Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/)
-   Ostale metode (http://www.alternativa-forum.com/ostale-metode/)
-   -   Sauna (http://www.alternativa-forum.com/ostale-metode/4393-sauna.html)

Ryuujin 20-06-11 18:00

Sauna
 
aha!
primjetih da nemamo svoju temu za saune i posto mi je ta tema od velikog interesa odmah sam skocio da je stavim :smile_sun:

dakle,volio bih da ovo bude tema (ako se slazete) u kojoj se moze pisati i o tome sto su saune,njihovim ucincima na tijelo i zdravlje ali isto tako i o izradama sauna i onih koji o tome ponesto znaju ili su i sami vec izradivali doma!

i na kraju naravno i lokacije postojecih sauna po gradovima,mjestima,salonima,wellness centrima,hotelima itd.!

i sada za pocetak ja bih vas lijepo zamolio da mi netko kaze gdje ima infracrvena sauna u zagrebu i okolici?

koja nije u nekoj spa zoni otvorenoj nego da se moze rezervirat normalno ta prostorija il sto vec je za osobu-dvije?

i molim bez onih kutija u kojima bi mi glava strsila van nego za cijelo tijelo :smile_bigsmile: :please-490:

Ryuujin 20-06-11 20:47

ajde,ajde dosta orgonita vrijeme je da pocnete i malo saune izradivat :applause: :smile_giggle:


Koje su dobrobiti saune?
 • sauna pomaže da se opustite i riješite stresa
 • čisti i pomlađuje kožu i cijeli organizam
 • poboljšava cirkulaciju krvi
 • efikasna je kod mršavljenja
 • potiče izbacivanje toksina iz tijela
 • poboljšava elastičnost arterija, pomaže kod visokog tlaka, bolesti srca i krvnih žila, artritisa, alergija, kožnih bolesti

1. Povišena temperatura tijela (hyperthermia), koju potiče sauna, ubija bakterije, gljivice, viruse i parazite.

2. Zahvaljujući sauni možete se riješiti infekcija uha, sinusa, grla i crijeva, čak i kroničnih bolesti.

3. Hyperthermia uništava patogene stanice. Hyperthermia je jedan od poznatih načina liječenja raka.

Mnogi ljudi diljem svijeta uživaju u relaksaciji koju pruža sauna. Za ljubitelje saune uživanje u njezinim blagodatima više ne mora biti samo povremeno zadovoljstvo. Danas je moguće ugraditi saunu u vlastitom domu, a cijeli proces je puno jednostavniji nego što se misli.

Odluke pri izboruPrilikom odabira saune za vlastiti dom treba obratiti pozornost na različite vrste sauna (vlažne, suhe, mokre, parne), veličinu, načine zagrijavanja, pribor te želimo li vanjsku ili unutrašnju. Mjesto potrebno za instalaciju saune ne iziskuje mnogo prostora. Dovoljno je da u nju može stati 1-6 osoba, što ovisi o tome za koju veličinu se odlučimo.
Instalacija je prilično jednostavna, a ako ne znamo to učiniti i želimo to prepustiti stručnjacima, cijeli proces neće dugo trajati. Prije ugradnje saune prva odluka koju trebamo donijeti je gdje ju želimo postaviti. Odgovor na to pitanje proizlazi iz vrste saune za koju smo se odlučili.

Ukoliko smo se odlučili za vlažnu saunu, mjesto za njezino postavljanje treba biti u blizini izvora vode, a ako smo se odlučili za električnu saunu ona treba biti smještena u blizini izvora električne energije koja će služiti za grijanje itd. Na koji način ćemo zagrijavati saunu je sljedeće bitno pitanje.
Na raspolaganju nam je plin, drvo, električna energija ili neki drugi izvor energije.

Najpopularnije je drvo zbog arome i ugođaja kojeg stvara, ali pritom treba imati na umu koliko nam je ono dostupno. Grijanje na električnu energiju ima prednost zbog njezine prisutnosti u domovima te mogućnosti reguliranja temperature u sauni, a ono na plin zbog nižih cijena u usporedbi s električnom energijom.

Vrste saunaFinska sauna
Tradicionalna vlažna i suha sauna. Vlaga se dobiva polijevanjem vode po vrućem kamenju. Visoka temperatura (90-100şC) izaziva znojenje. Jednostavna je za ugradnju.Rimska sauna
Mokra, blaga, ugodna i mirisna (moguće korištenje eteričnih ulja) sauna podsjeća na drevne rimske kupke. Namijenjena svima kojima odgovaraju niže temperature (40-42şC). Potiče prokrvljenost, otklanja mišićnu napetost i stres.


