Alternativa Forum

Vodeni/mliječni kefir

Ovo je diskusija na temu Vodeni/mliječni kefir u podforumu Natural supplements
OTVORIO SAM TEMU KAKO BI LJUDE UPOZNAO SA OVIM PREDIVNIM DODATKOM ...

Natrag   Alternativa Forum > Prehrana i zdravlje > Natural supplements

Alternativa Forum


Natural supplements Prirodni vitamini i minerali

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 14-10-11, 14:16   #1
Meštar od Medaljona
 
BLIND GUARDIAN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2010
Lokacija: Osijek, Hrvatska
Postovi: 3,386
BLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond repute
BLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond repute
Pošalji poruku preko MSN za BLIND GUARDIAN Pošalji poruku preko Skype™ za BLIND GUARDIAN
Zadani Vodeni/mliječni kefir

OTVORIO SAM TEMU KAKO BI LJUDE UPOZNAO SA OVIM PREDIVNIM DODATKOM PREHRANI KOJE U JEDNOM SPAJA KUCNOG LJUBIMCA I TEKUCI OSVJEZAVAJUCI IZVOR ZDRAVLJA.

CILJ:

- UPOZNAVANJE SA PROBIOTICKOM KULTUROM VODENOG I MLIJECNOG KEFIRA
- UPOZNAVANJE SA BIOLOSKIM I KEMIJSKIM SVOJSTVIMA POJEDINIH SASTOJAKA
- POPIS BOLESTI KOJE LIJECI
- RAZMJENA ISKUSTAVA
- RAZMJENA RECEPATA I NACINA PRIMJENE
- POKLANJANJE ILI PRODAJA GLJIVICA
....


ŠTA JE TO KEFIR?

Kefir je mlječni napitak i potjeće sa kavkaza i tibeta, te je zbog svojeg blagonaklonog dijelovanja na ljudsko zdravlje poznat kao "piće stogodišnjaka".
Kefir se proizvodi fermentacijom (kiseljenjem) mlijeka sa dodatkom mliječnih bakterija (Lactobacillus acidophilus), bakterija octene kiseline te kao jedinstveni proizvod od mlijeka kojem se dodaju kvaščeve gljivice (Saccharomyces). Kvaščeve gljivice razgrađuju mlječni šečer (laktozu) te čine kefir jedinstvenim proizvodom od fermetiranog mlijeka u kojem ima prirodno stvorenog alkohola.

POSTUPAK:

Kupljeni ili poklonjeni kefir operete u plasticnom cjedilu (situ) pod mlazom mlake vode i stavite u odredjenu kolicinu mlijeka ili vode, ovisno koju vrstu kefirnih gljivica imate. Udio gljivica u tekucini nebi smio biti manji od 20%. Nakon sto prodje 24-48h tekucinu sa gljivicama procjedite kroz cjedilo. Cistu tekucinu presipate u neki bokal ili bocu i drzite u frizideru. Pijte tu tekucinu tokom dana. Preporucljivo je 1-2.5 litre dnevno. Gljivice u cjedilu opet isperite i dodajte u novu vodu ili mlijeko.

VAZNO ZA ZAPAMTITI:

- smatra se da mjesanje metalnom zlicom i drzanje u metalnom cjedilu postepeno ubija gljivice
- ukoliko vam dosadi brinuti se za kefir gljivice mozete ih zamrznuti ili drzati u frizideru
- svakih nekoliko tjedana gljivice se udvostruce u kolicini, ovisno o temperaturi (i kolicini secera)
- gljivice su jako rijetke te bi bilo pozeljno kada se udvostruce da ih poklonite nekom tko ih treba
Attached Images
 


“Ne vjeruj zato što je to mudrac rekao, ne vjeruj zato što je to uobičajeno mišljenje, ne vjeruj zato što je to zapisano, ne vjeruj zato što netko drugi to vjeruje, nego prosudi istinu i nakon što ju pažljivo ispitaš i raščlaniš i uvidiš da će svima činiti dobro, živi u skladu s njom i pomozi drugima da čine isto. – Buda



Podijeli post!

