Alternativa Forum

Ovisnost o šećeru

Ovo je diskusija na temu Ovisnost o šećeru u podforumu Ovisnost
Skoro svi volimo jesti slatko - netko više, netko manje. Slatkiši ...

Natrag   Alternativa Forum > Bolesti i liječenje > Ovisnost

Alternativa Forum


Ovisnost Kako se suprostaviti ovisnosti

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 19-04-09, 15:30   #1
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,571
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani Ovisnost o šećeru

Skoro svi volimo jesti slatko - netko više, netko manje. Slatkiši su neizostavni dio naše prehrane. Ali rijetko tko od nas zna, da šećer izaziva ovisnost.

Jedan od uzroka ovisnosti o šećeru i slatkišima je njihov visoki glikemični indeks:

"Glikemični indeks nam pokazuje kako neka namirnica nakon konzumacije djeluje na razinu glukoze u krvi i kako utječe na lučenje inzulina.

Kao mjera se uzima glukoza koja ima glikemični indeks 100 (prema Montignacu 115).

Visoki glikemični indeks imaju jednostavni ugljikohidrati (glukoza) i namirnice kao: med, bijeli šećer, bijeli kruh. Zajedničko im je da brzo ulaze u krvotok, naglo podižu razinu šećera u krvi, izazivaju povećano lučenje hormona inzulina i brzo oslobađanje energije.

Nakon konzumiranja hrane s visokim GI, zbog naglog lučenja velikih količina inzulina brzo pada razina glukoze u krvi, dolazi do hipoglikemije a što dodatno pojačava potrebu za slatkim. Začarani krug se zatvara – više slatkiša traži još novih slatkiša." (Više o glikemičnom indeksu pročitajte ovdje)
Jeste li Vi ovisni o slatkišima?

Spring je offline   Reply With Quote
Spring, hvala ti na korisnom postu!
dodo (06-03-13)

Nepročitano 19-04-09, 15:39   #2
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,571
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani Šećer - opasnost za zdravlje!

Članak je kopiran sa Galaksija foruma:"Šećer se nalazi "skriven" u mnogim namirnicama, a naročito u gaziranim pićima.

Ne treba biti isključiv, poručuju vam časopisi, priuštite si čokoladu, osjećat ćete se bolje... Samo još ova čokolada (ili keks ili nešto drugo). Prelijeva vas osjećaj sigurnosti, doživljavamo uzlet, sve izgleda ljepše, zadovoljstvo se širi... ovakav osjećaj kratko traje, a onda padamo u ....Sugar Blues

Naziv je knjige Williama Duftya koja je bila svjetski betseller još sedamdesetih, a cijela je posvećena njegovoj ovisnosti o šećeru, štetnim djelovanjima šećera te preporukama kako se izvući iz tog "bluesa". Čak je i slavna Gloria Swanson ispričala svoju priču o ovisnosti i odvikavanju od šećera. Oni tvrde (a ja podržavam), slatkiši sa šećerom se ne mogu zadržati u malim količinama u prehrani (mala količina ne znači svaki dan nešto slatko već primjerice jednom mjesečno), ili ih jedete stalno ili ih ne jedete uopće. Problem je često da smo stručnjaci u obmanjivanju samih sebe.

U dvadesetak proteklih godina najčešće i najviše sam pričala i pisala upravo o bijelom šećeru i njegovu negativnom utjecaju na organizam. Možda i zbog toga što sam i sama oduvijek voljela jesti slatko, odrasla sam na šećeru i nije mi bilo jednostavno prestati ga jesti. Šećer stvara ovisnost u našem organizmu i često se nalazimo u nekoj vrsti začaranog kruga. No, uspjela sam se "izvući" i zaista vam mogu potvrditi da izbacivanje bijelog šećera iz prehrane definitivno znači okretanje nove stranice u životu. Stabilnije raspoloženje, kvalitetnija kosa, smanjenje simptoma PMS i sl., samo su neke od puno prednosti koje upoznate kada prestanete jesti bijeli šećer. Nadam se kako će vas sljedeći reci navedeno motivirati da ga i vi jednom zauvijek izbacite iz svoje prehrane!

