Alternativa Forum

Obiteljske (sistemske) konstelacije

Ovo je diskusija na temu Obiteljske (sistemske) konstelacije u podforumu Ostale metode
Obzirom da nisam uspio pronaći da je netko pokrenuo temu o ...

Natrag   Alternativa Forum > Alternativna medicina > Ostale metode

Alternativa Forum


Ostale metode Ostale alternativne metode

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 24-11-11, 11:53   #1
Guru
 
Stablo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2010
Postovi: 1,867
Stablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond repute
Stablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond repute
Zadani Obiteljske (sistemske) konstelacije

Obzirom da nisam uspio pronaći da je netko pokrenuo temu o konstelacijama, bilo bi zanimljivo da onaj tko ima iskustva iz tog područja iznese svoja zapažanja i doživljaje.
Ja sam prisustvovao na 2 seminara Škufca Mateja koji vodi konstelacije u Sloveniji i iznimno sam zadovoljan viđenim.
Međutim ne znam koliko terapeuta ima u hrvatskoj i kakva su iskustva sa njima.

Konstelacije je osmislio Bert Hellinger:

http://www2.hellinger.com/en/

A više o temi iz predgovora Hellingerovoj knjizi Priznati ono što jest:

"Bert Hellinger je pokrenuo i uzburkao moje misli i taknuo mi dušu. Bila sam zbunjena, šokirana, ali istovremeno i radoznala. Mnogo toga mi se u njegovim idejama na prvi pogled činilo nevjerojatnim, ali i nevjerojatno poznatim.
Rečenice koje sam čula na njegovom seminaru, po- put: Majčinstvo je nešto veliko, Poštujte oca i majku! i druge
- zvučale su mi jako katolički! Ne borite se protiv roditelja, nego ih prihvatite onakve kakvi jesu! - ali ja sam upravo zbog njih toliko nesretna, toliko nepravde su mi nanijeli, toliko suza i patnji. Žena treba slijediti muškarca!
I zar ti takvog psihoterapeuta smatraš dobrim?
Baš tako! Jednostavno, očarana sam njegovim tera- peutskim radom. Tri dana sam ga promatrala kako radi s teško bolesnim ljudima pred preko 400 promatrača. U prvo vrijeme sam se osjećala kao u kazalištu, gdje je sve bilo napeto, dirljivo i jako realistično. Malo po malo i skoro neprimjetno, naizgled nezainteresirani promatrači postaju glavni akteri drame koja se zove vlastita obitelj.
Isto tako neočekivano čovjek se nade usred vlastite priče, usred vlastitog života, a dotada naizgled sporedni i beznačajni događaji, odjednom dobivaju pravo znače- nje. Ah, da, da, točno, sada se sjećam; imam još i jednu polu- sestru...! I odjednom, teku suze, same od sebe, a ja neo- čekivano postajem svjedokom jake emotivne veze kćeri koja stoji u dubokom naklonu pred svojom majkom, s

puno ljubavi, poštovanja i zahvalnosti. Do vraga! Što se ovo događa sa mnom!? što se više bliži kraj dana, osje- ćam se sve iscrpljenijom. Tko zna zašto!? Pa ja sam sve ovo samo promatrala, bila sam samo neutralni promatrač.
Kako je moguće da te smjerne i pobožne riječi odjed- nom dobiju smisao u terapeutskom radu, i ne samo smi- sao već i tako djelotvornu moć? Poniznost pred rodite- ljima, očev blagoslov, tako arhaične riječi kao dobrota, sudbina, milost... Što je tu istinsko, kad on ispriku nazi- va neumjesnom, a praštanje oholim?
Što je to čime se rukovodi mišljenje ovog čovjeka nje- govom terapeutskom radu i kako mu uopće polazi za rukom da tako precizno i nepogrešivo upre prst upravo na mjesta slabosti našeg općeprihvaćenog mišljenja. I kako je, uopće, moguće prihvatiti njegove stavove mimo svih konvencija i ustaljenog, normalnog mišljenja, kao na primjer:
- pri incestu (nad čim se svaki »normalan« čovjek zg- rozi i pri samoj pomisli!?) vidi ljubav,
- krivicu u nacističkom kontekstu smatra neizbježnom? (oni su to ipak morali znati i morali su se boriti!?),
- ogorčenost i ljutnju vidi kao osnovne pokretače nasilja (pa valjda se protiv nepravde mora boriti!?),
- usprkos svim pokretima emancipacije, on stavlja u prvi plan muškarca i poštivanje muškog (zar je to uopće moguće, imajući u vidu toliki prezir muškaraca prema ženskom rodu!?),
- uvida krivicu usvojitelja prema usvojenom djetetu
(zar usvajanje nije veliko djelo!?),
- ukazuje na drskost djece, koja bi željela sve znati (djeca valjda imaju pravo znati što su njihovi roditelji napravili!?),

