Alternativa Forum

Kombucha gljiva

Ovo je diskusija na temu Kombucha gljiva u podforumu Ljekovito bilje
Juce sam dobila na poklon jednu tekucinu u zelenoj, plasticnoj boci, ...

Natrag   Alternativa Forum > Alternativna medicina > Ljekovito bilje

Alternativa Forum


Ljekovito bilje Svojstva ljekovitog bilja

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 06-05-09, 13:23   #1
New member
 
ajles's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: Sarajevo
Postovi: 48
ajles will become famous soon enoughajles will become famous soon enoughajles will become famous soon enoughajles will become famous soon enoughajles will become famous soon enoughajles will become famous soon enough
Zadani Kombucha gljiva

Juce sam dobila na poklon jednu tekucinu u zelenoj, plasticnoj boci, po imenu Kambuha.Pise da je prastari domaci lijek, proizveden prirodnim procesom varenja, koji izaziva "kombuha gljiva" u zasladjenom indijskom caju.
Kazu:
povecava energiju
povecava imunitet
regenerise jetru i bubrege
regulise metabolizam
regulise pritisak, secer i holesterol
snizava tjelesnu temperaturu
pojacava cirkulaciju u krvi

Da li neko zna nesto o ovom preparatum, da li je zaista tako dobar, kako i kada se uzima, kakvu si rezultati njegovog konzumiranja....?
ajles je offline   Reply With Quote
ajles, hvala ti na korisnom postu!
Moldercuker (02-07-12)

Nepročitano 06-05-09, 15:17   #2
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,556
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani

Prije nekoliko godina uzimala sam jednu gljivu, ali mislim da to nije bila "kombuha", jer se pripremala na drugačiji način. Ja i moja obitelj smo to pili mjesec dana, nisam osjetila nikakav učinak, pa sam prestala.

Inače, kombuha je poznata u cijelom svijetu zbog svojih ljekovitih svojstava. Čak se prodaju već gotovi napitci od kombuhe.

Ajles, ja mislim da vrijedi pokušati.

Spring je offline   Reply With Quote
Spring, hvala ti na korisnom postu!
Moldercuker (02-07-12)
Nepročitano 06-05-09, 15:26   #3
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,556
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani Više o kombuhi

Članak je kopiran sa indijaforum.com

"Kombuha je neobičan kompleks mikroorganizama (kvasci i bakterije) sposoban da iz malog broja komponenata stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci. To su: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlečna, glukonska, i glukoronska kiselina, voćne kiselin (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska), neki enzimi, 14 aminokiselina, biogeni amini i neki antibiotici. Zbog ovakve sposobnosti kulture kombuhe, ne iznenađuje njen naziv čudesna gljiva i svrstava se u grupu gljiva značajnih lekovitih karakteristika.

Vitamin B1 (tiamin) pomaže održavanje mreže nervnih vlakana u organizmu. Zajedno sa vitaminom B2 i B6 redukuje depresiju i gubljenje pamćenja. Vitamin B2 (riboflavin) pomaže ćelijama da koriste kiseonik. Zajedno sa vitaminom A sprečava pojavu katarakte.

Vič 53 (niacin) proširuje krvne sudove, povećava dotok krvi do rana i ubrzava njihovo zarastanje. Pomaže u održavanju zdravlja nervnog sistema i u formiranju hormona. Vič 55 (pantotenska kiselina) smanjuje broj sedih vlasi. Vič 86 (pridoksin) važan je za održavanje jakog imunološkog sistema. Pomaže formiranje belih krvnih zrnaca koja su najveći borci protiv infekcija u organizmu.

Vičin 812 ne samo da smanjuje nivo zacepljenosti arterija -aminokiselinski homocistein, već menja homocistein u metionin, aminokiselinu koja sprečava pojavu raka.

Korišćenje vitamina B12 postaje ozbiljnije starenjem organizma, jer mu je teško da ga apsorbuje, pa je potrebno povećati njegovo unošenje. Biotin (vitamin H) pomaže prilikom razlaganja masti. Pomaže u redukovanju sedih vlasi i gubljenju kose. To je razlog što se biotin pojavljuje kao sastavni deo mnogih šampona. Folna kiselina je veoma važna za obnavljanje ćelija krvi. Nedostatak ovog vitamina ogleda se u lošoj krvnoj slici.

