Hrana za artritis

Collapse
X
 
  • Vrijeme
  • Show
Clear All
new posts
Advertisement
  • Spring
    Administrator
    • Feb 2009
    • 5817

    Hrana za artritis

    Nekoliko je namirnica koje mogu pomoći onima koji muku muče s artritisom. Bol povezana s artritisom je posljedica upalnih procesa, a tvari iz hrane blokiraju enzime koji uzrokuju upalu.

    Trešnje su korisne zbog antocijana i istraživanja pokazuju da šalica ovog voća na dan reducira markere upale.

    Špinat i zeleni čaj imaju sličan učinak, a dobre su i lanene sjemenke kao izvor omega - 3 masnih kiselina.

    Soju i brokulu se zbog njihovih kemikalija također preporuča uvrstiti u jelovnik.
    www.alternativa-za-vas.com
    www.alternativa-webshop.com
  • vella
    New member
    • Aug 2009
    • 17

    #2
    Originally posted by Ramya108
    Nekoliko je namirnica koje mogu pomoći onima koji muku muče s artritisom. Bol povezana s artritisom je posljedica upalnih procesa, a tvari iz hrane blokiraju enzime koji uzrokuju upalu.

    Trešnje su korisne zbog antocijana i istraživanja pokazuju da šalica ovog voća na dan reducira markere upale.

    Špinat i zeleni čaj imaju sličan učinak, a dobre su i lanene sjemenke kao izvor omega - 3 masnih kiselina.

    Soju i brokulu se zbog njihovih kemikalija također preporuča uvrstiti u jelovnik.


    potpuno se slažem,hrana jako utječe na artritis...
    iz mog osobnog iskustva treba izbaciti meso ili ga svesti na minimum,umjesto toga jesti ribu,(ili za one koji nemogu bez mesa piletinu) izbaciti što više mliječnih proizvoda,a piti sojino mlijeko i sojine proizvode,jako puno povrća(ali ne i rajčicu) brokula,blitva ....
    evo još nekoliko savjeta ; izbjegavati fast food ja sam primjetila da čim zgriješim i pojedem pizze ili nešto slično zglobovi bole
    također koristim lanene sjemenke (ubaciti ih prilikom pohanja mesa bude jako ukusno) maslinovo ulje OBAVEZNO uvesti na jelovnik
    ja sam probala i funkcionira .....

    Comment

    • Acarya
      Okupan svjetlošću
      • Jul 2009
      • 2191

      #3
      Vella,hvala ti.

      Meso ima veliki znacaj ali nepogodan za nase tijelo,s artritisom ili ne.
      Poznato je da je veganska prehrana najbolje preventivno rijesenje za artritis.
      Kazes izbaciti meso?Riba je meso,ono nije plutajuce povrce.
      Potrebno se je rijesiti mesa potpuno,no posto su ljudi takvi kakvi jesu,nekima je lakse postepeno izbaciti meso,jesti samo piletinu kao sto je kod tebe slucaj.Pa na kraju sve izbaciti.
      No kada se ostane na tome ,to nikuda ne vodi.Vec samo do maskiranja sebe,koje daje privremene rezultate.

      Riba se preporuca radi omege,ali nje ima vise u lanenim sjemenkama nego u ribi,zdravija je i humanija.

      Fast food izbaciti iz reda prehrane svakako imao artritis ili ne.

      Puno pozdrava

      Comment

      • Acarya
        Okupan svjetlošću
        • Jul 2009
        • 2191

        #4
        Dozvolite da prebacim jedan tekst o artritisu:


        Veganska prehrana smanjuje rizik od artritisa, srčanog i moždanog udara

        Znanstvenici s Karolinskog instituta u Stockholmu, Švedska, izdali su studiju u časopisu Arthritis Research and Therapy koja pokazuje da se veganskom prehranom može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara kod pacijenata s reumatičnim artritisom, kao i olakšati težinu bolesti.