BLIND GUARDIAN je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
aceofspade27 (18-05-13), alison (14-10-11), buda (31-10-11), Cvjet (05-06-13), dodo (14-04-13), Lilith1111 (11-12-12), Niang (04-06-13), pepa (16-10-11), Ryuujin (07-05-12)

Nepročitano 14-10-11, 14:23   #2
Meštar od Medaljona
 
BLIND GUARDIAN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2010
Lokacija: Osijek, Hrvatska
Postovi: 3,386
BLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond repute
BLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond repute
Pošalji poruku preko MSN za BLIND GUARDIAN Pošalji poruku preko Skype™ za BLIND GUARDIAN
Zadani

MLIJEČNI KEFIR:

sinonimi: tibetanska gljiva, kavkasta gljiva, gljiva sa kavkaza...

Prirodni Kefir nastaje tako da se zrna kefira koja su u principu simbioza bakterije i gljive, veličine od zrna riže do veličine oraha dodaju u sviježe ili trajno mlijeko (kravlje, ovčije ili kozije). Također može se koristiti mlijeko od kobile, a poznata su izvješće da je bilo uspijeha i sa sojinim mlijekom.
Pri optimalnoj temperaturi od 10 °C do 25 °C mlijeko fermentira. Postotak alkohola varira od dužine fermentacije (od 0,2 do max. 2%).
Fermentacijom pri nižim temperaturama (kvaščeva fermentacija) postižemo veći odio ugljik dioksida (više mjehurića) i alkohola ("dobrog" alkohola etanola), a manje mlječne kiseline u gotovom proizvodu.
Budući da je takav Kefir praktički bez šečera (laktoze) koji se pretvorio u alkohol, pogodan je za osobe koje imaju alergijske reakcije na laktozu.
Pri višim temperaturama (vrenje mlječnih gljivica) dobijamo kefir sa više mlječne kiseline i manje alkohola. U oba slučaja postotak mliječne masti i bjelančevina (sirutka) odgovara postotku u korištenom mlijeku.

Industrijski proizvedeni Kefir se razlikuje od tradicionalnog, najviše po tome da u njemu obično nema alkohola, ali zato laktze (mlječnog šečera) 2,7-3,9g/100g te nije pogodan za osobe koje su alergične na laktozu. Također da se radi sa gotovim mješavinama kvasca i bakterija, a ne sa zrncima kefira moguće je okus prilagođavati čak i godišnjim dobima. Takav Kefir nosi naziv "Kefir mild" ili blagi Kefir.

Samo zrno kefira je jedan genijalan proizvod prirode sastavljen od bakterija, kvaščevih gljivica, bjelančevina i masti, praktički neuništiv, možemo zamrzavati, ostaviti u vlažnoj krpi ili ga čuvati u tekućini od vode i mlijeka i opet će "raditi". Jedina stvar koju ne podnosi je dodir sa metalom, čime smo odmah naveli glavni uzrok zbog kojeg kefir u domačoj proizvodnji nekima ne uspije. Znači metalne žlice, tanjuri ili sita su tabu. Sama zrna se sa vremenom povečavaju i nakon nekog vremena se raspadaju u manja zrna. Ta zrna, opet s obzirom na temperaturu okoline, rastu i tako u krug. sama veličina zrna nema nikakav utjecaj na kvalitetu ili okus kefira.

DJELOVANJE NA ORGANIZAM:

- Liječi bolesti srca i oboljelih srčanih krvnih žila, razlaže holesterol u krvnim žilama.
- Liječi žuč, čisti žučne kanale, dvanaesterac i razlaže žučni kamen.
- Liječi gušteraču, jetru i slezinu.
- Prirodno je sredstvo za potenciju kod žena i muškaraca
- Liječi želudac i crijeva, otklanja čir.
- Sama gljiva stvara antibiotike i liječi upaljena mjesta u organizmu.
- Regulira krvni tlak.
- Liječi bubrege i kontrolira mokraćne puteve.
- Zadržava metastaze i njihov dalji razvoj.
- Sprečava brzo starenje.
- Smanjuje osjećaj zamora usljed stresa.
- Posejduje sve vitamine za život.

