Alternativa Forum

Demistifikacija okultnog

Ovo je diskusija na temu Demistifikacija okultnog u podforumu New World Order
Citat: Originally Posted by Ametist Evo ja sad gledam taj dokumentarac. ...

Natrag   Alternativa Forum > Opasno za vaše zdravlje > New World Order

Alternativa Forum


New World Order Chemtrails, Codex Alimentarius, HAARP itd

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 30-03-14, 15:03   #101
skeptik
 
Bamakhepa's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2013
Postovi: 2,088
Bamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond repute
Bamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by Ametist Pogledaj Post
Evo ja sad gledam taj dokumentarac. Veli da se new age tehnikama uklanja slobodna volja i daje prostor i negativnim silama da uđu.
Možda nisam baš upućena u new age praksu, no ja se redovito u svakoj svojoj praksi obraćam Bogu (ne u kršćanskom smislu) i da tako kažem, nastojim djelovati svojom voljom uz molitvu, osvrčući se isključivo na stvari koje se tiču popravljanja mene. Ne ulazim u sferu drugih.
Nikad mi nisu bili jasni spirit guides i slično. Ježim se senzacija u meditaciji i gubljenja kontrole kao takve. Ne volim senzacije, razvijaju mi strah.
Vidim da je ovaj video iz kršćanske Jesus saves perspektive. Sve je to okej, ali opet ispada da samo Isus spašava, a svi ostali način su krivi.

Mene zanima samo jedno- ako čovjek ide otvorena srca, ako čovjek čini dobro i teži činiti još bolje- kako tu, bez obzira na meditacije, pa i zazivanje guardian angela, može otvarati vrata negativnim energijama?
Meni to nema smisla.
Ma rugala se sova ...

Citaosam jednom radove dvoje psihologa (tj psihologa i psihijatra) koji se bave kultevima, ali su malo zaostali, odnosno glavna vremena djelovanja su im bila u tamo sedamdesetima kada se jako neke stvari dramatiziralo.

I sad neke mehanizme su dobro prepoznali, ali je smjesna zucnost nastojanja da ukazu kako je to sto se desava u kultevima vrlo razlicito od velikih i priznatih religija ili vojske. Argumentim im pri tome jako labavi.

Jer cinjenica jest da se koristi prakticki isti mehanizmi. Mozemo govoriti ima li netko prihvatljivije ciljeve i namjere od drugog, radi li nesto sa iskrenim uvjerenjem ili svjesno manipulira isl, no same "metode", psihholoske i socialne dinamike su prakticki iste.

Kad pogledas tko u srkvi najvise zveci i dreci to su obicno karizmatici, odnosno jeftini populisti i mitologizatori koji u osnovi i sami rade isto, pa da bi napuhali vaznost svojeg mita napuhavaju i tudje, samo im daju negativan predznak. SLicno kao sto populisti u politici mitologiziraju i sebe i protvnika, pa protivnika uz to nemoniziraju (komunjare, ustase..), a da su u praksi cesto vrlo slicni i iako u idejama djeluje razlicito nastup i politicki diskurs vise karakterizira to koliko su blisko populistickoj krajnosti spektra i skloni takvim prizemnim metodama homogeniziranja masa nego je li ona lijeva ili desna.

Intelektualnije snage u crkvi koje su umjerenije prema alternativi ili drugim vancrkvenim pojavama su nerjetko skepticne i prema takvih pitoresknim pokretima unutar vlastite crkve.

Treba nastojati doseci razinu cistog analitickog razuma barem u onim specificnim podrucjima interesa koji su nam posebno zanimljivi i ne padati pod utjecaje afektivnih i iracionalnih mehanizama, mitova, strahova, autoreiteta i opcenito prica bez pokrica na bilo cijoj strani barikade.

Takodjer u takvim pamfletima mozes vidjeti pojavu koju bas spomenuh na drugoj temi, ali najcesce puno uocljiviju i izrazeniju - a to su nekonzistentnosti, iskrivljavanja fakata i cesto nepoznavanja materije o kojoj se prica. Barem sto se tice mog podrucja jos nisam nasao takav pamflet koji ne bi sadrzao gomilu faktickih netocnosti. Dakle ne govorimo o vjeri i uvjerenju da je nesto ovakvo ili onakvo, dobro ili lose vec de fakto lazima i obmanama (ili neznanju i nepoznavanju materije) gdje se stvari ili potpuno krivo ili segmentirano, selektivno i iskrivljeno prikazuju da bi ih uklopili u neku svoju propagandnu pricicu.