- smatra vezanost za obitelj izvorom slobode (kao da od malih nogu nismo učili da se moramo osamostaliti i odvojiti od roditelja!?),
- ukazuje na neophodnost pomirenja sa sudbinom (zar svoju sudbinu ne držimo u vlastitim rukama!?).
Toliko mnogo pitanja odjednom! Suština moje fas- ciniranosti Hellingerovim radom kao da je na nekoj dru- goj razini. Riječima je teško opisati dirnutost koju osje- ćam u dubini duše. Bilo da sam ga doživljavala na djelu, prelistavala njegove knjige ili kao što je to kasnije bio slučaj satima razgovarala s njim, uvijek sam poslije toga osjećala nešto jako čudno, nešto poput dubokog mira, opuštanja, i zapravo, mirnu vedrinu u odnosu na svijet i sebe. Zašto? Na čemu to počiva? Vjerojatno to ima veze s načinom njegova rada i njegove neumorne potrage za ljubavlju, kao izvoru svih zapletenosti, patnji i bolesti.
Tu bi vjerojatno i trebalo tražiti odgovor na pitanje: zašto čak i Hellingerov jezik katkad zvuči arhaično. Kad, na primjer, govori o poniznosti ili milosti, o očevu bla- goslovu, o životu kao poklonu, ili o pomirenju, doseže jedno područje duševnih doživljaja o kojem moderna i analitički orijentirana psihologija jednostavno nema što reći. Očigledno je da on gradi most ka razini životne stvarnosti na kojoj ne postoji jezik za najdublje impulse duše. Ta komunikacija odvija se na jednoj sasvim drugoj razini. Sve mi je to bilo i pomalo neobično i tajanstveno. I često sam se pitala: tko je ovaj čovjek, koji me je uhva- tio u raskoraku, s one strane razuma?
Bert Hellinger zna biti i oštar prema svojim klijenti- ma, ustrajan i, blago rečeno, odlučan (neki kažu autori- tativan), onda kad smatra da je to neophodno. Ne ustru- čava se otvoreno reći ono što shvaća, iako je bolno, dok se drugi jedva usuđuju to i pomisliti! On nema puno obzira, ali je sigurno čovjek kojeg moramo uzeti u obzir.

To je psihoterapeut koji sebe radije naziva dušobriž- nikom. I koji je različit od svih terapeuta, svećenika, sa- mozvanih zaštitnika obespravljenih i svih angažiranih pomagača. Rječnik svih tih dobrih ljudi s velikim ciljevi- ma prosvjetiteljskog odgoja ili terapije djeluje nekako bljedunjavo, napuhano i nemoćno u usporedbi s njego- vim jednostavnim jezikom. I, povrh svega, Hellinger uopće ne traži iscrpne informacije o ljudima s kojima ra- di. Vrlo čudno, gotovo nevjerojatno i smiješno! Pogotovo ako se zna da se rad većine terapeuta temelji upravo na tome da se klijent razgoliti i da verbalno prezentira i posljednji djelić svoje osobne patnje.
Hellinger želi znati samo događaje - ne ono što netko o tome misli ili kako se upravo sada osjeća. Ne! Često već napamet naučene žalopojke na loše očeve ili majke on prekida jednostavnim riječima: Hajde ti najprije postavi svoju obitelj.
Jedan od sudionika seminara u prometnoj je nesreći izgubio ženu i sina. Njegovo je izlaganje paraliziralo sve prisutne u dvorani - toliko je bilo užasno. Hellinger je stajao nasuprot njega i, saslušavši ga, obratio mu se njež- nim glasom: Sada postavi tu situaciju i na teško objašnjiv način polazi mu za rukom da zajedno s ovim klijentom sagleda smrt njegovih voljenih i da ga tako vrati natrag u život, sasvim mirno, s malo riječi i jednom takvom bla- gonaklonom sigurnošću koja kao melem dopire do svih prisutnih. To je također on, Bert Hellinger. Blag čovjek, topla srca, potpuno pribran u svom suosjećanju.
Razgovori s Bertom Hellingerom pozivaju na inten- zivnu razmjenu misli i osjećaja. On provocira, fascinira, duboko dirne i ljuti. Ova mješavina hrani duh i pokreće um onda kad se on inače zadovoljno zavali u udobni naslonjač opuštenosti. I poslije toga na svijet se gleda ne- kako mirnije i popustljivije."

