Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/)
-   Menstruacija (http://www.alternativa-forum.com/menstruacija/)
-   -   Amenoreja (izostanak menstruacije) (http://www.alternativa-forum.com/menstruacija/993-amenoreja-izostanak-menstruacije.html)

zoricab 27-08-09 15:10

Amenoreja (izostanak menstruacije)
 
Amenoreja (izostanak menstruacije)


Normalan menstrualni ciklus traje od 21 do 35 dana. Amenoreja je definisana kao i zostanak menstruacije tokom najmanje šest meseci. Oligomenoreja predstavlja neredovan menstrualni ciklus u kome se menstruacija javlja u intervalu od 35 dana do šest meseci.
Uzrok nastanka
Amenoreja nije bolest već simptom koji mogu prouzrokovati različiti etiološki faktori: hipotalamusni poremećaji (tumori i infiltrativne lezije, psihotropni lekovi, gubitak telesne težine, prekomerna fizička aktivnost, psihogeni poremećaji - emocionalni stres, anoreksija nervoza), hipofizni poremećaji (destruktivne lezije, hipopituitarizam, tumori, kongenitalni poremećaji), poremećaji jajnika (sindrom policističnih jajnika, prevremena ovarijalna insuficijencija, tumori, testikularna feminizacija, galaktozemija, hemioterapija, iradijacija), poremećaji genitalnog trakta (atrofija endometrijuma, stenoza cerviksa, hematokolpos, kongenitalno odsustvo materice i vagine), oboljenja štitaste žlezde (hipotireoidizam, hipertireoidizam), oboljenja nadbubrežnih žlezda (kongenitalna adrenalna hiperplazija, Cushingov sindrom, tumori, Adisonova bolest).

Klinička slika
Primarna amenoreja je odsustvo menarhe ( prve menstruacije), a sekundarna amenoreja je odsustvo spontanog krvarenja duže od šest meseci kod žene koja je prethodno menstruirala. Fiziološka amenoreja je odsustvo menstruacije pre puberteta, tokom trudnoće i laktacije i nakon menopauze.

Komplikacije
Nelečena amenoreja predstavlja rizik za osteoporozu i prevremenu ishemičnu bolest srca, a kada je udružena sa sindromom policističnih jajnika, hiperplaziju i karcinom endometrijuma. Žene često kasnije u životu imaju hipertenziju (povišen krvni pritisak), dijabetes i hiperlipidemiju (povišen nivo masti u krvi).

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, hormonalnih analiza.

Lečenje
Lečenje je usmereno na korekciju osnovnog poremećaja, potom na nadoknadu estrogena i ukoliko je neposredni cilj postizanje plodnosti, na indukciju ovulacije. Nadoknada estrogena je neophodna radi sprečavanja dugoročnih komplikacija. Kod hronične anovulacije sa normalnim nivoom estrogena neophodna je ciklična primena progesterona radi sprečavanja hiperplazije endometrijuma.

iva123 19-05-15 09:29

Pozdrav!
Ja vec jako dugo nisam imala menstruaciju. Prije nego sto sam ju dobila u 4 mjesecu (zahvaljujuci duphastonu) imala sam ju prije oko 11 mjeseci i prije toga isto 11 mjeseci. Znaci, 2 puta nisam imala menstruaciju po 11 mjeseci, a dobila sam ju zbog duphastona. Ultrazvuk je dobar isto kao i nalazi hormona. Mogu li mozda pomoci neki cajevi npr. stolisnik, vrkuta...? Imam 18 godina.

Jesam 19-05-15 10:45

Treba utvrditi uzrok. Jesi li možda anoreksična?

Imaš li kakve druge dijagnoze ili zdravstvene smetnje?

Adamina 19-05-15 13:18

Citat:

Originally Posted by iva123 (Post 432891)
Pozdrav!


Ja vec jako dugo nisam imala menstruaciju. Prije nego sto sam ju dobila u 4 mjesecu (zahvaljujuci duphastonu) imala sam ju prije oko 11 mjeseci i prije toga isto 11 mjeseci. Znaci, 2 puta nisam imala menstruaciju po 11 mjeseci, a dobila sam ju zbog duphastona. Ultrazvuk je dobar isto kao i nalazi hormona. Mogu li mozda pomoci neki cajevi npr. stolisnik, vrkuta...? Imam 18 godina.

Može ti pomoći izbacivanje šećera, glutena i mlijeka. Dobre su i Evine kapi. Imaš li višak kilograma?