Učenje bez razmišljanja je uzaludno, razmišljanje bez učenje je opasno. - KineskaPodijeli post!

Bamakhepa je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
chameleon (17-03-15), Jesam (31-03-14)

Nepročitano 14-08-14, 16:13   #102
Uoo
OOn
 
Uoo's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2009
Lokacija: Tijelo Kristovo
Postovi: 12,426
Uoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond repute
Uoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond reputeUoo has a reputation beyond repute
Zadani

doista svjedočanstvo van ovoga svijeta.. tko treba filmove pored ovakvoga iskustva.. padobranstvo, policija, progon i pokušaji ubojstva u automobilskoj jurnjavi, fbi.. radi se o Jonathan Klecku.. koji je primio oslobađajuću milost Istine i otkrivenje najdublje pozadine svijeta u kojemu živimo.. što se krije iza nwoa, new agea, okultističke naravi vladajuće elite, slavih itd.. mnogima je nadnaravnom milošću Božjom otkrivena Istina.. ja sam među njima, a ovo svjedočanstvo je samo fragment onoga što razotkriva supernaturalnu pozadinu svijeta u kojem živimo..

uživajte..


Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.
Ivan 3:16Podijeli post!

Uoo je offline   Reply With Quote
Nepročitano 15-08-14, 16:58   #103
I can do it...in the mix
 
uic_uic's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2014
Postovi: 102
uic_uic is a name known to all
uic_uic is a name known to alluic_uic is a name known to alluic_uic is a name known to alluic_uic is a name known to alluic_uic is a name known to alluic_uic is a name known to alluic_uic is a name known to alluic_uic is a name known to alluic_uic is a name known to alluic_uic is a name known to alluic_uic is a name known to alluic_uic is a name known to alluic_uic is a name known to alluic_uic is a name known to alluic_uic is a name known to all
Zadani

Citat:
Originally Posted by Tazika Pogledaj Post
Spomenuto je nešto o čemu DOBRO znam:

kada sam otkrila Tarot-karte i ukratko ih opisala jednom mag.psih., bila sam zamoljena da održim privatno predavanje maloj grupi psihologa o tome - ne o gatanju iz njih, nego o razvoju osobe prikazanom u velikoj arkani.

Skupila se grupica psihologa - magistara i doktora psihologije, redom onih koji se bave znanstvenom istraživanjima. "Predavanje" mi je bilo uglavnom prema knjizi, zaboravih sad autora, kratak tekst o svakoj karti velike arkane, zajedno sa astrološkim objašnjenjem, nakon toga i prikaz male ark.
Tada još nisam znala ništa o gatanju pomoću njih, tj o spajanju sa (nama) nevidljivim svijetom pomoću njih, dakle radilo se o opisu značenja karata i zvijezda u njihovom poretku.

Nakon toga naši poznati psiholozi su bili zapanjeni tim znanjem; zaključak je bio da bi na studiju psihologije morao biti predmet "Tarot-karte i astrologija" uz komentare tipa "Zašto mukotrpno i sporo dolaziti do znanja suvremenim metodama, kad sva ta znanja već postoje?!" Sjećam se da su bili zapanjeni nad time kako je sve objašnjeno, ništa izostavljeno, nezna se KAKO se došlo do tih znanja ali ovdje su i točna su.

Kasnije sam tarot karte s gnušanjem odbacila, kad sam uvidjela kako nas spajaju sa svijetom kojega nazivam "demonskim" sa kojim ne želim imati dodirnih točaka, ali sada nije riječ o tome, nego o tome kako je grupa poznatih psihologa, koja prije "predavanja" nije imala saznanja o kartama i astrologiji, spoznala da se oni bave upravo time, i da na teži način - spori način pojedinačnih znanstvenih istraživanja - dolaze do točno onog znanja koje već postoji u toj oblasti.

