Alternativa Forum

Šipak

Ovo je diskusija na temu Šipak u podforumu Ljekovito bilje
Šipak (Rosa canina) - Kako ga Sušiti i Čuvati Sinonimi: šipurak, ...

Natrag   Alternativa Forum > Alternativna medicina > Ljekovito bilje

Alternativa Forum


Ljekovito bilje Svojstva ljekovitog bilja

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 07-10-12, 13:01   #1
Guru
 
simona's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Postovi: 6,596
simona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond repute
simona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond repute
Zadani Šipak

Šipak (Rosa canina) - Kako ga Sušiti i Čuvati
Sinonimi: šipurak, divlja ruža, pasja ruža, divlji šipak, pasja drača, plotna ružica, bijela ruža, šepurika, „svrbiguzica“

Opis biljke: izraste u 2 do 3 m visok grm, koji ima samo u prvoj godini uspravne izboje, a u slijedećim se godinama razgranjuju u mnogobrojne povinute i viseće grane, čitav je grm proviđen oštrim i prema dolje savijenim bodljikama. Listovi su neparno perasti, a listići jajastog oblika i oštro nazubljeni. Cvjetovi su blijedoružičaste ili gotovo bijele boje. Plodovi - šipak - su jajastog oblika, svijetlocrveni i sadrže velik broj tvrdih sjemenki.

Miris i okus: cvjetovi su ugodna mirisa, usplođe ploda je kiselkasto-slatka okusa i steže. Sjemenke su gotovo bez mirisa, no njihov uvarak ima aromu poput čaja.

Vrijeme cvatnje: lipanj, sipanj, a vrijeme sazrijevanja plodova od polovine rujna.

Stanište: šipak raste po sunčanim rubovima šuma, na krčevinama, po živicama, među grmljem, uz ograde, međe i puteve te po pašnjacima nizinskog i brdskog područja. Uspijeva i na kamenitoj podlozi no u tom su slučaju plodovi znatno manji.

Ljekoviti dijelovi biljke: često se već od mjeseca kolovoza kao droga sabiru plodovi koji prilikom sabiranja moraju biti tvrdi i svijetlocrvene boje (Fructus Cynosbati). Sabrane plodove najbolje je sušiti na umjetnoj toplini do 50° C jer će samo tako zadržati svoju prirodnu svijetlocrvenu boju. Plodovi sušeni na višoj temperaturi promijene boju i postanu tamnocrveni, pa čak i tamnosmeđi i crni, ukoliko pregore. Tamniju boju prilikom sušenja poprimaju i plodovi koji su sabrani u zrelom i mekanom stanju, pogotovo ako su plodovi omekšali djelovanjem jesenskih mrazova.

Sabrana i osušena biljka ne smije sadržavati peteljke niti smeđe i pregorjele plodove.

Osim osušene biljke u cijelom stanju, dolazi često u promet i šipak koji je po dužini razrezan, iz kojeg su očišćene sjemenke i dlačice, te potom osušen na način kao i cijeli plod (Fructus Cynosbati sine semine).

U pučkoj medicini sabiru se za vrijeme cvatnje i latice cvijeta šipka, a i tvorevine koje se katkada pojavljuju na granama, a izazvane su ubodom ružine ose šiškarice.

Ljekovite i djelotvorne tvari: analiza sadržanih tvari pokazala je da se u plodovima šipka nalazi visokovrijedan vitamin C. Osim toga, plodovi sadrže jabučnu, citronsku, jantarnu i fosfornu kiselinu, narančasto obojeno eterično ulje, invertni šećer, saharozu, pentozan, vanilin, tragove lecitina, dekstrin, lignin, kremičnu kiselinu, željezo, aluminij i drugo.

Ljekovito djelovanje: službena upotreba razlikuje plodove bez sjemena i sjemenke (Semen Cynosbati). Mnogostrana i obljubljena upotreba šipka ne svodi se samo, s obzirom na njegov prijatan okus, na pripremu marmelade, šipkovog vina, likera, čaja i dr., nego počiva i na spoznaji da šipak posjeduje nadasve zdravo i ljekovito prirodno sredstvo.

