Alternativa Forum

Kombucha gljiva

Ovo je diskusija na temu Kombucha gljiva u podforumu Ljekovito bilje
pozdrav svima....jel mozda ima il zna gdje mogu nabavit tu gljivu ...

Natrag   Alternativa Forum > Alternativna medicina > Ljekovito bilje

Alternativa Forum


Ljekovito bilje Svojstva ljekovitog bilja

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 30-07-10, 13:36   #11
New member
 
maja11's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2010
Postovi: 1
maja11 is on distinguished road
Zadani

pozdrav svima....jel mozda ima il zna gdje mogu nabavit tu gljivu kombuhu???
molim vas ako tko zna nekami javi....hvala
maja11 je offline   Reply With Quote

Nepročitano 30-07-10, 14:20   #12
back to basic
 
alison's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2010
Lokacija: zagreb
Postovi: 9,612
alison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond repute
alison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond repute
Pošalji poruku preko Skype™ za alison
Zadani



BOŽANSKA GLJIVA KOMBUŠA LIJEČI VIŠE OD 2. 000 GODINA
Ivana Berg - Divald
Ponedjeljak, 11 Svibanj 2009
Ljudi su oduvijek tragali za eliksirom života koji će im produljiti vitalnost i mladost.
No, ljudi ne znaju da je traganje nepotrebno jer nam je priroda sve lijepo servirala ispred nosa. U Kini znana pod imenom Ling – tche, KOMBUŠA se naziva još i Ganoderma japonicus Lloyd, Olinka, Mo–Gu, Fungojapon, Tschambucco, Volga spring, Kwassan, Pichia fermentas, Cembuya orientalis, Combuchu, Champignon de longue vie, Tea Kvass i mnogim drugim nazivima. Prvi zapisi o čudotvornoj gljivi datiraju 220 godina prije Krista, za vrijeme dinastije Tsin u Kini. Smrtnost je bila smanjena u to vrijeme, za što se smatrala zaslužnom upravo ova ljekovita gljiva. Vjerovalo se kako se uz njezinu pomoć može postići besmrtnost i moć stvaranja čuda. Kombuša tako ima dugu povijest obavijenu velom tajne.Vrlo brzo je stigla i u Japan gdje je slavni korejski Kombu iscjelitelj liječio cara Inkyoa koji je bolovao od čira na želucu. Liječio ga je upravo božanskom Tsche, odnosno čajem koji se dobivao od gljive. Slavili su je i Japanski ratnici noseći u čuturicama u ratne pohode. Na taj način, putujući u čuturici, gljiva bi fermentirala i stvorila ljekoviti napitak koji od tog vremena nazivamo kombušom. No, najzaslužniji za opstanak gljive stare 2. 000 godina su seljaci s obronka Urala u Rusiji koji su je proširili i na Europu za primjenu u najrazličitije svrhe. Kombuša tako u Europi ima čak 84 naziva. Francuzi je zovu Champion de long vie, odnosno -šampion dugog života. U Engleskoj nosi ime Red tea fungus–crveni čaj od gljiva, dok je Nijemci oslovljavaju imenom Wolgaquelle – izvor Volge.O vrijednosti poznatog napitka skupljene su dragocjene informacije u Rusiji gdje ga zovu Kwassan–čaj kvasca. Začudo, na zapadnim obroncima Urala, usprkos visokom stupnju industrijalizacije nije zabilježen niti jedan slučaj karcinoma ili neke slične bolesti modernog vremena. Znanstvenici su primjetili još jednu stvar – radni moral i raspoloženje tih ljudi bili su znantno bolji nego zaposlenih u drugim regijama iako su radili u sličnim uvjetima za istu ili sličnu plaću. Radne norme su redovito premašivane, a odsustva s posla zbog bolesti gotovo da i nije bilo usprkos sklonosti stanovništva prema alkoholu i cigaretama.
Kako izgleda?Kombuša izgleda poput želea, ustvari, to je simbiotička kolonija nekoliko bakterija i plijesni i ako joj omogućimo okolinu koja je odgovarajuća (čaj i med/šećer) ona će se raširiti na površini i postupno zadebljati. Čaj koji proizvodi kombuša pije na stotine tisuća ljudi diljem svijeta. Za njega kažu da je čudotvoran i produljuje život, okrepljuje, sprječava sve vrste raka, a u nekim područjima Mandžurije gdje se čaj pije svaki dan, nije zabilježen niti jedan slučaj ove opake bolesti. Što sve liječi?Kombuša zaustavlja infektivne proljeve, brzo pomaže kod konstipacije, poboljšava funkciju jetre, potiče