Jesam 19-05-15 16:08

Uzroci amenoreje mogu ležati na razini:
 • hipotalamusa
 • Kallmann-ov i olfaktogenitalni sindrom, kao i anoreksija nervoza,
 • hipofize
 • tumori hipofize: kraniopharingeom, hipofizarna insuficijencija,
 • jajnika
 • Turner-ov sindrom, sekundarna insuficijencija jajnika,
 • maternice
 • Mayer-Rokitansky-Küster-ov sindrom,
 • vagine
 • vaginalna i himenalna atrezija ali i
 • ekstragenitalno, prije svega u metaboličkim i endokrinim poremećajima (adrenogenitalni sindrom).

Najčešći razlozi pojave sekundarne amenoreje, osim fiziološke amenoreje tijekom djetinjstva, u trudnoći, za vrijeme dojenja i u postmenopauzi su
 • opća oboljenja
 • tbc, karcinomi, imunološke bolesti,
 • poremećaji u funkciji jajnika
 • PCOS, tumori jajnika, prijevremena insuficijencija,
 • poremećaji drugih endokrinoloških organa
 • hipo- i hipertireoza, dijabetes kao i
 • odstupanja u funkciji hipotalamusa i hipofize.

Kod sekundarnih amenoreja potrebno je svakako pokušati definirati i odstraniti uzrok poremećaja.

U liječenju i istodobno dijagnostici primjenjuje se gestagenski test (gestagenska supstitucija tijekom 10 - 14 dana), nakon čega se javlja krvarenje (pozitivan test) ili je i dalje odsutno (negativan test). Pozitivan test označuje dovoljnu razinu estrogena, pa se gestagenska substitucija nastavlja kroz 3 - 6 mjeseci.

Kod negativnog testa, radi se estrogenski test, odnosno estrogensko-gestagenski test. Ukoliko je i ovaj test negativan, najčešće je u pitanju uterina amenoreja, kada se primjenjuju visoke doze estrogena tijekom duljeg vremenskog perioda.

Ako je estrogenski test pozitivan, najkasnije tada potrebno je odrediti razinu FSH, odnosno prolaktina kako bi se razjasnilo je li u pitanju središnji uzrok (hipotalamička ili hipofizarna amenoreja) ili se radi o ovarijskoj insuficijenciji.

Ovarijska insuficijencija liječi se simptomatski, pri čemu najčešće slijedi hormonsko nadomjesno liječenje.

Centralne amenoreje liječe se također s hormonskim nadomjesnim liječenjem ili stimulacijom/indukcijom ovulacije (klomifen, gonadotropini). Klomifenski i GnRH test su testovi kojima se diferencira hipotalamička od hipofizarne amenoreje.

Kod povišene razine prolaktina, nakon isključenja tumora hipofize, primjenjuju se lijekovi koji snižavaju njegovu razinu.

Alternativni pristup

Obzirom da najveći broj uzroka sekundarne amenoreje potječe iz hipotalamusa i limbičkog sustava u cijelosti, holistička medicina promatra problem amenoreje u sklopu neuravnotežene izmjene energije kod finog usklađivanja razine neuropeptida u mozgu pod utjecajem stresa.

Stresovi koji dovode do poremećaja menstruacijskog ciklusa i gubitka menstruacije uključuju negativne emocije zbog osjećaja podređenosti ili inferiornosti u ulozi žene. Osnovni konflikt je zapravo ne želim biti ili postati žena.

U velikom broju slučajeva je prisutna potisnuta srdžba prema majci, ili osjećaj straha zbog potrebe za roditeljskom brigom i zaštitom, odnosno straha od gubitka te zaštite. U simboličkom smislu, amenoreja bi značila pokušaj odgode postajanja potpuno zrelom ženom.

Ponovno uspostavljanje cikličke funkcije jajnika zahtijeva analizu usvojenih negativnih poruka, kao i ponovnu uspostavu cikličke izmjene i protoka emocija. Ovdje svakako spada i psihoanaliza, koja izlazi iz okvira alternativnih mogućnosti, a koja sigurno nalazi dodirne točke s holističkim pristupom.

Od drugih alternativnih postupaka u liječenju amenoreje za spomenuti je i terapija svjetlom, izlaganje svjetlosti punog spektra dva sata svake večeri i svakog jutra. Preporuka je provoditi što više vremena na prirodnom svjetlu, najmanje tri dana tijekom jednog mjeseca ostaviti upaljeno svjetlo za vrijeme spavanja.