Uz crni ribiz - šipak se ubraja u plodove najbogatije vitaminom C. Vrijednost šipka dokazana je činjenicom, da se sadržaj vitamina C kuhanjem ne smanjuje, neki istraživači (Winkelmann, Flamm i dr.) čak tvrde da su najtočniji pokusi pokazali kako je kuhanjem šipka kroz 10 minuta čak povišena količina vitamina C. Ipak, utvrđeno je da količina vitamina C ne ostaje dugo stalna, nego se nakon jednogodišnjeg stajanja šipkove marmelade ili šipkova vina, pa i najbolje čuvanih plodova, smanjuje na samo jednu četvrtinu od prvotne količine. Ovu činjenicu trebaju imati na umu naročito domaćice, kako ne bi spremale prevelike zalihe šipkovih proizvoda. Prema tome, oznaka datuma na posudi je najvažnija kod šipka, jer postoji uvijek opasnost da se kupe proizvodi šipka koji su bez vitamina iako, doduše, mogu biti vrlo ukusni.

To isto vrijedi i za šipkovo vino. Sadržaj vitamina C, svježeg ili samo kratko vrijeme čuvanog proizvoda od šipka, tako je visok da se, npr. majkama koje doje, najtoplije preporuča uzimanje šipkovih proizvoda, pa makar to bilo samo uzimanje šipkovog čaja, jer se sadržaj vitamina C povisuje i u majčinom mlijeku, što je od velikog utjecaja na razvitak dojenčeta. Nije potrebno objašnjavati da je taj biljno-biološki vitamin C neusporedivo vredniji od svih kemijskih preparata vitamina C. Proizvodi od šipka otklanjaju tzv. proljetni umor, malaksalost, blijedi izgled i nevoljkost za posao, tj. sve one pojave koje se svode na pomanjkanje vitamina C. Pomanjkanje vitamina C uzrokuje povećanu naklonost najrazličitijim bolestima, a naročito prema zarazama. Ostale tvari sadržane u šipku povoljno utječu na probavni trakt, a bogate količine voćnih kiselina djeluje na bolje izlučivanje mokraće, bez ikakvih nadražaja bubrega. Razumije se da moć boljeg izlučivanja mokraće vrlo povoljno djeluje kod sklonosti za stvaranje kamenaca ili pijeska. Kneipp podvlači upravo taj ljekoviti učinak i savjetuje dulju upotrebu čaja kako bi se spriječilo daljnje stvaranje kamenaca ili pijeska. I kod upalnih bolesti bubrega, bubrežne nakapnice ili mjehura, jako se preporuča upotreba šipkova čaja. Konačno, treba još spomenuti djelovanje na čišćenje krvi putem povećanog izlučivanja mokraće.

Isto je tako vrijedna i upotreba čaja od sjemenki šipka, jer se taj čaj preporučuje upravo kod stvaranja kamenaca i pijeska, kod oboljenja bubrega i mjehura, vodene bolesti i dr. Djelovanjem na čišćenje krvi odvode se iz tijela i sva mokraćno-kisela taloženja, tako da kod svih teškoća izazvanih gihtom i reumatizmom nastupa poboljšanje i ozdravljenje.

Primjena u pučkoj medicini: nalazi u švicarskim sojenicama pokazuju da je šipak kao pekmez već u kamenom dobu morao biti vrlo obljubljen. Ljekovitost šipka spominje se također i u Eddi, tj. djelima staroislandske književnosti i mitologije. Iz toga se vidi da je ta biljka već u davnim vremenima imala ulogu kao pučka ljekovita biljka i nije nezanimljivo da je najstarije načine liječenja pučke medicine šipkom u cijelosti potvrdila moderna biološka nauka. Ovdje spada i upotreba u početku navedenih izraslina, tj. šiški na šipku koju uzrokuje ubod šipkove ose šiškarice. Te izrasline, nazvane ružina gljiva, bile su u srednjem vijeku u službenoj upotrebi (Fungus Rosae ili Spongia Cynosbati) te su neko vrijeme smatrane čak otrovnim i nije im pridavana nikakva ljekovitost, pa su tek u novije vrijeme našle svoju primjenu. Iz tih izraslina priprema se tinktura (Tinctura Fungus Cynosbati), od koje se dnevno uzima 20 do 25 kapi, protiv zastoja mokraće i bolnog mokrenja. Uvarak od šipkovih šiški smatra se u pučkoj medicini vrlo ljekovitim protiv zloćudnih otvrdnuća u želucu i nekih bolesti maternice, no ovu ljekovitost znanstvena medicina ne priznaje u cijelosti. Kod kroničnih bolesti mjehura preporuča pučka medicina uzimanje mješavine tinkture šipka, borovice i pelina, i to 3 puta dnevno po 10 kapi razrijeđeno s malo vode. Cvjetne latice šipka (Flores Cynosbati) upotrebljavaju se kao čajni oparak kod krvarenja iz želuca, crijeva, pluća i hemeroida, kao i protiv proljeva i želučanih grčeva. Nezaslađen čaj od šipka preporuča se šećernim bolesnicima.