i jača imunološki sustav, uklanja bore te vlaži kožu, smanjuje navale vrućine za vrijeme menopauze, blagotvorno utječe na PMS, pomaže kod artritisa, nervoznog želuca i čireva, kod bronhitisa, astme, snižava kolesterol i omekšava vene i arterije, jača bubrege, čisti žuč, smanjuje razinu glukoze i nagli pad šećera u krvi, pomaže u sagorijevanju masti i gubitku prekomjerne težine. Pokazala se uspješnom u liječenju mrene i drugih bolesti rožnice te pomaže u poboljšanju vida. Jača rad žlijezda i metabolizam. Preporučuje se za stres, nervozu i nesanicu. Djeluje na tjeme i ćelavost, tanku kosu, uklanja sijedu kosu. Pomaže kod Epstem – Barra, reumatizma, arteroskleroze, visokoga krvnog tlaka, hemoroida, glavobolja, vodenih kozica, herpesa, tromboze. Dokazano pomlađuje, ako se redovito pije kroz duže vrijeme. Sijeda kosa dobiva svoju prirodnu boju, a koža postaje mladenačka. Nadalje, ovaj napitak jača imunološki sustav, te služi da detoksikaciju organizma. Uspješno djeluje u borbi protiv celulita itd.
Općenito se učinak djelovanja gljive može opaziti nakon nekoliko tjedana uzimanja čaja jer poboljšava opće stanje organizma. Kombuša pretvara čaj i šećer u zdrav, hranjiv i detoksicirajući napitak. Ljudi ne bi trebali očekivati čuda, iako će se kod nekih čuda zaista i dogoditi. Plemenita gljivaKada se kombuša stavi u svježe pripremljen čaj počinju procesi fermentacije i oksidacije. Plijesan reagira na složene šećere i proizvodi glukuroznu i mliječnu kiselinu, mnogo vitamina, aminokiselina i antibiotičkih supstanci. Smatra se da zahvaljujući glukuronskoj kiselini, vitaminima B kompleksa, vitaminu C i mliječnoj kiselini djeluje na pomlađivanje organizma. Istraživanja u Rusiji ustanovila su da napitak od kombuše sadrži prilično značajan broj antibiotičkih svojstava. Ovaj popularan napitak korisno djeluje na čitavo tijelo, a osobito su značajne promjene na staničnoj razini.
Zanimljivo je kako su ga pripremali nekada u Rusiji, a kako se danas spravlja.
Seljaci na Uralu su za njegovo dobivanje imali kamenu posudu u koju se nalije između tri i pet litara toplog crnog čaja koji se pomiješa sa 100 do 150 grama šećera na litru tekućine. U tako dobivenu smjesu stavlja se već pripremljen Toe Kwass, kao inicijator vrenja. Na tako pripremljenu podlogu, stavlja se kombuša. Posuda se zamota u lanenu krpu i stavi se na tamno, ali zračno mjesto. Nakon vrenja od 10 do 12 dana, krepko piće je gotovo. Kombušu možete uzgajati i kod kuće, pridržavajući se uobičajenih uvjeta čistoće. Ona se štiti i sama jer njezin sastav (proizvodnja organskih kiselina i nizak udio alkohola) osigurava snažno antibiotsko djelovanje koje štiti ovu simbiotičku koloniju od neželjenih mikroorganizama.
Kako napraviti čaj od kombuše?Kada nabavite gljivu, potrebno je pet litara destilirane ili prokuhane vode, sedam vrećica crnog indijskog čaja (ili nekog drugog, ali obavezno crnog čaja, nikako voćnog) i pola litre domaćeg meda. Zatim, dvije litre vode prokuhati i u to staviti 7 vrećica indijskog čaja. Poklopiti i ostaviti 15-30 minuta. Ohladiti do 20 stupnjeva (da bude mlako, na sobnoj temperaturi), procijediti i zatim u to umiješati pola litre meda i dodati ostatak od tri litre vode. Svu tekućinu (5 litara) staviti u staklenku s kombušom u kojoj se već nalazi nešto starog čaja. Povezati gazom kako biste ju zaštitili od prašine i mušica, te staviti u tamnu ali prozračnu prostoriju i ostaviti 7–14 dana da fermentira (preporuča se da odstoji 9 dana). Na kraju razdoblja fermentacije, imat ćete dvije gljive, ponekad i tri. Dobro operite ruke i pažljivo ih u tekućini razdvojite. Zatim, operite bebe gljive pod mlazom mlake vode, te svaku stavite u male čiste staklenke i pomiješajte s malo čaja od kombuche (može se dan–dva čuvati u hladnjaku do novog spremanja). Pripravak od kombuše procijediti, naliti u boce i začepiti, te držati u hladnjaku. Piti dva decilitra svako jutro i na večer ili samo jednom dnevno po dva decilitra.

