Alternativa Forum

Makrobiotika za dugovječan i uravnotežen život

Ovo je diskusija na temu Makrobiotika za dugovječan i uravnotežen život u podforumu Makrobiotika
Makrobiotika, ili makrobiotička dijeta (od Grčkog „macro“ – veliki, dugi; i ...

Natrag   Alternativa Forum > Prehrana i zdravlje > Makrobiotika

Alternativa Forum


Makrobiotika Zdravi i holistički način prehrane i života

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 27-03-09, 21:39   #1
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,816
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani Makrobiotika za dugovječan i uravnotežen život

Makrobiotika, ili makrobiotička dijeta (od Grčkog „macro“ – veliki, dugi; i „bios“ – život) je nauka o prehrani, u kojoj žitarice konzumiraju kao osnovnu hranu. Žitarice se kombiniraju sa drugim namjernicama kao što su povrće, voće i mahunarke.

Makrobiotika pridaje veliko značenje procesu jedenja: preporučuje se da se hrana dobro i dugo žvače prije gutanja i da se ne prejeda.

Najraniji zapisi o makrobiotici pronađeni su u tekstovima Hipokrata, oca zapadne medicine. U svome eseju „Airs, waters and places“ spominje riječ makrobiotika, kako bi opisao ljude koji su imali dobro zdravlje i dug život. Herodot, Aristotel, Galen i drugi koristili su riječ makrobiotika kako bi opisali zdravi način života, osnovan na jednostavnoj dijete, koja je promicala zdravlje i dugovječnost.

Vjeruje se, da su makrobiotiku koristile mnoge kulture, uključujući Inke i Kineze iz dinastije Han, koji su poznati po svojoj dugovječnosti.

Makrobiotiku kakvu poznajemo danas donio je u Europu George Ohsawa - japanski filozof. Ohsawa je bio inspiriran da formulira i zapiše znanost o makrobiotici na osnovi učenja Kaibara Ekikena, Andou Shoeki, Mizuno Namboku i drugih.

Makrobiotika tvrdi, da način prehrane i kvaliteta namirnica snažno utječu na naše zdravlje, blagostanje i sreću. Savjetuje, da jedemo hranu koja je što manje prerađena.

Akcent je na konzumiranju lokalno uzgojenih integralnih žitarica, mahunarki, povrća, voća i fermentiranih proizvoda soje, koje se kombiniraju prema principima ravnoteže (poznatima kao yin i yang).

Prehrana u makrobiotici će se razlikovati ovisno o geografskom položaju i životnim okolnostima. Ipak, neke općenite smjernice za uravnoteženu prehranu su slijedeće:
  • dobro sažvakane cjelovite žitarice, posebno smeđa riža: 25-30%
  • povrće: 30-40%
  • mahunarke: 5-10%
  • miso: 5%
  • hrana prerađena na prirodan način: 5-10%

U malim postotcima konzumira se riba i produkti mora, sjemenke i orašide, začini, voće i napitci.

Spring je offline   Reply With Quote

Nepročitano 10-06-11, 06:25   #2
lucy
Guest
 
lucy's Avatar
 
Postovi: n/a
Zadani

Jako mi je interesantna makrobiotika, uglavnom jedem povrće, voće i žitarice, smanjila sam meso, kruh, rafiniranu rižu i proizvode od rafiniranog bijelog brašna.
Još uvijek fušam s tim problematičnim proizvodima, ali čisto iz razloga jer ne znam što jesti/ili kako spremiti. Ali super mi je to što poslije obroka sa žitaricama osjećam dobar okus u ustima, a ako pojedem nešto od rafiniranog brašna imam potrebu ići oprati usta (ko da sam se kontaminirala)

Gledala sam neki dan na odjelu zdrave prehrane proso, leću, granule soje, granule ovog i onog, ali nisam sigurna da li je to baš to.

Npr. pahuljice od žitarica - da li to spada u makrobiotiku (i opće u zdravu prehranu) - jer im je skinuta ovojnica i obrađene su (gnječene ili što već). Kada ih kupujem, uzimam uglavnom najjeftinije jer ispada da one nemaju dodanih aroma i šećera.
Gledala sam sjemenke lana, za njih sam čitala da su ful zdrave, ali ne znam kako bih ih pripremila i s čime:)

Ako ima netko s malo više iskustva, molila bih malo pomoći. Kako izgleda vaša prehrana, jeste li je prilagodili podneblju? Jesu li namirnice tipa alge i gljive s dalekog istoka zdrave za nas?
Čitala sam da npr. paradajz ili kukuruz opće nisu zdravi za nas, jer su to relativno "nove" namirnice koje su ovamo došle iz drugih podneblja.
  Reply With Quote
, hvala ti na korisnom postu!
AnaLu (11-07-11)
Nepročitano 23-06-11, 09:27   #3
Alternativa addict
 
mighty mama's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2011
Lokacija: ovde, nikad tamo
Postovi: 216
mighty mama has a reputation beyond reputemighty mama has a reputation beyond reputemighty mama has a reputation beyond reputemighty mama has a reputation beyond reputemighty mama has a reputation beyond repute
mighty mama has a reputation beyond reputemighty mama has a reputation beyond reputemighty mama has a reputation beyond reputemighty mama has a reputation beyond reputemighty mama has a reputation beyond reputemighty mama has a reputation beyond reputemighty mama has a reputation beyond reputemighty mama has a reputation beyond reputemighty mama has a reputation beyond reputemighty mama has a reputation beyond reputemighty mama has a reputation beyond repute
Zadani

u današnje vreme smo bukvalno preplavljeni raznim info šta je zdravo a šta ne, a te info su vrlo često kontradiktorne.ja lično smatram da treba pre svega poštovati život i to svačiji.htela bih da upoznam makrobiotiku, ali me zanima jedna stvar:ako se trudimo da živimo u skladu sa okolinom u kojoj smo, što je, čini mi se, jedan od principa makrobiotike, odakle onda ja, iz panonske nizije, da jedem alge,nikadčula začine i ostale stvari, koje rastu, ako sam dobro razumela na dalekom istoku?
mighty mama je offline   Reply With Quote
mighty mama, hvala ti na korisnom postu!
nuna007 (24-08-11)
Nepročitano 24-12-11, 19:50   #4
New member
 
dpribeg's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2011
Postovi: 4
dpribeg is on distinguished roaddpribeg is on distinguished road
Zadani

U Zagrebu od prošle godine djeluje udruga Domaća Makrokuhinja koja održava radionice makrobiotičkog kuhanja gdje bilo tko zainteresiran može usvojiti osnovne tehnike pripreme hrane prema prirodnim principima. Za detalje pogledajte www.domaca-makrokuhinja.com
dpribeg je offline   Reply With Quote
dpribeg, hvala ti na korisnom postu!
Malina (24-12-11)
Nepročitano 18-02-12, 18:16   #5
lucy
Guest
 
lucy's Avatar
 
Postovi: n/a
Zadani

Citat:
Originally Posted by dpribeg Pogledaj Post
U Zagrebu od prošle godine djeluje udruga Domaća Makrokuhinja koja održava radionice makrobiotičkog kuhanja gdje bilo tko zainteresiran može usvojiti osnovne tehnike pripreme hrane prema prirodnim principima. Za detalje pogledajte www.domaca-makrokuhinja.com


Odlično!
  Reply With Quote
Odgovor

Tagovi
makrobiotika

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 04:47 sati.





Iz ponude izdvajamo:













Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0