Recept za mlječni Kefir

1/2 L mlijeka
2 zrna Kefira veličine oraha (ili 2 VŽ sitnijih zrnaca)
Staklenku 1 L sa poklopcem na šaraf

U staklenku stavite zrna kefira i zalijte sa mlijekom, zatvorite i ostavite na tamnom i toplom (20-25°C) mjestu. Povremeno lagano, kružnim pokretima promješajte sadržaj staklenke. Pri višim temperaturama (max. 30°C) napitak je prije gotov, kod nižih (min. 5-10°C) sporije. Obratite pažnju na razlike u okusu s obzirom na temperaturu pripreme. Gotov napitak je gustoće slatkog vrhnja, kružnim pokretima staklenke (da bi se promješala sirutka sa čvrstom masom) procijedite ga kroz plastično sito u čistu posudu. na kraju protresite sito, da bi u Kefiru završilo čim više zrnaca Kefira. Ovakav Kefir ima lagano laksativno svojstvo.
Želite li gušči, kiseliji i Kefir jače arome fermentirajte 36 do max. 48 sati.
Ovakav Kefir pomaže kod mekane stolice.
Kefir se čuva u hladnjaku vrlo kratko vrijeme, zato radite samo onoliko koliko možete popiti u dan ili dva.

Preostala zrna kefira operite pod mlazom vode i zamotajte u mokru krpu. Ovako se daju čuvati u hladnjaku nekoliko dana. Možete ih smrznuti ili čuvati u bočici u smjesi vode i mlijeka. Suha umiru kroz par sati.

MOJA PREPORUKA:

NEMORATE SE STRIKTNO DRZATI OVOG RECEPTA. KOLICINA GLJIVICA MOZE BITI JEDNAKA KOLICINI MLIJEKA. STAKLENKA ILI POSUDA TAKODJER I MOZE I NEMORA BITI ZATVORENA. TAKODJER NEMORATE NI MJESATI AKO VAM SE NEDA.
Attached Thumbnails
Vodeni/mliječni kefir-tibetanska-gljiva-prirodni-kefir-slika-8030226.jpg   Vodeni/mliječni kefir-tibetanska-gljiva.jpg   Vodeni/mliječni kefir-0000685352_l_0_wzdvqo.jpg  


“Ne vjeruj zato što je to mudrac rekao, ne vjeruj zato što je to uobičajeno mišljenje, ne vjeruj zato što je to zapisano, ne vjeruj zato što netko drugi to vjeruje, nego prosudi istinu i nakon što ju pažljivo ispitaš i raščlaniš i uvidiš da će svima činiti dobro, živi u skladu s njom i pomozi drugima da čine isto. – Buda



Podijeli post!

BLIND GUARDIAN je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
aceofspade27 (18-05-13), alison (14-10-11), buda (31-10-11), Diana (10-12-12), dodo (14-04-13), Ryuujin (07-05-12)
Nepročitano 14-10-11, 14:38   #3
Meštar od Medaljona
 
BLIND GUARDIAN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2010
Lokacija: Osijek, Hrvatska
Postovi: 3,386
BLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond repute
BLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond repute
Pošalji poruku preko MSN za BLIND GUARDIAN Pošalji poruku preko Skype™ za BLIND GUARDIAN
Zadani

VODENI KEFIR:

sinonimi: japanski kristali, tibicos, biserne suze, kaspijske alge...

Vodeni kristali poznati su još po nazivu Tibicos, izgledaju kao izmrvljeni gumeni bomboni staklaste boje. Napitak nije lošeg okusa, nešto kao gazirana limunada. Ovdje u stvari nije riječ o pravim kristalima, nego o probiotičkoj kulturi koja odgovarajućom pripremom stvara tzv. vodeni kefir. Da bi učinak bio potpun, napitak bi se morao pripremati svaka 24 sata i piti svakodnevno do litra i pol. Kako bi se kristali namnožili potrebno im je oko mjesec i pol dana, na danjem svjetlu na sobnoj temperaturi, zimi se to vrijeme malo produljuje.

MOJA PREPORUKA:

LIMUN, GROZDJICE I OSTALO SUHO VOCE NIJE NEOPHODNO - ONI SAMO DAJU AROMU. SECER NEMORA BITI OBICNI KUHINJSKI VEC MOZE BITI I VOCNI (IZ VOCNOG SOKA), SMEDJI NERAFINIRANI, GROZDJANI SECER, MED... VODU MOZETE ZAMJENITI CAJEM ILI DOMACIM VOCNIM SOKOM. IZBJEGAVAJTE VODU SA KLOROM - VODOVODNU VODU NO AKO BAS NEMATE DRUGU MOZE I TA NO ONDA NEKA BAR ODSTOJI OTVORENA PAR SATI ILI JOS BOLJE DA BUDE SOLARIZIRANA (PAR SATI NA SUNCU). NAJBOLJA JE IZVORSKA - FLAŠIRANA ILI JOS BOLJE DIREKTNO SA IZVORA.