Parna sauna
Nižih je temperatura (45-50şC), ali visokog postotka vlažnosti. Para opušta iznutra te pomaže sačuvati zdravlje i održati ljepotu. Blagotvorno djeluje na kožu, dišne putove i pročišćavanje tijela.


Biljna sauna
Kombinacija iznimno ugodne topline, vlage i prirodne pare biljaka koje se nalaze iznad vrućeg kamenja na koje povremeno iscuri voda. Nježno djeluje na cijeli organizam. Blage je temperature (50-60şC) te pogodna za sve.

izvor naravno => http://www.alternativa-za-vas.com/in...nje-organizma/:smile_sun: :smile_kiss:


Infracrvena sauna je vrsta finske, suhe saune.

Međutim, ovdje se koristi poseban infracrveni grijač umjesto klasične sauna peći, a koji zagrijava tijelo stvarajući udaljene infracrvene zrake, slične onima koje stvara Sunce.

Ova vrsta « zračenja » blagotvorna je za opće zdravlje čovjeka. Znojenje u infracrvenoj sauni potpuno je drugačije nego u « običnoj » suhoj sauni, temperatura je mnogo niža (50 do 60şC), ali je proces znojenja jednako intenzivan kao u finskoj sauni.

Infracrvena sauna može izazvati dehidraciju pa se preporučuje dodatna konzumacija tekućine prije, kao i nakon sauniranja.
Korištenje infracrvene saune ima mnoge zdravstvene učinke : kozmetičke učinke za kožu – uništava akne ; opušta bol u mišićima ; poboljšava metabolizam i cirkulaciju; pomaže kod bržeg oporavka od ozlijeda, dubinska infracrvena toplina ima široku primjenu u medicini, a zbog nižih temperatura preporučuje se osobama koje nisu u stanju podnijeti visoke temperature i veliku vlažnost (primjerice, osobama s visokim krvnim tlakom, prekomjernom tjelesnom težinom i sl. ).

Infracrvena toplina grije prostor saune i prenosi se duboko u tkivo po cijelom tijelu i tako potiče znojenje. Već pri temperaturi od 35°C počinje detoksikacija i opuštanje organizma. Infracrvena sauna djeluje pozitivno na probavu te obnavljajući energetske centre potiče radost življenja. Osvijetljena punim sunčevim spektrom, atmosfera infracrvene saune ublažava zimsku depresiju.

Infracrvene saune se mogu iskusiti gotovo svugdje – najčešće u sportskim i rekreativnim centrima, javnim kupalištima, toplicama te ponekad i u kozmetičkim salonima (beauty centrima).

Ryuujin 20-06-11 21:10

ovaj izvor ovako opisuje infracrvenu saunu

http://www.mpmapartmani.com/index.php?option=btg_sauna


Toplina zdravlja i ljepote

Više od 300 godina poznata su pozitivna svojstva infracrvenih zraka, te je više od 20 milijuna korisnika osjetilo njihove blagodatne učinke. Duge infracrvene zrake dio su prirodnog svjetla koji nije vidljiv ljudskom oku, ali se može osjetiti kao toplina.

http://www.mpmapartmani.com/slike/sauna.jpgAntikni sistem s toplim kamenjem s vremenom je revolucionarno izmjenjen i nove tehnologije danas omogućavaju kreaciju saune s infracrvenim zrakama koja je prikladna za sve uzraste i spolove. Od djece do žena kojima često pomaže protiv tipičnih ženskih problema, istovremeno im osvježava i čisti kožu i daje više elastičnosti i svjetloće, sportaša koji akumuliraju mliječnu kiselinu, do starijih osoba kojima pomaže kod mišićnih bolova.


