Alternativa Forum

Kako prepoznati pravi med

Ovo je diskusija na temu Kako prepoznati pravi med u podforumu Pčele i zdravlje
Potrošači, odnosno konzumenti se prije uporabe meda mogu koristiti i ovim ...

Natrag   Alternativa Forum > Alternativna medicina > Pčele i zdravlje

Alternativa Forum


Pčele i zdravlje Primjena pčelinjih proizvoda u prevenciji i liječenju bolesti

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 22-09-14, 20:36   #1
Super Moderator
 
Adamina's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2014
Postovi: 4,621
Adamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond repute
Adamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond repute
Zadani Kako prepoznati pravi med

Potrošači, odnosno konzumenti se prije uporabe meda mogu koristiti i ovim načinom: iz tegle uzeti malo meda te ga trljati između palca i kažiprsta dok se ne raspadne. Pri tome će se nešto meda apsorbirati u kožu ako je isti med čist. Ako je to ono što je trljano, znak je kako taj med u sebi ima šećera ili umjetnih zaslađivača. No kvaliteta meda se može provjeriti i na ovaj način: stavi se nekoliko kapi meda na papir ili papirnati ručnik; ako je med čist, pravi, neće probiti papir. Znači, ne sadrži vode. Zanimljiva je i ova metoda prepoznavanja pravog od lažnog meda: iz tegle uzeti malo meda i staviti ga uz mrave. A poznato je kako mravi ne diraju prirodni med. Naime, pčele instinktivno grade košnicu negdje na stablu ili među stijenama, jer one ne stavljaju svoj med tamo gdje bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi“

Na tržnici i u prodavaonici teško je, često i nemoguće, procijeniti kvalitetu meda – je li on pravi ili lažni. No svakako treba obratiti pozornost i dobro vidjeti da med nije previše rijedak. Neka bude što gušći te lijepog 'medenog' mirisa, gorkastog okusa pod jezikom ako se kuša žlicom. To je, dakako, bolji izbor.

Uzeti kašikom med iz tegle, izdignuti je iznad i ako nit od meda koja curi nazad u teglu nema prekida (pauza) u tečenju – pravi je med (kod vještačkog se te niti kidaju);

U drugom postupku teglu sa medom izvrnemo naopačke. Ako se gusta masa rastegljivo odvaja od dna posude i sporo kaplje znak je da se radi o čistom pčelinjem medu. Ako se pak masa naglo odvoji od dna posude, med nije pravi.

Ako se malo meda trlja po dlanu, suši se i primjete kristalići šećera, vještački je. Prirodni med se u istom slučaju zagrijava i pretvara više u vrstu ulja.

Kako prepoznati nekvalitetan med Zaista je teško prepoznati nekvalitetan med, tačnije nije teško proizvesti falcificirani med. Postoje dvije vrste falcificiranog meda, onaj koji je proizveden bez posredstva pčela i onaj koji je proizveden uz pomoć pčela. Drugim riječima, onaj koji je proizveden u kanti i košnici.

Zaista je teško prepoznati nekvalitetan med, tačnije nije teško proizvesti falcificirani med. Postoje dvije vrste falcificiranog meda, onaj koji je proizveden bez posredstva pčela i onaj koji je proizveden uz pomoć pčela. Drugim riječima, onaj koji je proizveden u kanti i košnici.