Gabriele ten Hövel
Stablo je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
alison (24-11-11), Diana (24-11-11), LIK (24-11-11), naftali (23-01-12), simona (24-11-11), teemo (24-11-11), Tree (24-11-11)

Nepročitano 24-11-11, 12:46   #2
Guru
 
teemo's Avatar
 
Datum registracije: May 2009
Postovi: 3,097
teemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond repute
teemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond repute
Pošalji poruku preko Skype™ za teemo
Zadani

Citat:
Ja sam prisustvovao na 2 seminara Škufca Mateja koji vodi konstelacije u Sloveniji i iznimno sam zadovoljan viđenim
Vidjenim? da li se moze to dalje samostalno koristiti , da li je to terapija ili otkrivanje odakle bi mozebitni problem mogao poticati?
I sto ako se otkrije da tvoj/moj problem ima veze sa stricem, prababom...?
Ovo me stvarno zanima , sto poslije ...?


...umnozi l`se blago ,
nek vam srce za nj ne prione . Ps, 62,11Podijeli post!

teemo je offline   Reply With Quote
teemo, hvala ti na korisnom postu!
Tree (03-12-11)
Nepročitano 24-11-11, 13:09   #3
Guru
 
Stablo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2010
Postovi: 1,867
Stablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond repute
Stablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by teemo Pogledaj Post
Vidjenim? da li se moze to dalje samostalno koristiti , da li je to terapija ili otkrivanje odakle bi mozebitni problem mogao poticati?
I sto ako se otkrije da tvoj/moj problem ima veze sa stricem, prababom...?
Ovo me stvarno zanima , sto poslije ...?
Opisati ću kako jedna tipična konstelacija izgleda pa će iz toga biti jasnije.
U prostoriji se nalazi više ljudi, tu je osoba kojoj se rade konstelacije, tj. koja ima problem koji želi riješiti i ostali koji se dijele na promatrače i one koji aktivno sudjeluju.
Voditelj u par minuta sasluša "pacijenta" potom izdvoji iz skupine promatrača ljude koji igraju uloge. Uloge mogu biti otac, majka, brat, dijete, pa i nerođeno dijete, nekakva emocija i sl.
Potom "igra" počinje. Aktivni sudionici, tj. oni koji igraju uloge se ponašaju onako kako osjećaju da bi trebali. Oni ne znaju koji je problem i pa nerijetko niti ne poznaju "pacijenta".
KLjučno je da su oni koji imaju uloge dobri "mediji" da tako kažem. Sve se odvija bez riječi, u igri su samo pokreti, izražaji lica i sl.
Ono što je zanimljivo jest da se u tijeku konstalacije počinju otkrivati razne stvari i događaji, recimo osoba koja igra ulogu pacijenta počne gledati u pod što znači da je u pitanju netko mrtav.
Primjer, ispostavlja se da je žena imala abortus i da to jedan od uzroka problema i zbog osjećaja krivnje i zbog te duše kojoj je naglo uskraćen dolazak na svijet.
Kada se većina stvari iskristalizira, slijedi pomirenje pacijenta i ljudi ili duša koje su povrijeđene ili koje su povrijedile ooga kome se radi konstelacija. Ponekad pomirenje jako teško ide, pa konstelacija može trajati satima, ali najčešće uspijeva.

I kao odgovor na tvoje pitanje, rekao bih da je to i otkrivanje problema i terapija, međutim ne može se samostalno koristiti zbog grupne prirode postupka. Za samostalan rad treba izabrati nešto drugo.

Ako se otkrije da problem ima veze sa tetkom ili stricem :), onda se u igru uvodi ta osoba i na kraju se traži pomirenje s njom
Stablo je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
LIK (24-11-11), naftali (23-01-12), simona (24-11-11), teemo (24-11-11), Tree (24-11-11)
Nepročitano 24-11-11, 14:05   #4
Guru
 
teemo's Avatar
 
Datum registracije: May 2009
Postovi: 3,097
teemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond repute
teemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond reputeteemo has a reputation beyond repute
Pošalji poruku preko Skype™ za teemo
Zadani


Mislila sam, da li bi mogao da se time bavis kao terapeut ili da eksperimentiras , nakon dva semestra, ukoliko vec radis sa ljudima ?
U svakom slucaju tema je zanimljiva.