Zašto toliko volimo slatko?

Možda zbog toga što je majčino mlijeko, naša prva hrana, slatkasta okusa. Neki kažu kako smo jednostavno tako "uređeni" da su nam ugljikohidrati potrebni kao gorivo, a od njih nam dolazi i slatkasti okus te je želja za slatkim zapravo potreba za tom energijom. I jedno i drugo zvuči prihvatljivo, znači, slatko nam je potrebno. Ali kakva vrsta slatkog? Kako to da smo tisućama godina svoju želju za slatkim mogli zadovoljiti jedući voće, korijenje, žitarice, a sada nam je pri prvoj pomisli i želji za slatkim na pameti neki od proizvoda koji sadrže bijeli šećer.

Proizvođači hrane maksimalno iskorištavaju primjenjivost bijelog šećera i na taj način nas opskrbljuju tim sporodjelujućim otrovom.

Šećer je problem broj 1. svakog roditelja koji se brine za zdravlje svog djeteta. Ako ga i uspijemo izbjeći u direktnom konzumiranju, čeka nas onaj "skriveni", jer bijeli šećer je često prezervativ - a zašto mladom organizmu to uopće treba?

Prazna namirnica - opasnost za zdravlje

Svi znaju da bijeli šećer nije dobar za zube, ali postoje i puno ozbiljniji problemi koji dolaze s njegovim konzumiranjem.

Vjerojatno ste često naišli na podatak da šećer donosi samo prazne kalorije. Što to doista znači? To znači da bijeli šećer ne sadrži ni vitamine ni minerale koji bi pomogli tijelu da ga iskoristi. Primjerice, da bismo omogućili metabolički proces u preradi bijelog šećera trebamo mineral krom. Bijeli šećer ne samo da ga ne sadrži nego uzrokuje i gubitak kroma iz organizma. Tijekom godina tijelo mora izvlačiti taj mineral iz svojih rezervi. Isto se događa i sa kalcijem, fosforom i željezom.

Sljedeći problem sa stalnim konzumiranjem bijelog šećera je oslabljena kontrola razine šećera (glukoze) u krvi. U ekstremnim slučajevima to može dovesti do dijabetesa koji je danas u sve većem porastu. Dijabetes je jednostavno problem povezan s prehranom i najbolje ga je preventirati sa što manjim korištenjem bijelog šećera od najranije dobi. Stalno konzumiranje šećera glavni je uzrok pretjerane tjelesne težine, osteoporoze, smanjenog funkcioniranja obrambenog sustava i oboljenja krvožilnog sustava.

Gubitak koncentracije, depresija, uznemirenost, hiperaktivnost (pogotovu u male djece), pa čak i agresivnost te nasilno ponašanje poremećaji su koji se povezuju s višegodišnjim konzumiranjem šećera. Istraživanje provedeno na 100 žena (objavljeno u Journal of Reproductive Medicine, 1984.) pokazuje da je unošenje šećera, mliječnih proizvoda i umjetnih zaslađivača povezano s pojavom Candida vulvovaginitis. Nakon prehrane koja je isključila sve navedene namirnice 90 posto pacijentica nisu više imale simptome ove gljivične infekcije.

Što može povećati želju za šećerom:

1. Konzumiranje namirnica koje sadrže šećer stvara stalnu želju, pri čemu se količina stalno povećava (osjećaj da se ne možemo zaustaviti).

2. Kaotična i neredovita prehrana.

3. Nemogućnost da se nosimo s vanjskim stresom.

4. Rješavanje frustracija i problema jedenjem.

5. Nedovoljno bjelančevina u prehrani (kada ljudi misle da je vegetarijanstvo samo izbacivanje namirnica životinjskog podrijetla pa im se prehrana sastoji uglavnom od rafiniranih namirnica i variva od povrća).

