Alternativa Forum

Seboroični dermatitis

Ovo je diskusija na temu Seboroični dermatitis u podforumu Kožne bolesti
Seboroični dermatitis je kronična upala kože koja se javlja na područjima ...

Natrag   Alternativa Forum > Bolesti i liječenje > Kožne bolesti

Alternativa Forum


Kožne bolesti Akne, psorijaza, dermatitis, ekcem, vitiligo, bradavice...

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 22-08-09, 14:28   #1
Guru
 
Stella's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 630
Stella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond repute
Stella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond repute
Pošalji poruku preko Skype™ za Stella
Zadani Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis je kronična upala kože koja se javlja na područjima kože gdje su žlijezdama lojnice najbrojnije i najgušće. Ova područja kože nazivaju se seboroična područja. Tu spadaju vlasište i obrve, koža lica osobito u području između nosa i usta, između usta i brade, središnji dijelovi prsnog koša, leđa, osobito između lopatica, koža oko pupka, preponsko područje i područje anusa.

Kod koga se javlja?

Seboroični dermatitis javlja se u oko 2-5% ukupnog stanovništva. Dobne skupine u kojima se najčešće javlja su dojenčad do 3. mjeseca života, odrasli, ali i kod starije osobe. Bolest je nešto češća kod muškaraca.

Što utječe na razvoj bolesti?
Iako se opaža pojava unutar obitelji, nije poznat točan način nasljeđivanja. Osim nasljeđa na razvoj bolesti utječu hormoni, osobito spolni hormoni. Androgeni, muški spolni hormoni, djeluju na hipertrofiju (rast) žlijezda lojnica, dok ženski spolni hormoni imaju suprotan učinak. Kod bolesnika koji boluju od nekih drugih bolesti, kao što je npr. Parkinsonova bolest nalazimo povećano lučenje loja.

Upotreba određenih lijekova, kao što su sintetički androgeni ili neki lijekovi koji se upotrebljavaju u liječenju psihijatrijskih bolesti dovode do povećanog lučenja lojnica. Način prehrane spominje se kao predisponirajući čimbenik, a na pogoršanje simptoma utječu i emocionalni stres i klima. Zimi često dolazi do pogoršanja stanja.

Zašto bolest nastaje?
Budući da se seboroični dermatitis javlja na seboroičnim područjima kože, prevladavalo je mišljenje da nastaje zbog prekomjernog izlučivanja loja. Ovaj poremećaj naziva se seboreja i može se utvrditi u oko 70% ljudi. Međutim, utvrđeno je da je izlučivanje loja povećano u oko 50% bolesnika.

Danas se smatra da seboroični dermatitis nastaje zbog, uz povećano lučenje loja i čimbenike koji na to utječu, nadražaja kože djelovanjem različitih mikroorganizama i razradnih produkata loja. Glavnu ulogu u nastanku bolesti ima gljiva Pityrosporum ovale.

Kako izgledaju promjene na koži?
Klinički se razlikuje seboroični dermatitis kod djece i odraslih.

Seboroični dermatitis odraslih
Simptomi nastaju postupno, a promjenama su najčešće zahvaćena seboroična područja kože. To su vlasište, lice, osobito koža oko nosa i usta. područje iza uha, središnji dijelovi prsa i leđa, nabori kože na području dojki, koljena, laktova i pazuha. U vlasištu se seboroični dermatitis očituje kao pojava žarišta različite veličine i oblika ružičasto-crvene boje koja su prekrivena manjim ili većim, suhim ili masnim blijedožućkastim ljuskama, uz različit intenzitet svrbeža. Ovakva žarišta se mogu spajati i prekriti čitavo vlasište i prijeći na kožu čela. Na ovim područjima može se javiti i sekundarna infekcija bakterijama, pa tada nastaje vlaženje i kasnije se pojavljuju kraste. Seboroični dermatitis ne uzrokuje opadanje kose.

Na koži se javljaju oštro ograničena ružičastocrvena žarišta, ponekad lagano uzdignuta, na kojima se javljaju žućkaste ljuske i svrbež koji je različitog intenziteta od osobe do osobe. Postoje različite klinički oblici seboroičnog dermatitisa, od do težih oblika koji zahvaćaju veće površine kože. Često se javljaju promjene na rubovima kapaka (blefaritis) kao što je crvenilo uz pojavu žućkastih krasti na rubovima. Bolest ima kroničan tijek s izmjenom različito dugih razdoblja poboljšanja i pogoršanja.