Šipkovo vino
za pripremu šipkovog vina potrebno je 3 kg ploda, 4 l prekuhane vode i 2 kg šećera.
Plodovi šipka se operu, očiste od peteljki, po duljini razrežu i stave u posudu sa širokim otvorom. Iz vode i šećera pripremi se šećerna otopina, i čim se izbistri, nalije se na plodove. Posuda se zatvori čepom za vrenje ili lanenom krpom te se sadržaj prepusti vrenju na toplom mjestu. Nakon potpunog vrenja, tako dobiveno vino se procijedi i napuni u boce te čuva dobro začepljeno, najbolje u hladnom podrumu.

Ljekoviti dijelovi biljke su plodovi i latice cvijeta.
U prehrani se upotrebljava kao čaj, pekmez, marmelada.

Primjenjuje se za (protiv)
otklanjanje proljetnog umora
protiv malaksalosti
protiv depresije i melankonije
otklanja zubobolju
pročišćuje krv (protiv anemije)
potiče izlučivanje vode iz organizma
ima diuretsko djelovanje (izlučivanje mokraće bez ikakvog iritiranja bubrega)
giht
reuma
osteoartritis
protiv bubrežnog pijeska i kamenaca
uspješno snižava povišenu temperaturu
protiv prehlade (u kombinaciji s lipom kao čaj)
umanjuje bol i upalu
povećava pokretljivost kod osoba oboljelih od degenerativnih bolesti zglobova

Nekoliko je novijih studija pokazalo kako šipak štiti stanice hrskavice, čija je glavna uloga podupirati kosti pri gibanju.
Vitamin C, u kombinaciji s ostalim mnogim korisnim tvarima u šipku, lako se apsorbira u probavnom traktu. Posebno se preporuča starijim osobama kod kojih je oslabljena apsorpcija u probavnim organima.Šipak je blag purgativ zbog sadržaja voćnih kiselina i pektina.
Kod dojilja, vitamin C prelazi u mlijeko i dobro utječe na razvoj dojenčeta.
Dr. Kristofer Forest (Christopher) i njegov tim proveo je pokuse na skupini muškaraca u dobi od 21 do 70 godina i došao do zaključka da šipak ima veliki potencijal i u liječenju erektilne disfunkcije. Blizu 50 posto ispitanika izjavilo je da su imali manje problema s erekcijom nakon svakodnevnog konzumiranja soka od šipka.Baš kao i lijekovi protiv impotencije, sok od šipka podiže u tijelu nivoe azotnog oksida i tako opušta zidove krvnih žila, što poboljšava dotok krvi u penis.

Priprema čaja
1 žličica šipka se kuha 10 minuta u 2 dcl vode, nakon toga čaj se procijedi i pije više puta kroz dan. Osim za liječenje šipkov čaj se može piti i svakodnevno kao sredstvo protiv žeđi i za osvježenje.

Čaj protiv kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehuru
2 žlice šipka prelijemo s litrom vrele vode, ostavimo 8 do 10 sati da odstoji, ocijedimo te dodamo četiri žlice pravog meda i soka od pola limuna. Ovaj čaj se preporuča piti tri puta dnevno po šalicu prije jela.

