razumijevanjem svih simptoma i znakova unutar kojih osobe utječu jedna na drugu i međusobno su povezane.

To je i razlog zašto se primjenom ove medicine iscjeljuju i ublažavaju, inače neizlječiva oboljenja. Osnovne metode koje su se razvile u kineskoj medicini obuhvaćaju:
  • akupunkturu,
  • tui-na terapiju,
  • refleksologiju,
  • biljnu medicinu

Vježbanje, većinom Qigong (izgovara se «Či Kung»), također je vrlo važan dio tradicionalne kineske medicine. Qigong uključuje poze, meditaciju i spore, promišljene pokrete tijela.

U kineskoj medicini prehrana također predstavlja oblik terapije. Sve namirnice imaju određeno djelovanje, iako je njihov učinak znatno slabiji od učinka ljekovitih biljaka. Namirnice se dijele prema okusu, temperaturnom djelovanju, pripadnosti određenom funkcionalnom području te količini energije koju sadrže.

Kineska medicina vjeruje, da dijetetika ima izvanredno važnu ulogu u prevenciji bolesti, odnosno izvrsna je nadopuna akupunkturi i fitoterapiji. Način prehrane prilagođava se ne samo poremećaju, već i godišnjem dobu.

Mnoge ugledne organizacije, poput Svjetske Zdravstvene Organizacije (World Health Organization) i Nacionalnog Instituta Zdravstva (National Institute of Health), priznaju vrijednost kineske medicine i smatraju ju vrlo efikasnom alternativom suvremenim načinima liječenja.

Spring je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
DeteSvetla6 (04-08-09), zoricab (12-08-14)

Nepročitano 24-07-09, 11:01   #2
Guru
 
Stella's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 630
Stella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond repute
Stella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond repute
Pošalji poruku preko Skype™ za Stella
Zadani

Kineska medicinska misao u obliku u kojem je danas poznajemo, vodi podrijetlo od razdoblja "Zaraćenih država" (476-221. g. p. Krista). Tijekom tog razdoblja postavljeni su temelji za teorije:

yin-yang
pet elemenata
Qi i krv

YIN-YANG

Simbol yin-yang sve je popularniji širom zapadnog svijeta.
On simbolizira suprotnosti: Pokretne, vanjske, rastuće, gornje, tople, vruće, svjetle, hiperaktivne, muške značajke mogu se klasificirati kaoYang. Nepokretne, unutarnje, padajuće, donje, hladne, tamne, neaktivne i ženske značajke mogu se klasificirati kao Yin.
Ne samo da su yin i yang suprotni jedan drugime, oni ne mogu ni postojati jedan bez drugoga. Na primjer, kada ne bi bilo noći, ne bismo imali s čime usporediti njezinu suprotnost-dan.


SINDROMI YANG-a
groznica
ubrzani bazalni metabolizam
visoka temperatura
povećano znojenje
povišeni krvni pritisak
nepodnošenje vručine
crvena ili roza boja kože
želja za hladnom hranom i pićem
suhi jezik uz žeđ
žuta mokraća
normalna salivacija
zatvor
jaki glas, govorljiv, uvjerljiv


SINDROMI YING-a
osjećaj hladnoće
usporeni bazalni metabolizam
niska temperatura
smanjeno znojenje
nizak krvni pritisak
nepodnošenje hladnoće
blijeda boja kože
želja za vrućom hranom i pićem
vlažan jezik, bez osjećaja žeđi
bistra mokraća
pretjerana salivacija
proljev
slabašan glas, tih, povučen

Terapija se zasniva upravo na prilagođavanju Yina i Yang-a u svrhu uspostavljanja ravnoteže između ovih suprotnosti.. Rabeći metode kineske medicine, liječnik pokušava ponovo harmonizirati yin i yang tijela.


www.ikm.hr
Velicina ljudske duse mjeri se kolicinom oprastanjaPodijeli post!

Stella je offline   Reply With Quote
Stella, hvala ti na korisnom postu!
zoricab (12-08-14)
Nepročitano 24-07-09, 11:29   #3
Guru
 
Stella's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 630
Stella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond repute
Stella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond repute
Pošalji poruku preko Skype™ za Stella
Zadani

Pet elemenataTeorija o pet elemenata jedna je od najstarijih i najslavnijih u cjelokupnoj kineskoj mudrosti. Primjenjuje se u istočnoj holističkoj medicini, makrobiotici, kao načinu prehrane, iako se istovremeno odnosi i na dom, kao i na okoliš.Životna se energija kreće na pet različitih načina, a pet elemenata: drvo, vatra, zemlja, voda i metal, simbolički prikazuju kretanje energije određenog tipa.