        Reumatični artritis se smatra važnim rizičnim faktorom kod kardiovaskularnih bolesti.
        Znanstvenici su proučavali 66 odraslih osoba s reumatičnim artritisom, prosječne starosti od 50 godina.
        38 osoba stavljeno je na vegansku prehranu (bez namirnica životinjskog porijekla) u kojoj ugljikohidrati pružaju 60% dnevnih kalorija, masnoće 30% te bjelančevine 10%.

        28 testiranih osoba u kontrolnoj skupini bilo je na prehrani koja sadrži i životinjske namirnice sa sličnim omjerom ugljikohidrata, masnoća i proteina kao i osobe na veganskoj prehrani. Bili su poticani i da jedu pet ili više puta dnevno voće i povrće te da jedu složene ugljikohidrate poput krumpira i integralnih žitarica umjesto rafiniranih.
        Nakon godinu dana znanstvenici su mjerili nekoliko biopokazatelja na svim osobama.i uočili da su osobe u veganskoj skupini doživjele pad indeksa tjelesne mase, totalnog kolesterola i LDL ('lošeg') kolesterola. Razine triglicerida i HLD ('dobrog') kolesterola su ostale nepromijenjene. Dogodilo se i povećanje razine 'antiPC' antitijela, za koje se vjeruje da pomažu štititi tijelo od kardiovaskularnih bolesti.

        Ovi su nalazi kompatibilni s prijašnjim rezultatima ispitivanja osoba vegeterijanske/veganske prehrane koja su pokazala sniženje krvnog tlaka, niži indeks tjelesne mase i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, kažu znanstvenici.
        Oko 20 milijuna ljudi diljem svijeta pati od reumatičnog artritisa. Visoke razine LDL i totalnog kolesterola, kao i visoki indeks tjelesne mase rizični su faktori za srčani i moždani udar.

        Uz sve to, znanstvenici su uočili da su razine upalnog pokazatelja CRP i broj nateklih zglobova sniženi kod onih koji su bili na veganskoj prehrani.
        Istraživanje ukazuje da veganska prehrana izravno utječe na održavanje dobrog zdravlja.



        NaturalNews

        Comment

        • lota4
          New member
          • Oct 2010
          • 2

          #5
          koje se voće smije jesti, a koje ne?znam da ne 'kiselo', ali nisam bas sigurna sto tocno spada u tu domenu?! + cula sam da nije dobro konzumirati krumpir(?!).prije 5 dana saznala sam da bolujem od artritisa:( ne znam kako se nositi s time,ali znam da uzasno boli... hvala

          Comment

          • Lupio Pax
            Guru
            • Mar 2009
            • 724

            #6
            Originally posted by lota4
            koje se voće smije jesti, a koje ne?znam da ne 'kiselo', ali nisam bas sigurna sto tocno spada u tu domenu?! + cula sam da nije dobro konzumirati krumpir(?!).prije 5 dana saznala sam da bolujem od artritisa:( ne znam kako se nositi s time,ali znam da uzasno boli... hvala

            draga lota4
            upravo jučer sam dovršila čitanje knjige Samoiscjeljivanje karmičkom dijagnostikom, Marjana Ogorevca (ostavila sam link na download literature) pa ti ju preporučam za čitanje... u njoj se nalazi i objašnjenje za uzroke artritisa...isplati se pročitati je....

            Comment

            • lota4
              New member
              • Oct 2010
              • 2

              #7
              hvala puno.sutra idem kupiti knjigu.nadam se da ce biti od pomoci... pozdrav :)

              Comment

              • alison
                back to basic
                • Mar 2010
                • 9616

                #8
                Originally posted by lota4
                hvala puno.sutra idem kupiti knjigu.nadam se da ce biti od pomoci... pozdrav :)
                ŠTO, kupovati ovdje je na netu, na forumu čak...
                TRAŽIM LJUDE, ŠTO VIŠE LJUDI,
                KOJI IMAJU NEOGRANIČENU SPOSOBNOST UVJERENJA
                DA NE POSTOJI NEŠTO ŠTO JE NEMOGUĆE UČINITI
                (H. FORD).
                pridruži nam se u bblj

