Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/)
-   Ljudski mozak (http://www.alternativa-forum.com/ljudski-mozak/)
-   -   Što je um (http://www.alternativa-forum.com/ljudski-mozak/3273-sto-je-um.html)

chameleon 29-12-13 13:42

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 387950)
Ništa ja ne miješam. Mišljenje, vjerovanje, znanje ... isti klinac. Uvijek se radi o kriteriju grupne afirmacije uvjerenja - samo se mijenjaju vrste grupa ili 'autoriteta' koji nešto tvrde što mainstream iz ovih ili onih razloga prihvati (razlozi tome su opet neka druga priča).Ovo savršeno objašnjava i podupire ono što sam rekla. Osim što se može dopuniti i potkrijepiti činjenicom da se to događa upravo zato što je um glup/ograničen i ne vidi da griješi.

Da ali postoji bitna razlika u kvaliteti informacije između grupa.
Kada znanstvena zajednica provjeri i potvrdi teoriju, ona postaje svima primjenjiva. Svatko će doći do istih rezultata bez obira na svjetonazor i uvjerenja.
Ali kada npr. zajednica koja zastupa teoriju da je globalno zatopljenje urota a potvrda se zasniva na ponavljanju informacije, pseudoznanstvenim informacijama, tekstovima nepoznatih autora ili znanstvenika čije tvrdnje nisu potvrđene regularnom znanstvenom procedurom, tada se radi o lažnom znanju, tj. lažnom znanju koje u praksi nije primjenjivo. Provjerom mjernih podataka mogla bi doć do zaključka da se znanje može ispostavit kao pogrešnim.

Danas svatko može na Youtube stavit video uradak u kojem nudi nekakvu informaciju. Informacija može izgledat logično i time uvjerljiva. Ako nisi skeptik koji postavlja pitanja kao što su "Tko daje informaciju?", "Koje su njegove reference?", "Čime reference dokazuju svoje tvrdnje?", cijela stvar se svodi dojam, želju i potrebu da to bude objektivna činjenica. I onda kada se slučajno nađeš u okolnostima koje nedvojbeno opovrgavaju tu informaciju, umjesto da naučiš nešto iz toga, zaključuješ - znanje se često ispostavi pogrešnim. I nakon toga ajmo opet sve iznova.
Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 387950)
To da su svijest i intuicija predmet diskusije je činjenica, ali nitko tko ima osobno iskustvo toga ne može je staviti pod pitanje - to čak ni znanost više ne radi, bar ne tako otvoreno.

Upitno što? Postojanje?
Može se reći da u postoji konsenzus o imenovanju dva aspekta iskustva kao svijest i intuicija.
Ali budući da se radi o apstraktnim pojmovima, postoje različita gledišta. Koliko vidim, sa tim pojmovima barataš zdravo za gotovo pa me zanima po kojim kriterijima si izdvojila jedno gledište od ostalih?

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 387950)
Jedino se terminologija možda malo razlikuje. Načelno: 'svijest' je širi, obuhvatniji pojam (svega što jeste) a način manifestacije je 'intuicija'. To sve zajedno Jung je još davno nazvao kolektivno nesvijesno. I to je cijela priča. Ništa tu nije upitno.

Tebi možda nije upitno al oni koji se bave tom temom (ne mislim na alternativce) bi vjerovatno dali muda za univerzalan odgovor.:smile_giggle:
Ne razumijem "svijest je širi, obuhvatniji pojam svega što jeste!?
Šta je to "pojam svega što jeste"?
Objasni svoje iskustvo poimanja "svega što jeste" svojom svješću.

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 387950)
A skeptik je onaj kojeg um ograničava da vidi/spozna širu sliku. Stanje sužene svijesti upravo jest posljedica dominacije uma.

Ako je (po tvojoj definiciji) svijest širi, obuhvatniji pojam svega što jeste, kako onda može biti istovremeno i sužena?
Impliciraš da um određuje širinu svijesti?

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 387950)
Uostalom - u savršenom univerzumu slučajnosti ne postoje. Što sam također potvrdila u praksi tijekom života. 'Slučajnost' je samo izraz koji upotrebljavaju oni koji ne razumiju mehanizme u pozadini svijeta.

Kako definiraš "savršeni univerzum"?
Da, slažem se. Vjerujem da sve ima svoje uzroke pa sa time sam izveo pogrešan zaključak.
U primjeru kojeg sam naveo saobraćajna nesreća je imala svoje uzroke. Tvoje sjedanje u auto i odluka za promijenom rute je također ishod uzroka. Osjećaj koji si imala ima svoje uzroke. Povezivanje tog osjećaja sa nesrećom ima svoje uzroke.
I sad se treba postavit pitanje zašto si došla do zaključka da si preko prekognicije krenula drugim putem!?
Po vlastitom iskustvu znam da nekad spontano odaberem drugačiji put do cilja. Siguran sam da nisam jedini.

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 387950)
Kad si dio Matrixa, teško je vidjeti "izvan kutije" - da bismo vidjeli kako postoji nešto drugo, moramo sami iskoračiti ... ili ostati vječno zarobljeni u cinizmu i skepsi uma, naivno uvjereni kako je ono što znamo ujedno i sve što postoji.

Skepsa, dvojba i preispitivanje sužava izbor?
Ako misliš da si jedna od rijetkih koji vide "izvan kutije" onda si već svojim mišljenjem u kutiji.
Teze koje provlačiš kroz dijalog su usvojene fraze stotine milijuna ljudi. Toliko su poznate da su redovite točke na listi osporavanja.
Gotovo je nemoguće naći "duhovni" materijal gdje se sve to redovito ne ponavlja. Masa klinaca koji su otkrili "duhovni" svijet stavljaju na Youtube razne uratke koji pedantno ponavljaju sve te fraze o univerzumu, svijesti, umu itd.
Ironija je da svi mislite da ste dio manjine a u stvarnosti ste većina.
"Duhovni" materijal, horoskop, urote, vanzemaljci su danas daleko zastupljeniji posvuda od materijala filozofa, intelektualaca i cijenjenih znanstvenika. Alternativa je postala industrija koja obrče milijarde dolara. Mnogi su razlozi al jedan od njih je "smionost" dovođenja pod upitnik znanstvenih (empirijski) potvrđenih spoznaja da bi se dobio osjećaj "out of the box". Ja sad mogu po svojoj narodnoj (nestručnoj) logici povezat neke stvari pa izazivati neko znanstveno stajalište.
Rezultat toga je tisuće lajkanja na Youtube od strane onih koji poput mene narodnom logikom tumače. :confused-smiley-013
Nije ni za očekivat da će većina njih upuštat se u "dosadne" i komplicirane procedure dolaska do znanstvene teorije.
"Out of the box" je u ovom slučaju isto kao i istrčavanje navijača na nogometni teren usred utakmice da bi eto...pokazao da je frajer.


Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 387950)
Ono čemu je većina sklona jest laganje samih sebe. A zašto to činimo? Kognitivni nesklad (neravnoteža uma i emocija koja zadržava čovječanstvo u neznanju i ropstvu) je stanje unutarnjeg stresa i nelagode uzrokovane uvjerenjima koja ne odgovaraju iskustvima, ponašanju ili postojećim činjenicama.Ovo je žalosna dijagnoza većine ljudskog roda ui stanje u kojem se svijet danas nalazi.Ovo stanje neugode tjera nas da se izbavimo iz tog proturječja, što uglavnom najčešće činimo lažući sami sebe da se možemo vratiti mirno u našu "comfort zonu" uljuljkanu u općeprihvaćenu indoktrinaciju - da opet budemo miran član stada s početka ove priče, kojeg si i sam naveo (iliti grupe istomišljenika). Zato što je to jednostavnije.

Kognicija je po svojoj definiciji spoznaja proizašla iz misaonog procesa. Kognitivni nesklad može biti samo nesklad misli. Odnos mentalnog i emocionalnog je druga priča.
Kako si došla do zaključka da uvjerenja nisu u skladu sa iskustvima?

Vidiš, ja mislim da se uljuljkavanje i laganje dešava onda kada misliš da si "out of the box" jer ti ideologija koju nedvojbeno prihvačaš priča o "out of the box-u". Drugim riječima, nije isto pročitat knjigu koja stimulira osjećaj slobode (pri čitanju) i svakodnevni život sa svim svojim usponima i padovina usred čega imaš osjećaj slobode.
Fikcija je jedno, stvarnost je drugo.Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 387950)
Najčešće se čuje: shut up! Pričaš gluposti, ne želim to slušati.

To se najčešće čuje kod ideološki cementiranih. Nebitno o kojoj se ideologiji radi. Prepoznatljivost je u otporu ka promijeni mišljenja.Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 387950)
To je najočitiji prikaz krutih uvjerenja koji kolidiraju s informacijma koje proturječe zbilji.

S obzirom na tvoja prethodna izlaganja, ne djeluješ mi vjerodostojno u procjeni zbilje.

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 387950)
Pa onda se čuje i ono famozno: "to je slučajnost". A sve to odaje ono što se dešava kada uvjerenja i percepciju osporavaju dokazi.

Uvjerenja i percepcija u primjerima koje si navela jesu tvoji dokazi.
Činjenica je da si krenula autom na posao. U jednom trenutku si se odlučila (spontano) krenut drugim putem nego uobičajenim. Kasnije čuješ da se na uobičajenom putu dogodila prometna nesreća i zastoj.

Što si ti zaključila? Krenula sam drugim putem jer mi je bad feeling rekao da će se dogoditi nesreća. Zatim, postoji svijest koja dobije informaciju koju šalje intuiciji.
Osjećala si se loše. Nisi navela zašto si se konkretno osjećala loše ali tek kad si čula za nesreću si "otkrila" zašto si se loše osjećala.
Nije badava nastala ona izreka "usto na lijevu nogu". Po tvojoj logici svako takvo ustajanje bi bila prekognicija.
Ili je ona samo kad se pogodi lijeva noga i neki mrski događaj?


Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 387950)
Mi se silno želimo vratiti natrag u kutiju. Jer je tamo sigurno, toplo i nitko nas neće klepit po glavi. Većina ljudi želi takvim nastupom zaštitit svoj sustav vjerovanja od svakog izazova. Nažalost - upravo to je razlog što čovječanstvo tako sporo napreduje u svjesnosti jer je već na početku osiguran takav mehanizam koji će svaku glavu koja se digne, poput čavla koji strši, ubrzo vratiti na svoje mjesto u pažljivo dizajnirani prostor. Jedan od način na koji se to pred samim sobom opravdava je i ono: ocrni glasnogovornika drugačijeg mišljenja, proglasi ga ludim, šašavim, pa se opet sigurno vrati na svoje mjesto u svoj zlatni kavez.

Odlično si to napisala.
Religija i ostale ideologije iz tog područja su upravo to što si napisala "toplo utočište". Ne zahtjevaju nikakvu provjeru. Dovoljno je da vjeruješ a vjeruješ jer želiš to utočište.
Zato budi skeptik. Postavljaj pitanja. I ne traži unaprijed toplo utočište.

Jesam 29-12-13 15:44

Na mnoga pitanja koja si postavio ne mogu ti očigledno ponuditi odgovor koji bi mogao shvatiti i prihvatiti umom, jer ti tražiš fizičke dokaze za nefizičke pojave (da se tako izrazim u nedostatku preciznije terminologije). Niti to želim jer je beskorisno. Znam ono što znam - ali ne s interneta niti s jutjuba jer to naprosto tako ne funkcionira. Sve što možeš saznati s interneta i jutjuba je opet djelovanje kroz um.

Ne smatram se skeptikom jednako kao ni fanatikom ili dogmatikom, ali se smatram dovoljno inteligentnom i sposobnom za kritičko promišljanje da filtriram i odvajam žito od kukolja i u tu svrhu um i treba služiti - kao alat, kao pomoćno sredstvo, kao sluga ... sve o čemu govorim je proživljeno - a to ne znaš pa ne možeš donositi paušalne procjene o meni jer niti me poznaješ niti znaš moj život.

To kako ja tebi djelujem - da li vjerodostojno ili ne - opet ovisi o tvojoj vjerodostojnosti i tvojem poimanju zbilje, zatim i tvojem stupnju svijesti odnosno indoktrinacije, pa i tvojoj percepciji. I što smo onda zaključili? Apsolutno ništa. Ne pišem zato da se prepirem, nego zato da možda netko sebe prepozna u tome ili uoči u svemu trun istine ili neko svjetlo koje može slijediti ili dalje istraživati. I to je sve.

