Gluten

Collapse
X
 
  • Vrijeme
  • Show
Clear All
new posts
Advertisement
  • Jesam
    Supermoderator
    • Mar 2011
    • 14470

    Gluten

    Informativan članak na temu glutena:



    Highlights:

    Kada mi klijent pristupi i pita za glikemijski indeks, najprije ga priupitam podnosi li gluten. Oko tri milijuna Amerikanaca ima problema sa celijakijom – alergijskom reakcijom na protein gluten – od čega 97% tih ljudi nema dobro postavljenu dijagnozu.

    Ali to je samo bolest celijakija. Ovi podaci ne uključuju osobe s alergijom na pšenične proizvode ili netolerancijom na gluten.

    Gluten je sastavni protein pšenice. On je vezivna tvar, što znači da sastojke drži slijepljenima. Da brašno ne sadrži gluten, kruh bi bio poput palačinke.
    Zob ne sadrži gluten, ali zato sadrži avenin, što je vrlo slično.

    Neka istraživanja pokazuju da ljudi s celijakijom mogu bez problema jesti zobenu kašu, ali ja osobno poznajem neke koji imaju još manju toleranciju na avenin nego na gluten.

    Za pravilno dijagnosticiranje celijakije potrebno je napraviti biopsiju. Genetička testiranja i testiranja antitijela su prvi korak. Mnogima je pozitivan test na antitijela dovoljan znak za izbacivanje hrane s glutenom iz svoje prehrane.

    Ovdje je popis najčešćih simptoma intolerancije na gluten:

    · Abdominalno napuhavanje i bol
    · Kronični proljev ili zatvor
    · Poremećaji jetre
    · Blijeda i vrlo smrdljiva stolica
    · Anemija koja ne reagira na terapiju željezom
    · Umor
    · Bol u zglobovima
    · Trnci u nogama
    · Bljedilo u ustima
    · Osip na koži zvan dermatitis herpetiformis (DH)
    · Periferna neuropatija
    · Psihijatrijski poremećaji poput depresije i anksioznosti

    Bolovi u trbuhu i blijeda stolica su najočitiji simptomi. Imajte na umu, 65% ljudi s celijakijom nema kronični proljev.
    slobodni.net za slobodni svijet
  • Stablo
    Guru
    • Nov 2010
    • 1892

    #2
    Originally posted by Jesam
    Ne znam kako se mjeri - ja mogu samo iskustveno i iz prakse na nekoliko primjera potvrditi da jedno ima definitivno veze s drugim. Kako je znanost do toga došla, ne znam, ali i službena medicina poznaje taj problem koji je tek recentno malo bolje proučen. (u sljedećem postu je odgovor)

    Plus važnost zakiseljavanja - PH faktor, koji je za žitarice visok (posebno pšenica čije se brašno koristi pri izradi sejtana) - jedine žitarice koje djeluju lužnato su quinoa, amarant i proso. Gluten kao bjelančevina dakle, zakiseljuje.

    A grah (provjerila sam) djeluje lužnato i nisam našla ništa loše u smislu djelovanja na organizam. Također ima niski glikemijski indeks, za razliku od pšenice.

    Treba također voditi računa o tome da "sirovi" sejtan možda ima nisku kalorijsku vrijednost ali ga nikada ne jedemo takvog nego se obično prži, poha, peče, marinira - pa mu to itekako dodaje na kalorijskoj vrijednosti a i štetnosti. Seitan se nalazi i na popisu nutricinističkih no-no namirnica:

    http://magazin.net.hr/zdravlje/nutri...ti-izbjegavaju
    Sada bi mogli diskutirati do besvijesti što je štetno, a što nije,
    što bi moglo biti ili ne bi moglo
    Svaki izvor ima svoje tvrdnje i mnoge su dijametralno suprotne. Svatko ima svoje popise. Baš nigdje nema tolikih razlika kao u nutricionizmu što je za očekivati obzirom da ih pišu ljudi koji razmatraju tip ljudi kakvi su i sami.
    Jako puno ovisi o tome da li je organizam zdrav ili nije. Po meni treba slijediti ayurvedske upute u odnosu na došnu tipizaciju i više ne moramo brinuti o nutricionistima, osim ako su alergije i bolesti u pitanju.

    Ne slažem se sa štetnošću seitana, makrobiotika koja je baš orijentirana na izbjegavanje kiselih namirnica koristi seitan zato jer je izvor proteina, a ostale namirnice su lužnate pa se djelovanje poništava. Puno povrća, osobito korjenasto i repa djeluju izrazito lužnato.
    Uz spomenute žitarice, pir in vivo također ne djeluje kiselo. Ne znam da li lužnato ili neutralno.