Za kroničnu upalu bubrega priprema se čaj od ploda kadulje, šipka, preslice (kupite u biljnim apotekama –ne berite sami), borovnice i trpuca u jednakom omjeru. Jedna žličica smjese prelije se s dva do tri decilitra vrele vode, ostavi se poklopljeno 10 do 15 minuta i pije se ujutro, natašte te navečer prije spavanja.

Čaj od cvjetnih latica se primjenjuje
za grgljanje kod bolesti grla, upale i otoka glasnica
ispiranje nosa kod teških prehlada
kod krvarenja pluća
kod krvarenja želuca
kod krvarenja crijeva
kod krvarenja hemoroida
protiv grčeva u želucu
protiv proljeva
ginekologija (kod pojave bijelog pranja)

Čaj od koštica
Kuhati 1 čajnu žličicu zdrobljenih koštica šipka u 2 dl vode oko 5 minuta, poklopiti da odstoje pola sata i procijediti. Piti 1-2 šalice na dan. Čaj se može zasladiti medom (kadulja, ružmarin, lipa).
Napomena: Ako se koštice šipka samelju, za pripremu čaja trebat će 1 kavena žličica na 2 dl vode. Čaj kratko prokuhati i poklopiti da odstoji pola sata, te procijediti.
Kontraindikacije: Čaj od koštica šipka pije se s oprezom, 1-2 šalice dnevno, jer veće količine mogu dovesti do tegoba sa srcem i kičmenom moždinom.

Od šipka je moguće napraviti vino: na 2 kg šipka (ploda) dolazi 2,5 litara vode i 1,5 kg šećera

Latice se koriste u pripravljanju salata, jedu se sa jogurtom i sl. Listovi divlje ruže bogat su izvor vitamina C pa se, dok su mladi, sabiru i suše za pripremu vitaminskih čajeva. Od latica se može napraviti i pekmez (izrazito dobar za plućne bolesnike).

Priprema se i ulje od ploda koje je tamno crvene boje, sadrži dominantno nezasićene masne kiseline: do 55% linolne (omega 6), do 27% alfa-linolenske (omega 3) i do 22% oleinske masne kiseline (omega 9). Udio zasićenih masnih kiselina (palmitinska, stearinska, arahidna) kreće se od 6-12%. Sadržaj vitamina E penje se do 130mg/100g; dominira gama tokoferol, koji ima najsnažnije kemoprotektivno djelovanje od svih tokoferola, a količina alfa tokoferola je ekvivalentna količini alfa tokoferola u lješnjakovom i suncokretovom ulju. Delta i beta tokoferol su prisutni u nižim koncentracijama.

Ulje se koristi za
tretiranje ožiljaka
tretiranje opeklina
tretiranje oštećene kože i upalnih bolesti kože (psorijaza, seboreični i atopijski dermatitis)
u kozmetici protiv bora i strija, hiperpigmentaciju a u mixu s noćurkom je glavni sastojak krema za njegu suhe i zrele kože.
Oralno se koristi kod upalnih kožnih bolesti, ateroskleroze (snižava razinu kolesterola u krvi), kod gastritisa i čira na želucu i dvanaestercu.

Ulje je nestabilno i treba ga čuvati na hladnom i tamnom mjestu i paziti na rok trajanja (ne dulje od jedne sezone)!

Ružin ocat prema receptu Dimitra Karaivanova
125 g svježih latica ruže treba preliti jednom litrom kvalitetna bijeloga vinskog octa i ostaviti da odleži devet dana. Ocat je upotrebljiv za obloge i umivanje kod oštećenog tena. Posebno se pokazao učinkovit za ublažavanje svrbeža raznog podrijetla, pri ispiranju upaljenih desni i uklanjanju staračkih pjega.

Napomena: Nemojte konzumirati puno svježih plodova šipka jer ćete patiti od jedne nelagodne popratne posljedice. Ne zovu ga narodski uzalud „svrbiguzica".

Šipak- kako ga Sušiti i Čuvati

Šipkom se najčešće naziva plod divlje ili pasje ruže (Rosa canina) premda se beru i jednako upotrebljavaju i plodovi drugih vrsta divljih ruža pa čak i vrtnih ruža. Plodovi dozrijevaju u rujnu i listopadu. Beru se kad postanu jako crvene boje, ali prije nego omekšaju i potamne, jer tada sadrže najviše vitamina C i drugih ljekovitih tvari.