Vitamin C je supstanca koju kao i druge vitamine organizam ne može da proizvede. Sprečava skorbut, bolest arterija. Pomaže biosintezu kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju., kože, krvnih sudova. L. mlečna kiselina reguliše ćelijsko disanje, sprečava stvaranje ćelija kancera. Reguliše pH krvi. Glukaronska kiselina stvara se u zdravoj jetri a dosadašnji pokušaji da se sintetički stvori nisu uspeli. Njena uloga u organizmu je da vezuje otrove nastale u organizmu u procesu metabolizma i unete spolja. Tako zarobljeni otrovi odlaze preko žuči u creva i preko bubrega u mokraću. Ova kiselina se ne resorbuje već se cela odstranjuje.

Takođe, ona je i jedna od komponenata heparina koji održava nivo gustine krvi. Usninska kiselina ima jake antibiotske efekte. Smatra se da sprečava rast ćelija tumora. Aminokiseline su konstituenti proteina. U ljudskom organizmu dolazi do spajanja više od 20 aminokiselina u različitim kombinacijama pri čemu se formira veliki broj proteina. Prisustvo cisteina i metionina, u kombuha napitku je veoma bitno, jer metionin pomaže organizmu da se zaštiti od teških metala, kao što su olovo i aluminijum.

Napitak kombuhe je aktivan prema nekim stafilokokama. Iz napitka kombuhe izolovane su sve supstance pod nazivom baktericidin i preparat MM. Primenjuju se u lečenju stomačnih bolesti. Napitak pokazuje izuzetnu antibiotsku aktivnost prema E. coli."

Spring je offline   Reply With Quote
Spring, hvala ti na korisnom postu!
dkovacic (07-03-12)
Nepročitano 06-05-09, 15:43   #4
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,556
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani kako se priprema kambucha caj

Članak je kopiran sa http://www.kombu.de/cr-anl.htm

Sastojci

  • kultura Kombuche (kvasna gljivica)
  • Priblizno 70-100g rafiniranog bijelog šecera na litru vode
  • 2 cajne zlicice crnog ili zelenog caja na litru vode

Posude i materijal
  • Jedna 2-4 litarska posuda za kuhanje vode
  • Jedna 2-4 litarska staklena ili porculanska posuda
  • Gumica
  • Laneni ili pamucni rupcic odnosno papirnata maramica
  • Boce

Najbolje je poceti s pripremom 2 litre caja. Kad vaša Kombucha kultura dovoljno naraste i pocne se razmnozavati, moci cete pripremati vece kolicine napitka.

1. Pripremite caj na uobicajeni nacin. Na litru svjeze skuhane vode dodajte 2 cajne zlicice crnog ili zelenog caja (priblizno 5g). Mozete koristiti caj u vrecicama. Neka se listici caja namacu 15 minuta. Zeleni caj dolazi iz istih nasada kao i crni, a razlikuje se od njega uglavnom po nacinu obrade: on nije fermentiran. Japanski lijecnici su utvrdili da zeleni caj sprecava rast raka. Za Kombucha napitak preporucam zeleni caj. Ako ne zelite upotrijebiti n i zeleni ni crni caj, takodjer mozete upotrijebiti neki drugi biljni caj.

2. Procijedite cajne listice kroz cjedilo, odnosno izvadite vrecicu sa cajem iz vode.

3. Dodajte priblizno 70-100 g bijelog šecera na litru caja prije nego se ohladi. Promiješajte caj tako da se šecer potpuno rastopi. Jedna zlica šecera ima priblizno 20 g.

4. Ohladite caj na temperaturu od 20° - 25° stupnjeva Celzijusa (da bude mlacan). Kultura ugiba ako ju se stavi u prevruci caj.

5. Kad se caj ohladi na sobnu temperaturu, ulijte ga u staklenu, porculansku, glaziranu glinenu ili posudu od nerdjajucega celika. Najbolja je staklena posuda. Metalne posude koje nisu iz nerdjajucega celi ka nisu prikladne i nikad ih ne treba koristiti, jer stvorene kiseline mogu reagirati s metalom. Takodjer mozete koristiti posudu iz visokokvalitetnog sintetskog materijala polylefinske grupe, npr. polietilen (PE) ili polipropilen. Izbjegavajte upotrebu posuda iz polivinilklorida (PVC) ili polistirena.