    Ako je netko sklon nekim bolestima zbog psihičkog sklopa onda je jasno da neke namirnice ne treba koristiti, ali zdrav čovjek može sve i neke namirnice izbacivati zbog nekog trenda je besmisleno. Amerika je inače totalna patologija zbog svega čime ih truju, od psihe do tijela, pa njihova istraživanja ne daju globalno stanje.

    Glede mliječnih proizvoda, stogodišnjaci na Kavkazu ih redovito konzumiraju, što ćemo sad?

    Comment

    • Jesam
      Supermoderator
      • Mar 2011
      • 14470

      #3
      Originally posted by Stablo
      Sada bi mogli diskutirati do besvijesti što je štetno, a što nije,
      što bi moglo biti ili ne bi moglo
      Svaki izvor ima svoje tvrdnje i mnoge su dijametralno suprotne. Svatko ima svoje popise. Baš nigdje nema tolikih razlika kao u nutricionizmu što je za očekivati obzirom da ih pišu ljudi koji razmatraju tip ljudi kakvi su i sami.
      Jako puno ovisi o tome da li je organizam zdrav ili nije. Po meni treba slijediti ayurvedske upute u odnosu na došnu tipizaciju i više ne moramo brinuti o nutricionistima, osim ako su alergije i bolesti u pitanju.

      Ne slažem se sa štetnošću seitana, makrobiotika koja je baš orijentirana na izbjegavanje kiselih namirnica koristi seitan zato jer je izvor proteina, a ostale namirnice su lužnate pa se djelovanje poništava. Puno povrća, osobito korjenasto i repa djeluju izrazito lužnato.
      Uz spomenute žitarice, pir in vivo također ne djeluje kiselo. Ne znam da li lužnato ili neutralno.

      Ako je netko sklon nekim bolestima zbog psihičkog sklopa onda je jasno da neke namirnice ne treba koristiti, ali zdrav čovjek može sve i neke namirnice izbacivati zbog nekog trenda je besmisleno. Amerika je inače totalna patologija zbog svega čime ih truju, od psihe do tijela, pa njihova istraživanja ne daju globalno stanje.

      Glede mliječnih proizvoda, stogodišnjaci na Kavkazu ih redovito konzumiraju, što ćemo sad?
      Sad nećemo uspoređivat babe i žabe. Stogodišnjaci na kavkazu puše i duvan pa su zdravi. Kefir koji kavkažani piju nema blage veze s onim koji se prodaju u Konzumu. Ali koliko tih stogodišnjaka ima na tom kavkazu? Ti uzimaš neku iznimku i želiš je prikazati kao relevantnu za prosjek? Ne ide ti to. Amere (njih XX milijuna) ne uzimaš u obzir jer ih kao truju (kao europljane i npr. japance nitko ne truje jer žive na drugom planetu? ) ali raritetni i mitski Kavkažanin je relevantan?

      S druge strane ima stogodišnjaka i drugdje u svijetu - jednako u otrovanoj Americi, kao u Aziji, Bugarskoj ili Africi. I gdje smo onda? Opet na početku. Ajmo se držati relevantnog.

      Ajurveda i njezini principi su isto nastali jako davno, kada su namirnice bile malo drugačijeg sastava, svijet i život je bio drugačiji i prilagođeno je određenoj genetici tog podneblja.

      Seitan je nastao u 7. st u Kini, vjerojatno iz pukog siromaštva jer nije bilo ničeg osim riže i žitarica (tada još izvornih sorti s neizmjerno manjim udjelom glutena).

      Intolerancija na gluten nema veze s "psihičkim sklopom", nego između ostalog i uzgojem takvih sorti žitarica koje sadrže višestruko veće količine glutena nego što bi trebale i nego što ih ljudski organizam može probaviti, pa zatim još i ostalim, navedenim fiziološkim razlozima.
      Last edited by Jesam; 08-06-14, 16:28.
      slobodni.net za slobodni svijet

      Comment

      • Stablo
        Guru
        • Nov 2010
        • 1892

        #4
        Originally posted by Jesam
        Sad nećemo uspoređivat babe i žabe. Stogodišnjaci na kavkazu puše i duvan pa su zdravi. Kefir koji kavkažani piju nema blage veze s onim koji se prodaju u Konzumu. Ali koliko tih stogodišnjaka ima na tom kavkazu? Ti uzimaš neku iznimku i želiš je prikazati kao relevantnu za prosjek? Ne ide ti to. Amere (njih XX milijuna) ne uzimaš u obzir jer ih kao truju (kao europljane i npr. japance nitko ne truje jer žive na drugom planetu? ) ali raritetni i mitski Kavkažanin je relevantan?

        S druge strane ima stogodišnjaka i drugdje u svijetu - jednako u otrovanoj Americi, kao u Aziji, Bugarskoj ili Africi. I gdje smo onda? Opet na početku. Ajmo se držati relevantnog.