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388027)
To se najčešće čuje kod ideološki cementiranih. Nebitno o kojoj se ideologiji radi. Prepoznatljivost je u otporu ka promijeni mišljenja.

Pretpostavljam da ovo primjenjuješ prvenstveno sam?

Umjesto da se sa mnom prepireš i pokušavaš me jeftino diskreditirati, savjetujem ti da radije napišeš svoju viziju svega - bez miješanja osobnog, bez ega, bez ad hominem argumenata ... osvrni se na samu temu razgovora, lijepo napiši kako ti vidiš situaciju s umom, obrazloži i to je to. Cinizam, uzrujavanje i predrasude ćeš morati ostaviti pred vratima u interesu objektivnosti (jednako kao i Dawkins) ako želiš uistinu iskrenu i otvorenu razmjenu mišljenja. :smilie_smile:

chameleon 29-12-13 16:41

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388035)
Na mnoga pitanja koja si postavio ne mogu ti očigledno ponuditi odgovor koji bi mogao shvatiti i prihvatiti umom, jer ti tražiš fizičke dokaze za nefizičke pojave (da se tako izrazim u nedostatku preciznije terminologije). Niti to želim jer je beskorisno. Znam ono što znam - ali ne s interneta niti s jutjuba jer to naprosto tako ne funkcionira. Sve što možeš saznati s interneta i jutjuba je opet djelovanje kroz um.

Odgovori bar na ona gdje nisam tražio fizički dokaz tj. većinu pitanja.

Da bi sama razumijela to u što vjeruješ i da u tom skladu djeluješ moraš imat neki razuman koncept u svojoj glavi. Inače bi bila ko životinja, instinktivno.
Dakle, imaš neku mentalnu predodžbu. Mentalni jezik razumijem. Osim ako misliš da sam toliko nedostojan tvoje misli. :smile_sadsmile:

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388035)
Ne smatram se skeptikom jednako kao ni fanatikom ili dogmatikom, ali se smatram dovoljno inteligentnom i sposobnom za kritičko promišljanje da filtriram i odvajam žito od kukolja i u tu svrhu um i treba služiti - kao alat, kao pomoćno sredstvo, kao sluga ... sve o čemu govorim je proživljeno - a to ne znaš pa ne možeš donositi paušalne procjene o meni jer niti me poznaješ niti znaš moj život.


Kao što sam prethodno napisao, sve što govoriš o svijesti i umu se nalazi na tisuće/milijune izvora, pa ispada da većina dobro izdvaja žito iz kukolja. :confused-smiley-013
Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388035)
Pretpostavljam da ovo primjenjuješ prvenstveno sam?

Mislim da jesam otvoren. Bio sam iskreni vjernik u boga i u sve ono što sam prije pisao na ovom forumu. Možeš provjeriti što sam prije koju godinu pisao. Sa tvojim istinama sam krenuo u osnovnoj školi i poznajem cijelu tvoju tj. takvu filozofiju. Poznavanje te filozofije mi i daje prednost postavljanja pitanja koja izbjegavaš.

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388035)
Umjesto da se sa mnom prepireš i pokušavaš me jeftino diskreditirati, savjetujem ti da radije napišeš svoju viziju svega - bez miješanja osobnog, bez ega, bez ad hominem argumenata ... osvrni se na samu temu razgovora, lijepo napiši kako ti vidiš situaciju s umom, obrazloži i to je to. Cinizam, uzrujavanje i predrasude ćeš morati ostaviti pred vratima u interesu objektivnosti (jednako kao i Dawkins) ako želiš uistinu iskrenu i otvorenu razmjenu mišljenja. :smilie_smile:

Gdje se ja sa tobom prepirem?
Ako imaš osjećaj jeftinog diskreditiranja onda konkretno komentiraj tu moju spornu izjavu. Ako se osjećaš diskreditirano što si dio industrije alternative onda ti ja nisam kriv. Naveo sam samo činjenicu. Ako misliš da to nije činjenica, opovrgni je. :confused-smiley-013

Jesam 29-12-13 20:34

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388041)
Odgovori bar na ona gdje nisam tražio fizički dokaz tj. većinu pitanja.

Da bi sama razumijela to u što vjeruješ i da u tom skladu djeluješ moraš imat neki razuman koncept u svojoj glavi. Inače bi bila ko životinja, instinktivno.
Dakle, imaš neku mentalnu predodžbu. Mentalni jezik razumijem.

Ne moram. Zašto misliš da je sve podložno umnim konceptima?
Ono što me tražiš da ti objasnim je stvar svijesti a ne uma - zaista ne znam kako da ti pretočim to "znanje", tu spoznaju i intimno osobno iskustvo osim vulkanskim "mind-meldom", ali s obzirom da nisam Spock, onda teško ... :smile_bigsmile:

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388041)
Kao što sam prethodno napisao, sve što govoriš o svijesti i umu se nalazi na tisuće/milijune izvora, pa ispada da većina dobro izdvaja žito iz kukolja. :confused-smiley-013

Možda si malo pretjerao? :smilie_smile: A ako nisi, onda je to velika sreća. Znači da za čovječanstvo ipak ima nade. Osim ako ti napisi nisu ništa drugo do puko ponavljanje bez istinskog razumijevanja. Eh tu već postoji velika razlika. A to ne znam kako provjeriti. Mogu govoriti i govorim isključivo ono što je meni osobno poznato i provjereno i s čim imam iskustvo ili čega imam osobnu spoznaju. Ako se ona poklapa s "tisuću/milijuna izvora" - tim bolje, no ti izvori sasvim sigurno nisu uzrokom onog što pišem.

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388041)
Sa tvojim istinama sam krenuo u osnovnoj školi i poznajem cijelu tvoju tj. takvu filozofiju. Poznavanje te filozofije mi i daje prednost postavljanja pitanja koja izbjegavaš.

Cinizam ili si lumen od djeteta? :smile_giggle: No, u tom ću te slučaju pitati - što se dogodilo da si okrenuo ploču?

Ne izbjegavam nikakva pitanja - samo ne osjećam potrebu da ulazim u dokazivanje jer je to jalov posao. Tko je shvatio, shvatio je. Tko nije - niti neće, što god ja napisala.