Zdrava prehrana podrazumijeva uporabu cjelovitih životnih namirnica, odnosno prehranu koja uravnotežuje eikozanoide i glukagon, odnosno inzulin. Normalizacija tjelesne težine povećava osjetljivost prema inzulinu i smanjuje razinu androgena.


Ako si iz Zagreba, preporučujem ti polikliniku Harni jer su maksimalno osvješteni (koliko se to može reći za liječnike danas).

iva123 20-05-15 07:36

Hvala puno na brzim odgovorima!
Nisam anoreksična. Imam 59-60 kg i visoka sam oko 172 cm. Preko ljeta sam smršavila na 54 kg, no mislim da to ne bi trebao biti problem jer nikada nisam imala redovitu menstruaciju, ni kada sam imala 62 kg.
Od ostalih bolesti jedino što imam je teži oblik atopijskog dermatitisa.
Mislim da je moj problem na psihološkoj bazi, kao što si ti Jesam napisao. Ima nešto u tome. Također, provjeriti ću polikliniku Harni. Koliko sam uspijela vidjeti na web stranici, čine se dosta profesionalnima.
Na prvom vađenju hormona sam imala malo povišen prolaktin. Možda bih mogla uzimati konopljiku?

Jesam 20-05-15 09:07

Vidiš, atopijski dermatitis već ukazuje na neravnotežu u organizmu (npr. autoimunost). Ta neravnoteža može biti uzrokom drugih poremećaja. Prije uzimanja bila čega na svoju ruku, ipak bi bilo dobro da se posavjetuješ sa stručnom osobom i napraviš svu potrebnu dijagnostiku. Onda možemo vidjeti dalje što bi trebala uzimati.

Ne znam koje su ti prehrambene navike i kakav ti je ritam života. I to je nešto što treba regulirati maksimalno. Hraniti se zdravo (izbaciti rafinirane proizvode, prehranu bazirati isključivo na svježe pripremljenim i maks. ekooškim namirnicama, paziti pritom na kombinacije prema Montignacu), dobiti dovoljno sna unutar prirodnog cirkadijskog ritma (dakle ne tulumariti cijelu noć i onda spavati 12 sati, nego san mora biti između 22 h - 7 h), izbaciti cigarete, kavu, crne čajeve (i bilo kakve čajeve čije porijeklo ne znamo jer često sadrže teške metale), alkohol, pravilna suplementacija vitaminima i mineralima itd.

Jesam 20-05-15 12:59

Za dermatitis - jod nanesite na kožu i ostavite da se osuši. Nakon nekoliko sati površina kože postane narančasta. Jednom kad je suho, nanesite ulje s prirodnim vitaminom E, koji će doći u kožu. To uklanja upalu u roku od 24 sata.

Koristi i ulje crnog kima i čisti aloe activator.

Adamina 20-05-15 20:03

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 432994)
Za dermatitis - jod nanesite na kožu i ostavite da se osuši. Nakon nekoliko sati površina kože postane narančasta. Jednom kad je suho, nanesite ulje s prirodnim vitaminom E, koji će doći u kožu. To uklanja upalu u roku od 24 sata.

Koristi i ulje crnog kima i čisti aloe activator.

Ti si postala jodoman :smile_bigsmile::smile_blush::smile_heart:

Jesam 21-05-15 09:43

Citat:

Originally Posted by Adamina (Post 433021)
Ti si postala jodoman :smile_bigsmile::smile_blush::smile_heart:


Znala sam da će to netko prije ili kasnije komentirati. :smile_bigsmile: Ali, da, jesam! Jer vidim koliki su pozitivni učinci joda i koliko je univerzalna i esencijalna za život i zdravlje. Zaista - ništa bez joda! :smile_sun: :thumbs:

Adamina 21-05-15 10:21

Ok je čitati, ali trebaju nam konkretni slučajevi.

Jesam 21-05-15 11:27

Citat:

Originally Posted by Adamina (Post 433054)
Ok je čitati, ali trebaju nam konkretni slučajevi.

Čitaš o konkretnim slučajevima. To se zove studija i istraživanje.
Nisam čitala mikijev zabavnik nego stručne liječničke studije i rezultate. :smile_nod:

Uskoro ću moći posvjedočiti i iz osobnog iskustva jer sam sve stavila na jod, sebe, familiju, prijatelje, pse, mačke --- SVE! :applause: :smile_rofl:

Adamina 21-05-15 11:32

Jedva čekam! Poslikaj se prije i poslije :D


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 21:47 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0