        Ajurveda i njezini principi su isto nastali jako davno, kada su namirnice bile malo drugačijeg sastava, svijet i život je bio drugačiji i prilagođeno je određenoj genetici tog podneblja.

        Seitan je nastao u 7. st u Kini, vjerojatno iz pukog siromaštva jer nije bilo ničeg osim riže i žitarica (tada još izvornih sorti s neizmjerno manjim udjelom glutena).

        Intolerancija na gluten nema veze s "psihičkim sklopom", nego između ostalog i uzgojem takvih sorti žitarica koje sadrže višestruko veće količine glutena nego što bi trebale i nego što ih ljudski organizam može probaviti, pa zatim još i ostalim, navedenim fiziološkim razlozima.
        Poanta je da su na Kavkazu puno njih stogodišnjaci . Ali ne ide niti to da se bolesni uzimaju za mjerilo i hrana proglašava lošom jer je oni ne mogu konzumirati.
        Meni se čini da je bolje da ljudi paze na svoju okolinu, uključe se u stranke zelenih da spiječe zagađivanje svega i svačega i paze da ne jedu prerađene namrinice, a tek potom izbjegavaju neku hranu . Ponajviše te prerađene stvari dovode do problema.
        Mi ljudi uvijek gasimo požar, umjesto da ga spiječimo.

        Za ayurvedu se nikako ne slažem jer je se osnove ne baziraju na podneblju, hrani ili bilo čemu već na energetskim tipovima. To kao da kažemo da fizički zakoni imaju veze sa planetom na kojoj živimo.
        Druga su stvar možda specifične namirnice, ali širom europe postoje priznata sveućilišta pa ti ljudi rade na tome da namirnice prilagođavaju podnebljima.

        Tko ti kaže da sam se uzrujao? Kao što ti braniš svoje stanovište, tako i ja svoje... i to iz razloga jer nastojim objasniti ljudima da ne slušaje sve što netko piše, nego se usredotoče na svoj zdrav razum i svoje specifičnosti, pa onda odluče.

        I još nešto, glede tofu-a sam naišao jednom na jednu izuzetno pirstranu studiju, stvari uopće nisu onako kako se prikazuju. Ne može se uzeti uzorak bolesnih i na njima raditi studija.
        Naravno, autorica je imala problem, pa sada pljuje po toj namirnici.
        A tko na kraju zna od čega se pojave problemi, meso je danas prepuno hormona svih vrsta. Izuzetno je teško raditi istraživanja na području nutricionizma jer se puno stvari isprepliće.

        Iskreno, nerviraju me do besvijesti pametnjakovići kojima je jedino stalo da objave knjigu i da im se ima nađe u novinama.
        Last edited by Jesam; 08-06-14, 16:29.

        Comment

        • Jesam
          Supermoderator
          • Mar 2011
          • 14470

          #5
          Originally posted by Stablo
          Poanta je da su na Kavkazu puno njih stogodišnjaci . Ali ne ide niti to da se bolesni uzimaju za mjerilo i hrana proglašava lošom jer je oni ne mogu konzumirati. .
          Ne radi se o uzimanju bolesnih za mjerilo - molim te malo pročitaj što sam stavila, danas su i zdravi ljudi preosjetljivi na gluten jer su sorte žitarica prenakrcane glutenom kojeg organizam ne može preraditi. Brojke intolerantnih u svijetu najbolje govore same za sebe, to već poprima ogromne razmjere, a to su tek oni koji su registrirani. Što je s onima koji nisu ni svjesni da su njihove tegobe izazvane intolerancijom na gluten (kao i na mlječne proizvode)? Treba ljude educirati i osvještavati a ne se praviti kao da je sve u redu. Naposljetku, ono smo što jedemo jer to izgrađuje naš organizam pa je stoga hrana vrlo važan dio naših života.

          Originally posted by Stablo
          Meni se čini da je bolje da ljudi paze na svoju okolinu, uključe se u stranke zelenih da spiječe zagađivanje svega i svačega i paze da ne jedu prerađene namrinice, a tek potom izbjegavaju neku hranu . Ponajviše te prerađene stvari dovode do problema.
          Mi ljudi uvijek gasimo požar, umjesto da ga spiječimo. .
          Oprosti, a sejtan nije prerađena namirnica? Sejtan raste na stablu i pada ujesen s grane? Žitarica danas su prirodne, onakve kakve su bile prije 100 godina? Ti ili totalno ignoriraš potvrđene činjenice ili uopće nisi ništa pročitao što sam stavila? Ovdje se upravo i radi o sprečavanju požara time što se upoznajemo s činjenicama o prehrambenim vrijednostima i potencijalnim opasnostima.

