2 šalice peršuna (lišće i stabljike, otprilike 4 srednje velika pušleka)
1/2 šaliće mente (lišće i stabljike, otprilike 1 srednje veliki pušlek)
6 jušnih žlica ulja od lješnjaka ili mladog maslinovog ulja (moglo biti
dobro i bučino ili konopljino ulje)
160 grama rižinog brašna
1/2 žlice + 1 čajna žličica kukuruznog škroba
2 jaja,
malo soli
3/4 čajne žličice pecilnog praška
130 grama smeđeg nerafiniranog šećera
Postupak:
1. Peršun i mentu oprati i u nekoliko poteza nožem grubo narezati na kraće komade pa usitniti u mikseru. Usitnjenom zelenilu u nekoliko navrata dodati ulje i iza svakog dodavanja kratko izmiksati da se sjedine. Smjesu prebaciti u zdjelicu i staviti u hladnjak.
2. Pomiješati rižino brašno, kukuruzni škrob, sol i pecilni prašak.
3. Miksati jaja i smeđi šećer nekoliko minuta da smjesa postane jako pjenasta i gusta. Dodati smjesu zelenila i ulja i lagano izmiksati.
4. Dodati smjesu brašna, škroba, soli i pecilnog praška i kratko izmiksati ili promiješati kuhačom da se dobije ujednačena smjesa bez grudica.
5. Uliti u posudu od pyrex stakla koju ste premazali maslacem, prekriti folijom
i staviti u hladnjak da odstoji barem 6 sati ili još bolje, preko noći.
6. Ujutro posudu izvaditi iz hladnjaka i ostaviti da dođe na sobnu temperaturu
dok se pećnica zagrijava na 160 C.
7. Peći dvadesetak minuta. Čačkalicom testirati je li kolač gotov, pa izvaditi iz
pećnice i ostaviti da se ohladi.
Svakako zvuči zanimljivo (onako kako kažeš kad te pitaju kako ti se čini predstava koju si gledao u kazalištu, a koja se tebi baš nije svidjela, pa onda diplomatično izjaviš: hm, zanimljiva scenografija!)
Ali, s obzirom da volim sve zeleno i neobične okuse ... moglo bi biti čak i fino.
Svakako zvuči zanimljivo (onako kako kažeš kad te pitaju kako ti se čini predstava koju si gledao u kazalištu, a koja se tebi baš nije svidjela, pa onda diplomatično izjaviš: hm, zanimljiva scenografija!)
Ali, s obzirom da volim sve zeleno i neobične okuse ... moglo bi biti čak i fino.
Meni se čini dobar. Iskreno više mi se sviđa ovo kad pročitam "peršin" nego "šečerna glazura"
(ako mi predstava ne valja kažem da je srajne, nemam diplomatske odgovore)
Viš viš, zanimljivo!
A mogla bi se napraviti i slana varijanta sa sirom-škripavcem, svježim ili drugim, i recimo malo pofrigane kapule ili mladog luka ili poriluka.
"Kuda koracam hoću da bacam
snopove zlatne svjetlosti."
Viš viš, zanimljivo!
A mogla bi se napraviti i slana varijanta sa sirom-škripavcem, svježim ili drugim, i recimo malo pofrigane kapule ili mladog luka ili poriluka.
Ima i nešto fiino što se zove prisnac. U originalu zapravo "bribirski prisnac", od sira škripavca, jaja, slanine (ja radim bez), mladog luka ili kapule i još par sastojaka. Prava poslastica! Ima na netu recept koga pobliže zanima. Kad mi se žuri, napravim bez čekanja da se masa digne, manja količina, tanje izlijem i super!
"Kuda koracam hoću da bacam
snopove zlatne svjetlosti."
Ima i nešto fiino što se zove prisnac. U originalu zapravo "bribirski prisnac", od sira škripavca, jaja, slanine (ja radim bez), mladog luka ili kapule i još par sastojaka. Prava poslastica! Ima na netu recept koga pobliže zanima. Kad mi se žuri, napravim bez čekanja da se masa digne, manja količina, tanje izlijem i super!
Slobodno napises recept, cak mozes i temu samo za svoje omiljeno jelo :)
Ima i nešto fiino što se zove prisnac. U originalu zapravo "bribirski prisnac", od sira škripavca, jaja, slanine (ja radim bez), mladog luka ili kapule i još par sastojaka. Prava poslastica! Ima na netu recept koga pobliže zanima. Kad mi se žuri, napravim bez čekanja da se masa digne, manja količina, tanje izlijem i super!
Hoćem i ja recept, ovo sa peršinom i mentom mi samo dobro zvuči, ne znam bi li prošlo to kod mene kući.
To bi se sve moglo i napraviti kao quiche, jel da?