Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/)
-   Menstruacija (http://www.alternativa-forum.com/menstruacija/)
-   -   Premenstrualni sindrom - PMS (http://www.alternativa-forum.com/menstruacija/2140-premenstrualni-sindrom-pms.html)

Spring 30-01-10 20:46

Premenstrualni sindrom - PMS
 
Pod nazivom premenstrualni sindrom (PMS) podrazumijeva se stanje s manjim psihološkim smetnjama i promjenama raspoloženja. U težim slučajevima primjećuje se višak tekućine, napetost u dojkama, pritisak u zdjelici, razne probavne smetnje, može se osjetiti i bol u križima. Moguće je pogoršanje promjena na koži, pojava akni. Smetnje mogu biti blage i kratkotrajne ali i intenzivnije izražene. Pravilna prehrana, smanjenje stresa, redovna tjelesna aktivnost i dovoljno sna mogu ublažiti tegobe.

http://www.zdravlje.hr/slike/spacer.gif
8 savjeta za ublažavanje PMS simptoma:
pravilno i uravnoteženo se hranite
ograničite uzimanje šećera
ograničite upotrebu soli
jedite manje masnoća
jedite manje, ali češće
smanjite ili eliminirajte upotrebu alkohola i kofeina
vježbajte nekoliko puta tjedno

Definicija
Premenstrualni sindrom (PMS) je skup simptoma koji se javljaju vezano uz menstrualni ciklus, a uključuju psihičke i fizičke tegobe koje, ako su jače izražene, mogu utjecati na život žene. Tegobe se pojavljuju 7 do 10 dana prije, a nestaju nekoliko sati nakon početka menstruacijskog krvarenja.

Uzroci, učestalost i rizični faktori
Do sada još nije otkriven točan uzrok PMS-a. Čini se da nastaje zbog promjene razina hormona estrogena i progesterona. Socijalni, kulturni, biološki i psihički faktori također mogu imati utjecaja.

Simptomi
PMS je stanje koje podrazumijeva širok raspon fizičkih ili emocionalnih tegoba. Prema definiciji PMS-a, tegobe se javljaju u drugoj polovini menstrualnog ciklusa (14 ili više dana poslije prvog dana menstrualnog krvarenja) i ne smiju biti izražene barem 7 dana nakon završetka menstrualnog krvarenja (za vrijeme prve polovine menstrualnog ciklusa). Smetnje mogu biti blage i kratkotrajne, ali mogu poremetiti i opće fizičko i psihičko stanje.

Najčešći simptomi:
Glavobolja Oticanje gležnjeva, stopala i šaka Bolovi u križima Bolovi i grčevi u trbuhu Osjećaj napuhnutosti trbuha Grčevi mišića Napetost u dojkama Povećanje tjelesne težine Promjene raspoloženja Akne Mučnina Zatvor ili proljev Promjene apetita Povećana osjetljivost na zvuk i svjetlo Bolna menstruacija

Ostali simptomi uključuju:
Anksioznost Otežana koncentracija Depresija Razdražljivost Slabost
Smanjenje samopouzdanja Zaboravljivost Zbunjenost Promjene u spolnoj želji, smanjenje seksualne želje

Spring 30-01-10 20:46

Točan uzrok tegoba se ne zna, ali pokazalo se da se neke smetnje mogu ublažiti ili potpuno eliminirati promjenama u stilu života. Redovita tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana, dovoljno odmora i redukcija ili eliminacija kofeina i alkohola su neke od promjena koje se najčešće preporučuju. Također je važno voditi dnevnik simptoma: zapisivati vrstu, težinu i trajanje tegoba.

„Dnevnik simptoma“ trebalo bi voditi najmanje 3 mjeseca kako bi se simptomi mogli usporediti s menstrualnim ciklusom. Dnevnik će liječniku biti od velike pomoći ne samo kod postavljanja točne dijagnoze, nego također i kod određivanja terapijskih mjera. Mogu se preporučiti dodaci prehrani kao što vitamin B6, kalciji i magneziji.

