Caponata - omiljeno talijansko jelo s patlidžanom i povrćem

Collapse
X
 
  • Vrijeme
  • Show
Clear All
new posts
Advertisement
  • Adamina
    Super Moderator
    • Mar 2014
    • 4621

    Caponata - omiljeno talijansko jelo s patlidžanom i povrćem

    Caponata je idealno ljetno jelo od povrća koje se u originalnoj recepturi priprema od patlidžana, celera, rajčice, maslina, crvenog luka, bosiljka, kapara i octa. Za bogatiji okus dodaju se još i pinjoli te grožđice koje pojačavaju slatkoću caponate. Taj slatko-kiselkasti sicilijanski specijalitet možete poslužiti kao glavni obrok uz tjesteninu, rižu ili popečke od kukuruzne krupice i češnjaka.
    Caponata može biti i prilog ribi ili mesnom jelu poput pečene piletine, a dobro se slaže i s govedinom i teletinom. To tradicionalno talijansko jelo priprema se i s artičokama i koromačem, a nerijetko se priprema i s tikvicama.Talijani je rado poslužuju umjesto namaza na bruschettama ili tostu. Može se jesti i topla ili hladna, a pripremate li je za zabave, poslužite je na listovima salate. Kako biste ublažili gorak okus patlidžana, nasjeckajte ga na kockice i posolite te ga ostavite tako pola sata pa ga osušite papirnatim ručnikom.
    Daljnjim pirjanjem nestat će sva gorčina. Mnoge talijanske obitelji i vlasnici restorana ljubomorno čuvaju recept za caponatu prenoseći tajnu s koljena na koljeno. Tako, npr., na sjeveru stavljaju više celera, na jugu više luka, u Toskani dodaju više mrkve, a najskromnija caponata je venecijanska koja sadrži tek patlidžane, celer i kapare. Neki recepti za caponatu čak uključuju listiće badema kao i sastojke poput cimeta i čokolade, odnosno kakaa. Upravo zato se za caponatu s pravom kaže da predstavlja pravu eksploziju okusa.

    Kao na Siciliji

    Želite li da caponata ima tradicionalan sicilijanski okus, tad umjesto šećera stavite malo meda. Umjesto alkoholnog octa dodajte balzamički uz koji će caponata biti još ukusnija.
    Delicija s koromačem i maslinama

    Sastojci: 6 žlica maslinova ulja, patlidžan, 2 paprike, koromač, 6 režnjeva češnjaka, 1/2 šalice maslina, žlica grožđica, 1 + 1/4 šalice umaka od rajčice, 6 žlica vinskog octa, 3/4 šalice bosiljka
    Priprema: Na zagrijanom ulju pirjajte oko deset minuta narezani patlidžan, papriku, koromač i češnjak. Dodajte masline i grožđice, umak od rajčice i ocat. Poklopite, smanjite vatru i pirjajte još 15 minuta. Otklopite jelo, dodajte sol, papar i bosiljak te pirjajte još 15 minuta sve dok se ne zgusne.
    Talijansko predjelo s piletinom

    Sastojci: 4 komada pilećih prsa, žlica maslinova ulja, patlidžan, crvena paprika, glavica luka, 2 rajčice, 2 žlice grožđica, 2 žlice kapara, žlica vinskog octa, žlica šećera, sol i papar prema želji, 2 žlice peršina
    Priprema: Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckane češnjak i celer pa ih miješajte nekoliko minuta sve dok češnjak ne zamiriše. Malo pojačajte vatru i dodajte nasjeckanu rajčicu te je pirjajte sve dok ne pusti sok. Potom dodajte nasjeckani luk, kockice patlidžana i paprike, masline, kapare i grožđice te pirjajte desetak minuta. Maknite s vatre, dodajte peršin i ocat, posolite i popaprite prema želji te poslužite s pilećim prsima s roštilja.

    Caponata s krumpirom

    Sastojci: 2 velika patlidžana, 100 ml maslinova ulja, 2 crvena luka, celer, 150 g zelenih maslina, 200 g rajčice, 50 g kapara, žlica šećera, 2 žlice vinskog octa, 10 listića bosiljka; tjestenina ili krumpir za prilog
    Priprema: Pirjajte patlidžan desetak minuta dok ne omekša te ga izvadite. Na istom ulju pirjajte luk, celer, masline, rajčicu i kapare. Dodajte patlidžan i pirjajte još deset minuta na laganoj vatri. Potom uspite šećer i podlijevajte octom pirjajući još pet minuta. Umiješajte bosiljak te posolite i popaprite. Poslužite s kuhanom tjesteninom ili krumpirom. Dodajte malo maslinova ulja te ukrasite peršinom i bosiljkom.
    Sicilijanska caponata

    Sastojci: 3/4 šalice maslinova ulja, luk, grančica celera, 8 režnjeva češnjaka, patlidžan, 1/2 šalice grožđica, 2 žlice kapara, 1/2 šalice kalamata maslina, konzerva rajčice, 1/3 šalice alkoholnog octa, 1/2 žličice soli, 1/2 šalice peršina
    Priprema: U velikoj tavi zagrijte 1/2 šalice ulja, ubacite nasjeckani patlidžan i pirjajte ga desetak minuta na umjerenoj vatri uz neprestano miješanje, odnosno sve dok ne poprimi zlatnu boju i ne omekša. Potom maknite s vatre. U tavu dodajte 1/4 šalice ulja te na njemu propirjajte luk i celer, oko osam-deset minuta, pa dodajte češnjak i pirjajte još dvije minute. Dodajte preostale sastojke i miješajte. Pustite da sve prokuha i potom ostavite jelo da se još malo pirja na laganoj vatri, sve dok većina tekućine ne ispari.



    Recept preuzet iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute
    Let me heal you
Working...
😀
😂
🥰
😘
🤢
😎
😞
😡
👍
👎