Alternativa Forum

Kolostrum

Ovo je diskusija na temu Kolostrum u podforumu Ostali Proizvodi
ŠTO JE KOLOSTRUM? Unutar prvih 72 sati nakon poroda, mliječne žlijezde ...

Natrag   Alternativa Forum > Prirodni proizvodi > Ostali Proizvodi

Alternativa Forum


Ostali Proizvodi Ostali alternativni proizvodi

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 09-07-09, 21:27   #1
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,816
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani Kolostrum

ŠTO JE KOLOSTRUM?

Unutar prvih 72 sati nakon poroda, mliječne žlijezde ženki sisavaca proizvode "prvo mlijeko", tvar koju zovemo colostrum. Ono sadrži sve bitne komponente koje pružaju zaštitu i osiguravaju zdravlje novorođenčeta. Colostrum od krava sa mliječnih farma sadrži 10 do 20 puta više imunoloških faktora od ljudskog colostruma.

Koji je razlog velikom broju antitijela?

Nasuprot ljudskoj bebi koja dobiva oko polovicu svog imuniteta od svoje majke preko placente, telići dobivaju praktički sav svoj imunitet iz colostruma. Bez colostruma većina telića se razboli i ugine u roku 14 dana. Radi se dakle o prirodnom koncentratu hranjivih i obrambenih tvari, imunoglobulina i faktora rasta. Kako jedinstveni sastojci i osobine colostruma nisu specifične za vrstu, on pruža ljudima svih dobi izuzetnu dopunu prehrani.

ZAŠTO JE KOLOSTRUM TAKO IZUZETAN?

Kako starimo, primjećujemo da nam sve dulje treba da se odupremo prehladi ili gripi, podložniji smo bolestima, naša energija i entuzijazam se smanjuje, koža nam gubi elastičnost, neželjeno dobivamo na težini i gubimo mišični tonus.

Nakon zrelosti, mi postupno gubimo imunitetni faktor i faktor rasta u našem tijelu. To nas potiče da tragamo za proizvodima i spoznajama protiv starenja i za naše zdravlje. Okrećemo se biljkama i mineralima u potrazi za odgovorima, istovremeno uspjevši izolirati i mega dozirati vitamine i minerale.

U posljeddnje vrijeme smo zahvaljujući medijima postali svjesni opasnosti od takvog udarnog i pogrešnog pristupa.

Starenje, bolest i smrt podudaraju se s gubitkom faktora rasta i imuniteta u našim tijelima. Medicinska znanost je pokazala u mnogim objavljenim izvješćima diljem svijeta da se oni u ljudskom tijelu mogu nadomjestiti goveđim kolostrumom.

Goveđi Colostrum nije novost. U Indiji, već tisućama godina Ajurvedski liječnici i duhovni vođe dokazuju fizičke i duhovne zdravstvene dobrobiti od colostruma. On se suši i donosi ga mljekar, a poznat je po ljekovitim i terapeutskim svojstvima. Skandinavske zemlje rade ukusni puding od kolostruma prekriven medom, već stoljećima, slaveći rođenja teleta i dobro zdravlje. Colostrum se koristio u USA kao prethodnik antibiotika, i bio je vrlo omiljen prije otkrića penicilina i drugih antibiotika.

U kasnom osamnaestom stoljeću znanstvenici su počeli proučavati colostrum i dokumentirati korist od njega za preživljavanje, rast i razvitak novorođenčadi. Danas postoje tisuće objavljenih znanstvenih i kliničkih studija o glavnim dobrobitima za zdravlje koji se povezuju s colostrumom.

GDJE POČINJE IMUNOLOŠKA OBRANA TIJELA ?

Sa ciljem da pomognu održavanju optimalnog zdravlja naša tijela imaju dvije visokorazvijene barijere prema bolestima: našu kožu i našu sluznicu ( mukoznu membranu ).