6. Previše soli u prehrani i namirnica životinjskog podrijetla.

"Ne, ja ne jedem puno šećera!"

Kažete vi, uglavnom misleći na izravno uzimanje bijelog šećera žličicom (kao u kavi, čaju, desertima i sl.). No šećer se nalazi "skriven" u mnogim namirnicama, a pogotovu, u gaziranim pićima.

Jedan voćni jogurt sadrži četiri čajne žličice šećera, kukuruz u konzervi dvije, kugla sladoleda također dvije itd.

Čitajte sadržaj proizvoda koje kupujete jer skriveni šećer često dolazi i pod drugima nazivima kao: glukoza, saharoza, dekstroza, laktoza, galaktoza, fruktoza i sl.

Bez šećera-ali s umjetnim zaslađivačima?!

Industrija se brzo prilagođava pa stoga danas na tržištu možete naći mnoštvo proizvoda na kojima je istaknuto da su bez šećera. No, na žalost to često znači da ti proizvodi sadrže umjetne zaslađivače koji su kemijskog podrijetla pa ih naš organizam ne prepoznaje kao hranu te ima teškoće koje mogu dovesti do metaboličke neravnoteže.

Stoga izbjegavajte: saharin, aspartame, sorbitol i sl.

Što nam preostaje?

Smeđi šećer, reći ćete vi! Ne, jer smeđi šećer, unatoč tome što sadrži nešto minerala, i dalje se u organizmu probavlja isto kao i bijeli šećer - tj. monosaharid je (jednostavni šećer) koji preskače procese probave i direktno ulazi u krv te tako isto negativno utječe na kontrolu razine šećera (glukoze) u krvi.

Koristite ga zaista samo povremeno ili u prijelaznom razdoblju kada mijenjate svoju prehranu na bolje. No, smeđi šećer vas neće riješiti ovisnosti o šećeru (samo ste jednu "drogu" zamijenili drugom).

Ne bojte se! Prestati jesti šećer ne znači ne jesti slatko uopće. I u nas se mogu naći kvalitetni deserti i slatkiši sa zaslađivačima od žitarica (ječmeni, rižin, kukuruzni, proseni slad, samo su neke vrste). Ti zaslađivači izgledom podsjećaju na med, ali su blažeg okusa i, za razliku od meda, sadrže složene šećere (polisaharide). Prave se od isklijalih žitarica i sadrže maltozu (šećer iz žitarica), ali i vitamin B. Primjena im je zaista široka, a danas se mogu lako nabaviti u trgovinama prirodne hrane.

Glavni izvor kvalitetnog slatkog trebale bi biti žitarice, korjenasto povrće i voće te njihovi proizvodi. Također kvalitetna, raznolika prehrana s cjelovitim namirnicama, različite tehnike pripreme i načina začinjavanja, te puno zelenog lisnatog povrća, svakako može pomoći pri smanjenju želje za šećerom."

Spring je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dodo (06-03-13), Gollem (28-08-10)
Nepročitano 21-04-09, 17:42   #3
New member
 
Seko's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Postovi: 4
Seko is on distinguished roadSeko is on distinguished road
Zadani

Moram priznati, da sam ovisna o slatkišima, pogotovo o čokoladi...

Ne mogu ni dan izdržati bez slatkog.
Seko je offline   Reply With Quote
Seko, hvala ti na korisnom postu!
dodo (06-03-13)
Nepročitano 22-04-09, 10:40   #4
Ohm
 
Blue_Knight's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: Croatia
Postovi: 2,387
Blue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond repute
Blue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond repute
Zadani

Postoji prirodna biljka ciji se ekstrakt moze koristiti kao alternativa seceru, a zove se Stevia, biljka iz Perua, koja je zabranjenja u SAD zbog monopola i politike.

Nema glukoze, i 100x je sladja od secera...

Krenuo je pilot projekt sadnje u Istri...
Blue_Knight je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
anadelvito (07-04-12), dodo (06-03-13)
Nepročitano 24-04-09, 15:48   #5
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,571
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani

Znam za tu biljku, čak se može nabaviti u Hrvatskoj.