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388041)
Gdje se ja sa tobom prepirem?
Ako imaš osjećaj jeftinog diskreditiranja onda konkretno komentiraj tu moju spornu izjavu. Ako se osjećaš diskreditirano što si dio industrije alternative onda ti ja nisam kriv. Naveo sam samo činjenicu. Ako misliš da to nije činjenica, opovrgni je. :confused-smiley-013

Cijelo vrijeme se prepireš sa mnom - ne smeta me to, ne brini - nisi me ni uzrujao ni zabrinuo, samo mi se neeee daaaa. :smilie_smile:

A ako ćemo biti iskreni - evo tvog cinizma (i to dvostrukog) opet u boldanom dijelu. :smile_wink:

I da - koju si činjenicu naveo? Ne znam što da opovrgnem. :confused-smiley-013
Koliko vidim, navodiš samo svoj osvrt na ono što sam ja napisala.

Jesam 29-12-13 21:08

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388027)
Kada znanstvena zajednica provjeri i potvrdi teoriju, ona postaje svima primjenjiva. Svatko će doći do istih rezultata bez obira na svjetonazor i uvjerenja.

Ajde?! :smile_wondering: :smile_bigsmile:
Razmisli malo bolje. Ne znam što da ti drugo odgovorim na tako očigledan propust u logičkom razmišljanju.

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388027)
Ali kada npr. zajednica koja zastupa teoriju da je globalno zatopljenje urota a potvrda se zasniva na ponavljanju informacije, pseudoznanstvenim informacijama, tekstovima nepoznatih autora ili znanstvenika čije tvrdnje nisu potvrđene regularnom znanstvenom procedurom, tada se radi o lažnom znanju, tj. lažnom znanju koje u praksi nije primjenjivo. Provjerom mjernih podataka mogla bi doć do zaključka da se znanje može ispostavit kao pogrešnim.

Danas svatko može na Youtube stavit video uradak u kojem nudi nekakvu informaciju. Informacija može izgledat logično i time uvjerljiva. Ako nisi skeptik koji postavlja pitanja kao što su "Tko daje informaciju?", "Koje su njegove reference?", "Čime reference dokazuju svoje tvrdnje?", cijela stvar se svodi dojam, želju i potrebu da to bude objektivna činjenica. I onda kada se slučajno nađeš u okolnostima koje nedvojbeno opovrgavaju tu informaciju, umjesto da naučiš nešto iz toga, zaključuješ - znanje se često ispostavi pogrešnim. I nakon toga ajmo opet sve iznova.

Ne znam što da ti odgovorim na ovo jer uopće ne razumijem kakve to veze ima s onim što sam napisala. Možda se ne razumijemo najbolje. :confused-smiley-013


Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388027)
Upitno što? Postojanje?

Nije upitno postojanje svijesti.

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388027)
Može se reći da u postoji konsenzus o imenovanju dva aspekta iskustva kao svijest i intuicija.
Ali budući da se radi o apstraktnim pojmovima, postoje različita gledišta. Koliko vidim, sa tim pojmovima barataš zdravo za gotovo pa me zanima po kojim kriterijima si izdvojila jedno gledište od ostalih?

Ne razumijem pitanje.

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388027)
Tebi možda nije upitno al oni koji se bave tom temom (ne mislim na alternativce) bi vjerovatno dali muda za univerzalan odgovor.:smile_giggle:
Ne razumijem "svijest je širi, obuhvatniji pojam svega što jeste!?
Šta je to "pojam svega što jeste"?
Objasni svoje iskustvo poimanja "svega što jeste" svojom svješću.

Nije obuhvatniji pojam svega što jeste, nego svijest je: sve što jeste a intuicija je dio manifestacije te svijesti ili način komunikacije - interface svijesti i nas, način na koji primamo takvo 'znanje'. To je moj pokušaj definicije, pretakanja takve neopipljive spoznaje u riječi. Da li je precizno ili ne, da li je nekom drugom razumljivo ili ne - ne znam. Iskreno, nije važno. Važno je da ja razumijem i da će shvatiti onaj tko treba shvatiti.

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388027)
Ako je (po tvojoj definiciji) svijest širi, obuhvatniji pojam svega što jeste, kako onda može biti istovremeno i sužena?
Impliciraš da um određuje širinu svijesti?

"Sužena svijest" je izraz, možda čak i ponešto metaforičan, za pogled iz kutije. Ne vidiš 360% jer ti nije dostupno. Da li zbog uma ili nečeg drugog, nisam sigurna, više je mogućnosti. Um je svakako vrlo ometajući faktor, ako nam je primaran, ako se vodimo isključivo njime i ako smo s umom identificirali naše biće, naše postojanje, nas same, ako smo indoktrinirani do te mjere da se ne usudimo dozvoliti si uzlet, ako smo zabetonirani u određenoj paradigmi koja nas ograničava. Ne znam koliko jasnija mogu biti?

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388027)
Kako definiraš "savršeni univerzum"?

Ne trebam ga definirati. To što jest je savršeno jer poštuje plan i smisao kreacije, kakva god ona bila i bez obzira da li je po tvom ili mom ukusu. Ne mora se ona nama činiti savršenom, ali ona ispunjava svoju svrhu i s tim je ciljem kreirana. U tom sam smislu rekla da je savršen.

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388027)
U primjeru kojeg sam naveo saobraćajna nesreća je imala svoje uzroke. Tvoje sjedanje u auto i odluka za promijenom rute je također ishod uzroka. Osjećaj koji si imala ima svoje uzroke. Povezivanje tog osjećaja sa nesrećom ima svoje uzroke.
I sad se treba postavit pitanje zašto si došla do zaključka da si preko prekognicije krenula drugim putem!?
Po vlastitom iskustvu znam da nekad spontano odaberem drugačiji put do cilja. Siguran sam da nisam jedini.

Ja ne trebam postaviti to pitanje. Ja znam. Kakve veze ima što i ti ponekad odabereš drugačiji put do cilja u ovoj priči? Uvjerena sam da svakodnevno ljudi rade razne stvari bez da uopće razumiju njihov smisao niti se ikad zapitaju. Što samo po sebi niti dokazuje niti opovrgava išta od spomenutog.