Šipak se bere bez stapki. nakon branja ga odmah treba osušiti da ležanjem ne bi omekšao i počeo se kvariti.

Sušenje cijelih plodova
S ubranih plodova skinuti ostatke cvijeta na vrhu i odmah staviti na sušenje. Šipak sušiti u pećnici pri tempreaturi od 40-50°C dok plodovi postanu krhki. Od 2-2,5 kg svježeg šipka dobije se 1 kg suhog.

Sušenje plodova bez sjemenki
S ubranih plodva skinuti ostatke cvijeta na vrhu. Plodove prerezati po dužini i tupim vrhom noža istrugati sjemenke. (na ruke navući tanke gumene rukavice jer dlačice mogu uzrokovati upalu kože) Mesnato usplođe šipka odmah stvaiti na sušenje u pećnicu. Sušiti pri temperaturi od 40- 50 °C dok usplođe postane krhko.
Od 4-5 kg svježeg šipka dobije se 1 kg suhog šipka bez sjemenki.

Sušenje sjemenki
Izvađene sjemenke oprati u cjedilu da se d njih uklone dlačice. Sjemenke istresti na čistu kuhinjsku krpu da se cijedi preostala voda i odmah staviti na sušenje u pećnicu
Od 1,5 kg svježih sjemenki dobije se 1 kg suhih.

Čuvanje
Osušeni šipak čuvati u pamučnim ili lanenim vrećicama, na hladnom i prozračnom mjestu. potrošiti u roku 1 godine.

Ljekoviti pripravci

Prehlada
1 žlica šipka
2,5 dl hladne vode
1 žlica meda

Usitnjeni suhi šipak preliti hladnom vodom, zakuhati i lagano kuhati 10 min. Procijediti i zasladiti medom. Čaj uzimati 3-5 puta na dan.

Anemija
2 žlice šipka
2 žlice boba crnog ribiza
2,5 dl hladne vode

Usitnjeni suhi šipak i suhe bobe ribiza preliti hladnom vodom, zakuhati i lagano kuhati 10 min.

Diuretik
50 g šipka
20 g korijena zečjeg trna
10 g listova breze
10 g preslice
2,5 dl kipuće vode

1 žlicu čajne mješavine preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 min i procijediti. Čaj uzimati 2-3 puta na dan.

Laksativ
1-2 žlice šipka
1/4 limuna s korom
2,5 dl hladne vode

Usitnjeni suhi šipak i narezani svježi limun preliti hladnom vodom. Zakuhati i lagano kuhati 5 min. Pokriveno ostaviti da odstoji 5-10 min i procijediti. Topli ili hladni čaj uzimati 2-3 puta na dan, prije jela.

Gripa i Hunjavica
30 g šipka
20 g cvjetova lipe
20 g cvjetova bazge
10 g pelina
2,5 dl kipuće vode

1 žlicu čajne mješavine preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10 min. i procijediti. Čaj po želji zasladiti medom. Uzimati 2-3 puta na dan.

Čišćenje krvi
20 g šipka
10 g listova breze
10 g pirike
2,5 dl kipuće vode

1 žlicu čajne mješavine preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 15 min. i procijediti. Uzimati 3 puta na dan.

Liker od šipka
500 g šipka očistiti od sotatka cvijeta i uzdužno razrezati na četiri dijela. Usplođe zajedno sa sjemenkama ostaviti u cjedilo i isprati vodom dok se uklone dlačice. Šipak ocijediti i staviti u staklenku. Dodati 150-200 g šećera i preliti sa 7 dl rakije. Nakon što zatvoreno odstoji 4-6 tjedana na toplom mjestu, uz povremeno protresanje, liker procijediti. ostaviti da odstoji još 2-3 tjedna zbog arome.