6. Ako Kombucha napitak pripravljate prvi put, dodajte caju tekucinu koju ste dobili zajedno s kulturom. Za sve slijedece pripravke uvijek sacuvajte dovoljno Kombucha napitka, da bi dodali oko 10% kolicine u vaš novi pripravak kao "startnu tekucinu".

7. Stavite zivu Kombucha kulturu u tekucinu.

8. Pokrijte otvor posude za fermentaciju s lanenim ili pamucnim rupcicem, papirnatim rucnikom ili slicnom laganom tkaninom da bi zaštitili napitak od vocnih mušica, prašine, biljnih spora i drugih zagadjivaca. Pricvrstite ju sa gumenom trakom da bi osigurali da vocne mušice ne mogu uci. Tkanina mora biti dovoljno porozna da omoguci zraku da cirkulira, kako bi kultura mogla disati, ali opet ne toliko porozna da bi malene vocne mušice mogle uci i snesti sv oja jajašca.

9. Fermentacija treba trajati 8-12 dana, ovisno o temperaturi. Što je viša sobna temperatura, to je brza fermentacija. Period 8-12 dana je samo orijentacioni.

Kombucha kultura treba toplo i mirno mjesto i nikad ju ne micite. Temperatura caja ne smije pasti ispod 20° C niti narasti iznad 30° C. Idealna temperatura je izmedju 23° i 27° C. Svjetlost nije potrebna za fermentaciju. Kultura takodjer uspijeva i u mraku. Kultura se moze oštetiti izlaganjem jakoj suncanoj svjetlosti. Bolja je polusjena.

Za vrijeme procesa fermentacije kvas razgradjuje šecer i pretvara ga u plin (CO2) i razne organske kiseline i druge sastojke. Kombinacija tih procesa daje Kombucha napitku njegov karakteristican okus.

Napitak je ispocetka sladak, ali se ova slatkoca gubi kako se šecer razgradjuje. U isto vrijeme pocinje se razvijati kiseli okus kao rezultat aktivnosti bakterija, tako da dolazi do prelaska od slatkoce u kiselost. Ako više volite blago slatki napita k, fermentaciju treba ranije zaustaviti. Za suhi ili blago kiseli okus neka fermentacija traje dulje.

10. Kad caj postigne zeljeni ispravni stupanj kiselosti (pH 2,7-3,2) ovisno o individualnom okusu, sa cistim rukama izvadite kulturu iz posude. Operite kulturu hladnom ili mlakom vodom. Ulijte novi caj u p osudu i odmah dodajte kulturu. Pazite na pravilnu temperaturu caja.

Ulijte napitak u staklenke, koje trebaju biti pune do vrha. Priblizno 10% sacuvajte za izradu nove kulture. Staklenke dobro zatvorite. Mislim da nije potrebno procjedjivati fermentirani napitak kroz tkaninu. Odredjena kolicina taloga je normalna. To dolazi zbog rasta kvasa, koji proizvodi plin koji gazira napitak. Smatra se da kvas ima neke pozitivne ucinke na ljudski organizam.

11. Da bi se postiglo krajnje zadovoljstvo u ovom napitku, treba mu dozvoliti da nekoliko dana zrije (najmanje 5 dana), nakon što je bio flaširan.

Aktivnost bakterija je zaustavljena jer flaširanje iskljucuje dostup zraku, dok kvas nastavlja raditi. Ako su staklenke cvrsto zatvorene, plin nastao aktivnošcu kvasa ne moze izaci. Na taj nacin se dobiva pjenušavi napitak. U tu svrhu obicno su dovol jni tih nekoliko dana u staklenki; Kombucha napitak ostaje dobar mjesecima. Ne brinite: u jednom trenutku kvas ce prestati proizvoditi plin. Preporucljivo je staklenke drzati na hladnom mjestu.

12. Napitak ima prijatan okus. On je pjenušav, blago kiselkast i osvjezavajuci. Normalno ga pijemo tri caše dnevno; jednu cašu (0,1 litra ili više) na prazni zeludac ujutro, drugu cašu nakon rucka, a poslj ednju cašu kratko vrijeme prije odlaska na spavanje. Uzivajte!

13. Kad pocnete s novim procesom fermentacije nikad nemojte zaboraviti dodati novom caju najmanje 10% tekucine vec fermentiranog napitka..