Ali čula sam da ima neugodan gorkasti okus. Zbog toga ju mnogi izbjegavaju.

Je li itko ovdje koristio steviju? Kakva su iskustva?

Spring je offline   Reply With Quote
Spring, hvala ti na korisnom postu!
dodo (06-03-13)
Nepročitano 25-04-09, 18:33   #6
Ohm
 
Blue_Knight's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: Croatia
Postovi: 2,387
Blue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond repute
Blue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond repute
Zadani

Navodno slatkoca biljke ovisi o postotku slatkoce same sadnice ili koliko je biljka od koje se uzelo sjeme bila slatka...

Po pravilu, industrijski se ekstraktira taj "secer" iz nje, ali se mogu koristiti i žvakati i listovi, koji mogu biti slatki ovisno o sreci koju imate...

Ja je osobno nisam probao...
Blue_Knight je offline   Reply With Quote
Blue_Knight, hvala ti na korisnom postu!
dodo (06-03-13)
Nepročitano 25-04-09, 20:11   #7
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,571
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Po pravilu, industrijski se ekstraktira taj "secer" iz nje, ali se mogu koristiti i žvakati i listovi, koji mogu biti slatki ovisno o sreci koju imate...
Je li industrijski prerađena stevia dobra za konzumiranje? Ne gubi li svoja ljekovita svojstva? Može li se nabaviti u Hrvatskoj?

Je si li vidio ovu stranicu: http://www.stevia-hrvatska.com/
Vidim da se kod njih može nabaviti lišća stevije i stevija u prahu.

Spring je offline   Reply With Quote
Spring, hvala ti na korisnom postu!
dodo (06-03-13)
Nepročitano 26-04-09, 10:29   #8
Ohm
 
Blue_Knight's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: Croatia
Postovi: 2,387
Blue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond repute
Blue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond repute
Zadani

Znam covjeka koji to prodaje...
Velika je navala.
Preradjena je na prirodan nacin, cini mi se.


"Karakter je čovjeku sudbina" (Heraklit)Podijeli post!

Blue_Knight je offline   Reply With Quote
Blue_Knight, hvala ti na korisnom postu!
dodo (06-03-13)
Nepročitano 29-04-09, 09:35   #9
New member
 
lilith's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Postovi: 6
lilith is on distinguished roadlilith is on distinguished road
Zadani

prijavljujem se kao ovisnica o šećeru ali se pokušavam boriti protiv te ovisnosti.
Već dugo korisitm steviju, prvo onu u kapljicama a zatim sa stupila u kontakt sa gospodinom iz Stevia Croatie i naručila steviju od njega, i moram naglasiti da je njegoa stevia jako dobra i stvarno je treba jako malo da bi se postigao slatki okus.
No to nije okus bijelog šećera na koji smo navikli, nije tako jak i agresivan, pa je potrtebno naviknuti se na okus stevije.
Meni je pomogao trik, a to je da se u kolač koji se radi sa stevijom uvijek stavi i malo soli koja poboljšava okus stevije.
I jedan mali problem, stevija se ne karamelizira kao bijeli šećer pa ipak nije moguće raditi sve kolače sa njom, no gospodin iz Stevije C. je rekao da je u procesu patentiranja kristalna verzija zaslađivača sa stevijom sa kojim bi i to bilo moguće..

lilith je offline   Reply With Quote
lilith, hvala ti na korisnom postu!
dodo (06-03-13)
Nepročitano 30-04-09, 19:47   #10
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,571
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani

I ja sam zainteresirana za kupnju stevije.

Može se i za mene reći, da sam ovisna o slatkišima, a najviše o čokoladi.

Molim te Lilith da mi u privatnoj poruci pošalješ broj ili e-mail gdje nabavljaš steviju.

Spring je offline   Reply With Quote
Spring, hvala ti na korisnom postu!
dodo (06-03-13)
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 17:14 sati.Iz ponude izdvajamo:Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0