Marmelada od sirovog šipka
Zreli i na suncu okmekšani šipak očistiti od sjemenki i dlačica. Mesnato usplođe samljeti i propasirati te pomiješati j jednakom količinom šećera.
Attached Thumbnails
Šipak-slika0507.jpg   Šipak-slika0505.jpg   Šipak-slika0508.jpg  
simona je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
alison (26-11-12), buda (07-10-12), Diana (08-10-12), Eoja (08-10-12), naftali (07-10-12), Tree (08-10-12)

Nepročitano 08-10-12, 09:06   #2
Alternativa addict
 
Eoja's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2011
Postovi: 219
Eoja has a reputation beyond reputeEoja has a reputation beyond reputeEoja has a reputation beyond reputeEoja has a reputation beyond reputeEoja has a reputation beyond reputeEoja has a reputation beyond repute
Eoja has a reputation beyond repute
Zadani

Auuu, nisam znala da se suši u pećnici , pa sam svoj rasporedila u prozračnoj sobi koju ne koristimo na platnenu plahtu.

Malo se smežurao, nije istrulio.

Šta sad s njim činiti, da ga hitim u pećnicu ili šta?
Eoja je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
buda (09-10-12), Diana (08-10-12), simona (08-10-12)
Nepročitano 08-10-12, 11:01   #3
Guru
 
simona's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Postovi: 6,596
simona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond repute
simona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by Eoja Pogledaj Post
Auuu, nisam znala da se suši u pećnici , pa sam svoj rasporedila u prozračnoj sobi koju ne koristimo na platnenu plahtu.

Malo se smežurao, nije istrulio.

Šta sad s njim činiti, da ga hitim u pećnicu ili šta?
A može se sušiti i na zraku, na suncu. Nije bed. Samo treba biti dobro osušen prije spremanja. Ako se suši cijeli, prije kuhanja se može malo namočiti, pa onda skuhati.
simona je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
buda (09-10-12), Diana (08-10-12), Eoja (08-10-12)
Nepročitano 08-10-12, 21:47   #4
kapierenundkopieren
 
Sativa's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Istra
Postovi: 709
Sativa has a reputation beyond reputeSativa has a reputation beyond reputeSativa has a reputation beyond reputeSativa has a reputation beyond reputeSativa has a reputation beyond reputeSativa has a reputation beyond reputeSativa has a reputation beyond repute
Sativa has a reputation beyond reputeSativa has a reputation beyond reputeSativa has a reputation beyond reputeSativa has a reputation beyond reputeSativa has a reputation beyond reputeSativa has a reputation beyond reputeSativa has a reputation beyond repute
Zadani

Nema boljeg džema
Nego, jel zna neko kako brat šipak bez da se podereš po rukama
Sativa je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
buda (09-10-12), simona (09-10-12)
Nepročitano 09-10-12, 08:28   #5
Alternativa addict
 
Eoja's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2011
Postovi: 219
Eoja has a reputation beyond reputeEoja has a reputation beyond reputeEoja has a reputation beyond reputeEoja has a reputation beyond reputeEoja has a reputation beyond reputeEoja has a reputation beyond repute
Eoja has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by Sativa Pogledaj Post
Nema boljeg džema
Nego, jel zna neko kako brat šipak bez da se podereš po rukama

Nagovoriš nekog drugog da ti bere ?
Eoja je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
buda (09-10-12), Sativa (11-10-12), simona (09-10-12)
Nepročitano 09-10-12, 13:57   #6
Guru
 
simona's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Postovi: 6,596
simona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond repute
simona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by Sativa Pogledaj Post
Nema boljeg džema
Nego, jel zna neko kako brat šipak bez da se podereš po rukama
Navuci rukavice...možda
simona je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
buda (09-10-12), Sativa (11-10-12)
Nepročitano 26-11-12, 06:56   #7
back to basic
 
alison's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2010
Lokacija: zagreb
Postovi: 9,612
alison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond repute
alison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond reputealison has a reputation beyond repute
Pošalji poruku preko Skype™ za alison
Thumbs Up

nabrala sam u vrtu oko 5kg šipka, idem u proizvodnju.... hvala simona!