Koža spriječava da uđu klice i zagađivači u naša tijela. Unutar tijela nalazi se druga "koža" od mukoze koja čini istu stvar. Mukozna membrana oblaže naše sinuse, grlo, pluća, crijeva i druge unutarnje površine tijela a sadrži antitijela, mikrofage i druge tvari koje pomažu u borbi protiv bakterija, virusa, gljivica i kvasaca. Liječnici se slažu da 80 % svih patogena koji napadaju tijelo ulazi kroz mukozne površine a najveću mukoznu površinu ima gastrointestinalni trakt. Tu se odvija stalna borba s patogenima, a kad obrana oslabi nastupaju bolesti. Stoga je od ogromne važnosti da naše tijelo dodatno dobiva supstancije koje će pomagati obrani sluzokože, posebno GI trakta.

ŠTO SVE SADRŽI KOLOSTRUM?

Najvažniji sastojci visokovrijednog colostruma su imunoglobulini (IgG), prirodni faktori odgovorni za neutralizaciju toksina, virusa i bakterija osiguravajući time pasivnu imunološku zaštitu, obnavljanje i jačanje zdravih imunoloških funkcija.

Faktori rasta colostruma EGF (epithelial growth factor ), FGF ( fibroblast growth factor ), IGF- I i IGF-II ( insulin-like growth factor I i II ), PDGF ( plateled-derived growth faktor ), TGF A & B ( transforming growth faktors ) potiču rast stanica u kostima, mišičnom tkivu, živcima i hrskavici.

Colostrum je osim toga izuzetno bogat vitaminima ( posebno vitaminom A , E , B 12, folom kiselinom i dr.), mineralima (prije svega kalij, kalcij i fosfor ), aminokiselinama: između ostalih taurin (daje energiju ), lizin ( uništava virus herpesa ), glutaminska kiselina ( hvatač slobodnih radikala ) i dr. Sadrži i koenzim Q 10.
Dokazano je i postojanje ostalih sastojaka koji djeluju antivirusno, antibakterijski, antioksidativno i anabolički a to su citokini ( interferon i interleukini ), glikoproteini, alfa-laktalbumin, laktoferin i mnogi drugi.

Lactobacillus bifidus acidophilus kontrolira i spriječava razvoj stranih bakterija u crijevima, pospješuje probavu i vrši zaštitu od bakterijski i virusno uvjetovanih proljeva, a specifična antitijela protiv entero- i pulmotropnih virusa, bakterija i bakterijskih toksina pružaju izvanrednu potporu kod akutnih diarea, bronhopulmonalnih infekata gripe, prehlade, upale mjehura i zooster-infekcija.

Najvažniji imunološki faktori iz colostruma imaju jedinstvenu sposobnost da ostaju u sluznici crijeva čak i nakon probave.

Brojne medicinske i kliničke studije širom svijeta pokazuju da colostrum potiče imunološki sustav, pomaže gastrointestinalnom traktu i općem dobrom zdravlju.
Antibakterijska svojstva colostruma koriste se kod rana koje se teško liječe, inficiranih ozljeda kože i sluznice.

Anabolička svojstva faktora rasta ( naročito IGF-1 ) povoljno djeluju na izgradnju muskulature vezivnog tkiva i matrice kostiju, a pomaže osobama s kataboličkim oboljenjima i lošim prehrambenim stanjem, nakon kemoterapije i zračenja, osteoporoze i pojava trošenja koštanih dijelova.

Povrh toga, utvrđena su poboljšanja raspoloženja i smanjenje depresije te povoljno djelovanje na tegobe u klimakteriju.

U posljednje vrijeme colostrumu se otkrivaju i povoljna djelovanja na proces starenja kože, neuroprotektivne osobine kao i pozitivno djelovanje na sniženje šećera u krvi.
Colostrum je jedini prirodni dodatak koji daje faktore rasta, koji pomažu povećanju mišićne mase, te faktore imuniteta koji potpomažu sveukupnu imunološku funkciju.