RECEPT i DJELOVANJE mozete vidjeti na slici:
Attached Thumbnails
Vodeni/mliječni kefir-27213_114767345215495_114751358550427_216171_2046230_n.jpg   Vodeni/mliječni kefir-9452630_3a9409b7d7.jpg   Vodeni/mliječni kefir-kefir3.jpg  


“Ne vjeruj zato što je to mudrac rekao, ne vjeruj zato što je to uobičajeno mišljenje, ne vjeruj zato što je to zapisano, ne vjeruj zato što netko drugi to vjeruje, nego prosudi istinu i nakon što ju pažljivo ispitaš i raščlaniš i uvidiš da će svima činiti dobro, živi u skladu s njom i pomozi drugima da čine isto. – Buda



Podijeli post!

BLIND GUARDIAN je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
aceofspade27 (18-05-13), alison (14-10-11), buda (31-10-11), Diana (10-12-12), Ryuujin (07-05-12), Verdana (23-01-12)
Nepročitano 14-10-11, 23:06   #4
New member
 
nubian's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2011
Postovi: 47
nubian is a jewel in the rough
nubian is a jewel in the roughnubian is a jewel in the roughnubian is a jewel in the rough
Zadani

Imam zrnca kefira koja je jedna gospođa nabavila prije više od 20 g. kad je bila u Kavkazu. Izvrsnog je okusa, za razliku od onog koji se prodaje u trgovinama. Prijateljica ima zrnca kefira za koja kaže da su tibetanska i da se pije 17 dana, nakon toga se pravi pauza. Sličnog su izgleda, možda su njena malo "rahlija". Razlika je u tome što moja zrnca fermentiraju i naprave pjenušasti napitak za 24 sata i to sa svega par sitnih zrnca u 3 dl mlijeka, dok tibetanski kefir pod istim uvjetima napravi napitak blagog okusa, jedva fermentiranog i to uz puno veću količinu (2 žlice po prilici). Radila sam ih usporedno, i primijetila da tibetanske uhvate plijesan ako ih ostavim nekoliko dana u mlijeku na sobnoj temperaturi, dok se sa kavkaskim to ne događa.
Raspitivala sam se kod drugih, ali svi imaju taj kefir za koji kažu da je iz Tibeta. Čini se da samo ja imam "kavkaz varijantu" :)
GUARDIAN, da li si ti čuo za različite vrste mliječnih zrnaca?
nubian je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
alison (15-10-11), buda (31-10-11), Diana (10-12-12), Ryuujin (07-05-12)
Nepročitano 16-10-11, 09:39   #5
Meštar od Medaljona
 
BLIND GUARDIAN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2010
Lokacija: Osijek, Hrvatska
Postovi: 3,386
BLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond repute
BLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond repute
Pošalji poruku preko MSN za BLIND GUARDIAN Pošalji poruku preko Skype™ za BLIND GUARDIAN
Zadani

nisam cuo no razumljivo je da svatko drugacije odrzava svoj kefir, kefir se mozda mjenja sto se tice sastava bakterija ili gljivica u sebi, mozda s vremenom postaje sve razlicitiji od onog izvornog, gubi na brzini i snazi obrade, to mu utjece na izgled i strukturu...ovo su sve nagadjanja

nubian zast nebi uslikao gljivice kada su oprane pa onda uslikavao mlijeko s njima nakon 12h, pa nakon 24h pa nakon 48h ili u sat koji zelis pa postavio tu. da bas vidimo po cemu se tvoj kefir razlikuje. imao sam obje vrste pa cu mozda moci odgovoriti.


“Ne vjeruj zato što je to mudrac rekao, ne vjeruj zato što je to uobičajeno mišljenje, ne vjeruj zato što je to zapisano, ne vjeruj zato što netko drugi to vjeruje, nego prosudi istinu i nakon što ju pažljivo ispitaš i raščlaniš i uvidiš da će svima činiti dobro, živi u skladu s njom i pomozi drugima da čine isto. – Buda



Podijeli post!

