Informativan članak na temu glutena:
Highlights:
Kada mi klijent pristupi i pita za glikemijski indeks, najprije ga priupitam podnosi li gluten. Oko tri milijuna Amerikanaca ima problema sa celijakijom – alergijskom reakcijom na protein gluten – od čega 97% tih ljudi nema dobro postavljenu dijagnozu.
Ali to je samo bolest celijakija. Ovi podaci ne uključuju osobe s alergijom na pšenične proizvode ili netolerancijom na gluten.
Gluten je sastavni protein pšenice. On je vezivna tvar, što znači da sastojke drži slijepljenima. Da brašno ne sadrži gluten, kruh bi bio poput palačinke.
Zob ne sadrži gluten, ali zato sadrži avenin, što je vrlo slično.
Neka istraživanja pokazuju da ljudi s celijakijom mogu bez problema jesti zobenu kašu, ali ja osobno poznajem neke koji imaju još manju toleranciju na avenin nego na gluten.
Za pravilno dijagnosticiranje celijakije potrebno je napraviti biopsiju. Genetička testiranja i testiranja antitijela su prvi korak. Mnogima je pozitivan test na antitijela dovoljan znak za izbacivanje hrane s glutenom iz svoje prehrane.
Ovdje je popis najčešćih simptoma intolerancije na gluten:
· Abdominalno napuhavanje i bol
· Kronični proljev ili zatvor
· Poremećaji jetre
· Blijeda i vrlo smrdljiva stolica
· Anemija koja ne reagira na terapiju željezom
· Umor
· Bol u zglobovima
· Trnci u nogama
· Bljedilo u ustima
· Osip na koži zvan dermatitis herpetiformis (DH)
· Periferna neuropatija
· Psihijatrijski poremećaji poput depresije i anksioznosti
Bolovi u trbuhu i blijeda stolica su najočitiji simptomi. Imajte na umu, 65% ljudi s celijakijom nema kronični proljev.
Highlights:
Kada mi klijent pristupi i pita za glikemijski indeks, najprije ga priupitam podnosi li gluten. Oko tri milijuna Amerikanaca ima problema sa celijakijom – alergijskom reakcijom na protein gluten – od čega 97% tih ljudi nema dobro postavljenu dijagnozu.
Ali to je samo bolest celijakija. Ovi podaci ne uključuju osobe s alergijom na pšenične proizvode ili netolerancijom na gluten.
Gluten je sastavni protein pšenice. On je vezivna tvar, što znači da sastojke drži slijepljenima. Da brašno ne sadrži gluten, kruh bi bio poput palačinke.
Zob ne sadrži gluten, ali zato sadrži avenin, što je vrlo slično.
Neka istraživanja pokazuju da ljudi s celijakijom mogu bez problema jesti zobenu kašu, ali ja osobno poznajem neke koji imaju još manju toleranciju na avenin nego na gluten.
Za pravilno dijagnosticiranje celijakije potrebno je napraviti biopsiju. Genetička testiranja i testiranja antitijela su prvi korak. Mnogima je pozitivan test na antitijela dovoljan znak za izbacivanje hrane s glutenom iz svoje prehrane.
Ovdje je popis najčešćih simptoma intolerancije na gluten:
· Abdominalno napuhavanje i bol
· Kronični proljev ili zatvor
· Poremećaji jetre
· Blijeda i vrlo smrdljiva stolica
· Anemija koja ne reagira na terapiju željezom
· Umor
· Bol u zglobovima
· Trnci u nogama
· Bljedilo u ustima
· Osip na koži zvan dermatitis herpetiformis (DH)
· Periferna neuropatija
· Psihijatrijski poremećaji poput depresije i anksioznosti
Bolovi u trbuhu i blijeda stolica su najočitiji simptomi. Imajte na umu, 65% ljudi s celijakijom nema kronični proljev.
Comment