          Originally posted by Stablo
          Za ayurvedu se nikako ne slažem jer je se osnove ne baziraju na podneblju, hrani ili bilo čemu već na energetskim tipovima.
          Kakve mile veze ima ajurveda s golim činjenicama o glutenu i sejtanu koje sam ovdje predočila?

          Originally posted by Stablo
          Druga su stvar možda specifične namirnice, ali širom europe postoje priznata sveućilišta pa ti ljudi rade na tome da namirnice prilagođavaju podnebljima. .
          Je, postoji i Monsanto i srodne firme, koje isto tako "rade na tome" da se namirnice prilagode ... samo je pitanje čemu i komu.

          Originally posted by Stablo
          Tko ti kaže da sam se uzrujao? Kao što ti braniš svoje stanovište, tako i ja svoje... i to iz razloga jer nastojim objasniti ljudima da ne slušaje sve što netko piše, nego se usredotoče na svoj zdrav razum i svoje specifičnosti, pa onda odluče. .
          Ja ne branim nikakvo "svoje stajalište" nego prezentiram činjenice o kojima govori struka: medicina, agronomija itd.

          Za ovo drugo se slažem, ali nije opet dobro ni da se ljudi uopće ne informiraju, jer osobni doživljaj i procjena isto mogu itekako zavarati.

          Namjera mi je prezentiranje izuzetno važnih informacija o glutenu. Ako imaš drugačijih argumenata koji se tiču konkretno sejtana i glutena a da su znanstveno validni i imaju neku osnovu, slobodno stavi, nemam ništa protiv. Uostalom, tko želi više infomacija i tko želi proširivati i produbljivati znanje, uvijek ih može naći. Najlakše je sve odbaciti kao glupost.

          Peace, brother!
          slobodni.net za slobodni svijet

          Comment

          • Jesam
            Supermoderator
            • Mar 2011
            • 14470

            #6
            Gluten

            Gluten (lat. ljepilo, više poznat pod nazivom kao pšenični gluten) je ljepljiva, elastična bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici, raži, ječmu, piru i zobi. Gluten čini tijesto ljepljivim i on daje elastičnost tijestu načinjenom od sviju žitarica.

            Brojni znanstvenici dolaze do zaključka kako je oštećenje probavnog trakta uslijed nepodnošljivosti glutena uzrok autoimunim bolestima, kao što su na primjer dijabetes tipa 1, lupus, poremećen rad štitnjače i dr.

            Procjenjuje se da 9 od 10 osoba koje ne podnose gluten ne znaju za to.

            Gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži, piru i zobi može izazvati celijakiju, koji izaziva teške upale u cijelom tijelu, povezuje se s autoimunim bolestima, poremećajem raspoloženja, autizmom, shizofrenijom, demencijom, poremećajima probavnog sustava, prehrambenim nedostacima, dijabetesom, rakom, i još koječime.

            Gluten u tijelu može izazvati ozbiljne reakcije. Nakon konzumacije glutena a posebice pšenice dolazi do osjetljivosti organizma i proizvodnje protutijela Ige. Svakim sljedećim unosom glutena u organizam, iz stanica koje su doživjele reakciju izlaze medijatori upale koji dovode do alergijskih reakcija (svrbež kože, crvenilo, otok, astma, grčevi, rinitis, mučnina, povraćanje...).

            Zašto je došlo do porasti oboljenja od glutena u posljednjih 50 godina?

            Navodno su stari germani napravili piz*ariju kada su Einkorn pšenicu pomiješali s nekim drugim sjemenjem i otuda je sve krenulo. Einkorn ima 5-7 % glutena, dok današnja pšenica ima 55%. Ljudi intolerantni na gluten bi komotno mogli jesti prozvode od čiste Einkorn pšenice.

            Ta patuljasta pšenica, koja se uzgaja zadnjih 50 godina, ima drugačiju kvalitetu i vrstu glutenskih bjelančevina, stvarajući mnogo veći sadržaj glutena i mnogo više od proteina glutena, koji uzrokuju celijakiju i autoimuna protutijela.

            U kombinaciji sa štetom iz naše prehrane, okoliša, načina života, i korištenja lijekova, koju trpe naša crijeva, dogodila se odlična podloga za nepodnošenje glutena. Ovaj super gluten iz nove pšenice, kojemu je izložen naš imunološki sustav, prelazi njegove mogućnosti. Naš imunološki sustav reagira kao da je gluten nešto strano i pokušava ga eliminirati. Međutim, ova infekcija nije selektivna, tako da počne napadati naše stanice, što dovodi do diabetesa povezanog s pretilošću i drugih upalnih bolesti.