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388027)
Vidiš, ja mislim da se uljuljkavanje i laganje dešava onda kada misliš da si "out of the box" jer ti ideologija koju nedvojbeno prihvačaš priča o "out of the box-u". Drugim riječima, nije isto pročitat knjigu koja stimulira osjećaj slobode (pri čitanju) i svakodnevni život sa svim svojim usponima i padovina usred čega imaš osjećaj slobode.
Fikcija je jedno, stvarnost je drugo.

Slažem se.

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388027)
Odlično si to napisala.
Religija i ostale ideologije iz tog područja su upravo to što si napisala "toplo utočište". Ne zahtjevaju nikakvu provjeru. Dovoljno je da vjeruješ a vjeruješ jer želiš to utočište.
Zato budi skeptik. Postavljaj pitanja. I ne traži unaprijed toplo utočište.

Postavljanje pitanja, pa onda i življenje u skladu sa saznanjem ili spoznajom u svrhu provjere, me i dovelo do točke u kojoj jesam. A u međuvremenu godine i godine istraživanja, prakse, pa malo teorije, pa malo kritičkog uma, lupanja glavom u zid, padanja i dizanja, introspekcije itd., itd. Nisam papiga i ne ponavljam isprazne fraze. Velika je razlika u pukom blebetanju i ponavljanju pročitanog i osobnom iskustvu. Čitav jedan život razlike.

chameleon 31-12-13 17:26

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388084)
Ne moram. Zašto misliš da je sve podložno umnim konceptima?
Ono što me tražiš da ti objasnim je stvar svijesti a ne uma - zaista ne znam kako da ti pretočim to "znanje", tu spoznaju i intimno osobno iskustvo osim vulkanskim "mind-meldom", ali s obzirom da nisam Spock, onda teško ... :smile_bigsmile:

Podložno je razumu. Nastojimo razumijeti sebe i okolinu da si život učinimo ugodnijim. U tu svrhu je nastao termin Svijest. Ako imaš volje klikni na link jer daje dobre smjernice.
Ne znam o kakvim "spoznajama svijesti" govoriš jer ne daješ nikakva objašnjenja osim da je to "stvar svijesti". Sve je na neki način vezano za "stvar svijesti". (Ne)iskustva i uvjerenja formiraju svijest. Po tome smo svi jednaki. Po kojim kriterijima češ prosuditi koja je spoznaja pogrešna a koja nije?
Po stvari tvoje svijesti?Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388084)
Možda si malo pretjerao? :smilie_smile:

Nisam pretjerao. Primjera radi, knjiga "The Secret" se prodala u preko 19 milijuna primjeraka. Toliko o tajni. :smile_giggle:
Broj iz primjera govori o popularnosti teme. I Oprah ju je promovirala.

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388084)
A ako nisi, onda je to velika sreća. Znači da za čovječanstvo ipak ima nade.Osim ako ti napisi nisu ništa drugo do puko ponavljanje bez istinskog razumijevanja. Eh tu već postoji velika razlika. A to ne znam kako provjeriti. Mogu govoriti i govorim isključivo ono što je meni osobno poznato i provjereno i s čim imam iskustvo ili čega imam osobnu spoznaju. Ako se ona poklapa s "tisuću/milijuna izvora" - tim bolje, no ti izvori sasvim sigurno nisu uzrokom onog što pišem.

Kada racio zamjeni "unutarnja istina" koja se ne može objasniti i provjeriti dobivaš nacizam, bombaše samoubojice, apartheid, diktature itd.
Sve nabrojeno kreće od toga da imaš spoznaju istine koja traži stanje svijesti koje također ne možeš ničim dokazati niti čak opisati.
Primjer Referenduma o braku. Svi znamo da je diskriminacija na temelju spola, rase, nacionalnosti, vjerskog uvjerenja i seksualne orijentiranosti neprihvatljivo. To smo naučili iskustvima iz povijesti.
Mnogi su patili zbog diskriminacije i shvatili smo da ne želimo živjeti u takvom svijetu jer svaka diskriminacija završava da netko strada.To se zove racionalna prosudba. Prosudba koja se temelji na dokazima.
Znanstvenim se ispitivanjima pokaže da u organizmu čovjeka homoseksualno orijentiranog nema pokazatelja psihofizičke različitosti od heteroseksualne orijentacije. Dakle racionalni dokazi.

Kad unatoč svemu imaš potrebu diskriminirat homoseksualce onda se radi o osobnim istinama koje ne podliježu kolektivnoj empiriji nego osobnim spoznajama koje se ne mogu objasnit ni dokazat.

Presudno je važno u kakvom duhu se razvija princip dolaska do spoznaja. Ako spoznaja samo ovisi o osjećaju za ispravnim koji će ovisno o snazi uspješno diskreditirat ono što mu prijeti, svakakva ideja prolazi ako bude dovoljno upornosti i povoljne okolnosti.

Bez obzira što ti možda nećeš biti nacista ili homofob, podržavanjem principa dolaska do spoznaje koji ne traži ništa drugo do osobnog osjećaja, vlastitog "stanja svijesti" (navodnici su zato što može postojat razlika između stanja svijesti i uvjerenju o stanju svijesti), indirektno podržavaš sve one koji po istom principu imaju vrlo opasne ideje po sve nas. Indirektno na način da svojim primjerom podržavaš kulturu Jastva gdje sam Ja jedino mjerilo samom sebi.


Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388084)
Cinizam ili si lumen od djeteta? :smile_giggle: No, u tom ću te slučaju pitati - što se dogodilo da si okrenuo ploču?

Ispravit ću se. Poznajem temelje beskrajnih varijacija na temu.
Okrenuo sam ploču iz više razloga:
1. Prepoznao sam žvakanje jedno te istog pa sam skratio vrijeme.
2. Istina nije istina samo zato što netko kaže da je istina.
3. Istina nije istina samo zato što želim da bude istina.

Sadržaj tekstova može izgledati vrlo logično i smisaono. Vješt uspješan pisac se poziva na iskustva i osjećaje koji su nam poznati. Poznati su zato što smo ljudska vrsta i vrlo slično reagiramo u situacijama kada osjećamo prijetnju ili naklonost.
Ta činjenica se redovito zloupotrebljava u marketingu i političkom populizmu.
"Duhovni" (navodnici zbog toga što smatram da postoji duh) materijal se obilato koristi tim trikom da stvori dojam stvarnosti. Budući da se radi o osjećajima koje čitatelj poznaje, sadržaj dobiva na vjerodostojnosti. I naša svakodnevna komunikacija se bazira na tome da induciramo drugu stranu u svoje stanje. Tek ako si uspješna u tome nailaziš na razumijevanje i potvrdu.