BLIND GUARDIAN je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
buda (31-10-11), Diana (10-12-12), Ryuujin (07-05-12)
Nepročitano 16-10-11, 16:24   #6
New member
 
nubian's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2011
Postovi: 47
nubian is a jewel in the rough
nubian is a jewel in the roughnubian is a jewel in the roughnubian is a jewel in the rough
Zadani

Ja moj kefir sa kavkaza imam preko 10 godina, gospođa koja ga je donijela kaže da njoj od prvog dana otkad ga ima (znači 20-tak g.), mala količina zrnca napravi odličan kefir u roku od 24 ili 48 sati, ovisno o temperaturi u prostoriji.
Kod mene je isto tako. Ali, primijetila sam da se struktura znca mijenja, kad ga na neko vrijeme (par mjeseci) samo održavam u hladnjaku (mijenjam mlijeko svakih par dana, naravno), postanu pločasta. Kad radim kefir konstantno, onda se taj oblik gubi kod stvaranja novih zrnca, znači, postaju kao cvjetača. Ako razmiješ, ne znam sa čim drugim bi usporedila. Svejedno, kakvog god oblika bili, kvaliteta okusa je uvijek ista. Ona, za koja kažu da su porijeklom sa Tibeta, nemaju mi tako dobar okus, i kao što sam rekla, plijesan se uhvati ako odstoji u mlijeku nekoliko dana na sobnoj temperaturi.
Ti kažeš da si imao obje vrste? Misliš također na dvije vrste mliječnih koje ja spominjem? Ili misliš na vodeni i mliječni?
Svakako ću slikati moj kefir tako kako si mi dao upute, ali ću pričekati dok se upristoji temperatura u stanu, još nije počelo grijanje a kefiru je hladno :)
nubian je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
buda (31-10-11), Diana (10-12-12), Ryuujin (07-05-12)
Nepročitano 16-10-11, 16:56   #7
New member
 
nubian's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2011
Postovi: 47
nubian is a jewel in the rough
nubian is a jewel in the roughnubian is a jewel in the roughnubian is a jewel in the rough
Zadani

Spomenula sam prije kako mi kefir iz trgovina nema dobar okus. Naišla sam sada na ovu stranicu: http://www.krenizdravo.com/prehrana/...minimalan-trud

"Domaći kefir radi se pomoću gljive Kefira. Gljiva Kefir se tako konvencionalno naziva, ona zapravo nije gljiva nego zajednica korisnih bakterija i čestica mliječne masti. Industrijski kefir, onaj koji se prodaje u trgovini, radi se pomoću hmelja i kulture koje okusom odgovaraju kefiru. Takav kefir nema istu nutricionističku vrijednost kao domaći. Zašto se industrijski kefir ne radi pomoću gljive Kefir? Razlozi su sljedeći- domaći kefir je osjetljiv na okolinu, npr. ima malo drugačiji okus po ljetu nego po zimi. Industrijski kefir se može proizvoditi brže i u velikim količinama. No, domaći kefir ima mnoga svojstva koja pozitivno utječu na naše zdravlje koja industrijski kefir nema."
nubian je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Diana (10-12-12), Ryuujin (07-05-12)
Nepročitano 17-10-11, 07:47   #8
Meštar od Medaljona
 
BLIND GUARDIAN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2010
Lokacija: Osijek, Hrvatska
Postovi: 3,386
BLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond repute
BLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond repute
Pošalji poruku preko MSN za BLIND GUARDIAN Pošalji poruku preko Skype™ za BLIND GUARDIAN
Zadani

mislio sam vodeni i mlijecni.

da, iznimno je osjetljiv na godisnja doba. zato ga (vodeni kefir) sada zimi kada je hladnije u stanu drzim uz svjetiljku, par cm od zarulje pa se zagrije.

imao sam i mlijecni kefir no zavrsio sam u bolnici na 2 tjedna pa se nitko o njemu nije brinuo. docekalo me pljesnjivo i mrtvo...
mislim da sam imao tu tvoju vrstu. jaaaako se brzo razmnozava i vrlo brzo fermentira no ja sam koristio veliku kolicinu gljivica, recimo gljivica koliko i mlijeka. ujutro bi procjedio i postavio svjeze mlijeko i sljdeceg jutraopet tako. ako bi htio kiseliji kefir onda bih ostavio par dana.

znas da ako ti se neda brinuti za gljivice samo ih stavi u vrecicu i zaledi. kadah odledis opet ce biti aktivne.