Učili su nas da se Čovjek sastoji od Tijela i Duše/Psihe.
PSIHO-logija se bavi tom polovinom Čovjeka.
Meni je nešto u tom svijetu bilo iščašeno, nešto je nedostajalo.
Kasnije sam u Crkvi čula da se Čovjek sastoji od Tijela, Duše/Psihe i Duha, i da je Duh Čovjekova veza sa Bogom.
Odahnula sam: napokon, ovo drži vodu

Odonda stalno pljujem po psihologiji i pokušavam "preobratiti" psihologe
kao i astrologe i ostale koji u svojoj jednadžbi nemaju Boga - ja znam kako je teško živjeti u svijetu bez Boga, jer sam odrasla u takvom
Nisi uvidjela ništa meni se čini, samo si zabrijala...
Da si proučavala malo više te Tarot karte i ''ne bila lijena'' kak se veli, možda bi i znala s čim se spajaš...
uic_uic je offline   Reply With Quote
uic_uic, hvala ti na korisnom postu!
smješko (17-03-15)
Nepročitano 17-03-15, 12:29   #104
Alternativa addict
 
altea's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2011
Postovi: 497
altea has a reputation beyond reputealtea has a reputation beyond reputealtea has a reputation beyond reputealtea has a reputation beyond repute
altea has a reputation beyond reputealtea has a reputation beyond reputealtea has a reputation beyond reputealtea has a reputation beyond reputealtea has a reputation beyond repute
Zadani

Evo i mene spojene preko Eustahijeve tube...

Sanjam kako Miracle M. ima problema s Eustahijevom tubom (to je jedan dio ljudskog uha).

Ujutro pričam sa njegovom suprugom koja mi kaže da je M. upravo kod liječnika jer ima problema s Eustahijevom tubom.

Čija li to "Skrivena ruka" tako tanano prede...pitam se pitam...

A tek brojke ili slova imena moga, ili dana mog rođenja. Neznam. Samo znam da žestoko ne volim BIROKRACIJU, pa je to najvjerojatnije razlog što se jednom prilikom u susretu s mojim brojkama/slovima, dogodio pad sistema. Otkazali kompjutori.

Nisam čak niti prisustvovala ceremoniji otkazivanja, jer je to bio razgovor dviju pravnih osoba (jedna od njih je HZZO).

Cijeli sistem treba pošteno podijeliti popola, a možda i na tri dijela, a Bog/Priroda će se pobrinuti za sve ostalo.

Vrijeme mi isto tako predstavlja veliki problem. Nikako da surađujemo. Satove ne podnosim. Jednom sam nosila sat iz zahvalnosti osobi koja mi ga je poklonila. Malo nakon toga prevrnula se barka u moru na otoku Šolta (usred noći), pa je moj prvi sat doživio pravi brodo-lom (grčevito se pokušavajući vratiti u barku polomila sam cijeli sat od metala). Zauvijek sam se oprostila sa satovima.

Sve ovo zbog malo tzv. razotkrivanja okultizma (tako sanjivog).
altea je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dido (17-03-15), imagine (04-04-15), Jesam (17-03-15), smješko (17-03-15)
Nepročitano 17-03-15, 13:20   #105
Alternativa addict
 
altea's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2011
Postovi: 497
altea has a reputation beyond reputealtea has a reputation beyond reputealtea has a reputation beyond reputealtea has a reputation beyond repute
altea has a reputation beyond reputealtea has a reputation beyond reputealtea has a reputation beyond reputealtea has a reputation beyond reputealtea has a reputation beyond repute
Zadani

Evo još malo hermetizma i moga rata s vremenom:

Trebam putovati u Ljubljanu.
Ustajem ujutro i vidim da neću stići na vlak.
Ipak idem do želj. postaje računajući da će se pojaviti još koji vlak.
Pitam službeno lice da li je vlak za Ljubljanu već krenuo (kasnim gotovo pola sata), a gospodin mi odgovara: Nije krenuo, čeka vlak iz Ilirske Bistrice.

Mojoj sreći nije bilo kraja. Hvala ti moja Nevidljiva ruko.