Ali, stvarnost mog suosjećanja sa piscem ne govori o njegovim kriterijima procjene situacije. On je pozvao osjećaje koje prepoznajem ali to nije ni dokaz da bi ja reagirao na isti način u njegovim okolnostima. Moji kriteriji procjene okolnosti ne moraju biti isti ali mogu suosjećati njegovo stanje i samim time mu vjerujem tj. vjerujem njegovim osjećajima.

Problemi nastaju kada suosjećanje postane jedini kriterij vjerodostojnosti. Tada robuješ svojim apetitima i ništa drugo nije važno. Što više se odvajaš od poznavanja situacija/motivacija takvih autora to se sve više gubi trag izvoru cijele priče a to je kriterij po kojem taj pisac prosuđuje svoje okolnosti.

Ne izbjegavam nikakva pitanja - samo ne osjećam potrebu da ulazim u dokazivanje jer je to jalov posao. Tko je shvatio, shvatio je. Tko nije - niti neće, što god ja napisala.


Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388084)
Cijelo vrijeme se prepireš sa mnom - ne smeta me to, ne brini - nisi me ni uzrujao ni zabrinuo, samo mi se neeee daaaa. :smilie_smile:

Ne smatram da se prepiremo. Ne doživljavam oštru diskusiju kao prepiranje ako ljudi na svoj način razumno argumentiraju svoje stavove. Prepiranjem smatram kada vidim da se tema seli na prepucavanje gdje je jedini interes kako diskreditirat protivnika.

Bez obzira što si krenula tim putem korištenjem izraza tipa "cinizam" i smalić namiguša "na pravom mjestu" i dalje mislim da je do sada rasprava imala bila smisla barem toliko da smo nastojali obrazložit svoje stavove.


Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388084)
A ako ćemo biti iskreni - evo tvog cinizma (i to dvostrukog) opet u boldanom dijelu. :smile_wink:

Ako a priori podrazumijevaš da lažem onda reci da lažem i to obrazloži. Ako misliš da je istina onda reci da ti smeta što tako surovo govorim o istini. "Cinizam" je po meni suvišan izraz ovdje. :confused-smiley-013

Jesam 01-01-14 10:25

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388235)
Podložno je razumu. Nastojimo razumijeti sebe i okolinu da si život učinimo ugodnijim. U tu svrhu je nastao termin Svijest. Ako imaš volje klikni na link jer daje dobre smjernice.
Ne znam o kakvim "spoznajama svijesti" govoriš jer ne daješ nikakva objašnjenja osim da je to "stvar svijesti". Sve je na neki način vezano za "stvar svijesti". (Ne)iskustva i uvjerenja formiraju svijest. Po tome smo svi jednaki. Po kojim kriterijima češ prosuditi koja je spoznaja pogrešna a koja nije?
Po stvari tvoje svijesti?

Ne, nego po iskustvu koje potvrđuje spoznaju i tako je čini životnom, "upotrebljivom" - da se izrazim pragmatično.

Wikipedijska definicija svijesti nije ona o kojoj govorim: Svijest je sposobnost razmišljanja i rasuđivanja o svijetu koji nas okružuje.

Svijest nije umni koncept i nema veze s umom. Um može biti neki posrednik i asistent u komunikaciji jer smo tako koncipirani kao bića da bez uma ne možemo živjeti (bar ne još za sada), a kamoli da se definira kao gore. Ako je tako, onda koja je razlika između uma i svijesti. Čemu uopće izraz svijest? Koja bi bila svrha dvaju totalno različitih izraza, različitog porijekla da se radi o istoj stvari? Ajmo, malo logike ... Jeftino pseudoznanstveno banaliziranje pojma svijesti je isto tako vid manipulacije i zavaravanja javnosti o pravoj istini.

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388235)
Kada racio zamjeni "unutarnja istina" koja se ne može objasniti i provjeriti dobivaš nacizam, bombaše samoubojice, apartheid, diktature itd.

I beg to differ - ovdje se upravo radi o mentalnoj manipulaciji, umnim konceptima i indoktrinacijama. Da je u pitanju svijest (unutarnja istina), ne bi nikako došlo do tih stvari jer svijest ZNA da taj put nije dobar put. Put svijesti je isključivo put ljubavi.

Svijest ZNA, um misli da zna.

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388235)
Sve nabrojeno kreće od toga da imaš spoznaju istine koja traži stanje svijesti koje također ne možeš ničim dokazati niti čak opisati.
Primjer Referenduma o braku. Svi znamo da je diskriminacija na temelju spola, rase, nacionalnosti, vjerskog uvjerenja i seksualne orijentiranosti neprihvatljivo. To smo naučili iskustvima iz povijesti.
Mnogi su patili zbog diskriminacije i shvatili smo da ne želimo živjeti u takvom svijetu jer svaka diskriminacija završava da netko strada.To se zove racionalna prosudba. Prosudba koja se temelji na dokazima.
Znanstvenim se ispitivanjima pokaže da u organizmu čovjeka homoseksualno orijentiranog nema pokazatelja psihofizičke različitosti od heteroseksualne orijentacije. Dakle racionalni dokazi.

Kad unatoč svemu imaš potrebu diskriminirat homoseksualce onda se radi o osobnim istinama koje ne podliježu kolektivnoj empiriji nego osobnim spoznajama koje se ne mogu objasnit ni dokazat.

I eto ti odgovora (skoro pa si sam sebi nacrtao) - istog kao gore. Radi se o umnim konceptima a ne svijesnosti jer svjesnost poznaje samo ljubav i prihvaćanje. Zato ti se koncept razilazi i nema konzistenciju. Jer pod sviješću smatraš upravo njezinu suprotnost.

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388235)
Presudno je važno u kakvom duhu se razvija princip dolaska do spoznaja. Ako spoznaja samo ovisi o osjećaju za ispravnim koji će ovisno o snazi uspješno diskreditirat ono što mu prijeti, svakakva ideja prolazi ako bude dovoljno upornosti i povoljne okolnosti.