Pet načina kretanja energije
1. širi se - drvo
2. uzdiže se - vatra
3. kruži - zemlja
4. skuplja se - metal
5. silazi – voda

U zapadnoj filozofiji postoji teorija o četiri elementa: vodi, vatri, zemlji i zraku. Zapravo se radi o istovrsnim energijama; energija drveta spada pod energiju zraka, a zemlja i metal pod zajednički elemenat zemlje. Svaki od ovih pet elemenata ima svoju boju, svoje godišnje doba te je prisutan u našem životu i prostoru.

Drvo
Simbolizira energiju koja se širi na sve strane (baš kao i drvo u proljeće). Zelene je boje, a u prostoru je prisutno kroz drveni namještaj, u predmetima od slame, pletenim košarama, papirnatim sjenilima, biljkama. Njegovo godišnje doba je proljeće.

Vatra
Plamen vatre visoko se uzdiže u zrak. Vatra vibrira crveno-narančasto purpurnim tonovima. Njena je energija prisutna kroz svjetlost, sunčeve zrake, svijeće, vatru u kaminu, električne instalacije. Njegovo godišnje doba je ljeto.

Zemlja
Tu životna energija kruži oko svoje osi, boje se kreću u žuto smeđim tonovima, a godišnje doba je kasno ljeto. Energija zemlje prisutna je u samoj zemlji, pijesku, keramici, kamenju i kristalima.

Metal
Energija metala predstavlja energiju koja se skuplja prema unutra. Prisutan je u jeseni, a boje koje ga krase su bijela, siva, srebrna i metalik. U prostoru oko nas energija metala prisutna je u svemu što je od metala: od prstenja na ruci, TV, radio, metalni stol.

Voda
Tu je energija silazna, a prisutno je maksimalno mirovanje. Njezino godišnje doba je zima, a boja plava. Voda u prostoru je svakodnevno prisutna kad se peremo, kuhamo jelo, kroz sobne ili vrtne fontane, staklene predmete, svježu vodu u plitici...

Pulsacija života
U starim kulturama, gdje su ljudi imali svijest o tome da je sve oko nas živo i gdje se disalo u skladu s ritmom majke zemlje, poštivali su se ovi elementi. Elementi su predstavljali pulsaciju života, a život je bio vrijedan. Zahvaljivalo se vodi i vatri, s drvećem se pričalo, a zemlja i kamenje su oduvijek bili sveti. Zapitajmo se iskreno koliko smo danas izgubili dok jurimo za blagodatima materijalnog svijeta? Kada smo posljednji put dozvolili da nas opere kiša, osječajući pritom svaku njenu kap na svome licu, i bili zbog toga beskrajno sretni, unatoč svemu. Jeste li ikada bolesni sjedili pored kamina i pustili da vas mudrost vatre iscijeli?
Ti elementi život znaće, toliko toga nam daju, a tako često pored njih prolazimo gluhi, slijepi i nezahvalni. Bilo bi lijepo to promijeniti, kako radi njih, tako i radi nas samih.


www.ikm.hr
Velicina ljudske duse mjeri se kolicinom oprastanjaPodijeli post!

Stella je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
mario53 (23-09-11), Spring (27-07-09), zoricab (12-08-14)
Nepročitano 21-12-11, 11:24   #4
Lady Zeolit
 
Linda1968's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 181
Linda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud of
Linda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud ofLinda1968 has much to be proud of
Pošalji poruku preko Skype™ za Linda1968
Zadani

Malo sam pretraživala internet zapanjena uspjehom moje prijateljice koja je otišla u centar tradicionalne kineske medicine u Pragu, gdje joj je kineski tradicionalni liječnik propisao 4 biljna preparata za uspostavljanje ravnoteže hormonalnog sustava, jer je jako pretila i već je raznim dijetama izgubila 30 kg ali vaga se nije dalje micala.
u dva tjedna korištenja ovih biljnih lijekova, kombinaciju je liječnik složio na temelju individualnog pregleda, ona je uz normalnu prehranu izgubila 10 kilograma i prvi put je imala bezbolnu menstruaciju bez PMS-a i zadržavanja velikih količina vode. Ja sam pretražila hrvatski internet i našla sam samo kineske centre koji su svedeni samo na akupunkturu.
Zna li možda netko kako, dok nismo u EU možemo nabaviti zbog carine lijekove tradicionalne kineske medicine? Ima li ih uopće u Zagrebu? U Beogradu sam vidjela da imaju. i Ovaj centar u Pragu si sam uvozi iz Kine ove lijekove. Nisu jeftini ali su jako djelotvorni, čitala sam reference od korisnika.

Linda1968 je offline   Reply With Quote
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 12:19 sati.

Iz ponude izdvajamo:

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0