Ilirska Bistrica me upravo podsjetila na Ilirski preporod. Mašta radi svašta.
altea je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dido (17-03-15), imagine (04-04-15), Jesam (17-03-15), smješko (17-03-15)
Nepročitano 17-03-15, 13:26   #106
Guru
 
smješko's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2011
Postovi: 3,709
smješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond repute
smješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond reputesmješko has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by altea Pogledaj Post
Evo još malo hermetizma i moga rata s vremenom:

Trebam putovati u Ljubljanu.
Ustajem ujutro i vidim da neću stići na vlak.
Ipak idem do želj. postaje računajući da će se pojaviti još koji vlak.
Pitam službeno lice da li je vlak za Ljubljanu već krenuo (kasnim gotovo pola sata), a gospodin mi odgovara: Nije krenuo, čeka vlak iz Ilirske Bistrice.

Mojoj sreći nije bilo kraja. Hvala ti moja Nevidljiva ruko.

Ilirska Bistrica me upravo podsjetila na Ilirski preporod. Mašta radi svašta.

što se babi snilo-to se babi zbilo


Najbolji način držanja muškarca je zagrljaj
Naša svijest opaža kao stvarnost ono što postoji u našoj svijesti
Ono što u drugima zamječuješ,to u sebi jačašPodijeli post!

smješko je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
altea (03-04-15), imagine (04-04-15)
Nepročitano 17-03-15, 17:06   #107
Guru.
 
ukus's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2013
Postovi: 188
ukus has a brilliant future
ukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant future
Very angry So this is love or so you tell me as you're walkin out the door the months go by and I know for...!!

Citat:
Originally Posted by altea Pogledaj Post
Evo i mene spojene preko Eustahijeve tube...

Sanjam kako Miracle M. ima problema s Eustahijevom tubom (to je jedan dio ljudskog uha).

Ujutro pričam sa njegovom suprugom koja mi kaže da je M. upravo kod liječnika jer ima problema s Eustahijevom tubom.

Čija li to "Skrivena ruka" tako tanano prede...pitam se pitam...

A tek brojke ili slova imena moga, ili dana mog rođenja. Neznam. Samo znam da žestoko ne volim BIROKRACIJU
Ne voliš birokraciju i posjetiš liječnika u njegovoj privatnoj ordinaciji.
Ovo mi je rekao jedan slovenski državljanin, dodavši da tu nema čekanja, a ima i dovoljno materijala koga u državnom sektoru često nema.
Kao što i svi kvaziiscjelitelji ili prodavači raznih duhovnih tehnika sve naplaćuju.
Čast izuzecima: rus. neuropsihijatar Olga Karitidi je slučajno posjetila bespuće Altaja i kroz čitavu šamansku praksu prošla besplatno.
Ali je izgleda bila odabrana i odlučeno je da to dobije gratis.
Naravoučenije: što treba platit ćeš a što ne treba nećeš, jer se ono što nije oglašeno i ne plaća, pošto se radi o sjedinjenju onoga ko zna prenijeti znanje i onoga ko to može i primiti.
ukus je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
altea (01-04-15), imagine (04-04-15), Jesam (01-04-15), smješko (17-03-15)
Nepročitano 17-03-15, 23:48   #108
padanormalan
 
chameleon's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2011
Lokacija: prva desno poslije skretanja
Postovi: 12,418
chameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond repute
chameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by Bamakhepa Pogledaj Post
Ma rugala se sova ...

Citaosam jednom radove dvoje psihologa (tj psihologa i psihijatra) koji se bave kultevima, ali su malo zaostali, odnosno glavna vremena djelovanja su im bila u tamo sedamdesetima kada se jako neke stvari dramatiziralo.

I sad neke mehanizme su dobro prepoznali, ali je smjesna zucnost nastojanja da ukazu kako je to sto se desava u kultevima vrlo razlicito od velikih i priznatih religija ili vojske. Argumentim im pri tome jako labavi.

Jer cinjenica jest da se koristi prakticki isti mehanizmi. Mozemo govoriti ima li netko prihvatljivije ciljeve i namjere od drugog, radi li nesto sa iskrenim uvjerenjem ili svjesno manipulira isl, no same "metode", psihholoske i socialne dinamike su prakticki iste.
U potpunosti se slažem!