Koja je prednost infracrvenog toplotnog zračenja?
Velika prednost ove metode je da toplina prodire duboko u tijelo i stvara ugodniju temperaturu, pri čemu postoji više prednosti za zdravlje s manje kontraindikacija. Za razliku od topline koja se stvara u tradicionalnim saunama, duge infracrvene zrake prodiru u tijelo na dubinu 3,81-5,08 cm. To stimulira tjelesnu, staničnu detoksikaciju, efikasnije nego u tradicionalnim saunama.
Šta su infracrvene zrake?
Sunce crpi energiju iz infracrvenog dijela svoje jezgre. Za razliku od UV-zraka ovdje su toplotne zrake one koje brinu za zdravlje. Infracrveno toplotno zračenje nema veze s ultravioletnim zračenjem koje može izazvati opekline i štetiti koži. Infracrveni valovi su u obliku energije koja može zagrijavati predmete bez da zagrijava okolni zrak. Infracrveno toplotno zračenje mnogo se godina primjenjuje u terapeutske i medicinske svrhe, te se ubraja u sigurna sredstva. U svakodnevnom životu sunce je izvor energije zračenja. Što se događa kada sunce nestane iza oblaka? Iako temperatura zraka ne pada, osjeća se da je hladnije. Pritom se može primijetiti da oblaci zaklanjaju infracrvene zrake sunca, te se osjeća izostanak toplinskih zraka.
Treba napomenuti da se ista tehnologija zagrijavanja, upravo zbog svoje delikatnosti i sigurnosti, koristi i u inkubatorima za novorođenčad i mnogi ih fizioterapeuti koriste u postupcima rehabilitacije.Mogućnosti primjene

Pozitivni učinci:
 • pojačava imunološki status stimulirajući produkciju bijelih krvnih stanica i ubilačkih T- limfocita
 • poboljšava funkciju kardiovaskularnog sistema dilatirajući krvne žile
 • ublažava psihički stres
 • pojačava produkciju endorfina
 • potiče gubitak tjelesne težine i eliminaciju celulita
 • pojačava spolnu funkciju muškaraca
 • smanjuje osjećaj boli
Pored toga infracrveno dubinsko grijanje ima različita područja primjene i može pozitivno uticati na različite bolove:
visoki krvni pritisak, niski krvni pritisak, poremećaj krvotoka, poremećaj rada bubrega, uklanjanje otrova, stres, otorinolaringološki problemi, tinitus, reuma, artroza, kostobolja, upale zglobova, kožne bolesti, istegnuće mišića, bronhitis, astma, prehlada, menstruacijske tegobe, lumbago, bolovi u kičmi, išijas, nesanica, sunčane opekline, križobolja, slaba probava, uganuća, iscrpljenost, ukočenost zglobova, upala pluća, bolovi u donjem trbuhu, itd.


Pasivan učinak vježbi za kardiovaskularni sustav
Infracrveni sistem za zagrijavanje omogućava i osobama u invalidskim kolicima ili invalidima, koji nisu opterećeni kondicijskim programima i vježbama, da završe trening za cirkulaciju i kardiovaskularni sistem.
Grijanje infracrvenim zrakama povećava savitljivost tkiva.
Ovaj je učinak važan kod ozlijeđenih vena, zglobova ili mišića, ali i za minimizaciju opasnosti od ozljede kod sportaša. Također se smanjuje ukočenost ekstremiteta.

Znojenje
Prirodnim, zdravim znojenjem Vaše se tijelo izvana i iznutra dubinski pročišćava. Analiziran je znoj osoba koje koriste sistem grijanja s infracrvenim zračenjem i uspoređen sa znojem kod ljudi koji koriste saune s vrućim zrakom. U sauni s infracrvenim zračenjem tijelo izgubi otprilike 80 % vode i 20 % ostalih tvari kao masnoća, kolesterin, otrovne tvari nastale iz masnoća, te teški metali i kiseline. U uobičajenim saunama s vrućim zrakom, udio vode iznosi otprilike 97 %, a ostalih tvari otprilike 3 %. Uz to se u odnosu na uobičajenu saunu znoji dva do tri puta više. Primjenom sistema grijanja s infracrvenim zračenjem je u odnosu na uobičajenu saunu postignuto sljedeće:
 • 2 do 3 puta veća količina znoja
 • 3 do 7 puta više nevodenih komponenata u znoju
 • 6 do 20 puta veći potencijal uklanjanja otrovnih tvari

Mršavljenje
Infracrveno zračenje oslobađa otrovne tvari iz tijela i izgara masnoću. To ima vrlo pozitivan učinak u kuri mršavljenja.