Najprimitivniji i najjednostavniji način je da se obični šećer otopi u vodi i dobije gusti sirup, te da se pomiješa sa prirodnim medom. Tako se povećava količina meda i šećer proda (podvali) po visokoj cijeni. Umjesto šećera koristi se i grožđani šećer (glukoza) koja se kupi u obliku gustog sirupa. I jedan i drugi falcifikovani med se mogu jednostavno otkriti pomoću polariskopa. Prirodni cvijetni med je optički lijevo aktivan, a otopina šećera i glukoze su desno aktivni. Ako se cvijetnom medu doda izvjesna količina šećernog sirupa ili glukoze, uz dekstrozu koja već postoji u medu, a koja je također desno aktivna, polarizacija skreće udesno, i falcificirani med postaje optički desno aktivan, čime se razlikuje od prirodnog cvijetnog meda. Mnogo je teže ako se za falcificiranje upotrijebi invertni šećer. On se otkriva pomoću hemikalije koja se zove anilinski hlorid. Čisti med ostaje nepromijenjen, a falcificirani se oboji u crveno. Ovaj način nije uvijek pouzdan. Med i invertni šećer po svom sastavu su vrlo slični. Med, kao prirodan proizvod, sadrži u sebi mineralnih sastojaka, koji se ne mogu naći u otopini invertnog šećera od rafiniranog šećera.
U novije vrijeme nesavjesni pčelari imaju običaj da pčele prihranjuju obilno u toku sezone pčele sa šećernim sirupom. Pčele invertuju taj sirup prenoseći ga u saće. Iako je takav med proizvod pčela, ne može se uzeti da je pravi med jer je u njemu sam šećer, bez ostalih sastojaka prirodnog meda koji mu daju potpunu vrijednost. I takav med se može raspoznati. Pčele nikada ne uspiju da dodanu saharozu izvertuju u potpunosti. Ako uzorak sumnjivog meda pokazuje veći postotak saaroze nego što je obični med ima, postoji sumnja da je taj med dobiven od šećera. Raspoznaje se i po tome što u sebi ne sadrži mineralne sastojke.


Postoji još faktora koji mogu pomoći u raspoznavanju lažnog meda, ali otkrivanjem tih metoda, usavršavan je i način proizvodnje lažnog meda. Kombinacijom više metoda i analizom meda po dmokroskopom može se doći do podataka da li ima osnove za sumnju u analizirani med. Jedina sigurna metoda je da med kupujete od osobe u koju imate povjerenja i za koju ste sigurni da Vam neće podvaliti ili da pokušate za svoje potrebe pčelariti sa nekoliko košnica ukoliko imate uslove za to.
Adamina je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Jesam (24-09-14), merkat (24-09-14), zoricab (23-09-14)

Nepročitano 24-09-14, 08:30   #2
samo sjedim
 
merkat's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2011
Lokacija: Spalato
Postovi: 4,608
merkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond repute
merkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond reputemerkat has a reputation beyond repute
Zadani

Jednom san zenu odvuka na sajam meda u Splitu. Bunila se cilo vrime do tamo ali ka i inace ja to nista ne sljivin. Kad smo dosli tamo, prvo kombiji svih braniteljskih udruga i mercedesi C klase iz '93. Kad smo usli, usputno odrzava se u hotelu ZG na duilovu, majko moja lipote. Braniteljske udruge i obiteljski pcelari sa domacim medom,mmmmmmmmmmmmm. Medova milijun vrsti, maticna mlijec, propolis. Svaka moguca izvedenica meda u svakom obliku. Ja san isa od standa do standa i jia ljudima kolace sta su nudili. pojia san mozda 2-3 tacne. Medeni kolac ka ima koru, kremu a stavis u usta samo se otopi.
Zena naravno je kupila 5 kila razlicitog meda i bilo joj je odlicno. med sa sokom borovnice, maline, med pomisan sa kakaom, orasi u medu, sace pune meda....
Poanta price.... bili su stvarno dobri kolaci,mmmmmmm. kolaci,mmmmmmm
isto tako zlocin se ne isplati i sajmovi meda su odlicna stvar. preporuka svima.


Uostalom, smatram da Kartagu treba razoriti.