Bez obzira što ti možda nećeš biti nacista ili homofob, podržavanjem principa dolaska do spoznaje koji ne traži ništa drugo do osobnog osjećaja, vlastitog "stanja svijesti" (navodnici su zato što može postojat razlika između stanja svijesti i uvjerenju o stanju svijesti), indirektno podržavaš sve one koji po istom principu imaju vrlo opasne ideje po sve nas. Indirektno na način da svojim primjerom podržavaš kulturu Jastva gdje sam Ja jedino mjerilo samom sebi.

Tebi se sve pomiješalo. Stanje više svijesti nije "vlastito" nego sveobuhvatno stoga ono ne podržava nikakvu kulturu Jastva, a posebno ne Jastva koje je mjerilo samo sebi. No, to je nešto što treba osjetiti i doživjeti jer se inače teško može shvatiti. Ponovit ću - stanje više svjesnosti je stanje čiste, bezuvjetne ljubavi i prihvaćanja - u njoj nema mjesta za nikakve nacizme niti grozote koje navodiš.

M. Brown je jako dobro objasnio pojam Jastva naspram "Svega što jest":
“I” is an illusion, because in this world, “we” is the resonance of authenticity. “I”- consciousness is only authentic when we enter God-realization, and when we do, “I”-consciousness is unnecessary. “I”-ness is an illusion only possible to perpetuate within the experience of egoic separation and isolation; “I” always necessitates “you”. Oneness obliterates “you” and therefore annihilates “I”.
Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388235)
Ispravit ću se. Poznajem temelje beskrajnih varijacija na temu.
Okrenuo sam ploču iz više razloga:
1. Prepoznao sam žvakanje jedno te istog pa sam skratio vrijeme.
2. Istina nije istina samo zato što netko kaže da je istina.
3. Istina nije istina samo zato što želim da bude istina.

Da, zato što nisi uspio proniknuti u srž svega nego si ostao na pukom teoretiziranju i iščitavanju lijepih rečenica. Ništa od toga nisi pretočio u praksu i onda je logična posljedica upravo to što navodiš. 'Istine' treba živjeti - kao što si i sam zaključio u jednom od svojih postova: jedno je o nečem čitati, a drugo je to živjeti.

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388235)
Sadržaj tekstova može izgledati vrlo logično i smisaono. Vješt uspješan pisac se poziva na iskustva i osjećaje koji su nam poznati. Poznati su zato što smo ljudska vrsta i vrlo slično reagiramo u situacijama kada osjećamo prijetnju ili naklonost.
Ta činjenica se redovito zloupotrebljava u marketingu i političkom populizmu.
"Duhovni" (navodnici zbog toga što smatram da postoji duh) materijal se obilato koristi tim trikom da stvori dojam stvarnosti. Budući da se radi o osjećajima koje čitatelj poznaje, sadržaj dobiva na vjerodostojnosti. I naša svakodnevna komunikacija se bazira na tome da induciramo drugu stranu u svoje stanje. Tek ako si uspješna u tome nailaziš na razumijevanje i potvrdu.

Ali, stvarnost mog suosjećanja sa piscem ne govori o njegovim kriterijima procjene situacije. On je pozvao osjećaje koje prepoznajem ali to nije ni dokaz da bi ja reagirao na isti način u njegovim okolnostima. Moji kriteriji procjene okolnosti ne moraju biti isti ali mogu suosjećati njegovo stanje i samim time mu vjerujem tj. vjerujem njegovim osjećajima.

Problemi nastaju kada suosjećanje postane jedini kriterij vjerodostojnosti. Tada robuješ svojim apetitima i ništa drugo nije važno. Što više se odvajaš od poznavanja situacija/motivacija takvih autora to se sve više gubi trag izvoru cijele priče a to je kriterij po kojem taj pisac prosuđuje svoje okolnosti.

Brkaš pojmove - ne govorim o emocijama, jer su emocije isto tako produkt uma. One slijede misao, pa je stoga emocijama dosta lako manipulirati. Ako čovjeku vješto imputiraš neku misao ili mu dočaraš neku sliku, možeš izazvati emociju na kakvu ciljaš. Na taj način nastaju grozote poput vjerskog fanatizma, nacizma i ostalog što si naveo.

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388235)
Ako a priori podrazumijevaš da lažem onda reci da lažem i to obrazloži. Ako misliš da je istina onda reci da ti smeta što tako surovo govorim o istini. "Cinizam" je po meni suvišan izraz ovdje. :confused-smiley-013

Cinizam nema nikakve veze s laganjem, pa tako nisam ničim implicirala da lažeš.:confused-smiley-013 Ali bio si u nekoliko navrata nepotrebno podrugljiv i na to sam se osvrnula.

chameleon 08-01-14 00:08

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388297)
Ne, nego po iskustvu koje potvrđuje spoznaju i tako je čini životnom, "upotrebljivom" - da se izrazim pragmatično.

Šta to znači "iskustvo koje potvrđuje spoznaju"?
Mislio sam da sa iskustvom dolazi spoznaja.

Mislim da bi trebala posjetit pacjente u umobolnici. Tad će ti biti jasnije što znači spoznaja.
Bolesnici koji su zakinuti umnim sposobnostima trebaju pomoć da zadovolje najosnovnije životne potrebe.
Takvi ljudi padaju na testovima gdje se traži logičko povezivanje.

Um je neodvojiv od spoznaje.
Um daje ili oduzima smisao iskustvu. On je ambasador, ministar vanjskih poslova o kojem ovisi suradnja sa okolinom i uspostavljanje zajedničkog jezika u ime dobrosusjedskih odnosa.
Razum, koji ne postoji bez uma, je jedini zajednički oslonac na kojeg možemo računat ako nam je u cilju suradnja.
Ako ćemo prepustit stvar osjećajima koji se ne mogu opisat, kaos je garantiran.
Hvala bogu, ipak imamo razum. :smile_giggle:
Imaš i ti razum kada tumačiš svoja iskustva određenom logikom koju smatraš prihvatljivom.
Naše emocije bez razuma su bliske životinjskom instiktivnom svijetu.
One su pozitivne ili negativne. Ostani il bježi.
Jedino čovjek ima sposobnost da izrazi svoje emocije umom. Tek kada izraziš svoje emocije kreće avantura snalaženja u ljudskom svijetu.Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388297)
Wikipedijska definicija svijesti nije ona o kojoj govorim: Svijest je sposobnost razmišljanja i rasuđivanja o svijetu koji nas okružuje.

