pozdrav svima !!
Zanima me da li ovdje netko radi sir kod kuće od kravljeg ili kozijeg mlijeka?
Naime već 4. put pokušavam napravit sira doma ali mi uopće neide
Dakle kupim svježe ( traje 5 dana ) Vindijno mlijeko s 3,2 % m.m, prokuham ga, sačekam da se ohladi na 35 ili 37 stupnjeva i dodam sirilo po mjeri 2ml u 2L mlijeka. Lonac zavijem u dvije debele deke i ostavim tako preko noći ili barem 12 sati. Najbliže do sada što sam dobila je čvrsti jogurt, jedanput mi se upće nije htjelo zgrudat.
Molim vas u čemu griješim???
Koje sirilo vi koristite ( jer sumnjam na sirilo - kupila sam ga u ljekarni )?
Da li se u mlijeko treba dodavat neko sredstvo za učvršćivanje?
Želim dobit onaj svježi domaći sir kao kod onih kumica na Dolcu, znači on nije tvrd, mekan je ali je dovoljno tvrd da ga možeš zarezat nožem?
Svaki prijedlog dobro je došao
Uz najbolju volju i najkvalitetnije sirilo, vrhunac je čvrsti jogurt, za sir trebaš mlijeko direkt iz krave, koze ili ovce.
Kumice kod izrade sira skidaju samo gornju masnoću s mlijeka, ovo što rade u Vindiji i Dukatu se teško može nazvati mlijekom, a kamo li da od toga može nastati sir. Kladim se da na pakiranju piše da sadrži i homogenizirano mlijeko... živa kemija...
Da sva mlijeka su homogenizirana!
Aha znači za sir trebam baš direkt mlijeko od krave, da da prošlo mi je kroz glavu da je tako.Znači od ovog kupovnog bez obzira što je svježe ne mogu napravit sir jer je mlijeko dosta obrano!
Inače homogonizacija nije stavljanje nikakve kemije u mlijeko
Homogenizacija se odvija na homogenizacijskom uređaju i bit postupka je razbijanje mliječnih globila u sitnije tako da mlijeko nakon homogenizacije poprimi gušći i puniji okus a i ovom tehnikom se produžuje rok trajanja
Meni baka u selu napravi jednom tjedno takav kuhani sir ... od svojih kravica. Mmmm ... fiiinooo.
Na to stavim maslinovog ulja, domaćih poma, krastavaca i maslina, malo bosiljka - ako sam jako gladna još uz to domaće jaje ispod koke hranjeno kuruzom i eto obroka za 10 koji me drži cijeli dan!
Najbolje ti je naći tako neku baku u selu i nabavljati iz provjerenih izvora.
Homogenizacijom dobiju sluzavu tekućinu , šibnu malo pasteriziranog obranog i vode i to lijepo zapakiraju te napišu sviježe mlijeko...da ne spominjem hormone i antibiotike.
U nekim slučajevim, to po policama što zovu mlijekom je u stvari mlijeko u prahu uz dodatak homogeniziranog da mu popravi okus. Kupujem mlijeko s jedne male farme, razlika u okusu mlijeka, kolača, palačinki i ostalog je neusporediva.
Mlijeko je prije trajalo 2 dana, danas može stajati na sobnoj temperaturi i 2 mjeseca, mislim da to dovoljno govori.
Srećom, kod nas još uvijek možemo kupovati neobrađeno mlijeko, neki čak dostavljaju (u Zg). Neke kumice (dobro je poznavati uvjete) prodaju i mlijeko.
Može li biti da sirilo ne valja?
Naime nabavila sam od jedne naše dalje susjede pravo domaće kravlje mlijeko 5L mi je žena dala .Živi na selu ima 2 krave 3 kozice i nešto kokoši. Uglavnom prokuhala sam 2 litre ( inače dobila divaaan kajmak ) sačekala da se ohladi, i na 35 stupnjeva stavila sam sirilo. I opet ništa !!! Dobila sam vrhnje onako rijetkasto niš niš, čini mi se da je čvršće ispadalo sa onim kupovnim mlijekom! Ali zašto ?Da nije možda sirilo ne kvalitetno ili nema te potrebne enzime?