BELI LUK, češnjak (Allium sativum) – koristi se kao hrana (glavica i list dok je mlad), začin i lek. Poseduje posebna karakteristična aromatična svojstva i ljutinu. U količinini od 100 g jestivog dela ima 139 kalorija. Sadrži 6,8 g proteina, 28 g ugljenih hidrata, masti nema. Veoma je bogat mineralima (posebno selenom, kalcijumom, magnezijumom, sumpornim heterozidom, sumpornim eteričnim uljima i cinkom), alicinom (alinom) i vitaminima (prostaglandinom A, grupe B i C vitaminom). Najbolje ga je jesti u sirovom, svežem stanju. Termička obrada uništava skoro sve njegove sastojke, naročito deo vitamina C, vitamina B grupe i lekovite sastojke etarskog ulja. Upotrebljava se kao dodatak jelima, naročito salatama. Mladi luk je prijatnog i osvežavajućeg ukusa. Treba ga koristiti kao prvu prolećnu salatu zajedno sa listom, za predjelo ili kao dodatak drugom povrću, umacima i supama.
Preporuke: dnevna doza 2 čena starog ili 3-4 stabljike mladog belog luka sa listovima (jesti nekoliko puta u toku dana).
Lekovita svojstva: posebno se ističu antibaktericidna i antivirusna svojstva u borbi protiv različitih infekcija. Poseduje i antioksidativna svojstva ima izražena purgativna i diuretična dejstva. Deluje na organe za disanje, varenje, crevnu floru, rad jetre i žuči, krvni pritisak, iscrpljenost organizma i razne druge bolesti. Blagotvorno deluje na sve žlezde u organizmu, daje snagu i vitalnost organizmu, sprečava senilnost. Poseduje veliku energiju i pripisuju mu se afrodizijačka svojstva.
Kontraindikacije: na bolesni želudac deluje nadražajno.
PRILOZI
Umak od belog luka
Potrebno:
1 glavica belog luka
2 dl maslinovog ulja
1 dl supe
1 limun
so
Priprema:
Očišćeni i oprani beli luk samleti u blenderu, dodati supu, maslinovo ulje, sok od limuna i malo soli. Umutiti u jednoličnu masu. Koristiti kao prilog za sva pečena mesa ili ribu.
Priprema:
Očistiti i oprati povrće. Beli luk, šargarepu i papriku isečenu na komade staviti u avan i grubo istucati. Dodati ulje, malo posoliti i nastaviti tucati da postane kaša i premazati kriške bezglutenskog hleba.
SALATE
Salata od belog i crnog mladog luka
Potrebno:
2 glavice mladog belog luka (sa lišćem)
4 komada mladog crnog luka (sa lišćem)
1 struk praziluka
2 kašike nerafinisanog maslinovog ulja
so
Priprema:
Očišćeni, oprani i oceđeni luk iseći uzdužno (samo stabla) a zatim poprečno sa listovima na dužinu 2 cm. Sve zajedno staviti u isti sud, posoliti, preliti maslinovim uljem, po želji posuti sitno seckanim listom bosiljka i promešati. Poslužiti uz ribu sa bezglutenskim hlebom.
Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova!
Priprema:
Očišćene čenove belog luka dobro izgnječiti porcelanskim ili drvenim tučkom (tako da masa ne dolazi u dodir sa metalom). Tako ostaviti da stoji 10-15 minuta. Dobro opran i osušen limun preseći na polovinu i iscediti sok. Pomešati oba sastojka i ostaviti da stoji 24 dana, a zatim procediti kroz višestruku gazu. Nakon toga piti svake večeri po jednu kašiku tečnosti rastvorene u 1 dl tople vode.
Ovaj preparat podmlađuje kožu, održava opšte zdravlje i idealnu težinu.