            Oštećenja gastrointestinalnog trakta kao posljedice uzimanja antibiotika, protu-upalnih lijekova u kombinaciji s prosječno premalim unosom vlakana, a visokim šećerom u prehrani, dovodi do razvoja celijakije i glutenske netrpeljivosti ili osjetljivosti. Zato ukidanje glutena i prehrambenih alergena ili osjetljivosti može biti moćan način da se spriječi toliko drugih kroničnih bolesti.

            Ova pšenica također sadrži sastojak koji potiče glad i ovisnost.

            Kada probava obrađuje bjelančevine npr. pšenice, one se pretvaraju u kratke proteine, polipeptide, pod nazivom "exorphins". Oni su poput endorfina i vežu se na opioidne receptore u mozgu, što potiče ovisnost kao i kod ovisnika heroina. Ovi proteini ​​pšenice se apsorbiraju u krvotok i kreću preko krvi prema mozgu. Oni se nazivaju gluteomorfini.

            Ovi sastojci mogu uzrokovati više problema, uključujući shizofreniju i autizam. Ali oni također mogu uzrokovati ovisnost u ponašanju u prehrani uključujući i žudnju i prejedanje. Čak i više alarmantna je činjenica da se ova želja za jedenjem i zarazna prehrambena ponašanja mogu blokirati pomoću istog lijeka koji se koristi u hitnoj pomoći da blokira heroin ili morfij kod predoziranja.

            Čak i osobe koje nemaju glutenska antitijela ili neku razinu celijakije, ovaj gluten i super satojak i dalje može na njih štetno djelovati.

            Problemi sa suvremenim žitaricama su stvarni, znanstveno potvrđeni i stalno prisutni. Izbacivanje proizvoda od pšenice i drugih žitarica, moglo bi vam stoga ne samo olakšati gubljenje na težini, pomoći u boljem raspoloženju, nego doslovno i spasiti život.

            Žitarice koje ne sadrže gluten: kukuruz, heljda, proso, smeđa riža i dr.
            slobodni.net za slobodni svijet

            Comment

            • Jesam
              Supermoderator
              • Mar 2011
              • 14470

              #7
              Informativan članak na temu glutena:



              Highlights:

              Kada mi klijent pristupi i pita za glikemijski indeks, najprije ga priupitam podnosi li gluten. Oko tri milijuna Amerikanaca ima problema sa celijakijom – alergijskom reakcijom na protein gluten – od čega 97% tih ljudi nema dobro postavljenu dijagnozu.

              Ali to je samo bolest celijakija. Ovi podaci ne uključuju osobe s alergijom na pšenične proizvode ili netolerancijom na gluten.


              Gluten je sastavni protein pšenice. On je vezivna tvar, što znači da sastojke drži slijepljenima. Da brašno ne sadrži gluten, kruh bi bio poput palačinke.

              Zob ne sadrži gluten, ali zato sadrži avenin, što je vrlo slično.


              Neka istraživanja pokazuju da ljudi s celijakijom mogu bez problema jesti zobenu kašu, ali ja osobno poznajem neke koji imaju još manju toleranciju na avenin nego na gluten.


              Za pravilno dijagnosticiranje celijakije potrebno je napraviti biopsiju. Genetička testiranja i testiranja antitijela su prvi korak. Mnogima je pozitivan test na antitijela dovoljan znak za izbacivanje hrane s glutenom iz svoje prehrane.


              Ovdje je popis najčešćih simptoma intolerancije na gluten:


              · Abdominalno napuhavanje i bol

              · Kronični proljev ili zatvor

              · Poremećaji jetre

              · Blijeda i vrlo smrdljiva stolica

              · Anemija koja ne reagira na terapiju željezom

              · Umor

              · Bol u zglobovima

              · Trnci u nogama

              · Bljedilo u ustima

              · Osip na koži zvan dermatitis herpetiformis (DH)

              · Periferna neuropatija

              · Psihijatrijski poremećaji poput depresije i anksioznosti


              Bolovi u trbuhu i blijeda stolica su najočitiji simptomi. Imajte na umu, 65% ljudi s celijakijom nema kronični proljev.


              Osim gore navedenih činjenica, žitarice imaju uglavnom visok GI a i zakiseljuju organizam.

              PH je za žitarice uglavnom visok (posebno pšenica) - jedine žitarice koje djeluju lužnato su quinoa, amarant i proso.