Podijeli post!

merkat je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Jesam (24-09-14), simona (28-09-14)
Nepročitano 27-09-14, 08:54   #3
New member
 
garudaban's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2010
Postovi: 203
garudaban is a name known to allgarudaban is a name known to all
garudaban is a name known to all
Zadani

U Hrvatskoj postoji cijela industrija krivotvorenja meda a jos je gora situacija sa uvezenim "medom" . Narocito
je ova godina kriticna kada vecina pcelara nije nista vrcala zbog elementarne nepogode za pcelarstvo - kisno vrijeme.
Spominjane metode "prirucnog testiranja" kvalitete meda apsolutno su zastarjele i nepouzdane. Danas se med krivotvori visoko fruktoznim sirupom (zasladjivac koji je istisnuo secer iz industrije gaziranih i inih pica na svjetskoj razini) istoga je toliko tesko identificirati u medu da u Hrvatskoj ne postoji laboratorij za isto! Uz dodatak "sake" peluda na tonu visokofruktoznog sirupa nasi medari "proizvode med" koji prolazi sve inspekcije i legalno se nalazi na policama nasih trgovina.
Sasvim druga prica , ali jednako losa i grozna je cinjenica da i 100% prirodni med vise nije i 100% cisti med...
garudaban je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
simona (28-09-14), ukus (27-09-14)
Nepročitano 27-09-14, 09:07   #4
New member
 
garudaban's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2010
Postovi: 203
garudaban is a name known to allgarudaban is a name known to all
garudaban is a name known to all
Zadani

....propolis iz kakvih kosnica ( nazovimo ih konvencionalnim) visekratno je kontaminiran aktivnim tvarima u "lijekovima". Nazivi tih lijekova nista Vam nebi rekli sami za sebe ali nazivi aktivnih tvati mogli bi Vas "stresti" Npr. KUMAFOS. Zvuci poznato? Da, u skoli ste ucili da je tim bojnim otrovom u 1. svjetskom ratu potamanjeno mali milijun vojnika.Zvuci primamljivo?Popravlja apetit? A sto bi rekli za amitraz? Zabranjen u RH prije 2 godine (jos se masovno trose stare zalihe). Isti se raspada nakon kratkog vremena na dvije molekule....a svaka od njih ima sitnu manu....karcenogeno djelovanje. Hm.

Srecom, barem je koristenje antibiotika zadnjih godina u velikom padu, prvenstveno zbog cijelih slepera meda vracenih iz izvoza- zbog utvrdjenih rezidua antibiotika u medu ( Srbija je prednjacila u koristenju i povratu meda).

Ali....budite sigurni da de jos "poneki" stari pcelar ne moze odreci geomicina .... kao preventive.....
garudaban je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Adamina (27-09-14), simona (28-09-14), ukus (27-09-14)
Nepročitano 27-09-14, 09:20   #5
Super Moderator
 
Adamina's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2014
Postovi: 4,621
Adamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond repute
Adamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond reputeAdamina has a reputation beyond repute
Zadani

Grozno!
Imam doma bagremov med i slagala sam si s njim gris i zapravo mi je čudno koliko se med u njemu ne osjeti, kao da sam stavila šećer.

Da li je to normalno da se nimalo ne osjeti okus meda?

Dosta je tekući med, ali se ne odvaja dok curi nit...
Adamina je offline   Reply With Quote
Nepročitano 27-09-14, 09:42   #6
New member
 
garudaban's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2010
Postovi: 203
garudaban is a name known to allgarudaban is a name known to all
garudaban is a name known to all
Zadani

....pisati o ovoj problematici na alternativnom forumu smatram primjerenim jednako kao i pisati ovdje o problematici proizvodnje bilo kojeg poljoprivrednog proizvoda jer za "drzavu" je sve po zakonu i ispravno.

Kada toj "ispravnosti" nebi bilo mane nebi joj trebala - alternativa!