Inhibitori prostalgandina propisuju se ženama koje imaju značajne bolove, uključujući glavobolju, križobolju, bolne menstruacije i napetost u dojkama.
Psihoterapija ili neki psihijatrijski lijekovi propisuju se ženama koje imaju dokazan srednje do jače izražen stupanj anksioznosti, razdražljivosti ili depresije. U nekim slučajevima pomaže i hormonska terapija, no ona može i povećati tegobe.

Prognoza
Nakon postavljanja točne dijagnoze i početka liječenja specifičnih simptoma, većina žena se puno bolje osjeća.

Kada se javiti liječniku?
Javite se svom liječniku ako ne primijetite poboljšanje nakon poduzetih mjera u promjeni stila života (pravilna prehrana, vježbanje i dovoljno odmora), ili ako su simptomi toliko izraženi da ometaju Vaše normalno funkcioniranje.

Prevencija
Neke promjene u načinu života kao što su uravnotežena prehrana(sa povećanom upotrebom žitarica, povrća, voća i sa smanjenom upotrebom soli, šećera, alkohola i kofeina), vježbanje, smanjenje stresa i dovoljno sna mogu biti djelotvorne u prevenciji ili ublažavanju PMS simptoma. Organizam može imati različite potrebe za snom u različitim periodima menstrualnog ciklusa, stoga je važno dovoljno se odmoriti.

Klepsidra 06-02-11 17:54

Kad je proslo 15 dana od moje posljednje menstruacije osjetila sam jak PMS. A sta to znaci? Paaaa....znaci slijedece: odmah kad je nastupio PMS ja sam mislila da cu vrlo rano dobiti menstruaciju i kontala sam da je do prehlade...ono planinarim, napori, pentram se na brda, stijene, tamo-vamo....i svakoga dana bila sam vise nego ubjedjenja da cu menstruaciju dobiti svaki cas. Inace imam redovne menstruacije u razmacima od 24-28 dana...
Da nastavim...medjutim, menstruaciju nisam dobivala. Grudi su me jako bolile, ponekad naidje talas koji jako kratko traje da me jajnici zabole sto je pred sami simptom dobijanja menstruacije...jedino sto nisam osjecala svo vrijeme jeste: vrucina koja je uobicajena pred sam dolazak menstruacije. Mokraca mi je bila jako zuta i kao sto sam rekla cini mi se da nikad u zivotu nisam imala duzi PMS. Poslije sam mislila da necu ni dobiti menstruaciju...a trudna nisam 100%.
Juce sam ustala i primjetila onaj vruci val i blago preznojavanje i kroz 6 sati dobila sam menstruaciju nakon tacno 26 dana.
Menstruacija nije bolna kao sto zna biti (zna biti prebolna) ali je cudna. Boja joj je smeđa, tamnosmeđa...ima krvi, ali vise ima smeđe boje.
Hm...sta li se to svo vrijeme desavalo mom organizmu dok mi je slao lazne signale PMS koji je izgledao kao da cu dobiti svakog trena ciklus.

Thumbelina 06-02-11 21:29

Trudnoca?:confused-smiley-013

Ja u PMS-u ne mogu od nadimanja stomaka! Naduje se toliko da ne mogu da disem! A kad krenu bolovi, to je uzasno... Eto bas za par dana treba da dobijem i probada me i sa desne i leve strane i materica... Nagle promene raspolozenja:thumbsdown:
Inace i ja dobijam izmedju 24-28 dana, pre sam uvek dobijala na 26.

Klepsidra 06-02-11 21:56

Ma joj kakva trudnoca, dobila sam juce menstruaciju, ali me zanima sta se to desavalo sa mojim organizmom.

Thumbelina 06-02-11 22:30

Nekad se javlja M i tokom trudnoce al kazu da bude drugacija...:confused-smiley-013

eftterapija 31-01-12 23:53

EFT u emisiji 8.kat - tražim potencijalnu klijenticu voljnu sudjelovati - prijave do 5.2.12
 
Kao EFT praktičar sam pozvana u emisiju 8.kat Danijele Trbović, s temom Komplementarne i alternativne tehnike pomoći i samopomoći. Prilozi se snimaju unaprijed, a snimanje za EFT prilog trebalo bi početi početkom veljače. Dakle emisija se NE emitira uživo.

