Alternativa Forum

Predrasude

Ovo je diskusija na temu Predrasude u podforumu Psihologija
Razvoj predrasuda i obilježavanja pojedinaca ili društvenih grupa odvija se prema ...

Natrag   Alternativa Forum > Alternativna znanost > Psihologija

Alternativa Forum


Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 26-06-09, 16:24   #1
Ohm
 
Blue_Knight's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: Croatia
Postovi: 2,394
Blue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond repute
Blue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond reputeBlue_Knight has a reputation beyond repute
Zadani Predrasude

Razvoj predrasuda i obilježavanja pojedinaca ili društvenih grupa odvija se prema trajnom obrascu - neovisno o vremenu, prostoru i posebnostima nositelja, tako da se unutar svakog pojavnog oblika može prepoznati univerzalna struktura odnosa.

Što su predrasude, stereotipi, usvojeni stavovi, preduvjerenje, ideje, slijepo sujevjerje, diskriminacija, pokoravanje općeprihvaćenim pravilima stigmatizacija, strukturiranje, društvena funkcija, manipulacija Struktura usvajanja predrasuda podrazumijeva sustav interakcijskih veza među elementima kojima se uokviruje nekakav model, pri čemu je uglavnom nevažno ono osobno, posebno, kvalitativno.

Najčešće predrasude su: "Tko sam ja?" "Tko smo mi?" "Tko su ONI - DRUGI?" (O narodima) Primjeri; Na zemljopisnom atlasu stereotipa: Škoti su škrci, Talijani zavodnici, Crnogorci lijenčine, Arapi teroristi, Kolumbijci mafijaši…
Kako to onda da ljudi koji mogu racionalno ocijeniti obične stvari, mogu u isto vrijeme usvojiti neracionalne stavove kad je u pitanju njihovo vlastito postojanje? Jer, nije dovoljno samo reći «Ja nemam predrasuda», stajati sa strane i promatrati što se događa u svijetu oko nas. Uočiti društvenu nepravdu, prepoznati društvene procese koji podržavaju tu nepravdu javno reći o jedinstvu u različitosti.

Potrebno je osvijestiti vlastite stavove o drugačijem, i to ne samo o stavovima prema drugim etničkim zajednicama, već prema svemu, i na svim nivoima života.

Stavovi, predrasude, stereotipi

Stavovi su razmjerno postojana vrednovanja ljudi, pojava i događanja koji se očituju u razmišljanju, osjećanju i ponašanju na određeni način. Poznajemo li stavove određene osobe možemo u izvjesnoj mjeri predvidjeti i njeno ponašanje, ali samo ako izmjerimo specifične stavove, izravno vezane za ponašanje koje nas zanima i isključimo različite situacione utjecaje koji na njega djeluju neovisno o usvojenim stavovima.
Odnos stavova i ponašanja nije, međutim jednosmjeran. Kao što stavovi utječu na ponašanje, tako ponekad i ponašanje utječe na stavove. To se najčešće događa kad se nastoji umanjiti nelagoda što je izaziva ponašanje protivno usvojenim stavovima. U tom se slučaju stavovi obično mijenjaju kako bi bili suglasni ponašanju. Oblikovanje stavova i ponašanja odvija se u međudjelovanju skupnih normi i naslijeđene psihičke strukture. Skupni pritisak je ponekad toliko jak da mu podliježemo zanemarujući pritom zdrav razum ili temeljne društvene vrijednosti. Međutim jedini put mijenjanja stavova i predrasuda je edukacija o ljudskim vrijednostima. Uvjeravanje, nametanje i nerazumno usvajanje stavova sa kojima se ne slažemo ne vodi širini svijesti i jedinstvu u različitosti. Promjene ovise o kvalitetnoj edukaciji.
Predrasude predstavljaju specifičan oblik stavova koje se očituju u tendenciji da se o nekome misli, osjeća i reagira na određeni način samo na temelju nečeg svojstva kao na primjer pripadnosti nekoj društvenoj skupini.

