Ovo je diskusija na temu Makrobiotika za dugovječan i uravnotežen život u podforumu Makrobiotika Makrobiotika, ili makrobiotička dijeta (od Grčkog „macro“ – veliki, dugi; i ...
Makrobiotika, ili makrobiotička dijeta (od Grčkog „macro“ – veliki, dugi; i „bios“ – život) je nauka o prehrani, u kojoj žitarice konzumiraju kao osnovnu hranu. Žitarice se kombiniraju sa drugim namjernicama kao što su povrće, voće i mahunarke.
Makrobiotika pridaje veliko značenje procesu jedenja: preporučuje se da se hrana dobro i dugo žvače prije gutanja i da se ne prejeda.
Najraniji zapisi o makrobiotici pronađeni su u tekstovima Hipokrata, oca zapadne medicine. U svome eseju „Airs, waters and places“ spominje riječ makrobiotika, kako bi opisao ljude koji su imali dobro zdravlje i dug život. Herodot, Aristotel, Galen i drugi koristili su riječ makrobiotika kako bi opisali zdravi način života, osnovan na jednostavnoj dijete, koja je promicala zdravlje i dugovječnost.
Vjeruje se, da su makrobiotiku koristile mnoge kulture, uključujući Inke i Kineze iz dinastije Han, koji su poznati po svojoj dugovječnosti.
Makrobiotiku kakvu poznajemo danas donio je u Europu George Ohsawa - japanski filozof. Ohsawa je bio inspiriran da formulira i zapiše znanost o makrobiotici na osnovi učenja Kaibara Ekikena, Andou Shoeki, Mizuno Namboku i drugih.
Makrobiotika tvrdi, da način prehrane i kvaliteta namirnica snažno utječu na naše zdravlje, blagostanje i sreću. Savjetuje, da jedemo hranu koja je što manje prerađena.
Akcent je na konzumiranju lokalno uzgojenih integralnih žitarica, mahunarki, povrća, voća i fermentiranih proizvoda soje, koje se kombiniraju prema principima ravnoteže (poznatima kao yin i yang).
Prehrana u makrobiotici će se razlikovati ovisno o geografskom položaju i životnim okolnostima. Ipak, neke općenite smjernice za uravnoteženu prehranu su slijedeće:
dobro sažvakane cjelovite žitarice, posebno smeđa riža: 25-30%
povrće: 30-40%
mahunarke: 5-10%
miso: 5%
hrana prerađena na prirodan način: 5-10%
U malim postotcima konzumira se riba i produkti mora, sjemenke i orašide, začini, voće i napitci.
Jako mi je interesantna makrobiotika, uglavnom jedem povrće, voće i žitarice, smanjila sam meso, kruh, rafiniranu rižu i proizvode od rafiniranog bijelog brašna.
Još uvijek fušam s tim problematičnim proizvodima, ali čisto iz razloga jer ne znam što jesti/ili kako spremiti. Ali super mi je to što poslije obroka sa žitaricama osjećam dobar okus u ustima, a ako pojedem nešto od rafiniranog brašna imam potrebu ići oprati usta (ko da sam se kontaminirala)
Gledala sam neki dan na odjelu zdrave prehrane proso, leću, granule soje, granule ovog i onog, ali nisam sigurna da li je to baš to.
Npr. pahuljice od žitarica - da li to spada u makrobiotiku (i opće u zdravu prehranu) - jer im je skinuta ovojnica i obrađene su (gnječene ili što već). Kada ih kupujem, uzimam uglavnom najjeftinije jer ispada da one nemaju dodanih aroma i šećera.
Gledala sam sjemenke lana, za njih sam čitala da su ful zdrave, ali ne znam kako bih ih pripremila i s čime:)
Ako ima netko s malo više iskustva, molila bih malo pomoći. Kako izgleda vaša prehrana, jeste li je prilagodili podneblju? Jesu li namirnice tipa alge i gljive s dalekog istoka zdrave za nas?
Čitala sam da npr. paradajz ili kukuruz opće nisu zdravi za nas, jer su to relativno "nove" namirnice koje su ovamo došle iz drugih podneblja.
u današnje vreme smo bukvalno preplavljeni raznim info šta je zdravo a šta ne, a te info su vrlo često kontradiktorne.ja lično smatram da treba pre svega poštovati život i to svačiji.htela bih da upoznam makrobiotiku, ali me zanima jedna stvar:ako se trudimo da živimo u skladu sa okolinom u kojoj smo, što je, čini mi se, jedan od principa makrobiotike, odakle onda ja, iz panonske nizije, da jedem alge,nikadčula začine i ostale stvari, koje rastu, ako sam dobro razumela na dalekom istoku?
U Zagrebu od prošle godine djeluje udruga Domaća Makrokuhinja koja održava radionice makrobiotičkog kuhanja gdje bilo tko zainteresiran može usvojiti osnovne tehnike pripreme hrane prema prirodnim principima. Za detalje pogledajte www.domaca-makrokuhinja.com
U Zagrebu od prošle godine djeluje udruga Domaća Makrokuhinja koja održava radionice makrobiotičkog kuhanja gdje bilo tko zainteresiran može usvojiti osnovne tehnike pripreme hrane prema prirodnim principima. Za detalje pogledajte www.domaca-makrokuhinja.com