Citat:
Šipkovo vino: za pripremu šipkovog vina potrebno je 3 kg ploda, 4 l prekuhane vode i 2 kg šećera. Plodovi šipka se operu, očiste od peteljki, po duljini razrežu i stave u posudu sa širokim otvorom. Iz vode i šećera pripremi se šećerna otopina, i čim se izbistri, nalije se na plodove. Posuda se zatvori čepom za vrenje ili lanenom krpom te se sadržaj prepusti vrenju na toplom mjestu. Nakon potpunog vrenja, tako dobiveno vino se procijedi i napuni u boce te čuva dobro začepljeno, najbolje u hladnom podrumu.


TRAŽIM LJUDE, ŠTO VIŠE LJUDI,
KOJI IMAJU NEOGRANIČENU SPOSOBNOST UVJERENJA
DA NE POSTOJI NEŠTO ŠTO JE NEMOGUĆE UČINITI
(H. FORD).
pridruži nam se u bbljPodijeli post!

alison je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
simona (26-11-12), Tree (26-11-12)
Nepročitano 11-12-15, 10:44   #8
Super Moderator
 
Adamina's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2014
Postovi: 4,621
Adamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond repute
Adamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond repute
Zadani

Čaj od šipka mi je odčepio nos preko noći. Čudo!
I nadražaj u grlu također..


Let me heal youPodijeli post!

Adamina je offline   Reply With Quote
Nepročitano 09-01-17, 20:13   #9
Alternativa addict
 
jopa11's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2015
Postovi: 139
jopa11 has much to be proud ofjopa11 has much to be proud ofjopa11 has much to be proud of
jopa11 has much to be proud ofjopa11 has much to be proud ofjopa11 has much to be proud ofjopa11 has much to be proud ofjopa11 has much to be proud ofjopa11 has much to be proud ofjopa11 has much to be proud ofjopa11 has much to be proud ofjopa11 has much to be proud ofjopa11 has much to be proud ofjopa11 has much to be proud ofjopa11 has much to be proud ofjopa11 has much to be proud of
Zadani

Citat:
Originally Posted by Adamina Pogledaj Post
Čaj od šipka mi je odčepio nos preko noći. Čudo!
I nadražaj u grlu također..
Je, taj čaj je čudo. Meni najdraži. A i vrlo je lijekovit.

https://www.cajevi.org/biljni-cajevi/caj-od-sipka/

Zbog toga je dobar za:
 • lečenje prehlada i jačanje imunog sistema;
 • lečenje hemoroida i grčeva u želucu;
 • lečenje proliva jer ima laksativno dejstvo i smiruje nadraženu sluznicu creva;
 • izbacivanje viška tečnosti jer ima diuretičko svojstvo;
 • borbu protiv bakterija i infekcija;
 • uklanjanje umora, malaksalosti i anemičnosti;
 • pročišćavanje krvi;
 • sprečavanje stvaranja peska u bubrezima i mokraćnim kanalima;
 • čišćenje bubrega i urinarnog trakta od toksina;
 • snižavanje holesterola jer je bogat pektinom koji reguliše varenje;
 • pomaže kod mršavljenja jer stvara osećaj sitosti i eliminiše masti;
 • zaustavljanje krvarenja iz želuca, creva i pluća;
 • ublažavanje bolova tokom menstrualnih ciklusa;
 • ublažavanje reumatskih bolova;
 • ublažavanje glavobolje, zubobolje, vrtoglavice i migrene;
 • popravljanje raspoloženja i razbuđivanje;
 • poboljšavanje cirkulacije;
 • poboljšanje funkcije jetre, njeno čišćenje i detoksikaciju;
 • jačanje digestivnog trakta;
 • negu kože;
 • podmlađivanje organizma;
 • regulaciju hormona;
 • pročišćavanje disajnih puteva;
 • potenciju – to je narodno verovanje i ne postoje naučna istraživanja
 • koja ovo potvrđuju;
 • trudnice jer pate od zadržanja vode;
 • dojilje jer vitamin C prelazi u mleko i bebu čini zdravijom i otpornijom;
 • za bebe, ali uz nadzor lekara;
 • dijabetičare jer je sadržaj šećera nizak.

jopa11 je offline   Reply With Quote
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 04:46 sati.

Iz ponude izdvajamo:Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0