“Ne vjeruj zato što je to mudrac rekao, ne vjeruj zato što je to uobičajeno mišljenje, ne vjeruj zato što je to zapisano, ne vjeruj zato što netko drugi to vjeruje, nego prosudi istinu i nakon što ju pažljivo ispitaš i raščlaniš i uvidiš da će svima činiti dobro, živi u skladu s njom i pomozi drugima da čine isto. – Buda



Podijeli post!

BLIND GUARDIAN je offline   Reply With Quote
BLIND GUARDIAN, hvala ti na korisnom postu!
Ryuujin (07-05-12)
Nepročitano 18-10-11, 14:46   #9
Meštar od Medaljona
 
BLIND GUARDIAN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2010
Lokacija: Osijek, Hrvatska
Postovi: 3,386
BLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond repute
BLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond reputeBLIND GUARDIAN has a reputation beyond repute
Pošalji poruku preko MSN za BLIND GUARDIAN Pošalji poruku preko Skype™ za BLIND GUARDIAN
Zadani

kada mi se vodeni kefir bude razmnozio probat cu sljedece pokuse kroz 24h, 48h, 72h:

01. kefir + obicna voda
02. kefir + voda + grožđani šečer
03. kefir + voda + med
04. kefir + mlijeko
05. ....


“Ne vjeruj zato što je to mudrac rekao, ne vjeruj zato što je to uobičajeno mišljenje, ne vjeruj zato što je to zapisano, ne vjeruj zato što netko drugi to vjeruje, nego prosudi istinu i nakon što ju pažljivo ispitaš i raščlaniš i uvidiš da će svima činiti dobro, živi u skladu s njom i pomozi drugima da čine isto. – Buda



Podijeli post!

BLIND GUARDIAN je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
buda (31-10-11), Ryuujin (07-05-12)
Nepročitano 19-10-11, 09:54   #10
New member
 
nubian's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2011
Postovi: 47
nubian is a jewel in the rough
nubian is a jewel in the roughnubian is a jewel in the roughnubian is a jewel in the rough
Zadani

Citat:
Originally Posted by BLIND GUARDIAN Pogledaj Post
mislio sam vodeni i mlijecni.

imao sam i mlijecni kefir no zavrsio sam u bolnici na 2 tjedna pa se nitko o njemu nije brinuo. docekalo me pljesnjivo i mrtvo...
mislim da sam imao tu tvoju vrstu. jaaaako se brzo razmnozava i vrlo brzo fermentira no ja sam koristio veliku kolicinu gljivica, recimo gljivica koliko i mlijeka. ujutro bi procjedio i postavio svjeze mlijeko i sljdeceg jutraopet tako. ako bi htio kiseliji kefir onda bih ostavio par dana.

znas da ako ti se neda brinuti za gljivice samo ih stavi u vrecicu i zaledi. kadah odledis opet ce biti aktivne.
Da, taj mliječni kefir koji ti se upljesnivio je onaj koji sam ja isprobala "tibetanski", i koji sam bacila.

Vodeni kefir nisam nikad imala niti znam ako tko ima. Da taj tibetanski koji se upljesnivi nije u stvari vodeni, pa ga stavljaju u mlijeko?

Kažeš da si imao i moju vrstu, nazovimo ga "kavkaz", i da ti se jako brzo razmožavao i da si koristio veliku količinu gljivica? Kod mojeg kefira nije tako, treba ga jako malo za brzo fermentiranje i jačinu kiselosti. Ako mi ostane par dana, bude prekiselo, neupotrebljivo. I sporo se razmnožava.

Znam neke koji za kefir koriste sojino umjesto kravlje mlieko. Nije neki okus, kažu. I na kozjem mlijeku su radili, to je ok.
nubian je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Diana (10-12-12), Ryuujin (07-05-12)
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 10:39 sati.












Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0