Celulit
Celulit je tvar slična želeu, koja se sastoji od vode, masnoća i otpadnih tvari. Celulit se nakuplja ispod kože. Upotreba dubinskog zagrijavanja može vratiti koži ravnotežu i omogućiti tijelu da se znojenjem oslobodi tih tvari.
Kao zaključak, sauna je preporučljiva za:
 • astmu i uopšteno smetnje disajnih putova, te u mnogim slučajevima pomaže u prevenciji prehlade i upale sinusa
 • pomoć pri prirodnom izbacivanju, putem znojenja, toksina iz mišića (mliječna kiselina), viška teških metala, kao što je kadmij i olovo, te kolesterola
 • pomoć pri održavanju dobre fizičke kondicije
 • pomoć tijelu kod samo-reguliranja krvnog pritiska (hipo i hipertenzija)
 • ubrzavanje stanične izmjene tvari u koži, zahvaljujući povećanom protoku krvi
 • poboljšanje metabolizma znojenjem
 • sagorijevanje kalorija
 • postupak liječenja trauma, artroze i reumatizma.

Kontraindikacije za
:
1. srčane bolesnike i/ili korisnike pace-makera, te za epileptičare.
Ove osobe se ne smiju suviše izlagati (izlaganje u kabini ne smije biti duže od 30 min.).
U slučaju sumnje za osobe slabog zdravstvenog stanja ili teške bolesnike, bolje je prethodno konzultirati liječnika.

Kromoterapija i terapija muzikom

Naša sauna omogućava dvije dodatne terapije:
 • terapiju muzikom: osim ugrađenog radioaparata ima i CD čitač, te možete potpuno opušteni slušati Vašu najdražu muziku, kao i drugu muziku koja je posebno namijenjena za terapiju
 • kromoterapiju: ugrađena LED svjetla kojima se upravlja s upravljačke ploče omogućavaju koloriranje okruženja kišom svjetla:
 • crveno: aktivnost i vitalnost – poboljšanje zdravlja i cirkulacije
 • zeleno: umiruje i prirodno stimulira disajne puteve (bronhije i pluća), te pomaže protiv glavobolje i upala zglobova
 • plavo: umiruje i opušta, pomaže protiv nesanice i nemira.

Ryuujin 20-06-11 21:21

USPOREDBA SAUNE S INFRACRVENIM ZRAKAMA I FINSKE SAUNE


http://www.mareta-prom.hr/saune/usporedba_sauna.pdf

teemo 21-06-11 16:58

1 Pridružena/e datoteka/e
:smile_sun: Meni je u infracrvenoj sauni u pocetku bilo dosadno i neintresantno , jer sam navikla na klasicnu saunu i vecu temperaturu, sve dok nisam saznala da se u njoj treba boraviti i do 30 minuta.
Interesantno je da se tijelo intenzivno znoji i pri temper. do 50 stupnjeva, jer zagrijavanje ide iznutra prema vani za razliku od obicne saune , gdje se prvo grije povrsina koze.
Preporuca se, poslije, tusiranje toplom vodom.:thumbs:

Uoo 21-06-11 17:06

bravo za temu.. vec godinama razmisljam o tome da si napravim saunu.. imao sam neke lude ideje do sada.. ali nista od realizacije zasad :smile_giggle:

koja je najjednostavnija i najpovoljnija varijanta? sto prirodnije me zanima..

teemo 21-06-11 17:42

1 Pridružena/e datoteka/e
Postoje bio peci za saunu , samo ne znam kolika im je cijena kod nas.
U Njemackoj je cijena od 400-800 € , najpovoljnije .

alison 21-06-11 19:30

Citat:

Originally Posted by Uoo (Post 89050)
bravo za temu.. vec godinama razmisljam o tome da si napravim saunu.. imao sam neke lude ideje do sada.. ali nista od realizacije zasad :smile_giggle:

koja je najjednostavnija i najpovoljnija varijanta? sto prirodnije me zanima..

Pod zemljom koristiš toplinu zemlje.... Anastazijin sin ti je objasnio u 10oj knjizi nacrt gradnje, a MM - plemeniti će pomoći oko kotla koji koristi zemljinu toplinu - čaki zimi ....:kvasthexa:

Ryuujin 21-06-11 20:03

Citat:

Originally Posted by alison (Post 89063)
Pod zemljom koristiš toplinu zemlje.... Anastazijin sin ti je objasnio u 10oj knjizi nacrt gradnje, a MM - plemeniti će pomoći oko kotla koji koristi zemljinu toplinu - čaki zimi ....:kvasthexa:


hmm..ne razumijem,al nema veze svida mi se,zvuci prirodno i misteriozno.

huuuu jako mi se svida ta vatrica.. i metla..i sesir..skroz su ko moji! :smile_giggle: :smile_sun:

skupimo se svi pokraj saune uz jednu vecernju vatricu huhu :kumbaya:

Ryuujin 21-06-11 20:09

Citat:

Originally Posted by Uoo (Post 89050)
bravo za temu.. vec godinama razmisljam o tome da si napravim saunu.. imao sam neke lude ideje do sada.. ali nista od realizacije zasad :smile_giggle:

koja je najjednostavnija i najpovoljnija varijanta? sto prirodnije me zanima..


za tebe bi onda bile indijanske saune..