Spring je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
quantec (23-11-09), zoricab (10-07-09)

Nepročitano 10-07-09, 14:41   #2
Jargoon
 
Miran Vućko's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2009
Postovi: 496
Miran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond repute
Miran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond repute
Zadani

Hvala najlepša za ovaj kvalitetni post!

Želim dodati, da nije svejedno, koji Kolostrum koristimo.
Jako je bitno pogledati energetsko-informacijsku strukturu proizvoda. Zbog čega?
Krave, koje ne žive slobodno, na otvorenome,ne hrane se u prirodi, boluju od psihičkih smetnji, depresije i slično. Jedu hranu od uzgajivača, a kakva je ta hrana i šta joj se sve dodaje, možemo samo zamisliti. Ako uzimamo takav Kolostrum, sve informacije nezdravosti sa svih nivoa, unosimo u svoja tijela...

Dajem ruku u vatru za Kolostrum iz Novog Zelanda, koji je 100% OK!

LP
Miran Vućko je offline   Reply With Quote
Miran Vućko, hvala ti na korisnom postu!
quantec (23-11-09)
Nepročitano 10-07-09, 21:41   #3
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,816
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Jako je bitno pogledati energetsko-informacijsku strukturu proizvoda.

Spring je offline   Reply With Quote
Nepročitano 25-07-09, 10:01   #4
Okupan svjetlošću
 
Acarya's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2009
Postovi: 2,191
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by Ramya108 Pogledaj Post
ŠTO JE KOLOSTRUM?
Brojne medicinske i kliničke studije širom svijeta pokazuju da colostrum potiče imunološki sustav, pomaže gastrointestinalnom traktu i općem dobrom zdravlju.
Antibakterijska svojstva colostruma koriste se kod rana koje se teško liječe, inficiranih ozljeda kože i sluznice.
Anabolička svojstva faktora rasta ( naročito IGF-1 ) povoljno djeluju na izgradnju muskulature vezivnog tkiva i matrice kostiju, a pomaže osobama s kataboličkim oboljenjima i lošim prehrambenim stanjem, nakon kemoterapije i zračenja, osteoporoze i pojava trošenja koštanih dijelova.
Povrh toga, utvrđena su poboljšanja raspoloženja i smanjenje depresije te povoljno djelovanje na tegobe u klimakteriju.
U posljednje vrijeme colostrumu se otkrivaju i povoljna djelovanja na proces starenja kože, neuroprotektivne osobine kao i pozitivno djelovanje na sniženje šećera u krvi.
Colostrum je jedini prirodni dodatak koji daje faktore rasta, koji pomažu povećanju mišićne mase, te faktore imuniteta koji potpomažu sveukupnu imunološku funkciju.

Ne mogu da se ne nasmijem kada ovo citam.

Prvo tekst nam gore govori kako je kolostrum za telica i od majke krave a onda se navodi kako je i dobar za ljude.
Nema logike.
Acarya je offline   Reply With Quote
Acarya, hvala ti na korisnom postu!
deltaforce (27-03-13)
Nepročitano 25-07-09, 10:38   #5
Jargoon
 
Miran Vućko's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2009
Postovi: 496
Miran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond repute
Miran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond repute
Zadani

Ima logike. Kad promisliš,imunitet svih životinja,( pa i naše tijelo je životinjsko) radi na istim principima, zar ne?

LP
Miran Vućko je offline   Reply With Quote
Nepročitano 25-07-09, 10:46   #6
Okupan svjetlošću
 
Acarya's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2009
Postovi: 2,191
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by Miran Vućko Pogledaj Post
Ima logike. Kad promisliš,imunitet svih životinja,( pa i naše tijelo je životinjsko) radi na istim principima, zar ne?

LP
Ne.