Spring je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dkovacic (07-03-12), megamini (14-05-12)
Nepročitano 06-05-09, 21:50   #5
Super Moderator
 
zoricab's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2009
Lokacija: Srbija
Postovi: 21,665
zoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond repute
zoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond reputezoricab has a reputation beyond repute
Hi! Još ponešto o kombuhi

Ponekad kombuha pliva na povrsini, ponekad tone na dno. I jedno i drugo je u redu. Kad kultura potone na dno, na povrsini caja pocinje da raste nova kultura .

Ako imate problem s rastom nove mlade Kombuche (sto se moze ocekivati kad je previse hladno, npr. zimi), pokusajte sledece: S obzirom da rast nove kulture zahteva vise vremena, odvojite je od pripremljenog napitka koji zelite piti. Novoj kulturi na povrsini tecnosti dozvolite 3 do 5 nedelja da raste.

Kombuha kultura raste i u potpunosti prekriva povrsinu caja. Kultura tokom rasta na povrsini caja znatno odeblja. Odebljana kultura je sastavljena od lako odvojivih slojeva. Slojevi se mogu lako razdvojiti jedan od drugog i svaki se moze upotrebiti kao nezavisna kultura za proizvodnju Kombuha napitka. Ako kultura potone na dno posude, na vrhu ce se poceti stvarati nova kultura.

Na taj nacin svaka kultura nastavlja da razmnozava sama sebe sve dok ne postane tamno smedja. Kad postane tamna i prljavo smedja, bacite je i promenite sa jednim od njenih potomaka.

Caj od kombuhe vekovima se koristi u Rusiji i Aziji i smatra se da potpomaze dugovecnost. Ovaj caj sadrzi koncentrisane visokokvalitetne belancevine koje organizam odmah moze da iskoristi. Gljivab mora da se gaji u rastvoru crnog ili zelenog caja i secera u vodi, uz dodatak jabucnog sirceta ili prethodne ture istog caja, i, na odgovarajucoj temperaturi ce se stalno razmnozavati (potrebno joj je nedelju dana da se samoreprodukuje), proizvodeci glukuronsku, mlecnu i sircetnu kiselinu. Prva potpomaze stvaranje nekolicine vaznih polisaharida: hijaluronske kiseline, neophodne vezivnom tkivu, kondroitin-sulfatske kiseline, koja je osnovica nase hrskavice, mukoitin-sulfatske kiseline, bitne sa nasu sluz i staklasto telo oka, kao i heparin, dok je mlecna kiselina izuzetno korisna za debelo crevo. Kombuha proizvodi i nekoliko vitamina, kao i enzime koji su korisni za ljudsko telo. Deluje i kao prirodni antibiotik.
Zanimljivo je da narodi koji svakodnevno piju po dva i po decilitra caja od kombuhe nemaju bore na licu ni druge vidljive znake starenja, poput sede kose ili starackih pega po rukama. Utvrdeno je, takodje, da ovaj napitak snizava krvni pritisak, podstice rad zlezda, stimulise metabolizam, odnosno pomaze sagorevanje masnoce, pa tako smanjuje telesnu tezinu, snizava ureju, secer i holesterol u krvi, pomaze kod reumatskih i artritickih smetnji (povecava pokretljivost zglobova i elasticnost kicme i krsta), nepravilnosti u radu zeluca, jetre i bubrega, kostobolje, arterioskleroze, oboljenja kozeb_& Obnavlja i crevnu floru, pa time i pomaze kod zatvora i ubrzava cirkulaciju, a pomaze i osobama pod stresom.
Uz to, kombuha prevenira pojedine vrste raka, povecavajuci imunitet organizma, a tokom menopauze smanjuje valunge, mada se neposredno posle pijenja ovog caja moze osetiti vrucina ali, to je znak da je ubrzan krvotok, sto ce pomoci prociscavanje organizma od toksicnih hemikalija i tecnosti. Pomaze i astmaticarima i obolelim od bronhitisa, kao i kod kaslja, cisti zucnu kesu, pomaze kod kolitisa, zaustavlja zarazni proliv, pomaze i kod nesanice, a tvrdi se i da ponovo uspostavlja rast kose. Iskustvabrojnih korisnika pokazuju da regenerise i cisti jetru, pluca, bubrege i creva, stvara zdravu krv (kod anemije), regulise pritisak i nivo holesterola i triglicerida u krvi i povecava elasticnost vena i arterija (kod tromboze); pomaze kod grceva u misicima;otapa kamen u zuci i bubregu, razbija ciste, miome i tumore; jaca mikrocirkulaciju i regulese rad prostate; kosi vraca prirodnu boju; sluzi za ispiranje gnojnih rana.
Poboljsava prokrvljenost misica i redovnim koriscenjem uz fizicko vezbanje dobija se na kvalitetnoj fmisicnoj masi bez upotrebe steroida.