NAPOMENA: Gljiva ne smije doći u dodir s metalnim predmetima. Tretirajte gljivu kao i svaki drugi prehrambeni proizvod!Kombuchu možete pronaći i u nekim trgovinama.Je li kombuša zaista tako djelotvorna?- Svi fermentirani proizvodi pospješuju razvoj zdravih bakterija u crijevima, kaže dr. Jim Blechman, liječnik opće prakse u Los Angelesu, koji i sam pije napitak. – Osim toga, enzimi su katalizatori života koji su nam potrebni za sve probavne procese, kao i za razgradnju proteina i masnoća. Kada je probava loša, nisu dobre ni ostale tjelesne funkcije. Ustvari, blagotvorno djelovanje čaja poput povećane energije ili ljepše kože može biti posljedica poboljšane probave. Kod normalne probave, kože lica je napeta, a što znači – s manje bora.Ovaj napitak vječne mladosti je već 2. 000 godina nezaobilazan sastojak kućne ljekarne u zemljama Dalekog Istoka, a sada ga, nakon kratkog zaborava, ponovno otkrivaju Europljani i Amerikanci. Učinkovit je i kao sredstvo protiv raka što se vidi na primjeru bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana kada je 1983. obolio od karcinoma. Svi pokušaji da mu se umanje bolovi i tegobe uz pomoć kemoterapije pokazali su se neuspješnima. Situacija je bila posve neizvjesna, a tada se netko od znamenitih liječnika dosjetio terapije protiv raka koju je opisao slavni ruski književnik Aleksandar Solženjicin u autobiografskoj knjizi „Stanica za rak“. Budući da su liječnici dobili od autora najvažnije podatke o tajanstvenoj gljivi, nabavili su iz Japana nekoliko komada kombuše za pripravak čaja i počeli liječiti Reagana. Od tog se vremena o raku bivšeg američkog predsjednika prestalo govoriti.


Kombucha - zdrav napitak i prirodni lijek iz Dalekog Istoka (1)
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=11250(2)


http://www.reiki-hara.hr/forum2/view...f073d4b2ddcaa4


TRAŽIM LJUDE, ŠTO VIŠE LJUDI,
KOJI IMAJU NEOGRANIČENU SPOSOBNOST UVJERENJA
DA NE POSTOJI NEŠTO ŠTO JE NEMOGUĆE UČINITI
(H. FORD).
pridruži nam se u bblj



Podijeli post!

alison je offline   Reply With Quote
alison, hvala ti na korisnom postu!
odel (13-10-10)
Nepročitano 04-08-10, 18:16   #13
New member
 
Robby's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2010
Postovi: 1
Robby is on distinguished road
Zadani

Molim Vas da li netko prodaje (ili poklanja) kombucha (čajnu) gljivu na području Međimurske ili Varaždinske županije...

Molim Vas javiti na email: fhrrobby@gmail.com

Hvala!
Robby je offline   Reply With Quote
Nepročitano 23-08-10, 09:47   #14
New member
 
baldrick's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2010
Lokacija: Kragujevac
Postovi: 1
baldrick is on distinguished roadbaldrick is on distinguished roadbaldrick is on distinguished road
Zadani

Citat:
Originally Posted by Robby Pogledaj Post
Molim Vas da li netko prodaje (ili poklanja) kombucha (čajnu) gljivu na području Međimurske ili Varaždinske županije...

Molim Vas javiti na email: fhrrobby@gmail.com

Hvala!
Ne mora niko da ti pokloni,možeš kupiti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane gotov kombuha napitak koji kada ispiješ ostaviš pri dnu malo tekućine otvoriš flašu i ostaviš tako da odstoji.Sama će da se formira na površini,doduše biće mala,ali se brzo razmnožava.Jeste malo sporiji proces,ali ako ne možeš drugačije da je nabaviš ovo ti je dobar način.Ja je imam,štaviše više puta sam hteo da poklonim ljudima oko sebe,ali niko neće da sprema napitak,mrzi ih i nemaju pojma čemu služi.Dao bih ti,ali si baš daleko.Ljudi koji prodaju komuhu gljivu su sramota,ona se poklanja.
baldrick je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Gollem (23-08-10), odel (13-10-10), zoricab (13-10-10)
Nepročitano 12-10-10, 16:04   #15
New member
 
gaga80's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Postovi: 3
gaga80 is on distinguished roadgaga80 is on distinguished roadgaga80 is on distinguished road
Zadani