Citat:
Originally Posted by Bamakhepa Pogledaj Post
Kad pogledas tko u srkvi najvise zveci i dreci to su obicno karizmatici, odnosno jeftini populisti i mitologizatori koji u osnovi i sami rade isto, pa da bi napuhali vaznost svojeg mita napuhavaju i tudje, samo im daju negativan predznak. SLicno kao sto populisti u politici mitologiziraju i sebe i protvnika, pa protivnika uz to nemoniziraju (komunjare, ustase..), a da su u praksi cesto vrlo slicni i iako u idejama djeluje razlicito nastup i politicki diskurs vise karakterizira to koliko su blisko populistickoj krajnosti spektra i skloni takvim prizemnim metodama homogeniziranja masa nego je li ona lijeva ili desna.
Ta situacija me podsjeća na scenu iz Monty Python filma "The Life Of Brian" gdje na svakom uglu ima jedan prorok-takmičar koji svim svojim umjećem nastoji privući publiku. Svi trikovi se koriste, intonacija, dernjava, ključne (epske) riječi i rečenice, dramatična gestikulacija...

Citat:
Originally Posted by Bamakhepa Pogledaj Post
Intelektualnije snage u crkvi koje su umjerenije prema alternativi ili drugim vancrkvenim pojavama su nerjetko skepticne i prema takvih pitoresknim pokretima unutar vlastite crkve.
Neznam što smatraš alternativom u ovom kontekstu ali sve se značajnije duhovne alternative sekularnom s vremenom prilagođavaju sekularnim spoznajama i konsolidiraju svoju ideologiju u odnosu na nove spoznaje.
Više nije potreban vrač koji će prizivat duhove da skidaju temperaturu nego antibiotik koji će u 90% slučaja riješit problem.
Službena katolička crkva priznaje Darwinovu evoluciju a sklona je i skepsi ka prijavljenim čudima. Službenih katoličkih egzorcista je jako malo i prije će proslijedit slučaj u bolnicu nego se prihvatit istjerivanja.
Američka senzacionalističko neobuzdana vjerska propaganda nameće ritam i agresivnost duhovnih alternativa. Otkad smo postali globalno selo, gotovo da i nema izoliranih otoka gdje globalni običaji nemaju utjecaja.
To je sasvim logično. Ako jedna kultura dobije informaciju da postoji efikasno izlječenje tegoba, pokušat će doći do tog znanja. Tko ne bi?
S obzirom da se duhovni svijet temelji na subjektivnoj procjeni, preuzete metode su prisutne desetljećima, stoljećima. Pri tome igraju značajnu ulogu u formiranju kolektivnog karaktera zajednice.

Citat:
Originally Posted by Bamakhepa Pogledaj Post
Treba nastojati doseci razinu cistog analitickog razuma barem u onim specificnim podrucjima interesa koji su nam posebno zanimljivi i ne padati pod utjecaje afektivnih i iracionalnih mehanizama, mitova, strahova, autoreiteta i opcenito prica bez pokrica na bilo cijoj strani barikade.
Ne znam kakva je to "razina čistog analitičkog razuma" niti vjerujem da bi se moglo o tome govoriti a da se prije ne razjasni što je to "čisto" i "razumno". Dva termina koja mogu značit štogod ti padne na pamet ako se ne postavi hipoteza sa kojom ćemo se složiti da služi kao startna pozicija.