              Gluten kao bjelančevina dakle, zakiseljuje.
              slobodni.net za slobodni svijet

              Comment

              • Jesam
                Supermoderator
                • Mar 2011
                • 14470

                #8
                OSTEOPOROZA

                Osteoporoza je komplikacija neliječene celijakije. Tanko crijevo koji je odgovorno za asorpciju dovodi do smanjene asorpcije hranjivih tvari među kojima su vitamin D, vitamin K i kalcij koji je neophodan za izgradnju i održavanje zdravlja kostiju, te pomoganju kod zgrušavanje krvi. Ako se prehranom unosi premalo kalcija, da bi održalo njegovu normalnu razinu u krvi potrebnu za obavljanje važnih funkcija, tijelo će posegnuti za zalihama iz kostiju, što nakon mnogo godina dovodi do osteoporoze. Osteoporoza je bolest kod koje dolazi do gubitka koštane mase pa tako kosti postaju krhke i postoji velika mogućnost prijeloma kosti. Najčešća komplikacija osteoporoze je nastanak fraktura te je vrlo važno otkriti bolesnike koji imaju rizik nastanka prijeloma. Moguće posljedice osteoporoze uključuju i gubitak visine, pogrbljeno držanje i leđa te probleme sa disanjem. Osim nedovoljene asorpcija kalcija na osteoporozu mogu utjecati i prekomjerno uživanje alkoholnih pića i kofeina, nedostatak estrogena, učestali padovi, narušen imunološki sustav, smanjeni indeks tjelesne mase te nedovoljna tjelesna aktivnost.

                Pravilna ishrana značajna je u svakom stadiju prevencije i liječenje osteoporoze, a to se prije svega odnosi na unos kalcija i vitamina D.

                Namirnice bogate kalcijem: bademi, teff, quinoa, brokula, losos, mliječni proizvodi (osobe koje pate od intolerancija laktoze te od alergija na mliječne proizvode mogu uvesti kao zamjenu bademovo mlijeko).
                slobodni.net za slobodni svijet

                Comment

                • Jesam
                  Supermoderator
                  • Mar 2011
                  • 14470

                  #9
                  CELIJAKIJA I HORMONSKI PROBLEMI

                  Velika većina studija su pokazali da gluten može ometati normalnu hormonsku funkciju. Zbog ometanja normalne funkcije te zbog smanjene maloasorpcije vitamina i minerala koji sudjeluju u sekreciji hormona štitnjače, progesterona i estrogena te testosterona, kortizola , adrenalina i hormona rasta može doći do problema sa štitnjačom,neplodnosti, endometrioze, sponatnog pobačaja, izostanka menstruacije kao i problema sa nadbubrežnom žlijezdom. S obzirom da je nadbubrežna žlijezda odgovorna za proizvodnju jednog ili više hormona te čini veliki dio u endokrinološkom sustavu dolazi do reakcija kada tijelo napada svoje vlastite hormone.Jedan od problema koji može izazvati je i dijabets tipa 1. Dijabetes je autoimuna bolest gdje dolazi do propadanja stanica gušterača koje proizvode inzulin, pa može doći do potpunog nestanka inzulina. S obzirom da gluten napada i uništava stanice gušterače smanjuje se vlastita proizvodnja inzulina te, nadbubrežna žlijezda ne može normalno funkcionirati pa dolazi do dijabetesa.

                  U početku se nažalost ne povezuje sa celijakijom ali daljnim istraživanjem dolaze do zaključka da dijabetes može biti posljedica celijakije.
                  slobodni.net za slobodni svijet

                  Comment

                  • Jesam
                    Supermoderator
                    • Mar 2011
                    • 14470

                    #10
                    Gluten sadrži širok spektar biološki aktivnih peptida koji, kako sada pokazuju brojni gomilajući znanstveni dokazi o toksičnosti pšenice, mogu duboko utjecati na neurološko, imunološko i endokrino zdravlje kao i na probavu. Sama pšenica sadrži čak 23 000 potencijalno štetnih proteina. Pitamo se kako je moguće da se medicinska zajednica tako indiferentno odnosi prema povezanosti prehrane i ponašanja, kako su uopće došli do svojih uzvišenih pozicija i zašto smo mi tako lako odustali od vlastitih zdravstvenih odluka i prepustili ih njima.

                    Teško je donijeti vlastite odluke kada informacije nisu dostupne, a u javnosti se vrlo često daju filtrirane informacije, odnosne one ovise o stajalištu onoga tko iznosi takve činjenice. Tako su mnoge kvalitetne studije zanemarene ili su činjenice krivo prezentirane. Jedna od njih je i studija objavljena u časopisu “Neuroscience Nutritional” 2004. pod nazivom “Imunološki odgovor na prehrambene proteine, glutenske i cerebelarne peptide kod djece s autizmom”.

                    Istraživači su krenuli rasvijetliti mehanizme koji stoje iza autoimune reakcije na antigene živčanog sustava kod autističnih ispitanika. Uzeli su krv 50 pacijenata s autizmom i od 50 zdravih osoba kontrolne skupine te pogledali peptide iz glutenskih epitopa (protein pšenice) i malog mozga, dijela mozga koji ima važnu ulogu u kontroli motorike i kognitivnih funkcija, kao što su pozornost, jezik, strah i zadovoljstvo.