Zato dragi prijatelji alternativci- kupujte alternativne poljoprivredne proizvode (hranu) jer je hrana gradjevni materijal za izgradnju fizickog i energetskog tijela.
Pcelinje proizvode kupujte od CERTIFICIRANIH eko pcelara jer Vam je to najsugurniji izvor ( sto je certifikacijska kuca "jaca" to ste sigurniji.
Nemojte se odreci energije (kalorijske i iscjeliteljske) koju Vam nude bica koja na kraju svojeg zivota jedina (osim ljudi) - UMIRU (ne crkaju, krepaju, uginu!)
garudaban je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
simona (28-09-14), ukus (27-09-14)
Nepročitano 27-09-14, 09:50   #7
New member
 
garudaban's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2010
Postovi: 203
garudaban is a name known to allgarudaban is a name known to all
garudaban is a name known to all
Zadani

Bagremov med se u principu ne krivotvori visokofruktoznim sirupom jer je sirup bojom tamniji od bagremovog meda. Ove godine je zbog kisnoga vremena bagremov med prirodno rijedak (oko 19%vode) a organolepticki bagremov med spada u "lagane" medove - bez izrazenog mirisa i okusa. Nacelno , misljenja sam da je Tvoj med prirodni med. Problematika rezidua je drugi par cipela.
garudaban je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Adamina (27-09-14), imagine (03-01-15), Poli (05-01-15), simona (28-09-14), ukus (27-09-14)
Nepročitano 27-09-14, 10:21   #8
New member
 
garudaban's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2010
Postovi: 203
garudaban is a name known to allgarudaban is a name known to all
garudaban is a name known to all
Zadani

Zakonodavac je sa pravom propisao da se samo 100% cisti proizvid pcela medarica , porijeklom od nektara ili medne rose moze deklarirati kao - med. Zabranjeno je cak medu dodati epitete tipa "prirodni" , "cisti"- zato jer je samim porijeklom med sve to i ne moze postojati "neprirodni" ili "mijesani" (necisti) med.

Ipak, velika je "nepravda" tako ucinjena apiterapeutima jer je gotovo "nemoguce" napraviti funkcionalni pripravak - mjesanjem meda sa dodacima peluda, propolisa, iscrpaka ljekovitog bilja...
Cak je i mjesavina zbog koje je nekada davno nastao pojam " medeni mjesec" (med i orasi) danas "ilegalni" proizvod. Ali zato su "viagre" i "africke sljive" -od kojih muzjaci dokazano dobijaju smrtonosne koronarne bolesti- legalne!
garudaban je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Poli (05-01-15), simona (28-09-14), ukus (27-09-14)
Nepročitano 27-09-14, 11:00   #9
Guru.
 
ukus's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2013
Postovi: 188
ukus has a brilliant future
ukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant futureukus has a brilliant future
Thumbs Up Time moves a summer wind I can see your face again Was it such a tragedy Being you, being me? Smoke

Ni ekološkim proizvođačima ne vjerujem: svašta se prodaje, med je, čak i kada nema fruktozni i glukozni sirup, sladak prekomjerno, mnogo toga se u njega dodaje, stvrdnjava se ili razrjeđuje u horizontalnim slojevima nakon 24—48 h, parcijalno ili potpuno, na mjestima gdje to nikad ne bi trebao.
A da kvalitet postoji, to je nesumnjivo: Balkanci su inače oholi i sve bi besplatno: znanje, novac, rad, i ne shvataju da visoka cijena, premda ni ona ne mora biti garant, potvrđuje predanost ekološkoga proizvođača da nešto vrhunsko ponudi kupcu.
Ukus je jedno a kvalitet i ono što on ostavlja u našem organizmu nešto sasvim drugo.
Hamburger je ukusan i jeftin, ali manuka med koji Novak Đoković koristi nema nikakvu konekciju sa onim koji se inače prodaje.
Ali je zato i mnogo skuplji.
ukus je offline   Reply With Quote
ukus, hvala ti na korisnom postu!
Poli (05-01-15)
Nepročitano 27-09-14, 11:38   #10
New member
 
garudaban's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2010
Postovi: 203
garudaban is a name known to allgarudaban is a name known to all
garudaban is a name known to all
Zadani

Za Vas je onda jedina opcija - ne jesti...nista. Jer sve je moguce! Divna osnova za alergije!
garudaban je offline   Reply With Quote
garudaban, hvala ti na korisnom postu!
simona (28-09-14)
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 18:22 sati.










Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0