Seboroični dermatitis djece
Češći je u djece koja se hrane umjetnim mlijekom i kod one djece koja imaju povećanu tjelesnu težinu.
Javlja se u prva tri mjeseca života. Zašto nastaje? Postoje mišljenja da se pojačana produkcija loja javlja zbog djelovanja majčinih hormona koji su posteljicom prešli u krvotok djeteta. Spominju se i poremećaji u prehrani. Promjene započinju u vlasištu pojavom masnih ljusaka koje se lako skidaju. Nazivaju se još i tjemenica. Nakon skidanja ljusaka može se vidjeti crvenilo i vlaženje kože. Promjene se zatim šire na lice, iza ušiju, na područja između nosa i usta, a nalaze se često i u naborima kože, osobito u pelenskoj regiji, dakle ingvinalno i glutealno.

Na zahvaćenim područjima kože nalaze se crvene žarišta oštro ograničena od ostale kože na kojima nalazimo masno ljuskanje. Vrlo je česta pojava naknadne infekcije bakterijama i Candidom. U velikom broju slučajeva prisutna je infekcija Candidom. U 3. i 4. mjesecu života promjene se spontano povlače.


www.ikm.hr
Velicina ljudske duse mjeri se kolicinom oprastanjaPodijeli post!

Stella je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Tazika (02-01-13), vania (19-05-12)

Nepročitano 22-08-09, 14:33   #2
Guru
 
Stella's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 630
Stella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond repute
Stella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond repute
Pošalji poruku preko Skype™ za Stella
Zadani Metode liječenja seboroičnog dermatitisa

Kako se liječi seboroični dermatitis?
U liječenju promjena u vlasištu svakodnevno se upotrebljavaju dječji šamponi, a debele ljuske skidaju se uspješno upotrebom salicilne kiseline u maslinovom ulju.
U liječenju seboroičnog dermatitisa u odraslih upotrebljavaju se različiti lijekovi koji se nanose na kožne promjene, a u nekim težim slučajevima liječenje se sastoji i od uzimanja lijekova per os. U ovakvu opću terapiju spada uzimanje antibiotika kad je prisutna infekcija na kožnim promjenama. U najvećem broju slučajeva upotrebljavaju se tetraciklini. Kod teških slučajeva upotrebljavaju se i neki lijekovi sa sebosupresivnim djelovanjem (sprječavaju pojačano lučenja loja). Takvi su lijekovi oralni kontraceptivi ili sintetski antiandrogeni. Lijekovi kao što su kortikosteroidi ili izotretionin u teškim slučajevima mogu dovesti do poboljšanja. U lokalnoj terapiji upotrebljavaju se selenijev sulfid, sredstva koja sadrže sumpor, salicilnu kiselinu i katranski šamponi. Isto tako upotrebljavaju se losioni ili kreme koje sadrže kortokosteroide.

Dobar učinak postiže se i antimikotičkim pripravcima (sprječavaju razvoj gljiva) jer u nastanku bolesti bitnu ulogu ima gljiva Pityrosporum ovale. Budući da bolest ima tendenciju vraćanja, liječenje može biti dugotrajno i zahtijeva mnogo strpljenja.

U liječenju seboroičnog dermatitisa kod novorođenčadi i dojenčadi bitno je održavanje kože suhom radi sprječavanja razvoja sekundarne infekcije. U liječenju promjena u vlasištu svakodnevno se upotrebljavaju dječji šamponi, a debele ljuske skidaju se uspješno upotrebom salicilne kiseline u maslinovom ulju. Vlasište se svakodnevno pere dok ljuske ne nestanu. Na vlasište, ali i na druge dijelove tijela primjenjuju se kortikosteroidne kreme i losioni, ali kroz kraće vrijeme.