                    Istraživači su našli da je značajan postotak autističnih pacijenata imao istovremeno povećanje razine antitijela protiv glutenskih epitopa i cerebelarnih peptida. Zatim su znanstvenici koristili životinjski model kako bi saznali jesu li ta simultana uzvišenja bila posljedica unakrsne reaktivnosti između prehrambenih proteina i cerebelarnih bjelančevina (antigena), odnosno, stvara li imunološki sustav antitijela protiv glutenskih epitopa koji greškom napadaju moždane proteine.

                    Otkrili su da su antitijela protiv glutenskih epitopa i cerebelarnih peptida kod zeca unakrsno reagirali za više od 60%, što ih je navelo da zaključe sljedeće:
                    “Zaključujemo da podskupina bolesnika s autizmom proizvodi antitijela protiv Prukinjeovih stanica (GABA-proizvodeni neuroni iz moždanog korteksa) i glutenskih epitopskih peptida, koji mogu biti odgovorni za neke od neuroloških simptoma autizma.”
                    Ovo nije jedina studija koja skreće pozornost na vezu između pšenice i autizma. Cochrane kolaboracija obavila je meta-analizu dokaza na tu temu i objavili su svoje rezultate 2004. godine. U pozadini njihove studije stoji:
                    “Predloženo je da peptidi iz glutena i kazeina mogu imati ulogu u nastanku autizma i da fiziologija i psihologija autizma može biti objašnjena pretjeranom aktivnošću opioida povezanih s peptidima. Istraživanje je izvijestilo o abnormalnim razinama peptida u urinu i likvoru osoba s autizmom. Ukoliko je to slučaj, prehrana bez glutena i/ili kazeina bi trebala smanjiti simptome povezane s autizmom.”
                    slobodni.net za slobodni svijet

                    Comment

                    • Jesam
                      Supermoderator
                      • Mar 2011
                      • 14470

                      #11
                      Pšenica sadrži 23 000 potencijalno štetnih proteina

                      Većina ljudi ne shvaća da, kada govore o zdravstvenim problemima vezanim uz pšenicu ili glutenu, ne govore o monolitnom entitetu koji je jedini odgovoran za pustoš koja se obično iskusi kao posljedica konzumacije ove žitarice. Naposljetku, kako bi samo jedan zločinac mogao uzrokovati više od 200 različitih klinički promatranih štetnih učinaka na zdravlje koji su sada u biomedicinskoj literaturi povezani s konzumacijom pšenice?

                      Gluten je latinski naziv za „ljepilo“ i predstavlja gnjecav kompleks proteina unutar pšenice koji je dalje klasificiran ili kao glijadin (topiv u alkoholu), glutelin (razrjeđuje se u kiselini ili je topiv u lužini) ili druge. S obzirom da je pšenica heksaploidna vrsta, nusprodukt tri biljke predaka koje su postale jedna, s ne manje od šest setova kromosoma i 6,5 puta više gena nego što ih je otkriveno u ljudskom genomu, koja je sposobna za proizvodnju ne manje od 23 788 različitih proteina – što je činjenica koja je ujedno i nevjerojatna i uznemirujuća.

                      Na koji način uznemirujuća? Pa, svaki od tih proteina može izmamiti ono što je poznato kao antigeni odgovor, tj. imunološki sustav identificira pšenični protein kao i drugi, na što pokreće urođeni ili adaptivni imunološki odgovor i kao rezultat slučajno napada samo-strukture.

                      Dakle, ako jedan protein može potaknuti takvu nuspojavu, što bi učinilo 23 000 proteina kada se istovremeno unesu u tijelo? I što kada bi mnogi od tih pšeničnih proteina bili proteini vezani uz disulfid, odnosno, „zalijepljeni“ zajedno uz jednake, čvrste veze sa sumporom pronađene u ljudskoj kosi i vulkaniziranim gumama (zamislite težinu kugle od plastike) – što naš probavni sustav ne može u potpunosti razgraditi?

                      Ono što bi se dogodilo jest da bi mnogi od tih proteina kroz naš probavni trakt prošli neprobavljeni zbog čega bi dvojni učinci glutenskih epitopa i pšeničnog lektina postali propusniji otvarajući tako „Pandorinu kutiju s kruhom“ autoimunoloških i sustavnih upala.

                      Imajte na umu da je 23 788 proteina vrlo veliki broj, a s obzirom na rekombinacijske mogućnosti svojstvene toliko velikom broju različitih proteina, neki od njih su se pojavili – sasvim slučajno – kao gotovo identične strukture i konfiguracije opojnih droga i zarazne komponente koji aktiviraju imunološki sustav.