Alkoholni ekstrakt belog luka
(starokineski homeopatski lek)
Potrebno:
350 g očišćenog belog luka
3 dl 96% rafiniranog alkohola
Priprema:
Češnjeve belog luka očistiti od ljuske, isprati u hladnoj vodi, osušiti flanelskom krpom, istucati (ili izgnječiti) drvenim tučkom, zatim sitno iseći drvenim, staklenim ili plastičnim nožem. Isečenu smesu belog luka staviti u bocu sa alkoholom, hermetički je zatvoriti i tako držati 10 dana na hladnom mestu, s tim da se svakodnevno boca protrese 2 do 3 puta. Nakon 10 dana mešavinu procediti kroz višestruku gazu kroz plastični levak u drugu bocu i ponovo ostaviti da sazri još 3 dana, nakon čega se priprema može koristiti.
Indikacije alkoholature:
– povoljno utiče na probavni sistem i crevnu floru, ubrzava lučenje sluzi u želucu i disajnim organima,
– podstiče rad jetre, žuči, bubrega i izlaznih kanala i utiče na bubrežne kamence,
– leči hronični hepatitis,
– proširuje krvne sudove i time snižava povišeni krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju krvi,
– snižava povišeni šećer u krvi,
– snižava nivo holesterola, oslobađa masne i krečne naslage i poboljšava elastičnost krvnih sudova,
– delimično sprečava infarkt, sklerozu, stenokardiju, apopleksiju, štiti od tumora,
– baktericidnim svojstvima štiti od raznih infekcija i jača otpornost organizma od infekcija,
– ublažava glavobolju i vrtoglavicu, poboljšava vid,
– poboljšava razmenu materija, olakšava metabolizam vitamina B, regenerira tkiva i podmlađuje telo,
– štiti od trovanja teških metala (olova i žive) koji razaraju crvena krvna zrnca,
– sprečava hemolizu i potpomaže izlučivanje tih metala iz organizma (selen + sumpor + teški metali koji međusobno stvaraju jedinjenja),
– deluje umirujeće (kao sedativ),
– utiče na hronični bronhitis, astmu, emfizem i reumatizam.
Način primene ekstrakta
Alkoholni ekstrakt se koristi ukapan tačan broj kapi u 50 g mleka sobne temperature,
uvek pre obroka (doručka, ručka i večere), prema ovom programu: Pridružena datoteka 41
Način upotrebe:
- prema uputstvu sve dok se ne potroši cela količina ekstrakta,
- ponovna kura se ponavlja nakon 5 godina.
Način čuvanja:
- tečnost ekstrakta čuvati na hladnom i tamnom mestu (u hladnjaku),
- boca mora biti stalno hermetički zatvorena.
SIRUP OD BELOG LUKA
Indikacije: dugotrajni bronhitis, upala gornjih disajnih puteva, snižava povišeni krvni pritisak, protiv zaraznih bolesti.
Prvi način primene sa vodom
Potrebno:
100 g vode
100 g šećera,
50 g sitno seckanog belog luka,
Priprema:
Beli luk očistiti, izgnječiti i sitno iseći, staviti u vodu, dodati šećer, promešati i lagano kuvati na smanjenoj temperaturi , povremeno mešajući, da se dobije gusti surup.
Drugi način primene sa mlekom
Potrebno:
100 g sitno seckanog belog luka,
300 g mleka
Priprema:
Beli luk očistiti, izgnječiti i sitno iseči, staviti u mleko, dodati šećer, promešati i lagano ga kuvati u emajliranom sudu dok se ne dobije gusti sirup.
Upotreba za prvi i drugi način primene: 3 x dnevno, 30 minuta pre obroka, po jednu kašiku.
Salata za mršavljenje i protiv celulita
Potrebno: (za 1 osobu)
1 glavica belog luka
2 šargarepe
2 manja krastavca
1 veza lista peršuna
1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Očistiti i oprati sve sastojke. Beli luk izgnječiti i sitno iseckati, šargarepu narendati, krastavce tanko iseći na kolutove i list peršuna sitno iseckati. Pomešati sve sastojke, malo zauljiti maslinovim uljem i poslužiti.
Lepši ten
Potrebno:
2 dl vrelog mleka
2 čena belog luka
Priprema:
Očišćene čenove belog luka preliti vrelim mlekom i ostaviti 15 minuta da miruje, a zatim procediti. Piti jednom nedeljno, 2–3 sata pre jela.