Stereotipi, početno izjednačavani s predrasudama, predstavljaju zapravo sklonost da se nejasne i proturječne informacije brzo organiziraju na pojednostavljen način. Njihova uloga osobito je važna u situacijama koje zahtijevaju brzo odlučivanje. Kada je riječ o strukturiranju predrasuda kojima se opravdava stigmatizacija, moguće je prepoznati model koji odgovara najopćenitijem dihotomnom razlikovanju oblika društvenosti i motiva ljudske akcije. Pored ovih općih načela unutar kojih se strukturiraju predrasude iz kojih slijedi stigmatizacija, mogu se izdvojiti i neke specifičnosti: predrasude i obilježavanje drugih osoba i grupa čudnim, stranim i opasnim oslanja se na konzumentsku logiku nekritičkog prihvaćanja crno-bijele slike stvarnosti: stigmatizacija a potom i otvoreno neprijateljstvo uvijek se opravdava u ime "nekog" ili "nečeg", pri čemu je poziv na "to" dovoljna osnova zajedničke akcije i legitimiranja vlastite "spasiteljske" uloge.

Za razumijevanje "strukture obilježavanja" bitno je prepoznati zamku koja se krije u bliskosti vlastitog vrijednosnog sustava i naziva "višeg cilja" u čije ime se stigmatizacija opravdava, budući da je potpuno isti model prisutan u relaciji "vjernik - ateist", kao i u odnosu "ateist - vjernik".
Uvjetovanosti poput predrasuda dolazi iz nabrojano mnogo života. Svaki čovjek je dio dugog nasljeđa u svaka je navika-predrasuda duboko usađena u osobi. i taj dio osobe postaje njegova priroda. I na neki način automatizam.
To vidimo kad osoba u nekoj situaciji osjeti povreda i onda reagira i postaje ljuta. U tom stanju u kojem branite predrasudu ste u stvari nesvjesni.

Svako može promijeniti samo sebe, i to na način živjeti u srcu ispunjeni ljubavlju.. Kad se osoba promjeni mijenja se i nivo svijesti, tada se stvaraju više ili duhovne vibracije koje mijenjaju i okolinu.

Uvijek kad je srce uključeno nema problema i razumijevanje je moguće. Tada i predrasude, navike i automatizirana svijest se podiže na višu vibraciju koja djeluje u širinu.Napisao Lycan na Life Wisdomu


"Karakter je čovjeku sudbina" (Heraklit)Podijeli post!

Blue_Knight je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
DeteSvetla6 (08-08-09), el. (17-05-13), Furija (17-05-13), zoricab (23-03-15)

Nepročitano 26-06-09, 16:39   #2
Guru
 
Stella's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 630
Stella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond repute
Stella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond reputeStella has a reputation beyond repute
Pošalji poruku preko Skype™ za Stella
Zadani

Ovo je jako dobra tema, Blue Knight
Cesto susrecem ljude koji sami za sebe kazu da su zrtve predrasuda, ali nemaju namjeru nista mjenjati jer tako je njihov tata, djeda, pradjeda...
Na nasem zemljopisnom podrucju dosta su izrazene predrasude sto iz nasljedja, odgoja, religije, a velikim djelom sto uz liniju manjeg otpora nalaze opravdanje za nemar prema sebi: zakaj da se ja mjenjam, nek on to napravi prvi (kao da bi se time uopce nesto i promjenilo).
Netko je dobro rekao: najvecu promjenu ste napravili dopustivsi sebi da se drugi ne mjenjaju


www.ikm.hr
Velicina ljudske duse mjeri se kolicinom oprastanjaPodijeli post!

Stella je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Furija (17-05-13), zoricab (23-03-15)
Nepročitano 26-06-09, 16:40   #3
Ohm
 
Blue_Knight's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: Croatia
Postovi: 2,394