Citat:
Originally Posted by Bamakhepa Pogledaj Post
Takodjer u takvim pamfletima mozes vidjeti pojavu koju bas spomenuh na drugoj temi, ali najcesce puno uocljiviju i izrazeniju - a to su nekonzistentnosti, iskrivljavanja fakata i cesto nepoznavanja materije o kojoj se prica. Barem sto se tice mog podrucja jos nisam nasao takav pamflet koji ne bi sadrzao gomilu faktickih netocnosti. Dakle ne govorimo o vjeri i uvjerenju da je nesto ovakvo ili onakvo, dobro ili lose vec de fakto lazima i obmanama (ili neznanju i nepoznavanju materije) gdje se stvari ili potpuno krivo ili segmentirano, selektivno i iskrivljeno prikazuju da bi ih uklopili u neku svoju propagandnu pricicu.
Ne znam što smatraš faktima materije o kojoj se priča ako govorimo o duhovnim izvorima informacija. Npr. kršćan se može držat doslovno Biblije i vjerovat da je Isus ustao iz mrtvih i biti u tom pogledu konzistentan. To ne potvrđuje da je Isus ustao iz mrtvih nego potvrđuje vjeru u tu izjavu iz Biblije.
Ima tu puno težih vjerskih izazova zapravo. U starom zavjetu bog daje precizne instrukcije kako se ponašat prema robu. Kaže da možeš tuć roba i nećeš odgovarati ako u slijedećih par dana (točno određeni broj, trebam provjerit) ne umre od posljedica batina.
Ima razrađen sustav prema robovima koji nisu židovi i prema židovskim robovima. Židovski rob može nakon određenog vremena otići kao slobodan čovjek ali ako se uz dozvolu gospodara oženio (imao ili neimao djecu), ostaje mu na izbor, ostat sa ženom (i djecom) pa dalje živjet kao rob, ili odreć se žene (i djece) pa biti slobodan čovjek.
Veliki je problem kao vjernik biti konzistentan kada upoznaš Bibliju.
Nemam sumnje da je i u drugim religijama i njihovim verzijama ista stvar samo se možda odnosi na neke druge primjere.


StonePodijeli post!

chameleon je offline   Reply With Quote
chameleon, hvala ti na korisnom postu!
altea (01-04-15)
Nepročitano 18-03-15, 01:39   #109
skeptik
 
Bamakhepa's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2013
Postovi: 2,088
Bamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond repute
Bamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond reputeBamakhepa has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by chameleon Pogledaj Post
Neznam što smatraš alternativom u ovom kontekstu
Otprilike ono cime se bavi ovaj pdf (alternativna medicina, astrologija, newage isl) i crkveni odnos prema takvim pojavama, odnosno razlike unitar crkve u tim odnosima.


Citat:
Ne znam kakva je to "razina čistog analitičkog razuma" niti vjerujem da bi se moglo o tome govoriti a da se prije ne razjasni što je to "čisto" i "razumno". Dva termina koja mogu značit štogod ti padne na pamet ako se ne postavi hipoteza sa kojom ćemo se složiti da služi kao startna pozicija.
Idejni koncept nedostizan u stvarnosti, ali kojemu treba u nekim situacijama tezizi (nikako konstantno jer bi onemogucilo normalno funkcioniranje), a koji mozda danas najbolje oslikava znanstvena metodologija, samo primjenjeno na polje teorije i logike a ne empirije. U osnovi analiticka filozofija, odnosno razmatranje neke teme sa maksimalno racionalne ("logicke", "matematicke") pozicije uz sto uspjesnije ignoriranje iracionalnih poriva, kulturnih uvjetovanja, svjetonazorskih odabira, ideoloskih uvjerenja isl sto nuzno dovodi do subjektivnosti u razmatranjima.Citat:
Ne znam što smatraš faktima materije o kojoj se priča ako govorimo o duhovnim izvorima informacija.
mislio sam na dezinformacije i iskrivljavanja provjerivih konkretnih povijesnih, socialnih ili drugih cinjenica, a ne stavova ili uvjerenja. Npr ako netko kaze kako je astrologija zlo to je vjerski stav, ali ako kaze kako crkva nikada nije odobravala astrologiju, a mozemo utvrditi da je to historijski netocno (ne tvrdim da je tako, hipotetski primjer) onda se radi o namjernom ili nenamjernom laganju. U kritikama alternatve, novih religija i drugih religija (iako ovo posljednje ratoborni pojedinci rade rjedje ili uvijenije zbog toga sto crkva nacelno ne podrzava takve napade) nisu ceste samo prve legitimne vjerske ideje nego i takve neistine koje dolaze vjerojatno iz neke kombinacije svjesnog laganja, vlastite dezinformiranosti, pogresnog povezivanja i interpretacije necega sto je nedovoljno poznato i naravno tendencioznog i subjektivnog tumacenja stvari (opet ne uvijek svjesno) na nacin da se uklope u odredjeni svjetonazor i misionarske ciljeve.