...umnozi l`se blago ,
nek vam srce za nj ne prione . Ps, 62,11Podijeli post!

teemo je offline   Reply With Quote
teemo, hvala ti na korisnom postu!
Tree (03-12-11)
Nepročitano 24-11-11, 14:26   #5
Guru
 
Stablo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2010
Postovi: 1,867
Stablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond repute
Stablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by teemo Pogledaj Post

Mislila sam, da li bi mogao da se time bavis kao terapeut ili da eksperimentiras , nakon dva semestra, ukoliko vec radis sa ljudima ?
U svakom slucaju tema je zanimljiva.
Ja ne bih mogao niti bi me zanimalo da to vodim, zapravo me najviše zanima prisustvovanje konstelacijama obzirom da se puno nauči o ljudskoj psihologiji i problemima koji ljude muče, pa se znanje koristi kod drugih terapija.
Stablo je offline   Reply With Quote
Stablo, hvala ti na korisnom postu!
naftali (23-01-12)
Nepročitano 24-11-11, 15:01   #6
<3
 
Tree's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2010
Postovi: 4,119
Tree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond repute
Tree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond reputeTree has a reputation beyond repute
Zadani

Poznanica je učestvovala na ovakvom ili sličnom seminaru i oduševljena je.
Imenjače , imaš li knjigu?


…a o zmajevom biseru ni rijeci!Podijeli post!

Tree je offline   Reply With Quote
Nepročitano 24-11-11, 18:03   #7
Guru
 
Stablo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2010
Postovi: 1,867
Stablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond repute
Stablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by Tree Pogledaj Post
Poznanica je učestvovala na ovakvom ili sličnom seminaru i oduševljena je.
Imenjače , imaš li knjigu?
Imam imenjace, pogledaj PM
Stablo je offline   Reply With Quote
Stablo, hvala ti na korisnom postu!
Tree (03-12-11)
Nepročitano 24-11-11, 18:36   #8
Guru
 
simona's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Postovi: 6,567
simona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond repute
simona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond reputesimona has a reputation beyond repute
Zadani

Odlična tema Stabalce :) .

Podsvjesni obrasci kreiraju razne vrste poremećaja, no oni koji se tiču obitelji su primarni stoga što je osoba od rođenja uronjena u energetsku stukturu obitelji.

Dinamika obiteljskih odnosa je vezana za uloge koju osobe igraju u obitelji. No te uloge su vrlo često iskrivljene upravo uslijed aktivnih podsvjesnih obrazaca.

Pravilo obiteljskih konstalacija koje kaže ' u obitelji nema tajni' , upravo omogućuje sistemsku konstelaciju( ili trodimenzionalnu obiteljsku mapu), pri čemu osobe, koje nemaju rodbinske veze sa tretiranom osobom za koju se radi konstelacija, jasno mogu osjetiti tu drugu osobu i samu dinamiku odnosa za ulogu koju igra. No sređivanje obiteljske mape se može obaviti i individualno, uz pomoć voditelja, pri čemu osoba dvodimenzionalno, na papiru pozicionira osobe koje smatra članovima svoje obitelji( tu može biti raznih iznenađenja :) ), rasčišćava odnose i uloge.

Upravo početnim rasčišćavanjem uloga i pozicija, otvara se zdrav prostor za daljnji rad tretmanom(tretmanima) , jer je vrlo rijetko da se svi problemi riješe početnim mapiranjem obiteljskog teritorija.
simona je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Eoja (14-06-12), LIK (24-11-11), naftali (23-01-12), ofelija13 (01-12-11), Stablo (24-11-11), teemo (24-11-11), Tree (03-12-11)
Nepročitano 24-11-11, 19:00   #9
Guru
 
Stablo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2010
Postovi: 1,867
Stablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond repute
Stablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by simona Pogledaj Post
Upravo početnim rasčišćavanjem uloga i pozicija, otvara se zdrav prostor za daljnji rad tretmanom(tretmanima) , jer je vrlo rijetko da se svi problemi riješe početnim mapiranjem obiteljskog teritorija.
Točno tako. Ja sam recimo godinama radio na sebi, ali su me opet iznenadila neka saznanja . Koja su bila vrlo korisna za daljnji rad.
Stablo je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
naftali (23-01-12), simona (24-11-11), Tree (03-12-11)
Nepročitano 01-12-11, 09:59   #10
Guru
 
Stablo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2010
Postovi: 1,867
Stablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond repute
Stablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond reputeStablo has a reputation beyond repute
Zadani

Evo par zanimljivih primjera iz prakse:

http://www.hellingerpa.com/cases.shtml
Stablo je offline   Reply With Quote
Stablo, hvala ti na korisnom postu!
Tree (03-12-11)
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 01:32 sati.Iz ponude izdvajamo:Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0