Makrobiotika za dugovječan i uravnotežen život

Collapse
X
 
  • Vrijeme
  • Show
Clear All
new posts
Advertisement
  • Spring
    Administrator
    • Feb 2009
    • 5817

    Makrobiotika za dugovječan i uravnotežen život

    Makrobiotika, ili makrobiotička dijeta (od Grčkog „macro“ – veliki, dugi; i „bios“ – život) je nauka o prehrani, u kojoj žitarice konzumiraju kao osnovnu hranu. Žitarice se kombiniraju sa drugim namjernicama kao što su povrće, voće i mahunarke.

    Makrobiotika pridaje veliko značenje procesu jedenja: preporučuje se da se hrana dobro i dugo žvače prije gutanja i da se ne prejeda.

    Najraniji zapisi o makrobiotici pronađeni su u tekstovima Hipokrata, oca zapadne medicine. U svome eseju „Airs, waters and places“ spominje riječ makrobiotika, kako bi opisao ljude koji su imali dobro zdravlje i dug život. Herodot, Aristotel, Galen i drugi koristili su riječ makrobiotika kako bi opisali zdravi način života, osnovan na jednostavnoj dijete, koja je promicala zdravlje i dugovječnost.

    Vjeruje se, da su makrobiotiku koristile mnoge kulture, uključujući Inke i Kineze iz dinastije Han, koji su poznati po svojoj dugovječnosti.

    Makrobiotiku kakvu poznajemo danas donio je u Europu George Ohsawa - japanski filozof. Ohsawa je bio inspiriran da formulira i zapiše znanost o makrobiotici na osnovi učenja Kaibara Ekikena, Andou Shoeki, Mizuno Namboku i drugih.

    Makrobiotika tvrdi, da način prehrane i kvaliteta namirnica snažno utječu na naše zdravlje, blagostanje i sreću. Savjetuje, da jedemo hranu koja je što manje prerađena.

    Akcent je na konzumiranju lokalno uzgojenih integralnih žitarica, mahunarki, povrća, voća i fermentiranih proizvoda soje, koje se kombiniraju prema principima ravnoteže (poznatima kao yin i yang).

    Prehrana u makrobiotici će se razlikovati ovisno o geografskom položaju i životnim okolnostima. Ipak, neke općenite smjernice za uravnoteženu prehranu su slijedeće:
    • dobro sažvakane cjelovite žitarice, posebno smeđa riža: 25-30%
    • povrće: 30-40%
    • mahunarke: 5-10%
    • miso: 5%
    • hrana prerađena na prirodan način: 5-10%


    U malim postotcima konzumira se riba i produkti mora, sjemenke i orašide, začini, voće i napitci.
    www.alternativa-za-vas.com
    www.alternativa-webshop.com
  • lucy

    #2
    Jako mi je interesantna makrobiotika, uglavnom jedem povrće, voće i žitarice, smanjila sam meso, kruh, rafiniranu rižu i proizvode od rafiniranog bijelog brašna.
    Još uvijek fušam s tim problematičnim proizvodima, ali čisto iz razloga jer ne znam što jesti/ili kako spremiti. Ali super mi je to što poslije obroka sa žitaricama osjećam dobar okus u ustima, a ako pojedem nešto od rafiniranog brašna imam potrebu ići oprati usta (ko da sam se kontaminirala)

    Gledala sam neki dan na odjelu zdrave prehrane proso, leću, granule soje, granule ovog i onog, ali nisam sigurna da li je to baš to.

    Npr. pahuljice od žitarica - da li to spada u makrobiotiku (i opće u zdravu prehranu) - jer im je skinuta ovojnica i obrađene su (gnječene ili što već). Kada ih kupujem, uzimam uglavnom najjeftinije jer ispada da one nemaju dodanih aroma i šećera.
    Gledala sam sjemenke lana, za njih sam čitala da su ful zdrave, ali ne znam kako bih ih pripremila i s čime:)

    Ako ima netko s malo više iskustva, molila bih malo pomoći. Kako izgleda vaša prehrana, jeste li je prilagodili podneblju? Jesu li namirnice tipa alge i gljive s dalekog istoka zdrave za nas?
    Čitala sam da npr. paradajz ili kukuruz opće nisu zdravi za nas, jer su to relativno "nove" namirnice koje su ovamo došle iz drugih podneblja.

    Comment

    • mighty mama
      Alternativa addict
      • Jun 2011
      • 216

      #3
      u današnje vreme smo bukvalno preplavljeni raznim info šta je zdravo a šta ne, a te info su vrlo često kontradiktorne.ja lično smatram da treba pre svega poštovati život i to svačiji.htela bih da upoznam makrobiotiku, ali me zanima jedna stvar:ako se trudimo da živimo u skladu sa okolinom u kojoj smo, što je, čini mi se, jedan od principa makrobiotike, odakle onda ja, iz panonske nizije, da jedem alge,nikadčula začine i ostale stvari, koje rastu, ako sam dobro razumela na dalekom istoku?
      volim da volim

      Comment

      • dpribeg
        New member
        • Dec 2011
        • 4

        #4
        U Zagrebu od prošle godine djeluje udruga Domaća Makrokuhinja koja održava radionice makrobiotičkog kuhanja gdje bilo tko zainteresiran može usvojiti osnovne tehnike pripreme hrane prema prirodnim principima. Za detalje pogledajte www.domaca-makrokuhinja.com

        Comment

        • lucy

          #5
          Originally posted by dpribeg
          U Zagrebu od prošle godine djeluje udruga Domaća Makrokuhinja koja održava radionice makrobiotičkog kuhanja gdje bilo tko zainteresiran može usvojiti osnovne tehnike pripreme hrane prema prirodnim principima. Za detalje pogledajte www.domaca-makrokuhinja.com


          Odlično!

          Comment











          Latest Topics

          Collapse

          Working...
          😀
          😂
          🥰
          😘
          🤢
          😎
          😞
          😡
          👍
          👎