Učenje bez razmišljanja je uzaludno, razmišljanje bez učenje je opasno. - KineskaPodijeli post!

Bamakhepa je offline   Reply With Quote
Nepročitano 18-03-15, 02:28   #110
padanormalan
 
chameleon's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2011
Lokacija: prva desno poslije skretanja
Postovi: 12,418
chameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond repute
chameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond reputechameleon has a reputation beyond repute
Zadani

[quote=Bamakhepa;427151]
Idejni koncept nedostizan u stvarnosti, ali kojemu treba u nekim situacijama tezizi (nikako konstantno jer bi onemogucilo normalno funkcioniranje), a koji mozda danas najbolje oslikava znanstvena metodologija, samo primjenjeno na polje teorije i logike a ne empirije. U osnovi analiticka filozofija, odnosno razmatranje neke teme sa maksimalno racionalne ("logicke", "matematicke") pozicije uz sto uspjesnije ignoriranje iracionalnih poriva, kulturnih uvjetovanja, svjetonazorskih odabira, ideoloskih uvjerenja isl sto nuzno dovodi do subjektivnosti u razmatranjima.

Mislim da si dobro opisao alternativno stajalište. "Idejni koncept nedostižan stvarnosti, ali kojemu treba težiti..".
Postoji li stvarnost? Ili je sve samo stvar doživljaja?
Ovo drugo ne može biti isplativo zato što kad vidiš stjenu nećeš brodom okrenut upravo prema njoj. Neće ni 99.9% ljudi to isto učiniti.

Jedini način da m kao individue suvislo djelujemo je da postojeću situaciju usporedimo sa vlastitim iskustvom. Ako se situacija podudara sa već proživljenim iskustvom, identifikacija i daljnje akcije slijede. Ako nema iskustva koje podržava situaciju, izmislit ćeš da to ima veze sa iskustvom kojeg već imaš. Zamisli da se nađeš suočen sa nečime što nikada nisi vidio i osjećao. Nemaš načina povezat to sa dobrim ili lošim?!

Pogrešan start je razdvajanje empirije i intelekta jer intelekt je rezultat empirije. Empirija svoju inkarnaciju ostvaruje u intelektu jer jedino intelekt može nešto reći o svojoj empiriji.
Dobar primjer je kompjuter kojim se sada služiš. Empirija je u njegovom smislu samo hrpa nula i jedinica koje izgledaju totalno besmisleno. Ali te hrpe nula i jedinica stvaraju sve ovo što sada vidiš na svom monitoru.
Um je taj koji prevodi hrpe nula i jedinica u sliku.


Citat:
Originally Posted by Bamakhepa Pogledaj Post
mislio sam na dezinformacije i iskrivljavanja provjerivih konkretnih povijesnih, socialnih ili drugih cinjenica, a ne stavova ili uvjerenja. Npr ako netko kaze kako je astrologija zlo to je vjerski stav, ali ako kaze kako crkva nikada nije odobravala astrologiju, a mozemo utvrditi da je to historijski netocno (ne tvrdim da je tako, hipotetski primjer) onda se radi o namjernom ili nenamjernom laganju. U kritikama alternatve, novih religija i drugih religija (iako ovo posljednje ratoborni pojedinci rade rjedje ili uvijenije zbog toga sto crkva nacelno ne podrzava takve napade) nisu ceste samo prve legitimne vjerske ideje nego i takve neistine koje dolaze vjerojatno iz neke kombinacije svjesnog laganja, vlastite dezinformiranosti, pogresnog povezivanja i interpretacije necega sto je nedovoljno poznato i naravno tendencioznog i subjektivnog tumacenja stvari (opet ne uvijek svjesno) na nacin da se uklope u odredjeni svjetonazor i misionarske ciljeve.
Da se držiš provjerljivih povijesnih činjenica, nikad ne bi ni postao vjernik. :)


StonePodijeli post!

chameleon je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
altea (01-04-15), smješko (18-03-15)
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 07:52 sati.

Iz ponude izdvajamo:

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0