Za dugovečnost
Potrebno:
6 dl jogurta (još bolje domaćeg kefira)
3 čena belog luka
Priprema:
Po jedan čen očišćenog belog luka 3 x dnevno, 30 minuta pre svakog obroka, izgnječiti i sitno iseći, pomešati sa 2 dl jogurta (ili kefira) i popiti.
Protiv visokog krvnog pritiska
Potrebno:
3 čena belog luka
Priprema:
Svaki dan za svaki obrok pojesti po 1 čen očišćenog belog luka. Kada pritisak dođe na normalu, za održavanje pojesti jedan čen belog luka, uz odgovarajuću ishranu.
Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova!
RECEPT ZA DUG ZIVOT (navodim i ovaj recept zbog indikacija)
U jednom tibetanskom manastiru ekspedicija UNESK-a je 1961. godine pronašla recept starokineskog leka za dug život, koji je bio zapisan na tablicama od gline. Kako je procenjeno, zapisan je 3000 godina pre Nove ere.
Indikacije:
Oslobađa organizam masnih i krečnih naslaga, poboljšava razmenu materija i elastičnost krvnih sudova, sprečava infarkt, sklerozu, stenokardiju, apopleksiju i stvaranje tumora. Posle uzimanja ovog leka prestaju brojne tegobe, a poboljšava se i vid. Pri tačnom pridržavanju uputstava, podmlađuje organizam.
Pripremanje:
Dobro očistiti i oprati 350 grama belog luka, sitno ga iseckati i izgnječiti tučkom od drveta. Staviti u 300ml 96% alkohola, dobro zatvoriti posudu i čuvati deset dana na prohladnom mestu. Procediti tečnost kroz gustu tkaninu (gazu), a ostatak luka dobro iscediti. Posle dva do tri dana početi sa uzimanjem ove tečnosti u kapima. Kapi treba sipati uvek u 50 grama mleka (sobne temperature), prema sledećoj šemi:
RECEPT ZA DUG ZIVOT (navodim i ovaj recept zbog indikacija)
U jednom tibetanskom manastiru ekspedicija UNESK-a je 1961. godine pronašla recept starokineskog leka za dug život, koji je bio zapisan na tablicama od gline. Kako je procenjeno, zapisan je 3000 godina pre Nove ere.
Indikacije:
Oslobađa organizam masnih i krečnih naslaga, poboljšava razmenu materija i elastičnost krvnih sudova, sprečava infarkt, sklerozu, stenokardiju, apopleksiju i stvaranje tumora. Posle uzimanja ovog leka prestaju brojne tegobe, a poboljšava se i vid. Pri tačnom pridržavanju uputstava, podmlađuje organizam.
Pripremanje:
Dobro očistiti i oprati 350 grama belog luka, sitno ga iseckati i izgnječiti tučkom od drveta. Staviti u 300ml 96% alkohola, dobro zatvoriti posudu i čuvati deset dana na prohladnom mestu. Procediti tečnost kroz gustu tkaninu (gazu), a ostatak luka dobro iscediti. Posle dva do tri dana početi sa uzimanjem ove tečnosti u kapima. Kapi treba sipati uvek u 50 grama mleka (sobne temperature), prema sledećoj šemi:
Nastaviti sa uzimanjem kapi (po 25 pre svakog obroka) dok se ne potroši cela količina. Kuru ponoviti posle godinu dana.
za ovo, kada si nadjem vremena svakako ću isprobati (sa zobenim mlijekom ), ne toliko zbog dugovječnosti, koliko zbog zdravlja (što bi Queen-ovci rekli: "Who wants to live forever?")...
Originally Posted by zoricab
RECEPT ZA DUG ZIVOT (navodim i ovaj recept zbog indikacija)
U jednom tibetanskom manastiru ekspedicija UNESK-a je 1961. godine pronašla recept starokineskog leka za dug život, koji je bio zapisan na tablicama od gline. Kako je procenjeno, zapisan je 3000 godina pre Nove ere.
Hvala Zorice, na iscrpnim informacijama o bijelom luku.
Kada sam živjela u Rusiji, čula sam za neki vrlo sličan (možda i isti) recept od bijelog luka.