Alternativa Forum

Miso juha

Ovo je diskusija na temu Miso juha u podforumu Makrobiotika
Zamolio bih nekog iskusnijeg makrobiotičara da napiše nešto detaljnije o tome ...

Natrag   Alternativa Forum > Prehrana i zdravlje > Makrobiotika

Alternativa Forum


Makrobiotika Zdravi i holistički način prehrane i života

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 11-10-10, 12:25   #1
Ash
Guru
 
Ash's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2009
Postovi: 990
Ash has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond repute
Ash has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond reputeAsh has a reputation beyond repute
Zadani Miso juha

Zamolio bih nekog iskusnijeg makrobiotičara da napiše nešto detaljnije o tome što je to Miso i koje su njegove dobrobiti. I kojih sve vrsta imamo.
Ash je offline   Reply With Quote

Nepročitano 12-10-10, 09:02   #2
New member
 
Suncelina's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10
Suncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura about
Zadani

ovdje ima dosta informacija
http://tempeh-miso.blog.hr/
počni od ovog: http://tempeh-miso.blog.hr/2010/02/index.html#dan4


Listen and you will develop intuition.



Podijeli post!

Suncelina je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
alison (12-10-10), Ash (12-10-10), namaste (19-01-11), ram (12-10-10)
Nepročitano 03-11-10, 20:12   #3
Alternativa addict
 
pips's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Stari Grad
Postovi: 155
pips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud of
pips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud of
Zadani

Nebi zelila da moje razmišljanje primite kao provokaciju,pa ću najprije reći da imam kuharicu Micho Kuchia,da sam bila kod njega na dijagnostici i više godina imala člana obitelji na makrobiotičkoj prehrani.Jela sam fina i "fina" jela po njihovim recepturama.
Miso paste za juhice su fermentirani ječam i td.Zdravo "narodski" rečeno truli,raspadnuti.Divna je spoznaja da takve paste mogu biti upotrebljene za ishranu i nisu štetne.Da su ih kojom srećom imali u ratno doba u Vukovaru ili Sarajevu.
Makrobiotičari kažu da treba prilagodit ishranu između ostalog i podneblju gdaje živiš.Da ne teba jesti proizvode koji su uzgajani 500 km dalje.A nude super zdrave alge koje se uvoze iz Čilea.
Dalmatinac je npr uživao u juhici od ribe i laganoj lešadi od bijele ribe i prije više stoljeća,pa tako i danas.Ili je kuhao 10-tak biranih vrsta trava,tj samoniklog bilja kao mišancu i uz to uživao u srdeli sa gradela.Koja mi je potreba danas "mutit" miso,koji odgovara kulturi ishrane dalekog istoka?
pips je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
alison (03-11-10), Jesam (10-06-11), LIK (03-11-10), naftali (08-11-10), ram (04-11-10), Sativa (03-11-10), Tree (04-11-10)
Nepročitano 06-12-10, 01:01   #4
Alternativa addict
 
azizi's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2009
Postovi: 278
azizi has a reputation beyond reputeazizi has a reputation beyond reputeazizi has a reputation beyond reputeazizi has a reputation beyond repute
azizi has a reputation beyond reputeazizi has a reputation beyond reputeazizi has a reputation beyond reputeazizi has a reputation beyond reputeazizi has a reputation beyond reputeazizi has a reputation beyond reputeazizi has a reputation beyond reputeazizi has a reputation beyond reputeazizi has a reputation beyond reputeazizi has a reputation beyond reputeazizi has a reputation beyond reputeazizi has a reputation beyond reputeazizi has a reputation beyond reputeazizi has a reputation beyond reputeazizi has a reputation beyond repute
Zadani

Meni je miso juha jedna od najvećih blagodati makrobiotičke kuhinje. A ovo govorim iz pozicije dvadesetgodišnjeg 'druženja' s istom, budući da sam se davnih dana njome liječila.

Ne znam je li stvar navike, ali kada bih nekoliko dana bila bez moje miso juhe (putovanje ili slično), jedva sam čekala da je opet pojedem. Taj okus, koliko god mi ispočetka bio stran, postao mi je i fin i 'krepak'.

Ovdje govorim o ječmenom misu, budući da on spada u 'najuravnoteženiji' miso, pa kao takav i najkorišteniji u svakodnevnoj makrobiotičkoj prehrani.
Da sada ne prepričavam, a i ne traže mi se bilješke, ovdje ću copy/paste o misu:


