slazem se sa Suncelinom da ne treba biti rigorozan i zivjeti u jednom kalupu, meni isto to malo baca na kult . za sve postoji ravnoteza i kako su nas ucili, najbolja je zlatna sredina.
nekako sam u kombinaciji makrobiotike i vegetarijanstva. s tim da ribu jedem, mlijeko uopće ne pijem, jogurte i to..jaja samo u kolačima i sir samo u kuhanju, med samo po zimi ako me kolje grlo. čini se da mom tijelu paše ta kombinacija. doduše, još sam u fazi učenja .
kuhanje i hrana (i sam objed) treba veseliti, opuštati. kuham stvarno non stop i totalno uzivam u tome; priprema namirnica, kuhanje, konzumiranje. i sve nekako dolazi iz glave...ne zelim se "opterecivati" sto bi pasalo uz sto. recimo, maktrobiotika ne zagovara paradajz i patliđane (stvarno?) a ja bez toga ne mogu nikako. patliđan na češnjaku s paprikom i čim god mi je nešto izuzetno, a paradajz jedem u 2 od 3 glavna obroka dnevno. paradajz=raj/rajsko voće
treba čovjek uzeti ono što mu paše u skladu s nekim zakonima i učenjima i biti fleksibilan što se tiče svog tijela. ako nam padne mrak na oči za čokoladom u 22, pa pojedi tu čokoladu. ugl, otici cu offtopic
vidim da je administrator prebacio temu Teorija 5 elemenata, pa bi molila da je vrati (i onda prebaci ovaj post na tu temu). a evo zašto...
popis namirnica, načina kuhanja itd. prema teoriji 5 elemenata:
DRVO
okus: kiseliji
žitarica: ječam, pšenica, raž, zob, pir
mahunarka: leća (zelena i smeđa), mungo grah
alge: wakame
povrće: lisnato povrće (u vis) – klice, poriluk, list peršina, list mrkve, blitva, kiselo zelje (kiseljenje)
način kuhanja: kraće kuhanje, parenje, kraće pirjanje, manje ulja i začina
začini: ocat, kopar, ružmarin, šafran, mažuran, kim, lovor
sjemeke: kikiriki
ribe: priobalne ribe – bakalar
VATRA
okus: gorči
žitarica: kukuruz
mahunarka: crvena leća
alge: nori
povrće: zeleno povrće, raštrkanih listova - lišće korabe, radič, zelene salate, rajčica, raštika itd.
način kuhanja: sirova hrana i kratko prešana, parenje (brže i kraće kuhanje), prženje na suho (sjemenke), malo ulja i začina
začini: kakao, kava...
sjemeke: sezam, suncokret
ribe: aktivnije morske ribe – lignja, hobotnica, jegulja
ZEMLJA
okus: slađi
žitarica: proso, quinoa
mahunarka: slanutak
alge: arame
povrće: glavičasto povrće - bundeva, kupus i luk manje kompaktni i ljuti
način kuhanja: duži način kuhanja, duže pirjanje (kinpira) povećava se količina ulja i začina
začini: vanilija, cimet, med, rogač, i svi zaslađivači
sjemeke: bundevine sjemeke, lješnjaci, orasi (na prijelazu prema metalu)
ribe: riječne – pastrva
METAL
okus: ljući
žitarica: riža, slatka riža, mochi
mahunarka: žuta soja, tofu, tempeh
alge: hijiki
povrće: glavičasto i korjenasto povrće ljutkastog okusa i kompaktnije – rotkva, daikon, đumbir, lotos, kupus i luk (jako tvrd i ljutkast), cvjetača
način kuhanja: duži način kuhanja, prženje u dubokom ulju, pečenje
začini: hren, đumbir, češnjak, papar, kadulja, menta, bosiljak, timijan, korijander, komorač
sjemeke: orasi
ribe: manje, kompaktnije ribe – srdela, papalina, inčun
VODA
okus: slaniji
žitarica: heljda
mahunarka: grahovi, crna soja, azuki grah
alge: kombu, dulse
povrće: uglavnom korjenasto povrće – čičak, mrkva, cikla, crveni kupus
način kuhanja: dugo zimsko kiseljenje, nishime, najviše ulja i začina
začini: sol, shoyu, umeboshi, miso
ribe: školjke – kamenice, dagnje, morski rak, rakovice
ontopic:
svaki dan se trebaju kombinirati elementi ili? mislim, svaki dan svih pet u drugačijim kombinacijama, za sve obroke? čini mi se da dosta znaš o tome a ja nigdje da nađem neke cjelovite informacije u komadu. please share
ontopic:
svaki dan se trebaju kombinirati elementi ili? mislim, svaki dan svih pet u drugačijim kombinacijama, za sve obroke? čini mi se da dosta znaš o tome a ja nigdje da nađem neke cjelovite informacije u komadu. please share
dakle, za uravnotežen obrok trebali bi biti zastupljeni svih 5 elemenata.
npr.
žitarica - riža (metal)
mahunarka - slanutak (zemlja)
povrće - mrkva (voda), poriluk (drvo), zelena salata (vatra)
sjemenke sezama (vatra)
arame (zemlja) + šampinjoni (mislim metal)
sad se to, tj povrće može onda napraviti više yin (kratko pirjanje, ili kineski stil ili sirovo, kao salata) ili više yang (duže kuhanje, nishime ili pečeno, a umjesto zelene salate - klice)
ili neka druga kombinacija povrća kojom popunjavaš osnovu žitarica-mahunarka (prvo odrediš osnovu)
ako se neki element izostavi neće propasti svijet . nadoknadić će se u slijedećem obroku. dobro je paziti da u svakom ili bar u njih 2 od 3 imaš nečeg zelenog. ja se često držim i ovog: malo glavičastog, malo korjenastog, malo zelenog, a onda popunjavam...
dosta dobro je objašnjeno u knjizi J.B.Pejić i Z.Pejić: Hrana za život (vidjela sam reklamu da im uskoro izlazi novo izdanje)
ako ti se ne da kupovati, posudi u knjižnici
-paprika i patlidžan na maslinovo kratko u woku
-češnjak
-kurkuma, sol
-kuhane mahune
-zeleni radić
-vlasac, peršin
-malo gorgonzole i parmezana
sve sam to sjedinila u woku, to je brzo gotovo. i uzivala sam kao nikad. takvi okusi me zovu pa poslušam tijelo. kasnije sam pojela mislo juhu...jel sve ovo okej i da li zastupam sve ne znam (?) al imam osjećaj da je ovo okej.
a knjigu ću svakako uzeti, zanima me to kombiniranje. hvala ti na info