Sastojci su više manje odokativni..
- dvije jabuke usitnjene u blenderu
- sok jedne mandarine
- jednu šalicu zobenih mekinja i pahuljica (pomiješano)
- žlica meda
- šalica mljevenog lješnjaka
- šalica izrezanog suhog voća (ja sam koristila mango, papaju, bananu, ananas i brusnicu)
- šalica sitno narezanih orašastih plodova (ja sam koristila lješnjak, badem i indijski or.)
Namazati na lim ili dasku i staviti u frižider da se stisne, rezati pločice.
Poslije se mogu smočiti u čokoladu ili u narezane lješnjake (ja sam koristila lješnjake).
Njami..
Sada se brusim na mljeveni rogač umjesto lješnjaka...
Sastojci su više manje odokativni..
- dvije jabuke usitnjene u blenderu
- sok jedne mandarine
- jednu šalicu zobenih mekinja i pahuljica (pomiješano)
- žlica meda
- šalica mljevenog lješnjaka
- šalica izrezanog suhog voća (ja sam koristila mango, papaju, bananu, ananas i brusnicu)
- šalica sitno narezanih orašastih plodova (ja sam koristila lješnjak, badem i indijski or.)
Namazati na lim ili dasku i staviti u frižider da se stisne, rezati pločice.
Poslije se mogu smočiti u čokoladu ili u narezane lješnjake (ja sam koristila lješnjake).
Njami..
Sada se brusim na mljeveni rogač umjesto lješnjaka...
A zar se ne bi trebala na kraju dodati žlica vegete?
...ako tvoj brod ne pristaje u luci ti doplivaj do njega...
Energetska, zdravstvena i nutritivna vrijednost rogača
Energetska vrijednost 100 g mljevenog rogača iznosi 222 kcal/929 kJ. Od toga sadrži 4,62% bjelančevina, 89% ugljikohidrata i 0,65% masti.
Od minerala rogač u značajnijim količinama sadrži kalcij (348 mg što čini 43,5% RDA), željezo (3 mg što čini 21,5% RDA), magnezij (54 mg što čini 14% RDA), fosfor (79 mg što čini 11% RDA), cink (0,92 mg što čini 9,2% RDA), bakar (0,6 mg što čini 60% RDA), mangan (0,5 mg što čini 25% RDA) i selen (5,3 mcg što čini 9,6% RDA).
Od vitamina rogač sadrži tiamin (0,05 mg što čini 5% RDA), riboflavin (0,46 mg što čini 33% RDA), niacin (2 mg što čini 12,5% RDA), vitamin B6 (0,36 mg što čini 26% RDA), folna kiselina (29 mcg što čini 9% RDA) i vitamin E (0,63 mg što čini 5% RDA).
Rogač sadrži i znatne količine vlakana (40 g na 100 g mljevenog rogača).
Rogač iznimno povoljno djeluje na probavni sustav. Učinkovito ublažava proljev kod dojenčadi i djece jer pospješuje apsorpciju vode. Za ublažavanje tegoba preporučuje se 2 jušne žlice praha dodati u voćnu kašicu, a jednako je učinkovit i za odrasle.
Rogač pomaže reduciranju kolesterola. Studija obavljena u Potsdamu u Njemačkoj 2002. godine utvrdila je da vlakna iz rogača mogu reducirati LDL (loš) kolesterol u periodu od šest tjedana. Druga studija objavljena u časopisu "Plant Foods for Human Nutrition" iz siječnja 2010. usporedila je dvije grupe osoba s povišenim kolesterolom. Jedna je uzimala placebo, a druga oko 4 g vlakana iz rogača nekoliko puta dnevno. Na kraju četiri tjedna, grupa koja je jela vlakna rogača imala je manji ukupni sadržaj lipoproteina i LDL-a.
Osim navedenih prednosti, rogač je pokazao i iznimna citotoksična svojstva. U studiji objavljenoj u ožujku ove godine u časopisu "Plant Foods for Human Nutrition" brašno od rogačevih klica pokazalo je vrlo specifično djelovanje na rak maternice, potrebno je naglasiti da su istraživanja u začetku i da ih je potrebno potvrditi daljnjim ispitivanjima.
Konzumiranjem rogača pomaže se iskašljavanje, osobito olakšava ove probleme pušačima. Sadrži aktivne tvari koje su učinkovite protiv astme, i u slučajevima kad astmu uzrokuje alergija. Jedna od prednosti rogača je i što ne sadrži kofein pa je prikladan za osobe s visokim krvnim tlakom.
Tanini u rogaču sadrže galnu kiselinu koja je poznata po antialergijskim i antibakterijskim svojstvima. Zahvaljujući odličnom udjelu kalcija i fosfora, može doprinijeti ublažavanju tegoba ili smanjenju rizika od pojave osteoporoze,a osim toga dobar je i za desni, zube i kosti.