Indijanci su živjeli duhovnim životom i njihovi svakodnevni jednostavni rituali su bili duhovni obredi – od jahanja konja, lova, do kuhanja i odgoja djece. Sve je imalo duhovnu namjenu. Indijanci su poštovali prirodu i živjeli u suživotu s njom. Životinje i biljke bile su za njih srodnici, koje su poštovali i bili im zahvalni za njihove darove. Svo njihovo znanje udružili su u indijansku saunu, koja je predstavljala glavni ritual čišćenja.

Za indijansku saunu potreban vam je ručnik za sjedenje na podu, topla odjeća nakon završetka obreda, 1-2 savijutka duhana – za neku posebnu molbu ili zahvalu na indijanski način. Indijanska sauna je mogućnost, da spoznate tajne prirode, koje će vam očistiti tijelo i duh.


http://www.alternativa-za-vas.com/in...ih-indijanaca/

http://www.yogaizdravlje.hr/sauna.htmhttp://www.indigo-svijet.hr/obavijes...nska-sauna/69/

Tecaj vodi: Damir Stancl


Dragi prijatelji!

Nastavlja se ciklus ceremonijalne Indijanske saune "Sweat Lodge" u Karlovcu!
U prekrasnom ambijentu, na samo kilometar od grada Karlovca nalazi se selo Gornje Mekusje. Nedaleko usca rijeke Korane u Kupu smjesten je prostor na kojem ce se odrzati radionica drevne indijansko-samanske saune. Polje prepuno cvijeca, stari sjenik, vatra, sator i zvuk "Buffalo" bubnjeva otvaraju misticnu caroliju price u kojoj i Vi mozete sudjelovati. Uz podrsku prirodnih elemenata i prostora procistiti cemo svoje tijelo i duh.

Proces prociscenja zapocinje vec samim ulaskom u prostor odrzavanja Sweat Lodga. Uz pripremu drva, kamenja i vatre stapamo se sa mjestom i njegovim cuvarima. Dok se kamen zagrijava u vatri, bubnjanjem sirimo svoju percepciju, a to donosi budenje "Duha Iscijeljenja" i otvaranje puta u druge svjetove i razine postojanja. Kratki ples pokrece kreativnost i intuiciju. Zapocinje proces neutralizacije nezeljenih entiteta u njihovom djelovanju, otpustanje i konacna eliminacije iz omotaca aure. Zajednicki gradimo saunu, ustvari sator za odvijanje ceremonije znojenja i iscjeljivanja. Razmisljamo sto sve zelimo ili moramo otpustiti, a sto primiti, ostvariti i manifestirati trenutno u zivotu.

Tradicija kaze da ulaskom u zatvoreni prostor saune dozivljavamo povratak u maternicu i tada se aktivira proces otpustanja trauma koje su memorirane na stanicnoj razini. Tijelo se intenzivno cisti od toksina, stresa u misicima a um se prazni od misli, nezeljenih koncepata i okvira. Kombinacijom napjeva, priziva ˝Velikog duha˝ i predanosti otvara se mogucnost ulaska u odvojenu stvarnost. Dozivljavamo spoznaju kako djelovati kroz vlastiti izbor, bez uplitanja drugih i na slobodu odbacivanja postojecih zivotnih matrica. Na suptilnoj razini bivamo podrzani od visih oblika energija, a to jaca nas osobni osjecaj snage i sposobnost da se napravi novi korak naprijed u zivotu.

Radionica je za sve one koji se bave duhovnim radom na sebi, osobito ako zelite dozivjeti nesto novo. Stoga kroz "ZABAVU" udite u jedno novo samansko iskustvo i neka zapocne vas osobni unutarnji ples. Prepustite se carobnoj magiji prirode, vatre i vode.Evo u Sloveniji => http://www.facebook.com/note.php?not...31927&comments


postoji i Moon Lodge to je indijanska sauna samo za zene,nema prisutnosti muskaraca...tak da,nemoj takvu radit jer neces smjet unutra :smile_giggle:Sweat Lodge ili obredna sauna


Povijest do danas

Sweat Lodge ritual, zajednički je obred mnogim etničkim kulturama (Sjeverna i Južna Amerika, Azija, istočna i zapadna Europa, te Afrika). Nakon dolaska Europljana u Ameriku, obred je bio potaknut utjecajem europske kulture koja je iskvarila ondašnju domovinsku kulturu. Uvođenjem alkohola i nečovječnim postupanjem prema domaćim ljudima, traženje načina čiščenja, te traženje puta natrag tradicionalnom načinu života postala je očita.