Samo da dodam,slazem se sa vecinom ali govoriti o kombuhi kao leku nije primereno.To vise shvatite kao jedan energetski napitak koje ce vam nadoknaditi dnevne potrebe za pojedinim vitaminima i mineralima.Ne preporucuje se uzimati vise od 2 case (po 2 dl) dnevno.Ziveli
gaga80 je offline   Reply With Quote
gaga80, hvala ti na korisnom postu!
zoricab (13-10-10)
Nepročitano 12-10-10, 20:34   #16
Fallen
 
moqui's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2010
Postovi: 1,789
moqui has a reputation beyond reputemoqui has a reputation beyond reputemoqui has a reputation beyond reputemoqui has a reputation beyond reputemoqui has a reputation beyond repute
moqui has a reputation beyond reputemoqui has a reputation beyond reputemoqui has a reputation beyond reputemoqui has a reputation beyond reputemoqui has a reputation beyond reputemoqui has a reputation beyond reputemoqui has a reputation beyond reputemoqui has a reputation beyond reputemoqui has a reputation beyond reputemoqui has a reputation beyond reputemoqui has a reputation beyond reputemoqui has a reputation beyond repute
Zadani

pio sam neko vrijeme, možda kojih mjesec, dva po 2, 3 put dnevno po dec. okus prihvatljiv, pomalo kao neki šampanjac. naravno nisam primjetio nikakve promjene.
moqui je offline   Reply With Quote
moqui, hvala ti na korisnom postu!
odel (29-01-12)
Nepročitano 20-02-11, 17:27   #17
:-))
 
odel's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2009
Postovi: 710
odel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond repute
odel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond reputeodel has a reputation beyond repute
Zadani

Mislim da je uzgoj moje kombuche krenuo krivogljiva koju sam dobila je ostala na dnu ali na vrhu se stvorila samo plijesan,onako sivo zelena preko cijele površine.Da sve bacim?
odel je offline   Reply With Quote
Nepročitano 09-05-11, 13:48   #18
Ni na nebu ni na Zemlji
 
Erato's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Postovi: 4
Erato is on distinguished roadErato is on distinguished roadErato is on distinguished road
Zadani

Mene zanima da li se dobijena tecnost pre konzumiranja razblazi sa vodom ili se pije onako bas kakva se dobije? Znaci da li se sme piti samo kad se procedi bez razblazivanja sa vodom?


Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi više od onoga što misli da može



Podijeli post!

Erato je offline   Reply With Quote
Nepročitano 09-05-11, 21:20   #19
...
 
Mica Ubica's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: uzvodno
Postovi: 1,088
Mica Ubica has a reputation beyond reputeMica Ubica has a reputation beyond reputeMica Ubica has a reputation beyond reputeMica Ubica has a reputation beyond reputeMica Ubica has a reputation beyond reputeMica Ubica has a reputation beyond reputeMica Ubica has a reputation beyond repute
Mica Ubica has a reputation beyond repute
Zadani

Pije se nerazblažena, ali je možeš razblažiti vodom ukoliko je gljiva duže (od predviđenog) vremena bila podvrgnuta fermentaciji; u tom slučaju dobija kiselkastiji ukus, što ne mora da predstavlja problem ukoliko ti to ne smeta.


Ja redovno probijam krajnji termin fermentacije, pa mi tečnost od kombuhe bude kisela - to pomešam sa tečnošću od japanskih kristala, ili dodam med i dobijem fenomenalan napitak ili, u krajnjem slučaju (ukoliko se prekiseli), koristim kao sirće - razlika se uopšte ne primeti.
Mica Ubica je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
alison (15-05-11), dkovacic (07-03-12), zoricab (10-05-11)
Nepročitano 10-05-11, 13:56   #20
ani CAHAL
 
ani CAHAL's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2011
Lokacija: tu oko zagreba
Postovi: 222
ani CAHAL has a reputation beyond reputeani CAHAL has a reputation beyond reputeani CAHAL has a reputation beyond reputeani CAHAL has a reputation beyond repute
ani CAHAL has a reputation beyond reputeani CAHAL has a reputation beyond reputeani CAHAL has a reputation beyond reputeani CAHAL has a reputation beyond reputeani CAHAL has a reputation beyond reputeani CAHAL has a reputation beyond reputeani CAHAL has a reputation beyond reputeani CAHAL has a reputation beyond reputeani CAHAL has a reputation beyond reputeani CAHAL has a reputation beyond reputeani CAHAL has a reputation beyond repute
Zadani

Koristim kombušu više od 10 godina kao svakodnevni osvježavajući napitak ne vodeći računa koliko je popijem i evo nekih saznanja do kojih sam došao: kad se prežete ili opečete ima fantastičnu moć brzog zacjeljivanja, gripa, prehlada ili bilo kakve alergije koje vladaju dođu prođu uz malo šmrcanja a prema mom nekom iskustvu sigurno ima preventivno djelovanje za sprečavanje mnogih boleština danjašnjice i svakako jača imunitet
ani CAHAL je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dkovacic (07-03-12), odel (29-01-12)
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 16:48 sati.





Iz ponude izdvajamo:









Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0