Ako postoji infekcija nekom bakterijom kao dodatak potrebno je koristiti antibiotike lokalno. Isto tako potrebno je u slučaju infekcije Candidom koristiti i antimikotičke pripravke. Sapuni imaju iritativno djelovanje na kožu pa se ne
preporuča njihova upotreba.


www.ikm.hr
Velicina ljudske duse mjeri se kolicinom oprastanjaPodijeli post!

Stella je offline   Reply With Quote
Stella, hvala ti na korisnom postu!
vania (19-05-12)
Nepročitano 14-05-11, 18:15   #3
Only me
 
medeari's Avatar
 
Datum registracije: May 2011
Lokacija: Rijeka
Postovi: 169
medeari has a reputation beyond reputemedeari has a reputation beyond repute
medeari has a reputation beyond reputemedeari has a reputation beyond reputemedeari has a reputation beyond reputemedeari has a reputation beyond reputemedeari has a reputation beyond reputemedeari has a reputation beyond reputemedeari has a reputation beyond reputemedeari has a reputation beyond reputemedeari has a reputation beyond repute
Zadani

Ja već ratujem godinama sa ovom bezazlenom bolesti ali moram priznati da užasno ružno izgleda. Naročito ako se proširi i na lice.
Koristila sam svu moguću terapiju propisanu od strane dermatologa i upalna su se žarišta malo povlačila ali čim bi se prestalo sa njom, vraćala sam se na početak.
Nedavno sam počela koristiti potpuno prirodni preparat koji se sastoji od kombinacije eteričnih ulja i moram priznati da su rezultati iznenađujuće dobri. Potpuno jednako (čak i brže) smiruje upalno stanje i vidjeti ću koliko dugoročno ima efekt.
U svakom slučaju, samim time što je prirodno, i ne unosim u sebe nepotrebnu kemiju, smatram već velikim pozitivnim korakom.
medeari je offline   Reply With Quote
medeari, hvala ti na korisnom postu!
vania (19-05-12)
Nepročitano 23-05-11, 21:29   #4
New member
 
master's Avatar
 
Datum registracije: May 2011
Postovi: 1
master is on distinguished roadmaster is on distinguished road
Zadani

Možeš li mi reći kako se zove taj preparat ?
master je offline   Reply With Quote
master, hvala ti na korisnom postu!
vania (19-05-12)
Nepročitano 23-05-11, 22:22   #5
back to basic
 
alison's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2010
Lokacija: zagreb
Postovi: 9,609
alison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond repute
alison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond repute
Pošalji poruku preko Skype™ za alison
Zadani

Draga, pročitaj ovo... http://www.alternativa-forum.com/kup...html#post76117


i poslušaj što ti guruij kaže


Citat:
Originally Posted by alison Pogledaj Post
Ja sam radila ovu kremu http://www.alternativa-forum.com/kup...html#post76117 , i poklonila je trudnici koja ima strašnih rana od psorijaza u roku od tri dana ostali su samo crveni neznatni flekići koji se povače....

teemo javi nam dojmove???? please


TRAŽIM LJUDE, ŠTO VIŠE LJUDI,
KOJI IMAJU NEOGRANIČENU SPOSOBNOST UVJERENJA
DA NE POSTOJI NEŠTO ŠTO JE NEMOGUĆE UČINITI
(H. FORD).
pridruži nam se u bbljPodijeli post!


Zadnja promjena:
alison je offline   Reply With Quote
alison, hvala ti na korisnom postu!
vania (19-05-12)
Nepročitano 23-05-11, 23:30   #6
Only me
 
medeari's Avatar
 
Datum registracije: May 2011
Lokacija: Rijeka
Postovi: 169
medeari has a reputation beyond reputemedeari has a reputation beyond repute
medeari has a reputation beyond reputemedeari has a reputation beyond reputemedeari has a reputation beyond reputemedeari has a reputation beyond reputemedeari has a reputation beyond reputemedeari has a reputation beyond reputemedeari has a reputation beyond reputemedeari has a reputation beyond reputemedeari has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by master Pogledaj Post
Možeš li mi reći kako se zove taj preparat ?
Zove se PSO-EX od Aromare. Može se nabaviti u svim biljnim ljekarnama ili onim običnima ali dobro opskrbljenima sa preparatima na bazi eteričnih ulja.
medeari je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
master (30-05-11), modjo (12-03-12), vania (19-05-12)
Nepročitano 24-06-11, 20:38   #7
New member
 
danijel2608's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2011
Postovi: 11
danijel2608 will become famous soon enoughdanijel2608 will become famous soon enoughdanijel2608 will become famous soon enoughdanijel2608 will become famous soon enoughdanijel2608 will become famous soon enoughdanijel2608 will become famous soon enoughdanijel2608 will become famous soon enough
Hi!