Sweat Lodge je mjesto za duhovno utočište, mentalno i fizičko ozdravljenje, mjesto za dobivanje odgovora i smjernice tražeći duhovne entitete, Totem pomagače, Majku Zemlju, prijeko potrebne za mudrost i snagu.

Međutim trag tom ritualu seže još od plemena Maya. U nedavno otkrivenim arheološkim iskopinama, pronađene su drevne saunske kolibe u Piedras Negras-u, Chichen Itza-u i El Paraiso-u, neke stare preko 1200 godina. Osim njih koristili su ih i Rusi, stari Rimljani, Finci, Grci, Turci i Japanci.

Mnoga Indijanska plemena i šamani iz sjeverne i centralne Amerike tradicionalno koriste ovaj oblik saune za pročišćavanje, čišćenje i iscjeljenje duha, tijela i emocija. Osim čiščenja tijela i uma, ritual je bio značajan za pleme tako što im pružao je i osječaj pripadnosti i zajedništva.Slika preuzeta sa www.wisteria.org

Prvi Europljani koji su upoznali obred bili su Španjolci. Rituale su promatrali u Meksiku, koje su zvali Temezcalli (Teme je riječ iz Azteškog jezika (Nahuatl) što znači kupati se. Calli u prijevodu znači kuća. Na našem prijevodu to bi bilo nešto kao znojna koliba, obredna sauna.


Izgradnja

Dakle, od velikog savitljivog granja stabala, radi se drvena struktura u obliku kupole, ispod koje se na sredini iskopa rupa u zemlji. Kupola sama po sebi je šupljikava, ona se prekriva životinjskom kožom, dekama, gustim granjem, šatorskim krilom, odječom, bilo čime dostupnim kako bi se toplina zadržala. Naravno, treba pustiti otvor za ulaz/izlaz koji se također može naknadno pokriti kako para nebi izlazila vani.

Izvan kupole, na pristojnoj i sigurnoj udaljenosti, iskopa se rupa koja se puni velikim kamenjem. Kamenje se prekrije drvom i granama, te se zapali kako bi se kamen užario. Budući da je kamen vreo, potrebna je lopata (ili nešto improvizirano), kako bi se užareno kamenje moglo staviti u iskopanu rupu ispod kupole. Kamenje se potom polijeva vodom u manjim količinama do željene temperature, te dolazi do pare - efekt saune. Kada se kamen hladi, odlazi se po novo užareno kamenje, i postupak traje koliko mi to želimo.


Opasnosti

Nošenje metalnog nakita može biti opasno, jer se metalni predmeti mogu toliko zagrijati da mogu stvoriti opekline na koži. Kontaktne leće i sintetička odjeća ne smiju se nositi jer toplina može uzrokovati topljenje materijala, a leće pri toj temperaturi su opasne po oči. Pamučna odjeća je preporučljiva, iako je idealno biti gol (ako ste sami) ili prekriven maramom/plahtom. Zbog zemlje na koju se sjedi idealno je staviti neku tkaninu radi što veće udobnosti.

Uslijed prevelike vrućine, moguća je dehidracija, udisanje dima, te rijetko (ali ima slučajeva) i gušenje. Preporučljiv je liječnički pregled prije korištenja (u najmanju ruku da nemamo problema sa dišnim putevima, srcem, tlakom...), i naravno, u prisustvu iskusnog učitelja. Nikako ne pokušavati sam na svoju ruku ako sa vama nije netko učen i iskusan.

Indijanci su (budući da je to ritual, obred) znali koristiti raznorazne biljke (ljekovite biljke koje imaju svoju svrhu u datom ritualu) koje su mješali u vodu. Tu je i opasnost koju predstavljaju moderni kemijski pesticidi, ovisno gdje se biljke beru. Inhalirani toksini mogu naškoditi sudionicima, dakle oprez.


http://survival.aforumfree.com/t882-...-obredna-sauna


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 08:18 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0