                Comment

                • juvenilnia
                  New member
                  • Nov 2010
                  • 7

                  #9
                  Originally posted by lota4
                  koje se voće smije jesti, a koje ne?znam da ne 'kiselo', ali nisam bas sigurna sto tocno spada u tu domenu?! + cula sam da nije dobro konzumirati krumpir(?!).prije 5 dana saznala sam da bolujem od artritisa:( ne znam kako se nositi s time,ali znam da uzasno boli... hvala

                  koje se voće smije jesti, a koje ne?znam da ne 'kiselo', ali nisam bas sigurna sto tocno spada u tu domenu?! + cula sam da nije dobro konzumirati krumpir(?!).prije 5 dana saznala sam da bolujem od artritisa:( ne znam kako se nositi s time,ali znam da uzasno boli... hvala

                  ja sam nova ovdje, ali stara po ovoj boleštini:)
                  koliko sam upućena smije se jesti svo svježe voće, osim citrusa (limun, nar., mandarine..itd), sa tim bi trebalo pripaziti, iako razni izvori različito pišu. Sad, s obzirom da svi mi, oboljeli od RA imamo prekiselu krv, namirnice koje stvaraju kisele materije u procesu metabolizma i koje bi bilo najbolje izbjegavati su : meso, životinjska i biljna mast, rafinirano ulje, bijeli kruh i bijeli šećer, bijela riža, kolači, kuhinjska sol, mnoge kisele vrste voća, a bome i čokolada. dakle, puno toga!!!! Ipak postoji puno namirnica, voća i povrća, koje smijemo i trebamo konzumirati povrće- šparoge, sve vrste mahunarki (bob, grašak, grah, mahune, slanutak, kikiriki, rogač...), svježe zeleno lisnato povrće, crveni luk, poriluk, osobito češnjak- svježi , ako je moguće, ako ne, uvijek postoje kapsule, od povrća ananas, brusnice, borovnice, suho voće...iako kod RA, je potrebno puno više od promjene jelovnika, potrebno je kompletno promijenit način života, ja sam npr. izbacila kofein, nema više plesa, planinarenja, tj. sve umjereno..

                  Comment

                  • juvenilnia
                    New member
                    • Nov 2010
                    • 7

                    #10
                    Dozvolite da prebacim jedan tekst o artritisu:


                    Veganska prehrana smanjuje rizik od artritisa, srčanog i moždanog udara

                    Znanstvenici s Karolinskog instituta u Stockholmu, Švedska, izdali su studiju u časopisu Arthritis Research and Therapy koja pokazuje da se veganskom prehranom može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara kod pacijenata s reumatičnim artritisom, kao i olakšati težinu bolesti.

                    Reumatični artritis se smatra važnim rizičnim faktorom kod kardiovaskularnih bolesti.
                    Znanstvenici su proučavali 66 odraslih osoba s reumatičnim artritisom, prosječne starosti od 50 godina.
                    38 osoba stavljeno je na vegansku prehranu (bez namirnica životinjskog porijekla) u kojoj ugljikohidrati pružaju 60% dnevnih kalorija, masnoće 30% te bjelančevine 10%.

                    28 testiranih osoba u kontrolnoj skupini bilo je na prehrani koja sadrži i životinjske namirnice sa sličnim omjerom ugljikohidrata, masnoća i proteina kao i osobe na veganskoj prehrani. Bili su poticani i da jedu pet ili više puta dnevno voće i povrće te da jedu složene ugljikohidrate poput krumpira i integralnih žitarica umjesto rafiniranih.
                    Nakon godinu dana znanstvenici su mjerili nekoliko biopokazatelja na svim osobama.i uočili da su osobe u veganskoj skupini doživjele pad indeksa tjelesne mase, totalnog kolesterola i LDL ('lošeg') kolesterola. Razine triglicerida i HLD ('dobrog') kolesterola su ostale nepromijenjene. Dogodilo se i povećanje razine 'antiPC' antitijela, za koje se vjeruje da pomažu štititi tijelo od kardiovaskularnih bolesti.