Pozdrav ljudi, imam seboroični dermatitis i psorijazu već nekih 4-5 godina i pokušavao sam svašta od krema kojekakvih do šampona i losiona i ništa mi nije pomoglo, ali me tata nazvao jedno jutro i rekao da gleda nešto na tv-u u vezi neke kreme i da si odem to kupiti . . . Krema se zove EUTEN i nema kortikosteroida pa sam se odlučio za nju iako je bila jako skupa (50grama), naime koštala je 440 kuna. Krema se mora čuvati u frižideru da se ne pokvari . . . Ja sam bio skeptičan prema kremi jer sam imao loše iskustvo sa prijašnjim preparatima, ali napokon prolazi, da se zna, još uvijek je koristim, potrošio sam pola, a dermatitis još malo pa je prošao, a psorijazu nestala . . . Imao sam velike kraste na glavi, iza uha, u ušima. Iza uha mi je sasvim prošlo, u ušima samo što nije (laički) i na glavi se više ne stvara ono ko prhut, a ni ne crveni se, na testisima psorijaze više nema pa sam jako sretan u vezi toga što napokon prolazi i što je prošlo. Krema se koristi za sve vrste dermatitisa, za psorijazu, uostalom upišite u google pa malo pročitajte o tome . . . Pozdrav svima, nadam se da sam vam pomogao . . .
danijel2608 je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
naftali (24-06-11), nasmijano_nebo (08-03-12), Tazika (02-01-13), Tree (24-06-11), vania (19-05-12)
Nepročitano 14-10-11, 15:52   #8
"Ledena kraljica"
 
Bobica's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2011
Lokacija: Šuma striborova..
Postovi: 8,657
Bobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond repute
Bobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond reputeBobica has a reputation beyond repute
Zadani

Dali se netko od Vas uspio riješiti seboreje i s kojim preparatom.


Oko vlasišta uz čelo mi se stalno crveni i ljuska koža a i oko obrva su mi stalno ljuskice,isto tako i oko ušiju,više neznam šta da radim,ako kosu ne operem više od dva dana to se još više zacrveni i još me više svrbi, a i u ušima stalno imam ljuskice njih se naprosto ne mogu riješiti,pa bi molila ako neko zna kakvu dobru i učinkovitu kremu da mi preporuči.

Puno hvala.


1234"Moj um ce od sada biti samo moj..a ja cu znati kako da mislim o onome o cemu ja stvarno želim"..Podijeli post!

Bobica je offline   Reply With Quote
Bobica, hvala ti na korisnom postu!
vania (19-05-12)
Nepročitano 17-10-11, 11:20   #9
New member
 
danijel2608's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2011
Postovi: 11
danijel2608 will become famous soon enoughdanijel2608 will become famous soon enoughdanijel2608 will become famous soon enoughdanijel2608 will become famous soon enoughdanijel2608 will become famous soon enoughdanijel2608 will become famous soon enoughdanijel2608 will become famous soon enough
Zadani

Euten krema - http://www.bioeliksireuropa.hr/euten.html

Super je krema i prolazi, ali ako je prestaneš koristiti onda se dermatitis vrati, inače je krema skupa dosta, oko 430 kuna . . .
danijel2608 je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Bobica (17-10-11), nasmijano_nebo (08-03-12), vania (19-05-12)
Nepročitano 17-10-11, 12:38   #10
Ash
Guru
 
Ash's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2009
Postovi: 990
Ash has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond repute
Ash has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond repute
Zadani

Pokušajte sa natrij askorbatom. Proizodi ga firma Now Foods.
Ash je offline   Reply With Quote
Ash, hvala ti na korisnom postu!
Bobica (17-10-11)
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 23:45 sati.Iz ponude izdvajamo:Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0