                      Suočavanje sa činjenicom da je gluten problem je dobar, prvi korak u priznavanju opasnosti od pšenice i početak puta shvaćanja stvarne prirode i opsega štete uzrokovane ovom oslabljujućom hranom.

                      Malo su se spominjali visoki krvni tlak, bolesti srca, dijabetes i sindrom iritabilnih crijeva u Europi nakon ratova kada su sve što smo morali jesti bili proteini iz mesa, masti i povrće, ali uz malo žitarica. S druge strane, obrađena i žitaricama ispunjena i brza hrana su zauzele svoje visoko mjesto tijekom 80-ih i 90-ih, a mi smo se pretvorili u bolesno društvo.

                      Ovisnost o žitaricama se ne razlikuje od ovisnosti o alkoholu ili opijumu, a što je lako objasniti: gluten i kazein sadrže opioidne eksorfine koji na tijelo, koje se ne zna nositi s njima, djeluju poput droge.

                      Ukratko: osim ako se ne želimo nositi s borbom protiv budućih bolesti i poremećaja, oni od nas koji su genetski predispozicionirani celijakalnom ili necelijakalnom osjetljivošću na gluten (i oni koji žele povratiti zdravlje) nemaju koristi od proteina iz žitarica.
                      slobodni.net za slobodni svijet

                      Comment

                      • dany
                        Alternativa addict
                        • May 2011
                        • 407

                        #12
                        Smedja riza? A sta je sa obicnom rizom,belom? Ona ne sadrzi gluten??

                        Ja pokusavam da iskljucim gluten iz prehrane, vec par nedelja, ali sve mi se svelo na konzumiranje samo voca i povrca, ponekad nesto od mlecnih proizvoda. Ili ja nemam ideje al... nije lako

                        Comment

                        • Jesam
                          Supermoderator
                          • Mar 2011
                          • 14470

                          #13
                          Mislim da riža ne sadrži gluten, ali sadrži škrob.

                          No, najkvalitetniji škrob nam dolazi iz krumpira - pod uvjetom da ga kuhamo u ljusci.
                          slobodni.net za slobodni svijet

                          Comment

                          • dany
                            Alternativa addict
                            • May 2011
                            • 407

                            #14
                            Jel skrob ima veze sa glutenom? Zasto ga treba izbegavati?


                            Malo sam nocas citala odlomke iz par knjiga,pa o celijakiji,u sustini ima tu dosta stvari da se jede I kombinuje bez glutena

                            Sve vrste voca ,osim konzerviranog I susenog (ali samo ono koje se posipa brasnom,npr smokve I sljive)

                            Sve vrste povrca,osim konzerviranog

                            Jaja

                            Sir kravlji,kozji,ovciji ukoliko su pripremani od prirodno sirista

                            Mleko, jogurt, kiselo mleko (vocni jogurti NE, osim ako nisu bez gluten)

                            Zrnevlje I semenke : orasi, bademi, kikiriki, susam,lesnici,semenke suncokreta I bundeve

                            ulja: suncokretovo, maslinovo,kukuruzno


                            Brašno: dozvoljeno je kukuruzno žuto i belo brašno, palenta, belo pirinčano brašno, smeđe pirinčno brašno, slatko pirinčano brašno i pirinčani griz, sojino brašno, tapioca, krompirovo brašno, krompirov skrob, brašno od leblebija, garfava brašno, arrowroot, garbazno, romano, brašno od kestena, sorghum brašno, brašno od badema

                            Ovde sam odahnula,posto moze kukuruzno brasno (proja,kacamak...)


                            Nadam se da ce ovo nekome pomoci, a verovatno ima jo toga sto nisam napisala

                            Comment

                            • Jesam
                              Supermoderator
                              • Mar 2011
                              • 14470

                              #15
                              Originally posted by dany
                              Jel skrob ima veze sa glutenom? Zasto ga treba izbegavati?
                              Nema, škrob je škrob - ugljikohidrat (polisaharid), a gluten je protein. Škrob se pod djelovanjem enzima razlaže na dekstrine, maltozu i glukozu i ako se pretjerano time hranimo povećavamo rizik od dijabetesa.

                              Nije da ga treba izbjegavati nego se od njega debljamo ako nemamo baš prevelike potrebe zbog većih tjelesnih napora ili fizičke aktivnosti a i nema baš neku posebnu nutricionističku vrijednost - samo kalorijsku.

                              Mlijeko i mlječne proizvode također treba izbjegavati zbog laktoze i kazeina (o tome ima posebna tema).
                              slobodni.net za slobodni svijet

                              Comment











                              Latest Topics

                              Collapse

                              Working...
                              😀
                              😂
                              🥰
                              😘
                              🤢
                              😎
                              😞
                              😡
                              👍
                              👎