Punjenje:
2 velike žlice gija ili ulja
1 velika žlica kumina u zrnu
2 male žlice usitnjenog ili naribanog svježe džindžera
2-3 ljute zelene čili papričice, očišćene i nasjeckane (može i bez čilija)
Ľ male žlice asafoetide
1 manji karfiol, oko 400 , opran, usitnjen na manje cvjetiće i lagano skuhan
35 ml skuhanog graška
˝ male žlice kurkume
Ľ male žlice cimeta u prahu
1 ˝ mala žlica soli
1 velika žlica svježeg peršinova lista nasjeckanog
˝ male žlice limunova soka
gi ili ulje za duboko prženje
Tijesto:
430 ml brašna
Ľ male žlice soli
4 velike žlice rastopljenog maslaca ili gija
120 ml 80 ml tople vode
Kako napraviti punjenje?
U posudi za prženje zagrije 2 velike žlice gija ili ulja na umjerenoj temperaturi. Ispržite kumin, dodajte džindžer i čili i miješajući pržite oko jednu minutu. Dodaje asafoetidu i odmah promiješajte zatim karfiol i grašak. Na kaju dodajte kurkumu, cimet i sol.
Smanjite temperaturu, promiješajte sve sastojke i djelomično pokrijte. Kuhajte povremeno miješajući oko 5 minuta dok povrće omekša i upije gotovo svu vodu. Na kaju dodajte peršin i limunov sok se lagano promiješajte. Ostavite da se hladi.
Kako zamijesiti tijesto?
Pomiješajte brašno i sol u posudi. Dodaje rastopljeni maslac ili gi i prstima promiješajte s brašnom. U sredini brašna napravite udubinu i dodajte većinu vode. Zamijesite tijesto srednje mekoće (ako je tijesto presuho, dodajte još malo vode). Mijesite tijesto 8-10 minuta dok postane glatko i elastično. Pokrijte ga tkaninom dok se punjenje hladi.
Punjenje somosa
Podijelite tijesto na 20 loptica i prekrijte ih vlažnom krpom. Lagano nauljite radnu površinu i na njoj izvaljajte tijesto u krug oko 16,5 cm. Izrežite ga na pola. Uzmite jednu polovinu kruga tijesta i savijte je u mali tuljak. (Da biste zalijepili tijesto, morate ga malo premazati vodom) Nježno, ali čvrsto pritisnite rubove tijesta.
Napunite tuljak od tijesta punjenjem, ali ostavite otprilike 0,5 cm ruba na vrhu. Spojite rubove tijesta (pokušajte istisnuti zrak, ako ga ima u sredini somose). Vrh ruba možete napraviti viljuškom ili prstima. Sve somose pripremite na ovaj način i stavite ih na dasku ili stol. U posudi za prženje zagrijte gi ili ulje (oko 7 cm nivo) na umjerenoj vatri. Kada se zagrije na temperaturu otprilike oko 140°C (umjereno toplo), ubacite somose (koliko ćete somosa pržiti istodobno, ovisi o veličini posude u kojoj pržite) i pržite ih 10-tak minuta dok poprime zlatnu boju. Iscijedite ih od viška ulja i servirajte tople ili na sobnoj temperaturi.
(ovo je jako fino)
2 velike žlice gija ili ulja
1 velika žlica kumina u zrnu
2 male žlice usitnjenog ili naribanog svježe džindžera
2-3 ljute zelene čili papričice, očišćene i nasjeckane (može i bez čilija)
Ľ male žlice asafoetide
1 manji karfiol, oko 400 , opran, usitnjen na manje cvjetiće i lagano skuhan
35 ml skuhanog graška
˝ male žlice kurkume
Ľ male žlice cimeta u prahu
1 ˝ mala žlica soli
1 velika žlica svježeg peršinova lista nasjeckanog
˝ male žlice limunova soka
gi ili ulje za duboko prženje
Tijesto:
430 ml brašna
Ľ male žlice soli
4 velike žlice rastopljenog maslaca ili gija
120 ml 80 ml tople vode
Kako napraviti punjenje?
U posudi za prženje zagrije 2 velike žlice gija ili ulja na umjerenoj temperaturi. Ispržite kumin, dodajte džindžer i čili i miješajući pržite oko jednu minutu. Dodaje asafoetidu i odmah promiješajte zatim karfiol i grašak. Na kaju dodajte kurkumu, cimet i sol.
Smanjite temperaturu, promiješajte sve sastojke i djelomično pokrijte. Kuhajte povremeno miješajući oko 5 minuta dok povrće omekša i upije gotovo svu vodu. Na kaju dodajte peršin i limunov sok se lagano promiješajte. Ostavite da se hladi.
Kako zamijesiti tijesto?
Pomiješajte brašno i sol u posudi. Dodaje rastopljeni maslac ili gi i prstima promiješajte s brašnom. U sredini brašna napravite udubinu i dodajte većinu vode. Zamijesite tijesto srednje mekoće (ako je tijesto presuho, dodajte još malo vode). Mijesite tijesto 8-10 minuta dok postane glatko i elastično. Pokrijte ga tkaninom dok se punjenje hladi.
Punjenje somosa
Podijelite tijesto na 20 loptica i prekrijte ih vlažnom krpom. Lagano nauljite radnu površinu i na njoj izvaljajte tijesto u krug oko 16,5 cm. Izrežite ga na pola. Uzmite jednu polovinu kruga tijesta i savijte je u mali tuljak. (Da biste zalijepili tijesto, morate ga malo premazati vodom) Nježno, ali čvrsto pritisnite rubove tijesta.
Napunite tuljak od tijesta punjenjem, ali ostavite otprilike 0,5 cm ruba na vrhu. Spojite rubove tijesta (pokušajte istisnuti zrak, ako ga ima u sredini somose). Vrh ruba možete napraviti viljuškom ili prstima. Sve somose pripremite na ovaj način i stavite ih na dasku ili stol. U posudi za prženje zagrijte gi ili ulje (oko 7 cm nivo) na umjerenoj vatri. Kada se zagrije na temperaturu otprilike oko 140°C (umjereno toplo), ubacite somose (koliko ćete somosa pržiti istodobno, ovisi o veličini posude u kojoj pržite) i pržite ih 10-tak minuta dok poprime zlatnu boju. Iscijedite ih od viška ulja i servirajte tople ili na sobnoj temperaturi.
(ovo je jako fino)
Comment