U Wiki stoji definicija koja podrazumijeva dovoljno pouzdan način definiranja svijesti. On ne ulazi preširoko u definiranju zato što daljnje ulaženje više nije pouzdano u dokazivanju.
Moja svijest je ovakva, tvoja onakva. I šta ćemo sad?
Možemo se samo nadat da naše svijesti nisu takve da nam je naša različitost nepodnošljiva.
Po kojim onda kriterijima razlikujemo čija je svijest prihvatljivija?
Iskoristit ću već klišeiziran primjer Hitlera. Njemu njegova svijest govori o vrijednim i bezvrijednim rasama ljudi, a tvoja svijest govori o nepostojanju razlike. Oboje imate "unutarnju spoznaju".
Koja je razlika između vas dvoje? Kako vas se može razlikovat?

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388297)
Svijest nije umni koncept i nema veze s umom.

Svijest jeste definicija i kao takva može jedino biti umni koncept kao i svaki pokušaj konceptualiziranja ljudskog iskustva.

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388297)
Um može biti neki posrednik i asistent u komunikaciji jer smo tako koncipirani kao bića da bez uma ne možemo živjeti (bar ne još za sada), a kamoli da se definira kao gore.

Ta furka duhovnjaka tipa "uuuu super je bit bezuman" je put ka besvjesti. :smile_giggle:
Posljedica pogrešnog tumačenja tehnika stišavanja misli.
Dobar primjer su mediji. Mediji su nagomilani smećem gdje se sve teže može razaznat istina od manipulacije istinom tako da imaš traćak istine na čijim temeljima se gradi carstvo laži.
Um je u tom pogledu Isti. Raspolažeš sa svojim materijalom ali gomila unutarnjih i spoljašnjih informacija zahtjeva ili trud da se sve te informacije poslože u odgovarajuće ladice (skepticizam iliti kritičko razmišljanje), ili se linijom manjeg (ugodnijeg) otpora prepustiš vrtlogu koji ti neda mira, troši golemu energiju i tjera na nepromišljene poteze.
Poanta stišavanja misli je da ojačaš umov potencijal eliminiranjem buke misli koja siše golemu energiju. Takvim tehnikama tek spoznaješ što stvarno jeste tvoj um. Tada možeš nešto više reći o svom umu.

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388297)
Ako je tako, onda koja je razlika između uma i svijesti.

Dobro pitanje.

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388297)
Čemu uopće izraz svijest? Koja bi bila svrha dvaju totalno različitih izraza, različitog porijekla da se radi o istoj stvari?

Termin "svijest" je samo ljudski pokušaj opisivanja svojeg iskustva.
Do definicije ne bi došlo kada bi svatko po svojem doživljaju imao pravo. Zato se uzima objektivna referenca po kojoj se svatko može orijentirati.

Ne znam kako si došla do toga da se radi o dvaju totalno različitih izraza?
Nosiš puuuunooo predrasuda na svojim leđima. Vjerovatno i nakon ove moje izjave, ustrojit ćeš svoje snage za protunapad umjesto samopreispitivanje. Bitna je borba, zar ne?

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388297)
Ajmo, malo logike ... Jeftino pseudoznanstveno banaliziranje pojma svijesti je isto tako vid manipulacije i zavaravanja javnosti o pravoj istini.

Slažem se. Mada nisam siguran dal razumiješ pojam "pseudoznanost".:smile_giggle:
Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388297)
I beg to differ - ovdje se upravo radi o mentalnoj manipulaciji, umnim konceptima i indoktrinacijama. Da je u pitanju svijest (unutarnja istina), ne bi nikako došlo do tih stvari jer svijest ZNA da taj put nije dobar put. Put svijesti je isključivo put ljubavi.

Teško mi je uopće odgovorit na ovakvo nešto.
Mogao bih samo reći da si vrlo neodgovorna. Manipuliraš pojmom "svijest" kako ti paše, laprdanjem o ljubavi gdje bi valjda svi trebali dić palac.
Pored tebe postoji daleko veći svijet koji pokušava razumijet svijest i ljubav u diskusijama gdje postoje različita stajališta u uvjetima gdje se ne možeš povuć u svoje "sigurno" sklonište.

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388297)
Svijest ZNA, um misli da zna.

Ne-svijest isto ZNA.


Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 388297)
I eto ti odgovora (skoro pa si sam sebi nacrtao) - istog kao gore. Radi se o umnim konceptima a ne svijesnosti jer svjesnost poznaje samo ljubav i prihvaćanje. Zato ti se koncept razilazi i nema konzistenciju. Jer pod sviješću smatraš upravo njezinu suprotnost.

Do ove točke mi je razgovor sa tobom bio izazov.
Od ove točke više ne vidim svrhu.

Relax 08-01-14 08:23

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388027)
"Duhovni" materijal, horoskop, urote, vanzemaljci su danas daleko zastupljeniji posvuda od materijala filozofa, intelektualaca i cijenjenih znanstvenika.

Postoje znanstvenici čiji je znanstveni opus značajnim dijelom "alternativan" - npr. malo je poznato da su mnogi astronomi ujedno bili i astrolozi, s tim da se astronomski dio svodi na primjerice 2-3 knjige,dok im se astrološki opus mjeri u stotinama tomova.

To nećeš naučiti u školi, jer tamo se uči o Potemkinovim selima - morat ćeš se zavući duboko u knjižnicu i dati si vremena i šansu proširiti obzore, odnosno krenuti za dokazima, ma kamo te oni odveli. :smile_sun:

Jesam 08-01-14 11:27

Citat:

Originally Posted by chameleon (Post 388630)
Do ove točke mi je razgovor sa tobom bio izazov.
Od ove točke više ne vidim svrhu.

Likewise! :smilie_smile:
Ili ne čitaš dovoljno temeljito što pišem ili ne razumiješ ili nisi u stanju razlikovati i kritički razmisliti ili ... whatever - nas dvoje ko baba šumom, deda drumom. :smile_bigsmile:


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 01:04 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0