Postoji dosta razlicitih misljenja o lekovitosti napitka od kombuhe. Izvestaji iz naroda pokazuju veliku simpatiju dok sluzbena nauka sa skepsom gleda na cudotvornost napitka. Podaci iz sveta, prenoseni usmenim predanjem, govore o velikoj moci caja u sprecavanju i lecenju najtezih oboljenja. Naucno dokazati sve navode je, naravno, nemoguce.


Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova!



Podijeli post!

zoricab je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dkovacic (07-03-12), megamini (14-05-12)
Nepročitano 07-05-09, 08:08   #6
New member
 
ajles's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: Sarajevo
Postovi: 48
ajles will become famous soon enoughajles will become famous soon enoughajles will become famous soon enoughajles will become famous soon enoughajles will become famous soon enoughajles will become famous soon enough
Zadani

Stvarno ste azurni i ekspeditivni, u ovako kratkom roku, ovoliko iscrpnih informacija.Da vas nema, trebalo bi vas izmisliti.
Ja sam dobila gotov preparat u boci od 1l, ali ga jos nisam probala.Ne znam da li smeta, sto vec pijem aloju, lgg i ab kulture, prolife...., i da li ja takodje trebam ovaj gotovi preparat piti 3 puta dnevno ili....?

Srdacan pozdrav!
ajles je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
alison (24-11-12), zoricab (10-05-11)
Nepročitano 07-05-09, 22:51   #7
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,556
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
i da li ja takodje trebam ovaj gotovi preparat piti 3 puta dnevno ili..?
Možeš ga piti tri puta dnevno po 2dl.

Spring je offline   Reply With Quote
Spring, hvala ti na korisnom postu!
dkovacic (07-03-12)
Nepročitano 10-09-09, 21:09   #8
New member
 
nasmejanotuzna's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2009
Lokacija: Beograd, Srbija
Postovi: 7
nasmejanotuzna is on distinguished roadnasmejanotuzna is on distinguished roadnasmejanotuzna is on distinguished roadnasmejanotuzna is on distinguished road
Zadani

kombuha je odlicna kad vas ujede komarac, samo namazite to mesto i prestaje da svrbi, otok se povlaci..


Luda sam sto sam glupa pa uvek ispadnem blesava :)))



Podijeli post!

nasmejanotuzna je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dkovacic (07-03-12), nara (11-09-09), Spring (15-09-09), zoricab (11-09-09)
Nepročitano 02-11-09, 14:15   #9
New member
 
Violeta72's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1
Violeta72 is on distinguished road
Pošalji poruku preko MSN za Violeta72
Zadani

Ako netko ima Kombuchu u Rijeci ili sa područja Istre, molim da mi se javi.
Hvala.
Pozdrav.
Violeta72 je offline   Reply With Quote
Nepročitano 22-01-10, 18:17   #10
New member
 
Child of the sky's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Postovi: 1
Child of the sky is on distinguished road
Zadani

Pozdrav svima!
Imam problem sa pripremanjem kombuha napitka. Ovo je moja prva tegla koju
pravim i iako sam odradio sve po proceduri ne odvija se sve ok. Naime problem
je sto su mi obe kombuha gljive i posle 19tog dana ostale na dnu :(
Na povrsini (celom povrsinom) se sada razvija nova treca kombuha.
Kada sam probao napitak pre par dana imao je sladak ukus i ni malo nije dobio
onu kombuha kiselost i ukus, samo sladak caj. Dve kombuhe koje sam stavio su
prilicno mlade i tanke, da li sam smeo u opste dve da stavim istovremeno?
Kasnije (posle 10 dana) sam im zamenio polozaj misleci da gornja blokira
donju da ispliva na povrsinu ali su one i tada ostale pri dnu.
Sta sada da radim, da li da ih ostavim jos i koliko? Da li da im napravim
novu tecnost i u nju ih stavim? Da li da prebacim sve 3 gljive?
Moguce da ima previse tecnosti, sve je u tegli od 4l, oko 3,5l napitka...
Child of the sky je offline   Reply With Quote
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 15:55 sati.










Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0