                    Ovi su nalazi kompatibilni s prijašnjim rezultatima ispitivanja osoba vegeterijanske/veganske prehrane koja su pokazala sniženje krvnog tlaka, niži indeks tjelesne mase i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, kažu znanstvenici.
                    Oko 20 milijuna ljudi diljem svijeta pati od reumatičnog artritisa. Visoke razine LDL i totalnog kolesterola, kao i visoki indeks tjelesne mase rizični su faktori za srčani i moždani udar.

                    Uz sve to, znanstvenici su uočili da su razine upalnog pokazatelja CRP i broj nateklih zglobova sniženi kod onih koji su bili na veganskoj prehrani.
                    Istraživanje ukazuje da veganska prehrana izravno utječe na održavanje dobrog zdravlja.


                    dozvoljavam, iako ne da ne podržavam ovaj tekst, otkud god da je skinut, nego se ne slažem uopće s njim...evo ovdje stavljam jedan primjer, tekst je skinut s Plivinog portala:

                    U liječenju reumatoidnog artritisa čini se da pomaže ne prestroga vegetarijanska prehrana, Mediteranska prehrana, maslinovo ulje i dosta se čuje o povoljnom utjecaju konzumiranja trešnji.

                    Reumatoidni artritis je bolna autoimuna bolest. Iz nepoznatih razloga tijelo napada svoje vlastito tkivo i rezultat je ozbiljna upala.
                    Postoje brojni navodi kako specifična prehrana ili pojedine namirnice pomažu ili liječe reumatoidni artritis.
                    Ideja kako postoji jednostavno rješenje za ovo oboljenje je vrlo privlačna, ali znanstvena istraživanja još uvijek ne nude konačan odgovor.
                    Čini se da pomaže ne prestroga vegetarijanska prehrana, Mediteranska prehrana, maslinovo ulje i dosta se čuje o povoljnom utjecaju konzumiranja trešnji. Ugledni časopisi kao Journal of Nutrition sadrže rezultate obogaćivanja prehrane trešnjama što je povoljno utjecalo na pokazatelje procesa upale koji su se smanjili za oko 20 %. Pored samog voća, čini se da je koristan i voćni sok.
                    Kad je riječ o prehrani i reumatoidnom artritisu, vrlo je važan individualan pristup i specifična namirnica, u ovom slučaju trešnje, nekima pomažu, a nekima ne.

                    Stručnjaci preporučuju prehranu s obiljem voća, povrća, namirnica bogatih kalcijem, proteine iz mršavog mesa, obilje tekućine i unos energije koji će osigurati poželjnu tjelesnu masu.
                    Istraživanja o korisnim učincima trešnji još traju i još uvijek nema konačnog odgovora na pitanje da li i kako trešnje pomažu u smanjenju simptoma reumatoidnog artritisa.
                    Izvor: Journal Of The American Dietetic Association

                    Comment

                    • juvenilnia
                      New member
                      • Nov 2010
                      • 7

                      #11
                      znači, za sve vas koji imate RA (tu uključujem i sebe), evo razloga zašto nam prehrana mora biti što raznolikija i sadžavati proteine životinjskog (ovdje se radi baš o mesu, ne naravno svinjetini, ali riba, pogotovo plava svakako, piletina i puretina itd.) i biljnog porijekla, vitamine, osobito B kompleksa koje naše tijelo ne može proizvesti, stoga se još nazivaju i esencijalnim, B6 koji je važan za funkcioniranje živčanog sustava, B9 ili folna kiselina koja je nužna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca itd...idealan omjer bi bio, kažu znanst. 1/3 životinjskih proteina i 2/3 biljnih. Od proteina su izgrađene sve stanice ljudskog organizma, a dijelovi su i brojnih enzima i hormona. Potrebe organizma za proteinima mogu se podmiriti putem biljnih izvora kada se konzumira raznovrsna biljna hrana i pritom podmiruju energetske potrebe.
                      Dakle, bit je u komplementarnosti, odnosno kombinacijama raznih vrsta žitarica i mahunarki koje imaju različit aminokiselinski profil.
                      Uz iznimku sojinog proteina,proteini biljnog porijekla su nepotpuni.
                      To znači da im nedostaje jedna ili više esencijalnih aminokiselina, te stoga biljna hrana ne može podmiriti potrebe organizma jednako kao meso.
                      Isto tako, poznato je da se željezo iz biljnih izvora ne apsorbira toliko dobro kao željezo iz mesa.
                      ..i za kraj jedna velika ISTINA: Što je prehrana restriktivnija, veća je mogućnost nedostataka pojedinih nutrijenata!!
                      pozz svima koji boluju od RA:)