Prema biblijskoj priči, Ivan Krstitelj preživio je u pustinji zahvaljujući rogaču, pa odatle i njemački naziv za rogač Johannisbrot (Ivanov kruh).
Jednom sam jela najobičniji mogući kolač od rogača - kako sam se prvo u skepsi smijuljila njemu, tako sam se nakon degustacije valjala od smijeha samoj sebi
Kolač se sastojao od par najosnovnijih namirnica, malo smeđeg šećera i samljevenog rogača i bio je fantastičan!
Eto, možda sam razuvjerila još kojeg nevjernog Tomu ili bar stavila bubu u uho...
~ There are quite a few things a hot bath won't cure,
but I don't know many of them... ~
E, ovo morate napraviti! Posebno vi koji pazite na unos slatkog, a ono vam totalno nedostaje. Priprema je jednostavna da jednostavnija ne može biti, a sastojci koje recept zahtijeva osim što su zdravi, odlični su i saveznici u borbi za ‘fit’ tijelo. Definitivno bolje i isplativije rješenje od kupovnih energetskih pločica!
Originalan recept navodi grožđice, bademe i datulje, gdje su zadnja dva sastojka neka osnova, dok grožđice možete zamijeniti drugim suhim voćem.
Autor recepta kaže da miksu možete dodati cimet, kakao, komadiće tamne čokolade ili kokos.
Ponešto o svakom sastojku
Grickanje grožđica kontrolira osjećaj gladi i potiče sitost.
Na taj se način sprječava prekomjerni unos kalorija i produžava osjećaj sitosti.
A osim što mogu sniziti kolesterol, bademi su super namirnica ako pazite na liniju – također smanjuju želju za hranom, ali i grade mišiće.
Datulje predstavljaju idealan međuobrok koji će osigurati dovoljno energije za ostatak dana, a zbog širokog sadržaja različitih esencijalnih nutrijenata, te zbog mogućih pozitivnih učinaka na zdravlje, datulje se možda mogu smatrati gotovo idealnom hranom!
Kao što smo već rekli, priprema ovih energetskih pločica je jako jednostavna.
Sve tri namirnice, u istim količinama, smjestite u sjeckač i pustite aparat da radi oko 30 sekundi.
Nakon toga smjesu istresite na plastičnu foliju i oblikujte po želji (kockice, kuglice, prutići,…)
Pločice čuvajte u hladnjaku, a rok trajanja vas ne treba brinuti jer mogu trajati i do nekoliko tjedana.
Evo procesa izrade u slikama:
Izvor: atma.hr
Someone told me I was delusional. I almost fell off my unicorn.
Sve je ovo ok i ekstra zdravo ali sto vecinu njih odbija pa i mene je gnjavaža.
Mislim,pogledam si popis:mandarine,mekinje,lješnjak itd itd a ja u frizideru imam 2 banane u križ i jabuku i jednostavno mi se neda.
Za početak,izdrzim u trgovini otprilike 13 sekundi i za to vrijeme ugrabim ono sto mislim i to je to,al sad da idem u treasure hunt za svim tim plodovima je prevelik trud haha.
Nakraju krajeva,izblendam si banane skupa sa mlijekom i kokosom i to popijem,to je neki vrh moje borbe protiv lijenosti kod spremanja neceg takvog.Nema niceg da se mora posebno drobit,mjerit,nalijevat,prelijevat,kuhat,samo se sve to ubaci u blender i drobi dok ne postane kašasto.
Isto tako,kad gledam na tv neke strucnjake koji savjetuju debele ljude,tocno vidim da ce 99% ljudi samo odmahnut rukom.
Kljuc je na jednostavnosti pri prpremanju.
Sve je ovo ok i ekstra zdravo ali sto vecinu njih odbija pa i mene je gnjavaža.
Mislim,pogledam si popis:mandarine,mekinje,lješnjak itd itd a ja u frizideru imam 2 banane u križ i jabuku i jednostavno mi se neda.
Za početak,izdrzim u trgovini otprilike 13 sekundi i za to vrijeme ugrabim ono sto mislim i to je to,al sad da idem u treasure hunt za svim tim plodovima je prevelik trud haha.
Nakraju krajeva,izblendam si banane skupa sa mlijekom i kokosom i to popijem,to je neki vrh moje borbe protiv lijenosti kod spremanja neceg takvog.Nema niceg da se mora posebno drobit,mjerit,nalijevat,prelijevat,kuhat,samo se sve to ubaci u blender i drobi dok ne postane kašasto.
Isto tako,kad gledam na tv neke strucnjake koji savjetuju debele ljude,tocno vidim da ce 99% ljudi samo odmahnut rukom.
Kljuc je na jednostavnosti pri prpremanju.
Ljenguzice jedna, kada dozore lješnjaci, pošaljem ti jednu vreću da si radiš pločice - može?
Someone told me I was delusional. I almost fell off my unicorn.