Zivotinje imaju slozen organizam ,prezivaci imu vrlo slozenu probavu ,te ako krava proizvodi kolostrum za telad onda je to za telad,jer je prirodno.
Nije za ljudsku uporabu.
Acarya je offline   Reply With Quote
Acarya, hvala ti na korisnom postu!
Diana (06-04-13)
Nepročitano 25-07-09, 10:52   #7
urug
 
RED PILL's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Postovi: 15,340
RED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond repute
RED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond reputeRED PILL has a reputation beyond repute
Huh

Citat:
Originally Posted by Miran Vućko Pogledaj Post
Ima logike. Kad promisliš,imunitet svih životinja,( pa i naše tijelo je životinjsko) radi na istim principima, zar ne?
LP
no, to ne znači da su nam potrebne iste stvari tj. tvari da bismo održavali svoj imunitet...

životinjama koje su mesojedi je vjerojatno potrebno meso da bi si održale imunitet djelatnim dok biljojedi to čine uz pomoć drukčije prehrane...

prema tome, ako je teletu potreban kolostrum određenog sastava koji samo krava može stvoriti, onda je najvjerojatnije čovjeku tj. bebi potreban kolostrum drukčijeg sastava tj. razmjere nekih supstanci će biti različite (sigurno je da nemamo isti sastav kostiju i ostalih organa kao i krave recimo)

RED PILL je offline   Reply With Quote
RED PILL, hvala ti na korisnom postu!
Diana (06-04-13)
Nepročitano 25-07-09, 10:55   #8
Jargoon
 
Miran Vućko's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2009
Postovi: 496
Miran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond repute
Miran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond repute
Zadani

Dodao bih: nije idealno za ljudsku uporabu.

Ali, ako koristi bolesnoj dijeci i ljudima, i to dokazano, zašto se ne bih upotrijebilo? Ako telad ne potroši za svoje potrebe sve proizvedene količine colostruma, ja ne vidim u tome ništa spornoga.

I kravlje mljeko prvenstveno je za telad, a ljudi imamo puno koristi od takve hrane, zar ne?

LP
Miran Vućko je offline   Reply With Quote
Nepročitano 25-07-09, 11:00   #9
Jargoon
 
Miran Vućko's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2009
Postovi: 496
Miran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond repute
Miran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond reputeMiran Vućko has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by RED PILL Pogledaj Post
no, to ne znači da su nam potrebne iste stvari tj. tvari da bismo održavali svoj imunitet...

životinjama koje su mesojedi je vjerojatno potrebno meso da bi si održale imunitet djelatnim dok biljojedi to čine uz pomoć drukčije prehrane...

prema tome, ako je teletu potreban kolostrum određenog sastava koji samo krava može stvoriti, onda je najvjerojatnije čovjeku tj. bebi potreban kolostrum drukčijeg sastava tj. razmjere nekih supstanci će biti različite (sigurno je da nemamo isti sastav kostiju i ostalih organa kao i krave recimo)
Slažem se, u pravu ste.

Ali, u colostrumu postoje tvari, bez kojih bi mnogo male djece umrlo ili bilo podvrženo mnogim bolestima zbog vlastitog manjka u imunskom sistemu.

Naravno, da postoje i upotrebljavaju se i drugi metodi, tvari.... za postizanje istoga.

LP
Miran Vućko je offline   Reply With Quote
Nepročitano 25-07-09, 12:10   #10
Okupan svjetlošću
 
Acarya's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2009
Postovi: 2,191
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by Miran Vućko Pogledaj Post
Slažem se, u pravu ste.

Ali, u colostrumu postoje tvari, bez kojih bi mnogo male djece umrlo ili bilo podvrženo mnogim bolestima zbog vlastitog manjka u imunskom sistemu.

Naravno, da postoje i upotrebljavaju se i drugi metodi, tvari.... za postizanje istoga.

LP
Kolostrum majke ljudsko djete dobije svakako i naravno da je neophodno.
No kolostrum krave za ljude-ne bih islo
Acarya je offline   Reply With Quote
Odgovor

Tagovi
colostrum, kolostrum

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 12:09 sati.
Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0