                      Comment

                      • juvenilnia
                        New member
                        • Nov 2010
                        • 7

                        #12
                        Uloga minerala kod artritisa:
                        • Kalcij poboljšava elastičnost i tonus mekih tkiva oko zglobova. Kalcij također učestvuje u prenošenju živčanih impulsa iz jednog dijela tijela u drugi. 90 % kalcija sudjeluje u izgradnji tjelesnih struktura. Bez kalcija mišići ne mogu normalno fukcionirati i to može biti uzrok destabilizacije zglobova. Zbog manjka kalcija dolazi i do omekšavanja kostiju, a to stvara zaštitno grčenje mekih tkiva, koja se nalaze oko kostiju, što rezultira ukočenošću i boli. U tom slučaju samo uzimanje kalcija neće biti od koristi, jer on djeluje u suradnji sa drugim hranjivim tvarima, povećavajući količinu cinka i magnezija, koji su isto tako neophodni da bi se ispravio manjak kalcija.
                        • Magnezij se smatra prirodnim sredstvom za smirenje, jer potiče sposobnost kontrakcije mišića. Podrhtavanje mišića je jedan od simptoma nedostatka magnezija. Bitno je da se kalcij i magnezij uzimaju zajedno i to tako da na 2 dijela kalcija dolazi 1 dio magnezija ( omjer 2 : 1).
                        • Mangan je važna komponenta enzima koji su bitni za normalno funkcioniranje muskulatorno - skeltnog sustava.
                        • Cink je važan mineral povezan sa procesom oporavka oštećenih tkiva. Obično oboljeli od artritisa imaju neobično visok nivo bakra u organizmu. Cink uklanja višak bakra iz upaljenog zgloba (oko 200mg dnevno), sve dok se stanje ne poboljša (oko 12 tjedana). Kao prolazna nus-pojava može se javiti diarea (proljev), pa je nužno paralelno uptrebljavati vitamin B6 , (100 mg dnevno). Cink ujedno povoljno utječe na obrambeni sustav našeg tijela.
                        • Selen je mineral koji se koristi kod zaštite srca, reumatskog artritisa, kao antikancerogeni agens, ali i kod mnogih drugih oboljenja. Statistike govore da je kod reumatskog artritisa nivo selena u organizmu izuzetno nizak, što je sa svoje strane umanjivalo učinkovitost tjelesnog obrambenog enzima pod imenom glutationska-peroksidaza. Kod reumatskog artritisa dodatno unošenje selena pokazalo se vrlo djelotvorno. Dokazano je da smanjuje bol u oštećenim zglobovima, posebno u kombinaciji sa drugim antioksidansima poput vitamina A, C, E, a naročito kombinacijom selena i vitamina E, jer sinergistički djeluju. Najbitnije značenje selena je to što pripada grupi antioksidanasa i da podržava djelovanje vitamina E. Preporučuju se dnevne doze od 100 mg, zajedno sa 400 - 1000 i.j. vitamina E dnevno.
                        Važno!!
                        to što je našem organizmu neophodan kalcij, oboljeli od Ra koji posežu odmah za mlijekom, sirom (kravljim), vrhnjem itd., svakako čine veliki korak UNAZAD, a ZAŠTO NAM ŠTETE ZAKISELJENE, KISELE I NAMIRNICE KOJE IZAZIVAJU POJAČANO LUČENJE ŽELUČANE KISELINE EVO PONEŠTO:

                        o mokaćnoj kiselini:
                        Mokraćna kiselina je organski sastojak mokraće te konačan proizvod razgradnje purinskih tvari, a koje su sastavni dio bjelančevine u jezgri ljudskih i životinjskih stanica. Najveći dio mokraćne kiseline izlučuje se u bubrege te putem bubrega u mokraću, a manji dio se izlučuje putem crijeva, lako je mokraćna kiselina otpadni proizvod, normalno se u krvi nalazi 34 mg mokraćne kiseline. Kad dođe do poremećaja razgradnje purinskih tvari vlastitih stanica ili onih hranom unesenih u organizam, povećava se količina mokraćne kiseline. Kako se zbog bolesti mokraćna kiselina ne izlučuje u normalnoj količini iz organizma, dolazi do njezinog zadržavanja u krvi.
                        Taloženje kristala mokraćne kiseline na zglobovima
                        Kod više od 50% oboljelih, a kod kojih još uvijek ne postoje nikakvi znakovi bolesti, kristali mokraćne kiseline već se talože na nekim dijelovima tijela. Osim u bubrezima, kristali mokraćne kiseline talože se pod kožom te na zglobovima na različitim mjestima u tijelu. Kako se kristali mokraćne kiseline vrlo sporo talože na jednom mjestu, naslage polako rastu i često postaju vidljive i bolne tek nakon 10 i više godina. Koliko je proces taloženja kristala mokraćne kiseline spor vidi se po tome što ukupna količina tih kristala, koji se talože godinama, najčešće ne iznosi više od 35 g. Samo kod jako povećane količine mokraćne kiseline u krvi, a koja je već uzrokovala i oštećenje bubrega, naslage kristala na zglobovima stvaraju se brže.

                        Upala zglobova
                        Najčešće mjesto taloženja kristala mokraćne kiseline su hrskavice zglobova. Naslage kristala mogu se nalaziti na zglobovima, a da ne uzrokuju gotovo nikakve smetnje. Tek kad se naslaga kristala poveća i ošteti stanice sinovijske membrane, koja se nalazi između hrskavica zglobnih kostiju, dolazi do upale zglobova. Prvi znak upale najčešće je iznenadna, jaka bol u jednom zglobu, a obično se to događa noću ili ujutro, odmah nakon ustajanja. Zglob vrlo brzo i jako otekne, vrlo je bolan, crven i topao, a bolesnik često ima povišenu temperaturu.

                        IZBJEGAVATI NAMIRNICE BOGATE PURINOM, jer što je veći saržaj purina, veća je i prisutnost mokraćne kiseline u tijelu.
                        Liječenjem se smanjuje proizvodnja mokraćne kiseline, sprječeva taloženje njezinih soli u obliku kristala te pospješuje izlučivanje u bubrege, a kako bi se količina mokraćne kiseline u krvi zadržala u granicama normale.A to bi značilo, izbaciti potpuno i što je moguće prije: mesne prerađevine tipa paštete, naresci, sardine, zapravo sve vrste konzervi, špek- slaninu-pancetu (koju ja OBOŽAVAM), dimljeni losos, dimljene proizvode sir, šunku, pršut (JOOOJ, to mi je ipak najdraže), kobasice i sl.

                        150 - 1000 mg/100 g purina ima sardina, iznutrice, mesne kocke
                        75 - 1500 mg/100 g purina ima u svinjetini, slanini, govedini, janjetini, puretini, guski, patki, kuniću, fazanu, školjkama i leći
                        do 75 mg/100 g purina nalazi se u piletini, šunki, pastrvi, šaranu, rakovima, grahu, ovčetini, karfiolu, špinatu, blitvi, šparogama, gljivama, u pšeničnom i raženom kruhu
                        vrlo male količine purina nalaze se u čokoladi, voćnim sokovima, biljnim i voćnim čajevima, u bijelom kruhu i pecivu, riži, tjestenini, nemasnim sirevima, jajima, krumpiru, rajčicama, salati, kelju, brokuli, zelju, mrkvi i peršinu.