Podtema su tegobe peri menopauze (to je uvod u period menopauze) i menopauze (smatra se da ona počinje godinu dana nakon prestanka menstrualnog ciklusa) ili PMS-a. Dakle žene koje imaju problema s menopauzom ili PMS-om su potencijalni klijenti.

Ako živite u Zagrebu i imate SADA sljedeće tegobe

- u peri menopauzi ili menopauzi
- imate ozbiljnih problema s valunzima (naletima vrućine)
- i/ili s nesanicom
- ili imate tegoba tijekom PMS-a ( nervoza, jaki bolovi, umor, itd.)

- ili nekim drugim mjerljivim problemom (mjerljiv problem = onaj problem koji na skali od 1 -10 možemo mjeriti prije i nakon tretmana) povezanim s gore navedenim.

To podrazumijeva da ste sada (31.1.12 – i tijekom sljedećih desetak dana pred ciklusom/ ili u tijeku ciklusa ako se radi o PMS-u, ili da u istom periodu osjećate tegobe perimeno/ menopauze.

Ukoliko:

- se možete prilagoditi terminima snimanja i spremni ste odvojiti 2h za te potrebe (samo snimanje, priprema, šminkanje), na HRT-u prijepodnevnim satima (između cca 10 -15h 10 utorak, srijeda ili četvrtak )

- pristajete na TV-u svjedočiti o tome kako ste se osjećale prije i nakon EFT tretmana. (Važno je da dobro razmislite prije nego li se javite o tome bi li vas smetali potencijalni komentari okoline)

- zainteresirani ste za besplatan 1 do 3 tretmana u trajanju od cca 30 min -1h sa mnom tijekom kojeg možete očekivati da će se tegoba na kojoj ćemo raditi ublažiti a vi ćete dobiti alat za cijeli život

- ste spremni između tretmana, bude li ih više od jednog, primjenjivati EFT prema mojim uputama.


Ozbiljne kandidatkinje molim da se jave na eft@email.t-com.hr najkasnije do sutra 1.2.12. do 12h s brojevima fiksnog telefona i mobitela na kojem su dostupne.

U naslovu emaila napišite - 8.kat sudjelovanje

Očekuje se da će snimanje početi još ovaj tjedan.- Više o samoj tehnici možete pročitati na mom www.eftterapija.blogspot.com kao i na brojnim engleskim siteovima koje će Google za vas pronaći.

- S osobama koje budu najbliže gore navedenom komunicirati ćemo mailom, svi ostali će moći o tijeko projekta čitati na mom blogu www.eftterapija.blogspot.com.


Ovo su važne teme o kojima se malo govori a još manje se zna kako tegobama uzrokovanim tijekom tih perioda u životu žene doskočiti. Ja sam uvjerena da je to moguće, i stalo mi je da pomognem što većem broju žena.

Ako to i vi želite bilo bi mi drago da se prijavite.

Marina Grgić

lucy 04-02-12 11:53

Kako stojite s PMS-om?

Meni se posljednjih par godina javlja čudno rapoloženje dan-dva prije menstruacije. Paše mi samoća, ne da mi se puno pričati, malo sam tužna i mahnito čistim...

Nemam nikakvih fizičkih problema tipa glavobolje i sl.

Bobica 23-11-12 16:17

Ja za vrijeme PMS-a jednostavno nisam normalna..mislim da mi se mozak i um poremete i da to nisam ja kao da sam neka druga osoba..tada s nikim ne komuniciram a ako i komuniciram to završi svađom..suze mi frcaju na sve strane i to odma čim se probudim..teško jako teško podnosim PMS do te granice da moram piti tablete za smirenje..drugačije se ne mogu kontrolirati..

Zlo 23-11-12 20:36

ja se PMS-a riješim čajem od vrkute


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 04:09 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0