Miso je fermentirana pasta od soje (ili soje fermentirane s ječmom ili rižom) i morske soli uz dodatak pokretačkog enzima koji sadrži žive enzime koji pomažu probavi, jačaju krv i osiguravaju ravnotežu složenih ugljikohidrata, esencijalnih masnoća, bjelančevina, vitamina i minerala. Miso neposredno pomaže probavljanje hrane, a potiče i izlučivanje probavnih sokova u želucu. Prirodne bakterije koje miso sadrži najpovoljnije potiču probavne organe u izbacivanju nepoželjnih mikroorganizama. Slanog je okusa te je izvrstan za začinjavanje juha (poznata miso-juha), variva, namirnica s morskim algama i povrćem, razne preljeve.
Miso se juhama dodaje na kraju, razmućen u malo vode, kad je povrće već skuhano. Juha ne smije ponovno zakipjeti jer će miso tako izgubiti svoje vrijedne sastojke i enzime. Jedna čajna žlica dostatna je za pripremu jedne zdjelice juhe od 3 dl.
Razlikujemo:
  • Sojin miso (miso hatcho) - fermentirana čista soja, najsnažnijeg djelovanja i najintenzivnijeg okusa;
  • Ječmeni miso (mugi miso) - fermentirana soja i ječam, zbog svog ugodnog okusa najčešće se koristi;
  • Rižin miso (genmai miso) - fermentirana soja i riža, blagog okusa, preporuča se za toplije dane;
  • Rižin miso - bijeli/svijetli (shiro miso) - fermentirana soja i riža, izvrstan za krem juhe, umake, slatkasto-slanog okusa;
  • Instant miso juha - omogućuje brzu i jednostavnu pripremu miso juhe. Vrećica juhe prelije se sa 2,5 dl vrele vode i spremna je za konzumaciju.
Izvor http://www.makrovita.hr/content/view/76/95/



Onima koji se tuže da im je miso preslan savjetovala bih da ga stavljaju manje u jelo. Za tanjur juhe dovoljno je pola čajne žličice ječmenog misa, razmućenog u vodi i stavljenog na samom kraju kuhanja, na minutu, pazeći pri tome da ne zavri, budući da se vrenjem ubijaju enzimi koji pomažu našoj probavi hrane. Otuda njegova ljekovitost.

O makrobiotici - DA ili Ne - možemo , ali bi bilo dobro u nekom drugom topicu, budući da se ovaj zove 'Miso juha'.


azizi je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
alison (06-12-10), Joy (06-12-10)
Nepročitano 10-06-11, 06:28   #5
lucy
Guest
 
lucy's Avatar
 
Postovi: n/a
Zadani

Možemo li Miso pripremiti sami kod kuće?
Ne bih kupovala instant... to mi ga dođe ko da si kupim juhu u vrećici... koliko može biti živ ako je instant?
  Reply With Quote
Nepročitano 13-06-11, 09:38   #6
New member
 
Suncelina's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10
Suncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura aboutSuncelina has a spectacular aura about
Zadani

Citat:
Originally Posted by lucy Pogledaj Post
Možemo li Miso pripremiti sami kod kuće?
Ne bih kupovala instant... to mi ga dođe ko da si kupim juhu u vrećici... koliko može biti živ ako je instant?
Ako misliš, da li se može miso pasta pripremati samostalno kod kuće - da, ali za to su potrebni određeni preduvjeti (soja u zrnu, ječmeni 'koji'...) i 6 mjeseci, do godine dana (može i dulje) vremena
(pogledaj na linku gore)
Ako misliš da li se može juha raditi od paste - apsolutno. To je ustvari miso juha. Gotove miso juhe, s dehidriranim misom - zaista je pitanje koliko čovjek od njih može imati koristi.
A miso pasta, da bi bila djelotvorna, mora biti nepasterizirana. Pasteriziran miso je prošao termičku obradu, da bi mogao stajati van hladnjaka i većina, ako ne i svi mikroorganizmi su uništeni.
Djelovanje misa je slično djelovanju jogurta ili nekog drugog mliječnog fermenta. Jer što je jogurt, ili kiselo mlijeko - 'pokvareno' mlijeko. Kad je "kvarenje" mlijeka kontrolirano, dobije se fermentirani proizvod. A velika razlika je u tome, što se miso jede toplo, a jogurti i dr. uglavnom hladni (rijetko tko ih jede na sobnoj temperaturi). Zbog te razlike, ferment mlijeka i sve dobrobiti koje naša crijevna flora može imati od tih "dobrih" bakterija su smanjene, kod današnje populacije s lošom, podhlađenom crijevnom mikroflorom i potpuno uništene. Za razliku od mlijeka, miso zbog topline djeluje kvalitetno na crijevnu mikrofloru.
No, mlijeko samo po sebi ima rashlađujuću energiju, tako da i npr. jogurt na sobnoj temperaturi neće biti efikasan kao miso

A i naša kultura poznaje kvalitetne fermente - npr. kiselo zelje. Nikakva naranča ili kivi ne može dati bolje iskoristivi C vitamin od kiselog kupusa.


Listen and you will develop intuition.



Podijeli post!

Suncelina je offline   Reply With Quote
Nepročitano 13-06-11, 13:00   #7
lucy
Guest
 
lucy's Avatar
 
Postovi: n/a
Zadani

Suncelina, puno ti hvala na informaciji.
  Reply With Quote
Nepročitano 04-05-13, 15:18   #8
New member
 
coraline's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2012
Postovi: 19
coraline will become famous soon enoughcoraline will become famous soon enoughcoraline will become famous soon enoughcoraline will become famous soon enoughcoraline will become famous soon enoughcoraline will become famous soon enoughcoraline will become famous soon enoughcoraline will become famous soon enoughcoraline will become famous soon enough
Zadani

Koliko dugo miso može stajati otvoren? Imam onaj paketić od 300g iz bio&bio, al nigdje ne piše u roku koliko ga treba potrošiti?
coraline je offline   Reply With Quote
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 20:50 sati.





Iz ponude izdvajamo:











Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0