                        Comment

                        • vella
                          New member
                          • Aug 2009
                          • 17

                          #13
                          Željela bih podijeliti svoje iskustvo sa RA i prehranom u nadi da ću nekome pomoći...
                          Ova 4. godina kako bolujem od artritisa za mene je bila i najgora(po bolovima i stanju moga organizma)...sve dok nisam posložila kockice i sama sebi rekla eee nećeš valjda biti invalid sa svojih 26 godina i tako je krenulo. Odlučila sam promijeniti prehranu i svoj način života(o tome neki drugi puta s obzirom da je tema prehrana) i ozdraviti. Izbacila sam sve mliječne proizvode i svu hranu koja uopće sadrži išta mliječno,uključujući svježi sir ,meso,sve kisele namirnice ;limun i sve citruse,rajčicu i prvi rezultati su se vidjeli za 10 dana kada mi je na redovnoj kontroli krvne slike željezo umjesto 4 bilo 7,5 a krvna slika praktično uredna osim crp-a. Bolovi su još tu bili ali ja sam se osjećala sve bolje i bolje :) Uz tu promjenu prehrane uzimam spirulinu i sada 3 mj.poslije gotovo da bolova i oteklina nemam,puna sam energije i uvjerena da ću ozdraviti.
                          Evo baš sam upisala tečaj joge :)
                          Moram napomenuti da sam prošla sve terapije ljekovima koja se danas standardno propisuju uključujući MTX koji mi je stanje pogoršao i na ništa nisam reagirala a moj RA je jedan od najagresivnijih koji su dr. vidjeli.
                          Eto nadam se da ću bar nekome pomoći jer znam kako mi je bilo i kako mi je sada :)

                          Comment

                          • flipy
                            New member
                            • Nov 2010
                            • 11

                            #14
                            Ako mi može pomoći vezano za hranu (ili netko drugi tko zna).Ja također imam RA, napravio mi je ogromne štete zahvativši vratni dio.Sad se to može ispraviti samo fiksiranjem sa nekakvim vijcima. Bit je da mi očito terapije ljekovima ne djeluju, ostaje mi samo pokušat sa hranom jer ako mi se ne makne sa vrata posljedice mi mogu biti opasne. Za neke namirnice mi je jasno ali za neke piše različito.Jesli ti izbacila ono šta si napisala u postu ili još šta, jedeš li pečeno?
                            Zanima me šta od ovog se smije jesti, šta je zabranjeno a šta se može ali u manjim količinama?
                            Jaja, kava,kapučino sa vodom, šećer bijeli ili smeđi ili nijedan, kratko šufigana kapula na mas. ulju za npr. rižot, mahunarke, bajami, orasi, lješnaci, sojino mlijeko, koji kruh od pšenice, raži ili grahama, smije li se stavit kvasac, (dali pšenicu skroz izbacit iz svega), riža bijela ili smeđa, može li se but od npr. puretine peći u onim kesicama gdje ne ide ulje, juha od koke (batak), kad se radi gril može li se prethodno namazat maslinovim uljem da se ne zalijepi, lignje, hobotnica.
                            HVALA PUNO!!!

                            Comment

                            • Nepoznata biljka
                              New member
                              • Apr 2013
                              • 2

                              #15
                              knjiga

                              Originally posted by Lupio Pax
                              draga lota4
                              upravo jučer sam dovršila čitanje knjige Samoiscjeljivanje karmičkom dijagnostikom, Marjana Ogorevca (ostavila sam link na download literature) pa ti ju preporučam za čitanje... u njoj se nalazi i objašnjenje za uzroke artritisa...isplati se pročitati je....
                              Hej pozdrav!
                              Nova sam ovdje.
                              Ne mogu se snaći gdje treba tražiti taj spomenuti link za knjigu M.Ogorevca.
                              Inače, vrlo koristan i zanimljiv forum!

                              Comment









                              Latest Topics

                              Collapse

                              There are no results that meet this criteria.

                              Working...
                              😀
                              😂
                              🥰
                              😘
                              🤢
                              😎
                              😞
                              😡
                              👍
                              👎